Birtokvédelem

groszfater@gmail.com # 2023.08.18. 10:49

Birtokos!

7. § (1) Település belterületén a fás szárú növénynek az élet-, egészség- vagy
vagyonvédelmi okból - a 6. §-ban foglaltaktól eltérően - történt kivágása esetén
a)2
2 Megállapította: 125/2012. (VI. 26.) Korm. rendelet 5. §. Hatályos: 2012. VII. 11-től.
a kivágás tényét az azonnali intézkedést foganatosító 3 napon belül a 2.
melléklet szerinti formanyomtatványon vagy annak megfelelő tartalommal bejelenti a
kivágás helye szerint illetékes jegyzőhöz;

1. ha a pótlás környezeti feltételei adottak, a jegyző a tulajdonost a pótlásra

kötelezi.
(2)3
3 Megállapította: 182/2009. (IX. 10.) Korm. rendelet 660. § (3). Hatályos: 2009. X. 1-től. Ezt
követően indult vagy megismételt eljárásokban kell alkalmazni.
A jegyző a fás szárú növénnyel rendelkezni jogosultat a fás szárú növény
kivágására kötelezi, ha a fás szárú növény az élet- vagy vagyonbiztonságot
veszélyezteti, és e veszély másként nem hárítható el.

Majordomus # 2023.08.18. 20:13

Nos,akkor hajrá!
Balesetveszélyes állapotnak tűnő helyzetbe kell hozni a fát.

Birtokos # 2023.08.22. 14:09

groszfater@gmail.com, Majordomus
Köszönöm a hozzászólásokat!
Az említett fák nem kicsik, kb. fél méter átmérőjű a törzsük és nagyon magasak. Kettő teljesen egymás mellett van hézag nélkül, a kerítésünktől másfél méterre, az egyik van megdőlve, mert a másik elnyomta. A harmadik, amit szeretnék még kivágattatni, az kb. két méterrel távolabb van tőlük és két méterre a kerítéstől is. Jóformán az én telkem felett magasodnak. Ráadásul akác, és még más fa is van, alattuk... Tiszta dzsungel. A hely miatt, csak alpin technikával, vagy 20-25 méterre is felérő kosárból lehet kivágni őket, fentről, lefelé. Az ingatlanra nem lehet bemenni, mivel a szomszédok a külvilágtól teljesen elzárva élnek. Nem érdekli őket semmi., a homokba dugják a fejüket, gondolják, ezzel el van intézve. El nem tudom képzelni, mit csinálnak egész nap. Valamelyik kedves szomszéd biztosan kihívná a rendőrséget is, ha felvonulna akár a katasztrófavédelem, akár más favágó brigád. Elég nehéz lenne magyarázkodni, A jegyző azt írta, hogy igazolni kell, hogy a fák veszélyesek. Ezt sem tudom megtenni, mert a szakember csak az én telkemről tudna nézelődni, az meg nem hiszem, hogy elég lenne. Birtokvédelmet fogok kérni a bíróságon, a rengeteg tűlevél, ág és toboz miatt, ami áthullik. A birtokom rendeltetésszerű használatának akadályozása miatt és leírom a veszélyeztetést is. Csináltam videót és képeket amiket majd csatolok a keresetlevélhez. Remélem kezdetnek az elég lesz, majd a bíró eldönti.
Még egyszer köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2023.08.22. 17:12

Birtokos,

Mielőtt perelsz, keresd meg még utoljára a szomszédokat, igazolhatóan, tértis levélben, hogy ha nem hajlandóak együttműködni, legalább a szakértő beengedésében, akkor pert fogsz indítani ellenük. Ez azért lényeges, hogy a bíró lássa, hogy te tényleg mindent megpróbáltál, kirendeli a szakértőt aki ha kell rendőrrel megy, hogy bejusson.

Majordomus # 2023.08.22. 19:19

A jóhiszemű joggyakorlás bizonyitása érdekében.

Nem hiszem hogy egy tértis levélre sem reagálnának.

