tulajdonjog bejegyzés


Majordomus # 2024.02.22. 20:27

A költségek ismeretében (számlák) számítható a kérdező saját része...

drbjozsef # 2024.02.22. 07:13

Kerdezodo,

Teljesen megfelelő az ajándékozás, ami házastársak között illetékmentes, csak az okiratot szerkesztő ügyvéd a költség. Indoklás nem kell.

Ha jól emlékszem, CSOKnál akár 1% rész is elég, csak az van a rendeletben, hogy mindkét félnek tulajdonrésze kell legyen, ugyanakkor megjegyezném, hogy közösen beszéljétek át a tényleges hozzájárulást, és azt, hogy szerintetek hogyan "igazságos" az elosztás, mert az ügyvédi ellenjegyzéssel a házastársak egymás között kötött szerződése (akár ajándékozás, akár visszterhes) lényegében házassági vagyonjogi szerződésnek számít. Tehát egy későbbi esetben (válás, vagyonmegosztás, nyilván ne legyen rá szükség, de jobb előre gondolkozni, mint utólag átkozódni), akár jelentősége is lehet, hogy mekkora részt kapsz most...

Kerdezodo # 2024.02.22. 06:14

CSOK

gerbera317 # 2024.02.22. 06:02

Nem elegendő. És nem is feltétel. Egészen más kell hozzá: az, hogy neked ajándékozza a ház egy részét. Ha ezt nem teszi, pedig te nagyon szeretnéd, akkor beperelheted.
Milyen 'más ügyben'?

Kerdezodo # 2024.02.22. 04:51

Tiszteletem!
Kérdezem: hogyha más ügyben kell hogy a feleségem tulajdonában lévő ház résztulajdonosává váljak,elegendő e hogy a felújításhoz közösen vettünk fel kölcsönt és tetőt cseréltünk, mennyezetet szigeteltünk és homlokzatot komplett leszigeteltünk és egyéb beltérben elvégzett felújítások is megtörténtek? Ha elegendő akkor milyen módon rendezhető és milyen költséggel jár ennek lebonyolítása?

Majordomus # 2024.01.25. 21:39

Először az ügyvéddel beszéljetek..

Vanda # 2024.01.25. 11:19

drbjozsef,

Köszönöm válaszát.
Nekem is nagyon furcsa az egész ügy. A tulajdoni lapon én úgy látom az egész ingatlanra van a jelzálogjog bejegyezve x összegben.
Az összeg ki lett fizetve az eladónak.
Valahogy be lehet jegyeztetni tulajdonosként az ismerősömet? Az adás-vételi szerződés megvan, az összegről lehet igazolást adni, hogy valóban el lett utalva...Illetve ki hibázhatott ebben az esetben? Az ügyvéd, aki elvileg eljárt teljes körűen az ügyben, vagy az eladó, hogy nem adta be a papírt az utalás után? Nyilván az ismerősömék is hibásak, hogy akkor nem ellenőrizték le hogy rendben zajlott e minden, de valahogy helyre lehet hozni az ügyet? Köszönöm a segítséget.