Ablak engedélyezése


Majordomus # 2023.10.26. 19:34

A döntés a tiéd...

Majordomus # 2023.10.26. 19:33

Van egy jó tanács meg egy rossz tanács.

1 fogadd el a hivatal döntését
2 én kivágatnám az ablakot és félretennék 60 ezer ft-ot az építészrendészeti birságra....

Ferenc40 # 2023.10.26. 18:32

Jónapot, sziasztok. A következő témában szeretnék segítséget, véleményt kérni.
Ablakot szeretnénk nyitni a vásárolt lakásunk oldalsó falán, ahol már egyébként is vannak ablakok, ugyanolyan nagyságban mint a többi. Közelgő kisgyermek szobálya lenne, mindenképpen szeretnénk valami nyílást ahol fény és levegő áramlik be. Megkérdeztük az önkormányzatot, elsőkörben azt mondták hogy semmi gond, a város ezen területein nincs szükség engedélyre. Mikor mondtuk hogy ez nagyon jó hír, megkaphatnánk e ezt írásban is?
Akkor már ezt a választ kaptuk:
"ez alapján a telek oldalhatárain lévő homlokzatokat tűzfalasan kell kialakítani, tehát azokon ablaknyílást nem lehet elhelyezni.
Felmerülhet a kérdés, hogy az épület keleti homlokzatán jelenleg is vannak régóta meglévő ablakok,

ezekről azonban nem tudni, hogy mikor, milyen előírások mellett, vagy egyáltalán szabályosan kerültek-e elhelyezésre,

ennyi idő elteltével azonban ez már lényegtelen is, hiszen megszüntetésükre már nem lehet a tulajdonosokat kötelezni, a jelenlegi ablakok meglétét tényként kell kezelni.

Új ablak elhelyezéséhez azonban ez a kialakult állapot nem jelent hivatkozási alapot, hiszen a jelenlegi szabályok alapján új nyílás kialakítására sajnos nincs lehetőség.

Kérem fentiek szíves tudomásul vételét.

Valaki volt már esetleg hasonló helyzetben? Lehet itt valamit tenni? Hiszen ténylegesen egymás mellett sorakoznak az ablakok.