Kedves Fórumozók!
Volna egy összetett helyzet, amivel kapcsolatban szívesen fogadnék válaszokat, hogy jobban átlássam a lehetőségeket.
Adott egy osztatlan közös tulajdon részét képező telek, besorolása művelés alól kivett zártkert, az osztatlan közös tulajdonba 3 különböző helyrajzi számú, egymással szomszédos telek tartozik összesen. A középső telek a család tulajdona volt, majd ajándékozással a férjem nevére került. A szomszédos telkekre több tulajdonos van bejegyezve helyrajzi számonként.
Mi szeretnénk majd ezt a telket használni építési teleknek is, ezért (és mert a többi tulajdonosban is érik erre a hajlandóság) szeretnénk megszüntetni az osztatlan közös tulajdoni státuszt a szükséges jogi procedúra keretében (adásvételi vagy csere szerződések, stb).
Az egyik helyrajzi számon azonban a tulajdoni lap szerint (és a bank illetve a végrehajtó megerősítése szerint is) 18 M ft-os végrehajtási jog bejegyzés van. Annyit sikerült eddig kiderítenünk, hogy az érintett telek egyik tulajdonosa hitelt vett fel, és a bank már nem nyilatkozik az ügyben, mert már átadta a végrehajtónak, az érintett telekrész árverésre bocsátására várna, ami lassan egy éve húzódik (eddig a veszélyhelyzetre hivatkoztak). Az egyik kérdés az, hogy az árverésnek mindenképp meg kell-e történnie az osztatlan tulajdonok szétosztása előtt, vagy lehetséges ezeket a szerződéseket a bank, mint tulajdonos bevonásával is megkötni, vagy sem?
A másik kérdés azonban számunkra aggályosabb ennél is. Az összesen kb. 8 tulajdonosból, köztük anyósomék sem tudtak semmit erről a hitelügyletről. A végrehajtási záradék bejegyzése kb 5 éve történt. Hogyan lehetséges ez? Tudtommal ilyesmi nem történhet úgy, hogy a tulajdonostársak nem értesülnek, sőt, ha az illető hitelfedezetnek vitte be ezt a telket (bár nem tudom, egyáltalán erre alkalmas lehet-e, másképp viszont, gondolom én, nem kerülhet rá a tartozás), kizártnak tartom, hogy ezt csak úgy keresztül vihette mindenféle aláírás nélkül a többi tulajdonos részéről. Nem akarok a legrosszabbra gondolni, de ez a történet mindenképpen sántít valahol. Létezhet, hogy a bank akkorát hibázott volna, hogy nem kezelte egyben a három telket, csupán ezt, a megterhelt tulajdoni hányadot vette figyelembe? Ezen a lehetőségen kívül már csak olyan verziók jutnak eszembe, ami szándékos csalást felételez ☹
Olyan eset létezhet esetleg, hogy egy végrehajtásig fajult ügyben azért terhelték a tartozást erre az ingatlanra, mert ez van az adós fél tulajdonában? Nem tudom, tehet-e ilyet a bank, de ez esetben is úgy sejtem, hogy értesülnie kellett volna a dologról minden tulajdonosnak. Mivel 6-8 emberről beszélünk összesen, azt kizártnak tartjuk, hogy éppen az erről szóló értesítést nem kapta meg senki közülük.
Tehetnek a tulajdonostársak bármit annak érdekében, hogy ezt felgöngyölítsük, és kiderítsük, történt-e bármilyen visszaélés a kárukra?
Nagyon köszönöm előre is a válaszokat, javaslatokat.
üdvözlettel,
N. Eszter