Társasházi lakás pincehelyiség tulajdonjoga


Rezeske # 2022.12.09. 08:59

Tisztelt Szakértők!

2008-ban (nem elírás!) vásároltunk egy kisvárosban egy panellakást Feleségemmel.A vásárlástól kezdődően minden hónapban rendszeresen, elmaradás nélkül teljesítettük a közös képviselő által előírt és elfogadott közös költség és egyéb jogcímen szedett befizetéseket.
A napokban egy nagyon brutális hangvételű, mindenki postaládájába bedobott levélben követeli, hogy aki a társasház pincéjében, - állítása szerint - illegálisan foglalt el pincehelyiséget, és nem fizet utána közös költséget, az haladéktalanul keresse fel irodájában, gondolom, pénzt akar utólag behajtani rajtuk.
Annak idején, amikor megvettük a lakást, az előző tulajdonos levitt minket a pincébe, megmutatta, melyik helyiség tartozik a megvett lakáshoz, miután sikeres volt az adásvétel, 2 napon belül kipakoltak belőle, és mi pedig nyilvánvalóan bepakoltunk.
Azóta a közös képviselő is többször láthatta, hogy nem illegálisan foglaltuk el, hiszen párszor jelen volt érdeklődés szintjén, amikor lomtalanítottunk, stb.
Amit szeretnék megkérdezni, és az ingatlan adásvételi szerződésből ez nekünk nem derül ki egyértelműen: mi jogosan használjuk a pincerészt, ha az adásvételiben a szokásos adatok (pontos cím, helyrajzi szám, hány szoba,stb..) mellett van egy ilyen bejegyzés is:" ...2+1 fél szobás társasházi öröklakás ingatlan, a társasházi közös tulajdonból hozzá tartozó 64/3403-ed eszmei tulajdoni illetőséggel, amelyet Eladók eladnak, a Vevők 1/2-1/2-ed arányban megvásárolnak megtekintett, megismert, igényesen felújított műszaki állapotban, a kialkudott 12,123 millió HUF, azaz egykettő-egykettőhárom millió HUF vételáron."
Előre is köszönöm a segítséget.

osztap # 2022.12.09. 09:22

Rezeske,

Első körben nézd meg az alapító okiratot és az SZMSZ-t. Az előbbiben lehet, hogy le van írva, hogy melyik lakáshoz melyik pince tartozik, a másodikban, hogy a közös költséget hogyan számítják, és befolyásolja-e azt a pincehasználat (pl. pincés lakás plusz x Ft-ot fizet).

Ha egyikben sincs semmi, akkor menj el a közös képviselőhöz, és kérj tőle beketintést a határozatok könyvébe. Konkrétan azt a határozatot keresd, amiben a közgyűlés dönt a pincék használati rendjéről. Ebben benne van, hogy melyik tulajdonos használja melyiket, és ezért milyen ellenszolgáltatással (bérleti díj, magasabb közös költség, stb.) tartozik a társasháznak. Ha ilyet nem tud mutatni, akkor a kialakult használat rendjét kell érvényesíteni (mindenki azt használja, amit eddig, amíg a közgyűlés másképp nem dönt). Ellenszolgáltatást csak közgyűlési határozat írhat elő, a közös képviselő nem.

Az elévülés ideje öt év. Azon túl a társasház sem bíróságon nem kényszerítheti ki a fizetést, sem pedig beszámítással nem élhet (nem mondhatja azt, hogy a havi befolyó közös költséget előbb az elévült követelésre számolja el). De az elévülésre neked kell hivatkozni.

Végül érdemes a közös képviselőnek felhívni a figyelmét arra, hogy a tulajdonosok választják őt, nem pedig ő a tulajdonosokat. Ennek megfelelő lehet a hangvétel.

Rezeske # 2022.12.09. 10:46

Kedves osztap!

nagyon köszönöm gyors válaszodat: megyek, intézem a dolgokat, amelyeket javasoltál.

nanemaaa # 2022.12.09. 11:10

...2+1 fél szobás társasházi öröklakás ingatlan, a társasházi közös tulajdonból hozzá tartozó 64/3403-ed eszmei tulajdoni illetőséggel, amelyet Eladók eladnak, a Vevők 1/2-1/2-ed arányban megvásárolnak megtekintett, megismert, igényesen felújított műszaki állapotban, a kialkudott 12,123 millió HUF, azaz egykettő-egykettőhárom millió HUF vételáron.”"

