Jav: ha a háznak kollektív biztosítása van.
Társasházi főfal vizesedés
Süketelés. A k.k nem akar dolgozni.
A főfal a társasház közs tulajdona. Első lépésben fotózd le a káreseményt. Video is legyen. Ez majd kell a kárszakértőnek.
Nyujtsd be károdat a biztositónak.
Osztap válasza egy pontban téves,a magántulajdonodat ért járrseményt közvetlenül bejelentheted a biztositónak ha áznak kollektiv biztositása van. Ez kiderül a kötvényből. Olvasd el.
Ka kollektiv biztositás van,nem kell a képviselő elismerő nyilatkozata.
Helyes osztap javaslata, indits birtokvédelmi eljárást a társasház ellen
gylab,
A biztosítási kötvényben mi áll? Ott nagyon részletesen le kell írva lenni, hogy mi van és mi nincs biztosítva. Ha nincs benne, akkor van hivatkozás valami másik dokumentumra, ÁSZF-re vagy másra, ahol ott van. A biztosítónak a kárt természetesen csak a KK jelentheti be, ő képviseli a társasházat. Persze, ez ne tartson vissza attól, hogy felhívd a biztosítót, és tanácsot kérj, hogy mi a teendő. A KK aláírása elég lesz a végén is.
A KK-nak aktivizálnia kellene magát. A helyedben felvetném neki, hogy ha a vakolat nem a falazat része, akkor Te birtokvédelmet kérsz a saját társasházad ellen. Mert a vakolat nem magától lett vizes, hanem a falazat áztatja. Az meg a társasházé. Hogy a falazat miért ázik? Ki tudja azt?
(Ha nem jutsz vele dűlőre, akkor indítsd meg az eljárást a jegyzőnél mind a kettő ellen. Majd a jegyző (szakértője) kibogozza. Nem kell Neked hidrológusnak lenni.)
Megkaptam írásban is a KK-tól. Kideríti a tulajt, ír felszólítást az elhárításra.
" tovább lépés az érintett által lehetséges, először birtokvédelmi lejárással , ha ez sem eredményes akkor bírósági kötelezéssel." Azaz szerinte nekem kell eljárást indítani, nem neki.
"Sajnos a közös szerkezetekben, csak a falazat van benne, így minden ami a közös szerkezetek között nem szerepel, az az egyes tulajdonosokhoz tartozik." Ez alapján szerinte a falnak nem része a vakolat. Erre esetleg van már ismert bírósági döntés, vagy iránymutatás? Jogszabályt már nem is keresek.
"A károkat , majd a társasház biztosítójának be lehet jelenteni, és az feltételezésem szerint ki fogja fizetni". Most bennem keletkezett egy kis zavar. Ha nem a társasházé, akkor a társasház biztosítója felé ez miért társasházi káresemény? Ráadásul abban is elbizonytalanodtam, hogy ha a társasház a szerződő, akkor én milyen minőségben jelentem ezt? Vagy a társasház bármely albetétese eljárhat a nevében? Nekem ez így egy kicsit furcsa.
Amúgy megkaptam az alapító okiratot és a TH biztosításái kötvényét. Abban a szerződő fél a TH. Amúgy mindössze másfél oldal, jórészt adatokkal. Lakások, azok tulajdonosai nem szerepelnek benne sehol. Így ettől sem lettem okosabb.
Esetleg van már valakinek tapasztalata ilyen ügyben?
Drb, köszönöm. Ezt teszem. Majd beszámolok a fejleményekről.
osztap megírta a pontos paragrafust a Tht.-ból.
A főfalak, homlokzatok, természetesen a társasház közös tulajdona, azt a társasháznak kell karbantartania, az ázást elhárítania.
Mondd meg a közös képviselőnek, hogy adja írásba, hogy innentől a te dolgod, mert megkonzultálnád ezt a helyi jegyzővel, aki a társasházak törvényességi felügyeletét látja el...
Új fejlemény, sikerült hosszabban beszélni a KK-val, ő gyakorlatilag hárított, hogy nem a társasház ázik, hanem csak annak egy lakása, így nem tud birtokvédelmet sem kezdeményzni, azt én tudok. Annyit megtesz, hogy ír a szomszédnak egy levelet, felhívja a hiba elhárítására. Ha ez nem vezet eredményre, akkor onnantól én jövök, azt mondja, nincsenek jogi lehetőségei. Most egy kicsit elbizonytalanodtam, akkor a főfal mégsem a társasház? Vagy csak addig nem, amíg nem dől össze, utána az lesz? Esetleg tud vki egy jogszabályhelyet, ami ezt tisztázza? Ha kell a szigetelés is, akkor én azt elvághatom a lemezeléshez? Vagy kifurkálhatom az injektáláshoz? A falnak ez az áztatott része csak a közös padlást (amit nem használnak) és az én lakásomat érinti még, más lakás nem ázik, ahogy a terjedését nézem, 1-2 hónap múlva esedékes még két lakás (a két szomszédos) vizesedése. Viszont az is megfordult a fejemben, hogy az tűzfal vakolatának egy része is le fog esni, a szomszéd felé. Az is az én saram lesz, vagy a társasházé? Az egy húzós összeg lehet. Még akár kárt is tehet a szomszéd házban, Azt nekem kell állnom, vagy a társasháznak? Valahogy nem áll ez össze a fejemben logikailag.