Birtokos # 2023.08.23. 19:02

drbjozsef, Majordomus

Köszönöm!
Először a jegyzőnek írtam, mert figyelmetlen voltam, az egy éves határidővel kapcsolatban. Egyúttal erről nekik is írtam tértivevényes levelet, át is vették. Reakció = 0
Utána bedobtam egy üzenetet a telefonszámommal, a postaládájukba, meghívtam őket, jöjjenek át, megmutatom, mi a problémám, beszéljük meg, hogy mindenkinek megfelelő megoldást találjunk. Reakció = 0
Úgy gondolom, igazatok van, írok egy tértivevényes levelet még utoljára. Azt viszont hogy tudom igazolni, egyáltalán kell-e, hogy nem egy sütireceptet küldtem benne?
Még abban bizonytalan vagyok,, hogy mire hivatkozzak a keresetlevélben. Szükségtelen zavarásra, vagy az ingatlan rendeltetésszerű használatának akadályozására? Mert tkp. a fél telket nem tudom normálisan használni. Pl. nem lehet befüvesíteni, vagy egy felfújhatós medencét se felállítani, mert minden tiszta savas tűlevél. meg toboz. Elég nehéz eltávolítani. A háztető sepregetése is elég jó móka.
"2013. évi CLXXIV. törvény a szomszédjogok és a tulajdonjog korlátainak különös szabályairól
4. § (3) Ha a szomszédos ingatlanok határvonalán álló növény valamelyik ingatlan rendes használatát akadályozza, illetve kárt okoz vagy annak veszélyével fenyeget, és az érdeksérelem más módon nem hárítható el, az ingatlan tulajdonosa követelheti, hogy azt közös költségen távolítsák el."
Vagy, ez csak épületre vonatkozik, a kertre nem?
Hivatkozzak inkább a szükségtelen zavarásra? Bár az szerintem bizonytalanabb:
"Legfelsőbb Bíróság Polgári Kollégiumának PK 3. szám alatt született állásfoglalása
Növényzet eltávolítása iránt indított perben a döntésnél irányadó szempontok*
A szomszédos ingatlanon - különösen a közös határvonal közelében - levő növényzet zavaró, károsító hatása miatt a növényzet eltávolítása iránt indított perben mindenkor azt kell vizsgálni, hogy a növényzet szükségtelenül zavarja-e a szomszédot ingatlana birtoklásában, okoz-e kárt, vagy fennáll-e a károsodás veszélye.
A növényzet kivágására való kötelezésre kivételesen kerülhet sor, csak abban az esetben, ha az érdeksérelem más módon, így kártérítéssel sem hárítható el."
Vagy mindkettőre?

Majordomus # 2023.08.23. 19:20

Őrizd meg a levél másolatát és a feladóvevényt.

Vagy küldj nekik ügyvédi felszólitást.

Ennyire sötétek nem lehetnek.

tlaci76 # 2023.08.24. 23:09

Sziasztok!
Hol található pontos információ arról,hogy a szomszédunk milyen védőtávolság betartásával építhet sertésólat az ingatlanunktól vagy lakóépületünktől. Helyi építési rendeletben és az országos építési szabályzatban sem találtam erre utaló információt.
Köszönöm

groszfater@gmail.com # 2023.08.25. 11:53

Önkormányzati rendelet: Állattartási szabályzat de az is lehet, hogy összecsapta a környezet-védelmi rendelettel...

Birtokos # 2023.08.25. 12:47

Majordomus

Köszönöm a tanácsokat!

Elküldtem a felszólító levelet.

Üdv.

Majordomus # 2023.08.26. 18:46

Majd mesélj mire jutottál?

Birtokos # 2023.08.30. 16:01

Majordomus

OK

Majordomus # 2023.08.30. 19:04

tlaci
Városban élsz?

Karkera # 2023.09.21. 15:55

Tisztelt Fórum!

Van valami ötlet mit lehetne tenni?
10 lakásos társasházban, az egyik tulaj évek óta megkeseríti a többiek életét a sunyi húzásaival. (Nem részletezem a hátterét, hosszú lenne.)
Az egyik szórakozása, hogy lekapcsolja a garázsok biztosítékát a lépcsőházi közös biztosítékszekrényben, így aki éppen hazajön nem tud beállni, mert nem nyílik a garázskapu, előtte vissza kell kapcsolni kézzel. Biztos ő az, mert már rajta is kapták többször. Volt feljelentés is emiatt, de a rendőrségen visszadobták, nem indult eljárás.
Most pár hete újabb szintre emelte a sunyiskodást. Az idősebb lakók, akik otthon vannak napközben, telefonáltak hogy nincs víz, kiderült, hogy el van zárva a ház főelzárója a pincében. Egyelőre nincs bizonyíték, hogy ki tehette, de van sejtésünk.
A kérdésem, hogy ez nem meríti ki a szabálysértés, vagy birtokháborítás tényállását? (Tudom, bizonyíték nélkül nem megyünk semmire, kell valami kézzelfogható, hogy ki teszi.)
Nem szalonképes megoldásra lenne ötletem, de inkább valami hivatalos megoldásra gondolnék.

Köszönöm

Majordomus # 2023.09.21. 19:40

Kamera a garázstérben ideiglenesen.
Lehet biológiai térfigyelő kamera is (Boriska néni a földszinten).
.
A főelzárónál is lehet lakatot alkalmazni a pinceajtón...

