Birtokvédelem


Juszti69 # 2023.04.22. 11:11

Az adott ingatlan házastárs közös tulajdona, de nem tartózkodtak itt életvitelszerűen, máshol élnek életvitelszerűen. Az egyik fél pedig kizárja a másikat, azzal, hogy nem érzi magát biztonságban az életvitelszerűen lakott ingatlanban. A jegyző hatáskörébe tartozó birtokvédelmi eljárás elindul. A házastársak között sem bontó per, sem vagyonjogi per nincs folyamatban, csupán levelezés és törekvés a vagyonjogi szerződésre. A jegyző milyen döntést hozhat? Érvelhet -e azzal a kizáró fèl, hogy vagyonjogi vita van és nem birtokvédelmi? Mi alapján születik meg egy ilyen határozat?

Szomorú örökös # 2023.04.22. 17:39

Juszti69

Az egyik fél pedig kizárja a másikat, azzal, hogy nem érzi magát biztonságban az életvitelszerűen lakott ingatlanban. A jegyző hatáskörébe tartozó birtokvédelmi eljárás elindul.....A jegyző milyen döntést hozhat?

Jogszerűen nem zárhatod ki a másik felet önkényesen a tulajdonából.
Feltehetően kötelezni fognak a jogsértés megszüntetésére.
Ha ezt nem teszed meg, akkor komolyabb büntetés is lehet belőle

Majordomus # 2023.04.22. 19:09

A saját tulajdonából senkit sem lehet kizárni.
Ha nem érzi magát biztonságban "itt", akkor lakjon bztonságban "ott" ahol életvitelszerűen lakik.

Juszti69 # 2023.05.06. 05:40

Újabb kérdés- ha a jegyzői határozat ellen (mely szerint jár a kulcs) bíróságra megy a másik fél, akkor addig semmit sem tehetek, hogy kulcsot kapjak? Mennyi idő egy ilyen per? Köszönöm

Safranek # 2023.05.06. 18:54

Üdv.
A szomszédom önkényesen áthelyezte a mi telkünkre a kerítését. kb. 1 méterrel beljebb 15 méter hosszan. azt a részt fel is ásta.
Velünk nem egyeztetett arról, hogy ő úgy gondolja, hogy szerinte nem jól van a régi kerítés. Kihívtuk a jegyzőt azért, hogy kérje meg a 'kedves'
szomszédot, hogy helyezze vissza a kerítést oda ahol addig volt és ha kihív egy földmérőt aki igazolja, hogy hol van a telekhatár akkor oda teheti a kerítést. nekünk nincs ezzel semmi problémánk ha esetleg neki több rész jár. a jegyző nem tetette vissza amit azzal indokot , hogy ő most honnan tudja hol ment régen a kerítés. A kérdésem az lenne, hogy önhatalmúlag nem jogsértő ez a cselekedet, hogy áthelyezi a telekhatárt minden hivatalos papír nélkül?? Most van egy domborulat a kerítésben ahogy átrakosgatta. Kikértem a térképmásolatot a földhivatalból amin látszik, hogy egyenes a telek. Ez elég bizonyíték lehet a jegyzőnek? Be szeretnénk nyújtani a jegyzőnek egy birtokvédelmi kérelmet. Mit tegyek, hogy meghozza ezt a döntést, hogy felszólítsa a szomszédot, hogy addig helyezze vissza a kerítést amíg nincs hivatalos földmérőtől kiállított papír?? A szomszéd azzal is előállt, hogy mi fizessük a fölmérő felét. Amit persze ezek után nem szeretnénk, hogy így járt el. Önhatalmúlag áthelyezni a telekhatárt. Segítségüket előre is köszönöm.

Szomorú örökös # 2023.05.06. 19:30

Safranek

A szomszéd azzal is előállt, hogy mi fizessük a fölmérő felét.

Na ja, miután önkényesen felülbírálta a telekhatárt? Ugye viccel?

Majordomus # 2023.05.06. 19:37

Safranek
.
És még nem ütötted le?
.első körben bérelj Egy BOBCAT rakodót és ásd körbe a házát.

Szomorú örökös # 2023.05.06. 19:51

Majordomus

első körben bérelj Egy BOBCAT rakodót és ásd körbe a házát

Jó szélesen, hogy egy vizesárok krokodilokkal elférjen benne. :-D

Majordomus # 2023.05.06. 19:52

A krokodil jó ötlet...

nanemaaa # 2023.05.08. 07:57

Birtokvédelmi ügyben tök mindegy, hogy hol van a telekhatár. Az a kérdés, hogy hol volt a kerítés, és hogy jogosult volt-e áthelyezni? Illetve hogy ezzel a már kialakult telekbirtoklásban sérelme ért-e? Akkor is visszahelyeztetheti, ha a kerítés most került a valós telekhatárra.
Ha a kérdés telekhatár vitává fajul, azt a jegyzőnek valóban el kell utasítania, hiszen telekhatár kérdésben kizárólag a bíróságnak áll jogában dönteni.

Majordomus # 2023.05.08. 19:45

Pör lesz a vége...

nanemaaa # 2023.05.09. 09:52

Pör lesz a vége...
Ha autentikusak akarunk lenni, akkor: "Pör lösz..." ;)

Majordomus # 2023.05.09. 20:53

Lössz....

geer0s # 2023.05.16. 09:34

Tisztelt Fórumozók!

