Kedves Fórum tagok!
Kaptam egy 35eFt-os közigazgatási bírságot az elmaradt gyommentesítés kapcsán egy kis 400m2-es zártkerti ingatlan miatt(kert műv. ágú). A fő kérdésem, hogy az Önkormányzat szabhat e ki külterületre gyom miatt közig. bírságot? Tudtommal csak belterületen illetékes ilyesmiben, külterületen a megyei kormányhivatal. A telek valóban benőtt, bozótos jelenleg, de parlagfű NINCS rajta. Idén 6. hó jegyezték be a tulajdonjogomat, a határozatot a büntiről pedig tegnap kaptam. (jó eséllyel ez nem rutinellenőrzés alkalmával került felderítésre, mert a fél környék ilyen, de ez végülis mindegy is) A melót nem megúszni akarom, de a lombhullás utánra terveztem, mert akkor könnyebben elvégezhető.
Jogalapnak egy önkormányzati rendeletre hivatkoznak:
A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást követ el, és ezért 100.000-Ft-ig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható:,
- aki az ingatlana előtti járdaszakasz, továbbá a járda és közút közötti kiépített, vagy kiépítetlen terület tisztántartásáról, gyommentesítéséről, vagy az ingatlana előtti járdaszakasz hóeltakarításáról és síkosságmentesítéséről, továbbá nyílt árok és annak műtárgyai tisztántartásáról nem gondoskodik,
- aki az üzletek, és egyéb elárusítóhelyek, vendéglátó egységek, intézmények és szolgáltató helyek előtti járda és közút közötti kiépített, vagy kiépítetlen terület tisztántartásáról, gyommentesítéséről, a hóeltakarításról és síkosságmentesítésről, továbbá nyílt árok és annak műtárgyai tisztántartásáról, hulladékgyűjtő edényzet elhelyezéséről, és a hulladék eltávolításáról nem gondoskodik,
- aki az ingatlana gyom-, rovar-, és rágcsálómentesítéséről folyamatosan nem gondoskodik,
- aki anyagszállításnál közterület szennyezést követően tisztítási kötelezettségének nem tesz eleget, közterületen gépjárművet mos,
- aki a háztartási hulladék gyűjtéséről és annak a közszolgáltató részére történő átadásáról a köztisztaságról és a szervezett köztisztasági közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló önkormányzati rendelet előírásai szerint nem gondoskodik,
- aki a közterületen elhelyezett állványos szemétgyűjtőbe háztartási hulladékot helyez el.