„Hogy a probléma oka egy évnél régebbi-e, nem tudom megmondani, ”
Nem is kell. A vizesedés most jött elő. Elég az.
Köszi a válaszokat, a kérdésekre megpróbálok válaszolni visszafelé időrendben:
- Nem, a szomszéd nem a társasház része, a mögöttünk lévő utcából nyílik.
- A birtokvédelmi jó ötlet, felvetem a KK-nak.
- A földszintes társasház: régi földszintes bérház, 8 pici lakással. Államosítva, önkori tulajdonba adva, majd privatizálva, jelenleg 2 vagy 3 lakás önkori tulajdon, a többi saját. Társasházzá alakítva vagy 20 évvel ezelőtt. Nem tartozik a tárgyhoz, de még nagyapám építette annak idején, szüleim kárpótlásból meg tudták venni azt a lakást, amiben laktak.Több, mint 100 éves, beton alapja biztosan nincsen, ezeket tégla alapra rakták anno. Tehát egy épület 30-35m2 lakásokkal. A tulaj én vagyok, de édesanyám lakik jelenleg a lakásban, mint haszonélvező.
Hogy a probléma oka egy évnél régebbi-e, nem tudom megmondani, mint említettem, a szomszéd nem együttműködő. A vizesedés kb. 2 hónapja jött csak elő, lehet, az utóbbi nagy esőzések miatt. De lehet, már évek óta ázik, csak a padlószint kb. 1.20-on van, lehet, most ért oda, hogy a lakásba is betörjön.
Most már próbálom elérni a KK-t, hátha pozitívan áll hozzá. Külsős, nem tulaj, fizetésért dolgozik. Szerintem jelen esetben ez még pozitívum is lehet.
gylab,
KK bizony. Az alapító okiratban ott lesz, hogy a tűzfal közös tulajdon, ha nincs, akkor a Társasházi törvény 1. § (2) miatt az. Jól értem, hogy a szomszéd már nem a társasházatok része?
Jelenleg ő nektek kárt okoz (ő bádogoztatott szakszerűtlenül), ezért neki kell fizetnie a károtokat, pl. festés, csempézés. (Az injektálásban nem vagyok biztos, hiszen ha megjavítja a bádogozást, akkor a fal kiszárad, és nem kell injektálni. Injektálást én mindig alulról folyamatosan szivárgó nedvességre láttam, pl. talajvíz.)
Mivel nem akartok félévente festetni, érdemes a KK-nak birtokvédelmi eljárást indítani a jegyzőnél, ha egy évnél nem régebbi a probléma, ha pedig régebbi, akkor pert a bíróságon. De lehet, hogy az is elég lesz, ha ezt a KK elmagyarázza neki.
Jó az irány.
A főfal akár csak a tető bádogozása (vápák) közös tulajdon.
Ebben ha társasház vagytok, mindenképpen a közös képviselőnek kell lépnie és a költségekbis a társasházat terhelik. Főszabály szerint.
Eltérés lehetséges. Nem tudom mit jelent a földszintes társasház esetedben ? Különálló épületek vagy sorház?
Nézd meg az Alapító okiratot. Az a mérvadó.
Sziasztok!
Megpróbálom röviden vázolni, hátha sikerül. Földszintes társasházunk hátsó fala tűzfal, vagy 10m magas. Ez a fal elkezdett vizesedni keményen, a fürdőben a csempe fölé, a szobákban kb 50cm magasan. Dobja le a vakolatot. Átmentem a hátsó szomszédhoz, és ott bizony nagyon úgy néz ki, bádogozási gondok miatt két nagy tető vize plusz a tűzfalra eső víz egy rövid szakaszon a földre esik, a föld is állandóan vizes. Sajnos ő nem együttműködő, és nem is túl okos, nagyon nehéz beszélni vele, szerinte az úgy jó, ahogy van, eddig sem volt gond. Amúgy neki ugyanúgy vizes a fala. Kértem ajánlatot nagynyomású injektálásra, kb. 400e Ft, egy 6m-es szakaszon.
Véleményem szerint a főfal a társasházé, nem a lakásé, de cáfoljatok meg, ha nem így van. Akkor jól gondolom, hogy a KK-nek kellene eljárnia a szomszéd felé, nem nekem? Még nem beszéltem vele, most tervezem.
A gond a szomszéd épület bádogozása. Ezt ilyen esetben kinek kell fizetnie? Neki? A társasháznak? Nekem?
Ha tényleg a társasházé, akkor ha szükséges az injektálás, az kinek a költsége? A társasházé? Az enyém?
Ha az enyém, egyáltalán intézhetem? Nekiállhatok furkálni a társasház falát? Esetleg kell ehhez statikus?
Esetleg ilyen esetre jó lehet a szomszéd biztosítása, ha van neki felelősségbiztosítási része?
Még annyi infó, hogy a bádogozási gond nem vihar eredménye, egyszerűen szakszerűtlenül lett elkészítve, van, ahol hiányzik, ahol van ott az eresz mellé folyik a falra, egy kb. 50m2 féltető alatt pedig egyszerűen rossz helyen van az eresz, nem abba folyik a víz.
Merre induljak először? Én a KK-ra gondoltam.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02