Ezek szerint nem vásároltál pincehelyiséget. Valószínűleg a lakás tulajdoni albetét lapján sem az szerepel, hogy "lakás, a hozzá tartozó pincehelyiséggel"

Innentől már csak az szmsz-ben lehet kutakodni, hogy a közös tulajdont képező helyiségek kizárólagos használatára vonatkozóan van-e rendelkezése a tháznak?
Az viszont tény, hogy a közös képviselő nem kezdeményezhet önhatalmúlag plusz pénz befizetést, ehhez lakógyűlési döntés kell.

Rezeske # 2022.12.09. 12:15

Kedves nanemaaa!

köszönöm hozzászólásodat.

Igen, épp ezért kérdeztem, mert ezek a fura tulajdonjogi megnevezések nekem, laikusnak nem sokat jelentenek.

Azt én is, mi is sejtjük, hogy ő nem kezdeményezhet ilyet saját szakállára, de most kivárás van, mi akar lenni a következő lépése.

Majordomus # 2022.12.09. 20:26

Állj.
Induljunk el a kályhától.
A társasházi pincefülkék általában osztatlan közös tulajdont képeznek amelyet a tulajdonosok a tulajdoni hányaduk arányában jogosultak használni.
Vagyis te a 64 m2-es lakásod után 2x akkora területre vagy jogosult mint egy 30 m2-es garzon.
Ez csak akkor nem igaz ha a pincék magántulajdonban vannak az Alapitó Okirat szerint. Ezt én nem hiszem.
1.nézd meg az Alapitó Okiratot,hol szerepelnek a pincék
Ha közös tulajdonban akkor lásd előbbiek.

Ekkor világositsd fel a közös képviselőt hogy közös tulajdon után nem lehet közös költséget szedni,még akkor sem ha az Szmsz-be ezt belefoglalták amit én nem hiszek.
Maximum kizárólagos használati díjról lehet szó ha valaki pld. egyedül használ egy pincét ami háromszor akkora mint ami a tul.hányada alapján járna neki.
Kérdezd meg a képviselőt (miután megnézted az Alapitót) mi alapján kéri a közös költséget?

Rezeske # 2022.12.11. 10:47

Szia Majordomus!

Neked is köszönöm a hozzászólásodat.
Egy dolog rögtön megütötte a szememet:
ezt írtad, hogy "a 64 m2-es lakásod után 2x akkora területre "....ebből nekem a 64 négyzetméter a lényeges: az ingatlan ugyanis, az adásvételi szerint is, meg minden más szerint is 71négyzetméter. Gondolom, ezt a 64-et az adásvételiből általam beidézett "társasházi közös tulajdonból hozzá tartozó 64/3403-ed eszmei tulajdoni illetőséggel" - részből vetted ki?

Ha ez így van, akkor pláne, nem kerek valami: vagy az adásvételi, vagy valami más :-(

Zoltanuss # 2022.12.11. 12:28

hogy közös tulajdon után nem lehet közös költséget szedni”MD szerint.sajnos felénk még a folyóson hagyott tárgyakért is szednek költséget. Un.többlethasználati díjat. Még ez is elmenne, de hogy egy egyszerű alapterületet képtelenek kiszámolni az nonszensz

drbjozsef # 2022.12.11. 12:55

Az nem "közös költség" akkor.

Ettől természetesen a közös tulajdonú részek HASZNÁLATÁÉRT lehet pénzt kérni. Akár lakótól, akár külsőstől is, ha a közgyűlés úgy dönt. Akinek nem tetszik, az majd nem bérel közös területet, és akkor nem fizet érte.
A közös területek használatának módját és költségét a közgyűlés meghatározhatja.

Majordomus # 2022.12.11. 22:51

Természetesen lehet többlet használati díjat kérni,de nem közös költséget.
.
Meg kell nézni az Alapító okiratot és a földhivatali tul.lapot hogy ott milyen tul.hányad van bejegyezve.

Majordomus # 2022.12.11. 22:52

"A közös területek használatának módját és költségét a közgyűlés meghatározhatja"

Az Szmsz!