A szomszédom háza kb. 1 méterre van a kerítéstől. Ezen a falon van két kis ablaka (az egyik a wc a másik meg a közlekedőé - az ablak mérete kb. 60x40). Mivel a WC ablaka (hiába van lematricázva beletásgátlóval) folyamatosan nyitva van, így látjuk,hogy mikor, mit csinálnak ( illetve a hangokról meg ne is beszéljünk). Az a szép az egészben,hogy időnként még át-át is nézeget a család,hogy mit csinálunk a teraszon mind a wc mind a közlekedő ablakából.

Az lenne a kérdésem,hogy mit tehetek,hogy nem keljen a wc-süket nézni ill. hallgatni?
Tehetek e sötétítő fóliát / belátásgátlót az ablak elé (amennyiben igen, akkor milyen távol kell lennie a kerítéstől)?
Illetve a tr. engedi e azt,hogy a mellékhelyiség ablaka tárva-nyitva legyen , ha már azt korlátozták,hogy annak átláthatatlannak kell lennie.

Köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2023.05.16. 09:36

geer0s,

A saját telkeden azt építesz amit akarsz. Eltakarhatod, ha a fényt teljesen nem zárod el előlük, sajnos a hangokkal nem sokat tudsz kezdeni. Felhangosítod a rádiót.

nanemaaa # 2023.05.16. 10:53

Annyit azért hozzáfűznék a dr válaszához, hogy a legfeljebb 0,40 m2 nyílófelületű nyílászárók jogszabályban nevesített funkciója szerint szellőzőablakok, így alap funkciójuk az, hogy nyitva legyenek szellőztetés céljából, amikor arra szükség van.
Nincs olyan jogszabály, mely kimondaná, hogy a szellőzőablaknak átláthatatlannak kell lennie. Mivel az ablak parapetmagasságának legalább 1,80 m-nek kell lennie, így azért az átlátás némileg korlátozott. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg róla, hogy az udvarról is átláthat a kerítés felett, drótháló esetén magán a kerítésen is.
Bízzunk benne, hogy a szomszéd merő rosszindulatból nem csinál sportot a bab evésből.

geer0s # 2023.05.16. 12:45

Köszönöm a válaszokat.

Az alábbi kérdésemre részben kaptam választ,de szeretném azt megerősíteni:
Van-e valamilyen jogszabály arra,hogy a szomszéd ablaka elé tervezendő belátásgátló fóliának milyen távolságra kell lennie, illetve annak mennyire kell átengednie a fényt?

Köszönöm

drbjozsef # 2023.05.16. 13:18

geer0s,

Konkrétan, méterre, négyzetméterre, színre, lumenre, nincsen.

Ez van :

Ptk. 5:23.§ A tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné.

Tekintve, hogy az ilyen méretű és elhelyezkedésű ablak az OTÉK szerint is elsősorban szellőzésre van, ezért el nem tömítheted, de nem ez kell hogy neki benapozza a klotyóját. Szóval árnyékolhatod is valamennyire. Ha több mint egy méterre van a telekhatártól, és a saját telkeden felhúzol egy fa elemekből falat, vagy három két méteres cédrust, akkor arra még sok hisztije nem lehet. Valami funkcionálisat, de neked esztétikusat. De a saját telkeden simán. Ha a kerítés a te telkeden áll, és a te tulajdonod, akkor arra is bármit rögzíthetsz.

Majordomus # 2023.05.16. 19:55

Még az a kérdés merült fel bennem,hogy a te házad milyen messze van a kerítéstől?

Ha van hely,simán épithetsz oda egy sufnit vagy egy garázst.
De egy falat biztosan.

nanemaaa # 2023.05.17. 06:57

Ha van hely,simán épithetsz oda egy sufnit vagy egy garázst.

Azt biztosan nem. De a kerítésed lehet azon a részen tömör, és lehet magasabb is, mint 2,5 m, ha ezt helyi építési szabályzat nem tiltja.

Majordomus # 2023.05.17. 20:02

Nincs annyi hely?

geer0s # 2023.05.18. 13:34

Sajnos nincs hely elég hely, ezért gondolkozom egy olyan magas "felépítményben" ami némileg takarja az ablakokat.

geer0s # 2023.05.18. 13:37

A válaszokat olvasva, az merült fel bennem,hogy telepítek egy zöld sövényt/tuját stb.. az érintett terültre,de a következő kérdésem az lenne,hogy rakható e a tujasor mögé egy sötétítő zöld ponyvát, így tuti nem fognak átlátni. Ez közvetlenül a kerítés elé lenne telepítve, ami az érintett ablakoktól cc. 1 méterre lenne. Ez jogilag kifogásolható?

drbjozsef # 2023.05.18. 13:54

geer0s,

Megintcsak : ha az építmény teljes egészében a te telkeden áll, akkor főszabály szerint nem
Hogy ez a szomszédjogok általános értelmezésén, vagyishogy szükségtelenül (!!) zavarod-e ezzel a szomszédot, azt természetesen látatlanban nem tudjuk megmondani, ahhoz a helyszínt és minden körülményt ismerni kellene.
Ha egy méterre áll az ő amúgy is csak szellőzőablakától, akkor nemigen hinném azért. Ha a ponyva pereme az ablak felső élénél van, vagy csak kicsit megy afölé, akkor ilyen távolságól az általános fényhez jutást sem kellene hogy akadályozza.

A szomszéd telekre való átlátás önmagában nem alapjog. Ha ezt úgy akadályozod meg, hogy ezzel más érdeket nem sértesz, hátrányt nem okozol, akkor így járt.

Majordomus # 2023.05.18. 19:23

Vagy fémkeretekre felfuttatott repkény..
Sövényt nem javasolok mert nem bírsz vele.