Banki jelzálog terhelés osztatlan közös tulajdonon

eszternith # 2022.08.25. 11:24

Kedves Fórumozók!

Volna egy összetett helyzet, amivel kapcsolatban szívesen fogadnék válaszokat, hogy jobban átlássam a lehetőségeket.
Adott egy osztatlan közös tulajdon részét képező telek, besorolása művelés alól kivett zártkert, az osztatlan közös tulajdonba 3 különböző helyrajzi számú, egymással szomszédos telek tartozik összesen. A középső telek a család tulajdona volt, majd ajándékozással a férjem nevére került. A szomszédos telkekre több tulajdonos van bejegyezve helyrajzi számonként.
Mi szeretnénk majd ezt a telket használni építési teleknek is, ezért (és mert a többi tulajdonosban is érik erre a hajlandóság) szeretnénk megszüntetni az osztatlan közös tulajdoni státuszt a szükséges jogi procedúra keretében (adásvételi vagy csere szerződések, stb).
Az egyik helyrajzi számon azonban a tulajdoni lap szerint (és a bank illetve a végrehajtó megerősítése szerint is) 18 M ft-os végrehajtási jog bejegyzés van. Annyit sikerült eddig kiderítenünk, hogy az érintett telek egyik tulajdonosa hitelt vett fel, és a bank már nem nyilatkozik az ügyben, mert már átadta a végrehajtónak, az érintett telekrész árverésre bocsátására várna, ami lassan egy éve húzódik (eddig a veszélyhelyzetre hivatkoztak). Az egyik kérdés az, hogy az árverésnek mindenképp meg kell-e történnie az osztatlan tulajdonok szétosztása előtt, vagy lehetséges ezeket a szerződéseket a bank, mint tulajdonos bevonásával is megkötni, vagy sem?
A másik kérdés azonban számunkra aggályosabb ennél is. Az összesen kb. 8 tulajdonosból, köztük anyósomék sem tudtak semmit erről a hitelügyletről. A végrehajtási záradék bejegyzése kb 5 éve történt. Hogyan lehetséges ez? Tudtommal ilyesmi nem történhet úgy, hogy a tulajdonostársak nem értesülnek, sőt, ha az illető hitelfedezetnek vitte be ezt a telket (bár nem tudom, egyáltalán erre alkalmas lehet-e, másképp viszont, gondolom én, nem kerülhet rá a tartozás), kizártnak tartom, hogy ezt csak úgy keresztül vihette mindenféle aláírás nélkül a többi tulajdonos részéről. Nem akarok a legrosszabbra gondolni, de ez a történet mindenképpen sántít valahol. Létezhet, hogy a bank akkorát hibázott volna, hogy nem kezelte egyben a három telket, csupán ezt, a megterhelt tulajdoni hányadot vette figyelembe? Ezen a lehetőségen kívül már csak olyan verziók jutnak eszembe, ami szándékos csalást felételez ☹
Olyan eset létezhet esetleg, hogy egy végrehajtásig fajult ügyben azért terhelték a tartozást erre az ingatlanra, mert ez van az adós fél tulajdonában? Nem tudom, tehet-e ilyet a bank, de ez esetben is úgy sejtem, hogy értesülnie kellett volna a dologról minden tulajdonosnak. Mivel 6-8 emberről beszélünk összesen, azt kizártnak tartjuk, hogy éppen az erről szóló értesítést nem kapta meg senki közülük.
Tehetnek a tulajdonostársak bármit annak érdekében, hogy ezt felgöngyölítsük, és kiderítsük, történt-e bármilyen visszaélés a kárukra?

Nagyon köszönöm előre is a válaszokat, javaslatokat.

üdvözlettel,

N. Eszter

drbjozsef # 2022.08.25. 15:46

esztermith,

Ennek neki kellene futni újra, elég zavaros ez így, sok benne az ellentmondás.

Adott egy osztatlan közös tulajdon részét képező telek, besorolása művelés alól kivett zártkert, az osztatlan közös tulajdonba 3 különböző helyrajzi számú, egymással szomszédos telek tartozik összesen.
Itt valami kicsit összecsúszik. Ha külön helyrajzi számok vannak, akkor az nem osztatlan közös.
Ha ti az egyikre építkeznétek, felejtsük is el a többit.