Bizonyiték nélkül nem mentek semmire.

Karkera # 2023.09.21. 19:56

Értem, köszönöm.
Sajnos biológiai térfigyelő nincsen. Akkor marad a kamera, meg a lakat.
Üdv.

Majordomus # 2023.09.21. 20:10

Csak óvatosan a Gdpr miatt!

drbjozsef # 2023.09.22. 04:44

Karkera,

Háromszor, négyszer figyelmeztetni, utoljára már komoran és fenyegetően.
Utána én mégis inkább a nem szalonképes megoldást javaslom.
Ha a közösség egyetért a megrendszabályozásban, akkor nem lesz gond, hiszen lesz elég alibi mindenkinek.

Ez nem olyan probléma, amit a jog eszközeivel meg fogtok tudni oldani.
Mit tervezel, majd feljelented meg pereskedsz? Évekig? Egy elzárásért, amit hetente kétszer közben megtesz? Minden héten indítasz két pert?
Ez nem jogi probléma, ez orvosi, mentálhigiéniai probléma.
Ha a szép szó nem használ, csak az erő marad.

Majordomus # 2023.09.22. 19:16

Minden elzárás után egy törött kulcs a lakás zárbetétjében????

Philippos # 2023.09.23. 18:16

Sziasztok,

Most tudtam meg, hogy pert a magyarorszag.hu -ról ügyfélkapuval is indíthatok.

Az egyik szomszédom, évek óta (de még nincs meg a 15 év) lekerítve tart egy több min 200nm -es területet a telkemből. Még nincs egy éve, hogy az enyém, így mentem a jegyzőhöz birtokvédelemért, persze elhajtott. Rendőrség is tehetetlen határozat hiányában. A szomszéd nem enged be földmérőt. Róka fogta csuka... marad a bíróság.

Úgy tudom az elbirtoklást csak keresettel gátolhatom meg (sima levelezés nem elég). Maga az ügy nem bonyolult, jól látszik a helyrajzi térképen, az ekozmu.e-epites.hu EOV kordinátákkal is egyértelműen beazonosítható.

Mit gondoltok,mennyire orosz rulett belemenni egy ilyen perbe a magam erejéből?

drbjozsef # 2023.09.23. 18:50

Mit gondoltok,mennyire orosz rulett belemenni egy ilyen perbe a magam erejéből?

Érdekes kérdés.
Ha biztos vagy az igazadban, és bizonyítható is, akkor miért lenne orosz rulett?
Magad ereje? Mindenki a maga erejéből pereskedik. Általában.
Ha úgy érted, ügyvéd nélkül, hát az sem egy jó kérdés. Nélküle nehezebb, olcsóbb, vele könnyebb, drágább.

Egyébként én a per előtt egy tértis levélben felszólítanám határidővel a kerítés elbontására, és a birtoksértés megszüntetésére, ennek elmaradására a per indításának kitételével. Mondjuk 15 nap. Aztán ha nem válaszol, nem teszi meg ez alatt (kézhezvételtől), akkor indíthatsz pert.

Majordomus # 2023.09.23. 19:14

Ha bizonyitani tudod az igazadat,fogadj ügyvédet,a végén úgyis a vesztes fizeti.

Philippos # 2023.09.23. 21:00

Jelenleg a pszciho hadviselés szakaszban van az ügy hiába ajánlottam kompromisszumot. Kivárásra játszik. Elbirtoklást tervezget vagy a fene tudja. Ha ügyvéddel adok be keresetet az negyed milla - ha ezután, terítve a lapokat mégis elfogadja a kompromisszumot (ami nekem egyéb okból jobb lenne) nem lesz per és buktam a pénzt. Ezért gondoltam, hogy magam adom be.

osztap # 2023.09.24. 06:00

Philippos,

Itt a keresetlevél nyomtatvány, a végén apró betűvel a kitöltési útmutató, ami szerintem jól használható. Kérdés az, hogy hajlandó vagy-e ezzel szöszölni, utánaolvasni a polgári perrendtartásban, felkutatni régebbi bírósági határozatokat, stb. vagy fizetsz 250 ezret az ügyvédnek, hogy megcsinálja helyetted. Nyilván ő többet is tesz (képvisel majd a tárgyaláson, van tapasztalata, stb.), de az első lépés a keresetlevél megírása. Ha ez nem a Te asztalod, akkor keress ügyvédet. Te tudod.
https://birosag.hu/…setlevel-pdf

Philippos # 2023.09.24. 06:57

köszönöm a segítséget!