Társasházi főfal vizesedés

Majordomus # 2023.08.22. 19:40

Jav: ha a háznak kollektív biztosítása van.

Majordomus # 2023.08.22. 19:38

Süketelés. A k.k nem akar dolgozni.

A főfal a társasház közs tulajdona. Első lépésben fotózd le a káreseményt. Video is legyen. Ez majd kell a kárszakértőnek.
Nyujtsd be károdat a biztositónak.

Osztap válasza egy pontban téves,a magántulajdonodat ért járrseményt közvetlenül bejelentheted a biztositónak ha áznak kollektiv biztositása van. Ez kiderül a kötvényből. Olvasd el.
Ka kollektiv biztositás van,nem kell a képviselő elismerő nyilatkozata.

Helyes osztap javaslata, indits birtokvédelmi eljárást a társasház ellen

osztap # 2023.08.22. 19:28

gylab,

A biztosítási kötvényben mi áll? Ott nagyon részletesen le kell írva lenni, hogy mi van és mi nincs biztosítva. Ha nincs benne, akkor van hivatkozás valami másik dokumentumra, ÁSZF-re vagy másra, ahol ott van. A biztosítónak a kárt természetesen csak a KK jelentheti be, ő képviseli a társasházat. Persze, ez ne tartson vissza attól, hogy felhívd a biztosítót, és tanácsot kérj, hogy mi a teendő. A KK aláírása elég lesz a végén is.

A KK-nak aktivizálnia kellene magát. A helyedben felvetném neki, hogy ha a vakolat nem a falazat része, akkor Te birtokvédelmet kérsz a saját társasházad ellen. Mert a vakolat nem magától lett vizes, hanem a falazat áztatja. Az meg a társasházé. Hogy a falazat miért ázik? Ki tudja azt?
(Ha nem jutsz vele dűlőre, akkor indítsd meg az eljárást a jegyzőnél mind a kettő ellen. Majd a jegyző (szakértője) kibogozza. Nem kell Neked hidrológusnak lenni.)

gylab # 2023.08.22. 18:52

Megkaptam írásban is a KK-tól. Kideríti a tulajt, ír felszólítást az elhárításra.
" tovább lépés az érintett által lehetséges, először birtokvédelmi lejárással , ha ez sem eredményes akkor bírósági kötelezéssel." Azaz szerinte nekem kell eljárást indítani, nem neki.
"Sajnos a közös szerkezetekben, csak a falazat van benne, így minden ami a közös szerkezetek között nem szerepel, az az egyes tulajdonosokhoz tartozik." Ez alapján szerinte a falnak nem része a vakolat. Erre esetleg van már ismert bírósági döntés, vagy iránymutatás? Jogszabályt már nem is keresek.
"A károkat , majd a társasház biztosítójának be lehet jelenteni, és az feltételezésem szerint ki fogja fizetni". Most bennem keletkezett egy kis zavar. Ha nem a társasházé, akkor a társasház biztosítója felé ez miért társasházi káresemény? Ráadásul abban is elbizonytalanodtam, hogy ha a társasház a szerződő, akkor én milyen minőségben jelentem ezt? Vagy a társasház bármely albetétese eljárhat a nevében? Nekem ez így egy kicsit furcsa.
Amúgy megkaptam az alapító okiratot és a TH biztosításái kötvényét. Abban a szerződő fél a TH. Amúgy mindössze másfél oldal, jórészt adatokkal. Lakások, azok tulajdonosai nem szerepelnek benne sehol. Így ettől sem lettem okosabb.
Esetleg van már valakinek tapasztalata ilyen ügyben?

gylab # 2023.08.22. 10:05

Drb, köszönöm. Ezt teszem. Majd beszámolok a fejleményekről.

drbjozsef # 2023.08.22. 09:48

osztap megírta a pontos paragrafust a Tht.-ból.

A főfalak, homlokzatok, természetesen a társasház közös tulajdona, azt a társasháznak kell karbantartania, az ázást elhárítania.

Mondd meg a közös képviselőnek, hogy adja írásba, hogy innentől a te dolgod, mert megkonzultálnád ezt a helyi jegyzővel, aki a társasházak törvényességi felügyeletét látja el...

gylab # 2023.08.22. 09:42

Új fejlemény, sikerült hosszabban beszélni a KK-val, ő gyakorlatilag hárított, hogy nem a társasház ázik, hanem csak annak egy lakása, így nem tud birtokvédelmet sem kezdeményzni, azt én tudok. Annyit megtesz, hogy ír a szomszédnak egy levelet, felhívja a hiba elhárítására. Ha ez nem vezet eredményre, akkor onnantól én jövök, azt mondja, nincsenek jogi lehetőségei. Most egy kicsit elbizonytalanodtam, akkor a főfal mégsem a társasház? Vagy csak addig nem, amíg nem dől össze, utána az lesz? Esetleg tud vki egy jogszabályhelyet, ami ezt tisztázza? Ha kell a szigetelés is, akkor én azt elvághatom a lemezeléshez? Vagy kifurkálhatom az injektáláshoz? A falnak ez az áztatott része csak a közös padlást (amit nem használnak) és az én lakásomat érinti még, más lakás nem ázik, ahogy a terjedését nézem, 1-2 hónap múlva esedékes még két lakás (a két szomszédos) vizesedése. Viszont az is megfordult a fejemben, hogy az tűzfal vakolatának egy része is le fog esni, a szomszéd felé. Az is az én saram lesz, vagy a társasházé? Az egy húzós összeg lehet. Még akár kárt is tehet a szomszéd házban, Azt nekem kell állnom, vagy a társasháznak? Valahogy nem áll ez össze a fejemben logikailag.