Az egyik kérdés az, hogy az árverésnek mindenképp meg kell-e történnie az osztatlan tulajdonok szétosztása előtt, vagy lehetséges ezeket a szerződéseket a bank, mint tulajdonos bevonásával is megkötni, vagy sem?
Nem kell, a Vht. szerint máshogy is tulajdonhoz lehet jutni.
Bank, mint tulajdonos? Biztos?
A végrehajtási jog bejegyzése nem akadálya az adásvételnek sem. Csak azzal együtt lehet megvenni, és az új tulajdonosnak is tűrnie kell a bból a jogosult kielégítését.

Hogyan lehetséges ez?
Minden bizonnyal úgy, hogy CSAK az adott tulajdonos tulajdoni hányada van megterhelve a végrehajtási joggal. Ha nincs a tulajdoni lapon jelzálog, terhelési és elidegenítési tilalom, akkor nem ez a telek volt a fedezet. Lehet, hogy nem is fedezett hitel volt. De ha nem fizetett, a végrehajtási jogot természetesen bármilyen tulajdonára bejegyezhetik, és erről nem kell értesíteni a tulajdonostársakat. Nem az ő hányadukra jegyzik be. Nincs itt semmi csalás, semmi látnivaló.

Olyan eset létezhet esetleg, hogy egy végrehajtásig fajult ügyben azért terhelték a tartozást erre az ingatlanra, mert ez van az adós fél tulajdonában? Nem tudom, tehet-e ilyet a bank, de ez esetben is úgy sejtem, hogy értesülnie kellett volna a dologról minden tulajdonosnak.
Nem.

Tehetnek a tulajdonostársak bármit annak érdekében, hogy ezt felgöngyölítsük, és kiderítsük, történt-e bármilyen visszaélés a kárukra?
Milyen visszaélés? Mi közük a tulajdonostárshoz, annak hiteléhez? Csak az ő tulajdoni hányadát fogják árverezni, és ha bejelentkezik előárverezőnek bármelyik tulajdonostárs, akkor felüllicitálnia sem kell az árverésen, elég tartania az ajánlatot majd. De CSAK így élhet az elővételi jogával árverés esetén.

A legegyszerűbb megvenni az árverésen. Minden más bonyolultabb.

Majordomus # 2022.08.25. 19:33

Eszter! Ne az aggodalmaidat gyüjtögesd, hanem a pénzedet az árverésre!

Szomorú örökös # 2022.08.27. 04:49

eszternith

A végrehajtási záradék bejegyzése kb 5 éve történt. Hogyan lehetséges ez? Tudtommal ilyesmi nem történhet úgy, hogy a tulajdonostársak nem értesülnek, sőt, ha az illető hitelfedezetnek vitte be ezt a telket (bár nem tudom, egyáltalán erre alkalmas lehet-e, másképp viszont, gondolom én, nem kerülhet rá a tartozás), kizártnak tartom, hogy ezt csak úgy keresztül vihette mindenféle aláírás nélkül a többi tulajdonos részéről.

Én úgy tudom, hogy nem kérdezik meg a többi tulajdonost. A tulajdoni lapon ugyanis egyértelmű utalás van az ilyen terhelésekre, ergo a többi tulajdonost nem érinti. Az én volt ingatlanom egy részére is úgy bejegyezték a jelzálogjogot, mikor a másik tulajdonos megvette a részét, hogy meg se kérdeztek róla.

drbjozsef # 2022.08.27. 09:48

Jelzálogjog kicsit más : ha a fedezet és a hitel aránya olyan, és szükség lehet az egész ingatlan értékesítésére is, akkor nem megkérdezik a többi tulajdonostársat, hanem zálogkötelezettként beveszik a szerződésbe őket, anélkül nincs hitel.
De ha a hitel olyan, akkor nem kérdeznek semmit, bejegyzik az adós tulajdoni hányadára.

Nyilván végrehajtási jognál nem fogják megkérdezni a többi tulajdonostársat, hogy ugye beleegyeznek-e a bejegyzésébe.

Majordomus # 2022.08.27. 19:28

Ha az ő tulajdonrészüket nem érinti akkor persze hogy nem...