Zártkert közigazgatási bírság


Majordomus # 2023.10.02. 19:11

Mondjuk autószerelő műhely nem javallott...

nanemaaa # 2023.10.02. 10:21

Alap esetben lehetséges, ha helyi építési szabályzat nem mond mást.
Persze nem mindegy, hogy milyen ipari tevékenységre gondoltál. De növénytermesztéssel, állattenyésztéssel, összefüggő ipari tevékenységet lehet.
OTÉK:
29. § * (1) * A mezőgazdasági területek a termőföld mennyiségi és minőségi védelmét, a mezőgazdasági termelés, a növénytermesztés, az állattenyésztés, továbbá az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás és terménytárolás igényeit egységesen szolgáló területek. A mezőgazdasági területen a növénytermesztés, az állattartás, az állattenyésztés és a halgazdálkodás, továbbá az ezekkel kapcsolatos termék feldolgozására, tárolására és árusítására szolgáló épületek helyezhetők el.

Majordomus # 2023.09.29. 19:15

Helyi kormányhivatal,mert minden település máshogy szabályoz...

potaj88 # 2023.09.29. 07:53

Szerintem először HÉSZ, milyen besorolású és arra mik vonatkoznak ott és ez mennyire összeegyeztethető azzal a tevékenységgel amit végezni szeretnél, más nem gondolom hogy tiltaná. Rengeteg cég működik külterületen (kikell e vonatnod az más kérdés ha még nincs)

KMONI # 2023.09.29. 07:39

Tisztelt Szakértők!
Lehet zártkertben ipari tevékenységet végezni. Ha nem, akkor legyen szíves írja meg valaki, hogy melyik jogszabályban találom a választ.
Köszönöm

potaj88 # 2023.09.29. 07:28

A napi munkám a problémák megoldása, így azért gondoltam csak futok egy kört mielőtt fizetek hátha meg lehet valahogyan kerülni, nem szándékozom sokáig megtartani ezt a telket. De lehet igazatok van és ekkora összeg miatt kár ezzel foglalkozni, egyszerűbb ha fizetek és kiírtom a gazt még a lombhullás előtt. (mondjuk egy fűnyíró ide már édes kevés lesz :) ) köszönöm a válaszokat!

Majordomus # 2023.09.27. 19:27

Fizesd be és vegyél egy fűnyírót.

Majordomus # 2023.09.27. 19:26

Hát legközelebb egy szál parlagfűért 100 ezer ft bírságt fogsz kapni.

Egyébként velem külterületi zártkert után 160 ezer ft helyi adót fizettettek be visszamenőleg.

Gondolod hogy ha helyi adót jogosult szedni akkor bírságolási joga nincs?

potaj88 # 2023.09.27. 17:51

Közigazgatásban nincs méltányosság. - én is ezt írtam :) Akkor az eredeti kérdésre a válasz, hogy valószínűleg jogosan küldtek külterületre is... Még egy kapaszkodó jutott eszembe, a hivatkozott önkormányzati határozat GYOM-ot említ, de a valóságban ezen nincsen GYOM definiciós növény csak fa, bokor és fűféle (igaz, hogy elég kezeletlen formában, de ez egy kert , gyom nincs ezt fotóval tudnám Nekik bizonyítani) Ez megállna talán vagy egy ilyen botanikai védekezés kevés és kár fellebbezni?

nanemaaa # 2023.09.27. 15:32

Közigazgatásban nincs méltányosság. Már a fogalmát is törölték.
Nem feltétlenül kell neked jogszabályt tudnod a fellebbezéshez. Ha ismernéd a jogszabályt szerintem nem is fellebbeznél.

potaj88 # 2023.09.27. 11:14

Igen csak a fellebbezést kellene indokolnom valamivel , lehetőleg valami törvényi hivatkozással, az valószínűleg nem lesz elég, hogy még csak épp a nevemre került és az eszközbeszerzés folyamatban, nem gondolom hogy itt méltányosságot lehetne kérni.

Ez miatt gondoltam hogy belterületen ők nem büntethetnek csak a megyei kormányhivatal: https://portal.nebih.gov.hu/…kulteruleten , bár lehet ez csak parlagfűre vonatkozik akkor!?

nanemaaa # 2023.09.27. 10:51

A kérdésedre ott a válasz a határozat indokolásában, és az általad beidézett jogszabályban. Én nem látok olyat, hogy csak belterületre lenne érvényes, és az sincs benne, hogy kivéve a gyevi bírót.
De nyilván az is benne van a döntésben, hogy ha nem értesz vele egyet, akkor hová lehet fordulni jogorvoslattal. Alkotmányos (bocs, alaptörvényes) jogod, hogy élhess a jogorvoslat jogával.

potaj88 # 2023.09.27. 08:14

Kedves Fórum tagok!

Kaptam egy 35eFt-os közigazgatási bírságot az elmaradt gyommentesítés kapcsán egy kis 400m2-es zártkerti ingatlan miatt(kert műv. ágú). A fő kérdésem, hogy az Önkormányzat szabhat e ki külterületre gyom miatt közig. bírságot? Tudtommal csak belterületen illetékes ilyesmiben, külterületen a megyei kormányhivatal. A telek valóban benőtt, bozótos jelenleg, de parlagfű NINCS rajta. Idén 6. hó jegyezték be a tulajdonjogomat, a határozatot a büntiről pedig tegnap kaptam. (jó eséllyel ez nem rutinellenőrzés alkalmával került felderítésre, mert a fél környék ilyen, de ez végülis mindegy is) A melót nem megúszni akarom, de a lombhullás utánra terveztem, mert akkor könnyebben elvégezhető.

Jogalapnak egy önkormányzati rendeletre hivatkoznak:

A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást követ el, és ezért 100.000-Ft-ig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható:,

  1. aki az ingatlana előtti járdaszakasz, továbbá a járda és közút közötti kiépített, vagy kiépítetlen terület tisztántartásáról, gyommentesítéséről, vagy az ingatlana előtti járdaszakasz hóeltakarításáról és síkosságmentesítéséről, továbbá nyílt árok és annak műtárgyai tisztántartásáról nem gondoskodik,
  2. aki az üzletek, és egyéb elárusítóhelyek, vendéglátó egységek, intézmények és szolgáltató helyek előtti járda és közút közötti kiépített, vagy kiépítetlen terület tisztántartásáról, gyommentesítéséről, a hóeltakarításról és síkosságmentesítésről, továbbá nyílt árok és annak műtárgyai tisztántartásáról, hulladékgyűjtő edényzet elhelyezéséről, és a hulladék eltávolításáról nem gondoskodik,
  3. aki az ingatlana gyom-, rovar-, és rágcsálómentesítéséről folyamatosan nem gondoskodik,
  4. aki anyagszállításnál közterület szennyezést követően tisztítási kötelezettségének nem tesz eleget, közterületen gépjárművet mos,
  5. aki a háztartási hulladék gyűjtéséről és annak a közszolgáltató részére történő átadásáról a köztisztaságról és a szervezett köztisztasági közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló önkormányzati rendelet előírásai szerint nem gondoskodik,
  6. aki a közterületen elhelyezett állványos szemétgyűjtőbe háztartási hulladékot helyez el.