osztap # 2023.08.22. 08:23

Hogy a probléma oka egy évnél régebbi-e, nem tudom megmondani,

Nem is kell. A vizesedés most jött elő. Elég az.

gylab # 2023.08.22. 07:05

Köszi a válaszokat, a kérdésekre megpróbálok válaszolni visszafelé időrendben:

• Nem, a szomszéd nem a társasház része, a mögöttünk lévő utcából nyílik.
  • A birtokvédelmi jó ötlet, felvetem a KK-nak.
  • A földszintes társasház: régi földszintes bérház, 8 pici lakással. Államosítva, önkori tulajdonba adva, majd privatizálva, jelenleg 2 vagy 3 lakás önkori tulajdon, a többi saját. Társasházzá alakítva vagy 20 évvel ezelőtt. Nem tartozik a tárgyhoz, de még nagyapám építette annak idején, szüleim kárpótlásból meg tudták venni azt a lakást, amiben laktak.Több, mint 100 éves, beton alapja biztosan nincsen, ezeket tégla alapra rakták anno. Tehát egy épület 30-35m2 lakásokkal. A tulaj én vagyok, de édesanyám lakik jelenleg a lakásban, mint haszonélvező.

Hogy a probléma oka egy évnél régebbi-e, nem tudom megmondani, mint említettem, a szomszéd nem együttműködő. A vizesedés kb. 2 hónapja jött csak elő, lehet, az utóbbi nagy esőzések miatt. De lehet, már évek óta ázik, csak a padlószint kb. 1.20-on van, lehet, most ért oda, hogy a lakásba is betörjön.

Most már próbálom elérni a KK-t, hátha pozitívan áll hozzá. Külsős, nem tulaj, fizetésért dolgozik. Szerintem jelen esetben ez még pozitívum is lehet.

osztap # 2023.08.21. 20:27

gylab,

KK bizony. Az alapító okiratban ott lesz, hogy a tűzfal közös tulajdon, ha nincs, akkor a Társasházi törvény 1. § (2) miatt az. Jól értem, hogy a szomszéd már nem a társasházatok része?

Jelenleg ő nektek kárt okoz (ő bádogoztatott szakszerűtlenül), ezért neki kell fizetnie a károtokat, pl. festés, csempézés. (Az injektálásban nem vagyok biztos, hiszen ha megjavítja a bádogozást, akkor a fal kiszárad, és nem kell injektálni. Injektálást én mindig alulról folyamatosan szivárgó nedvességre láttam, pl. talajvíz.)

Mivel nem akartok félévente festetni, érdemes a KK-nak birtokvédelmi eljárást indítani a jegyzőnél, ha egy évnél nem régebbi a probléma, ha pedig régebbi, akkor pert a bíróságon. De lehet, hogy az is elég lesz, ha ezt a KK elmagyarázza neki.

Majordomus # 2023.08.21. 19:20

Jó az irány.
A főfal akár csak a tető bádogozása (vápák) közös tulajdon.
Ebben ha társasház vagytok, mindenképpen a közös képviselőnek kell lépnie és a költségekbis a társasházat terhelik. Főszabály szerint.
Eltérés lehetséges. Nem tudom mit jelent a földszintes társasház esetedben ? Különálló épületek vagy sorház?

Nézd meg az Alapító okiratot. Az a mérvadó.

gylab # 2023.08.21. 14:19

Sziasztok!
Megpróbálom röviden vázolni, hátha sikerül. Földszintes társasházunk hátsó fala tűzfal, vagy 10m magas. Ez a fal elkezdett vizesedni keményen, a fürdőben a csempe fölé, a szobákban kb 50cm magasan. Dobja le a vakolatot. Átmentem a hátsó szomszédhoz, és ott bizony nagyon úgy néz ki, bádogozási gondok miatt két nagy tető vize plusz a tűzfalra eső víz egy rövid szakaszon a földre esik, a föld is állandóan vizes. Sajnos ő nem együttműködő, és nem is túl okos, nagyon nehéz beszélni vele, szerinte az úgy jó, ahogy van, eddig sem volt gond. Amúgy neki ugyanúgy vizes a fala. Kértem ajánlatot nagynyomású injektálásra, kb. 400e Ft, egy 6m-es szakaszon.
Véleményem szerint a főfal a társasházé, nem a lakásé, de cáfoljatok meg, ha nem így van. Akkor jól gondolom, hogy a KK-nek kellene eljárnia a szomszéd felé, nem nekem? Még nem beszéltem vele, most tervezem.
A gond a szomszéd épület bádogozása. Ezt ilyen esetben kinek kell fizetnie? Neki? A társasháznak? Nekem?
Ha tényleg a társasházé, akkor ha szükséges az injektálás, az kinek a költsége? A társasházé? Az enyém?
Ha az enyém, egyáltalán intézhetem? Nekiállhatok furkálni a társasház falát? Esetleg kell ehhez statikus?
Esetleg ilyen esetre jó lehet a szomszéd biztosítása, ha van neki felelősségbiztosítási része?
Még annyi infó, hogy a bádogozási gond nem vihar eredménye, egyszerűen szakszerűtlenül lett elkészítve, van, ahol hiányzik, ahol van ott az eresz mellé folyik a falra, egy kb. 50m2 féltető alatt pedig egyszerűen rossz helyen van az eresz, nem abba folyik a víz.
Merre induljak először? Én a KK-ra gondoltam.