Babaváró - Külföldi lakcím


Majordomus # 2024.02.27. 20:26

És a másik fél meg nem jelentkezik be odakint?

reformer # 2024.02.27. 17:50

drbjozsef
Köszönöm a választ.

Majordomus
Te olvastad ami az ügyvéd úr írt? Segítek, mert két lehetőséget is felvázolt:

  • A hitel a kiköltözés előtt bármikor megszüntethető végtörleszthetéssel (amennyiben a vállalt gyermek megszületett)
  • A házaspár egyik tagja bármikor letelepedhet

Nyilván az 1. opció a legtisztább. Ami pedig a lakcímnyilvántartást illeti a két ország között ez sosem lesz szinkronban, bölcsen ezt a jogalkotó is felismerte és épp ezért csak a végleges letelepedést kell jelezni, erre pedig azzal ösztönöznek, hogy több országban fizeted pl. a TB-t.

drbjozsef # 2024.02.27. 05:26

Nem, egyik sem igaz.

Majordomus # 2024.02.26. 20:39

Ha a magyaországi lakcímed megszűnik,márpedig megszűnik mert Spanyolországban be kell jelentkezned,akkor vissza kell fizetni a hitelt kamattámogatás nélkül és a hitelt is a lejáratig.

Szomorú örökös # 2024.02.26. 06:44

reformer

Köszönöm a releváns választ.

Laikus válasz volt, nem vagyok jogász, csak próbáltam értelmezni. A konkrétabb választ drbjozsef adta neked.

Az állam felé azonban csak a végleges letelepedést kell jelenteni és ezt mi döntjük el mikor történik

Azért a végleges döntés előtt olvasd el ezt is (ezek pont a spanyolországi bejelentkezésre vonatkozó aktuális szabályok):

2013. március 1. napját követően megszűnt a három hónapon túli külföldön tartózkodás bejelentési kötelezettsége és már csak a végleges külföldi letelepedést lehet bejelenteni az állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező, de külföldön élő magyar állampolgároknak. Amennyiben Ön Spanyolországban létesít állandó lakóhelyet, akkor javasolt Magyarország felé bejelentenie külföldi letelepedését. Ez azzal jár, hogy megszűnik a lakcíme Magyarországon, és külföldön élő magyar állampolgárként fog szerepelni a nyilvántartásokban.

Forrás: https://madrid.mfa.gov.hu/…-bejelentese

Tehát ahogy én olvasom, bejelenteni már csakis a végleges letelepedést lehetséges. Egyáltalán nem fontos bejelentenetek a szimpla ott tartózkodást, de nyilván javasolt, mert gyakorlatilag elérhetetlenné váltok mind a magyar, mind a spanyol szervek részéről, ha nem tudják, hogy hol is laktok éppen valójában. Arról nem beszélve, hogy ha munkát is akartok vállalni, ahhoz nyilván kérni fogják a lakcímeteket. De ebben a kérdésben a spanyol nagykövetségen lehetne pontosabb infót kapni. De leginkább javasolt hivatalos oldalakon infókat begyűjteni, nem pedig egy újságcikkből.

drbjozsef # 2024.02.26. 06:11

reformer,

A babaváró az egy hitel, ami támogatott, gyerekek születése esetén csökkenthető az összege, a harmadik gyerek után a teljes hátralévőt elengedik.

Vagyis a harmadik gyerek születése, és a hitel megszűnése után bárhova költözhettek.

Viszont amíg a hitel fut, addig a felvevő házaspárnak legfeljebb az egyik tagja létesíthet külföldön lakcímet. Ha mindketten elköltöznek, akkor sem kell visszafizetni magát a kölcsönt, csak az addig kapott kamattámogatást kell visszafizetni, és innentől a kamattámogatás is megszűnik, és piaci kamatozással kell tovább fizetni a hitelt.

reformer # 2024.02.26. 06:05

Szomorú örökös

Köszönöm a releváns választ. Az állam felé azonban csak a végleges letelepedést kell jelenteni és ezt mi döntjük el mikor történik, ellenkező esetben ütközne a szabad mozgást biztosító eu joggal.

Idézem a kapcsolódó cikket:
https://www.sonline.hu/…yar-szemelyi

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium sajtóosztályára hivatkozva azt írta az Index: „A csak átmenetileg kiköltözőket ez egyáltalán nem érinti. Az, hogy többé nem kell bejelenteni az ideiglenes külföldi tartózkodást, nem jelenti azt, hogy ne lehetne többé ideiglenesen külföldön tartózkodni. Erre a továbbiakban is (magyar okmányai és lakóhelye fenntartásával) bárkinek lehetősége van, akár három hónap alatti, akár ennél jóval hosszabb időtartamban.

Majordumus
Tudom, azt elsősorban amerikai tőkepiaci ügyletekre kaptuk és ez alapján is használtuk fel az elmúlt öt évben.

Szomorú örökös # 2024.02.26. 05:25

reformer

Hosszabb időszakot tervezünk Spanyolországban tartózkodni, de jelenleg nem tervezzük a végleges letelepedést, a mo.-i ingatlant továbbra is fenn szeretnénk tartani. A legtöbb EU államban, így Spanyolországban is, ha jogszerűen akarunk eljárni regisztrálnunk kell egy lakcímet, ahol életvitelszerűen tartózkodunk. A kérdésem az lenne, hogy ebben ez esetben vissza kell fizetnünk a babaváró összegét?

Nagy valószínűséggel igen! Te azt írod ugyebár a jogszabályból idézve:

5. § (2) * A polgár lakóhelye: annak a lakásnak vagy szállásnak (a továbbiakban együtt: lakás) a címe, amely a polgár állammal, továbbá a természetes és jogi személyekkel, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekkel való hivatalos kapcsolattartása, valamint lakóhelyhez kötött jogai és kötelezettségei megalapozásául szolgál.

Kiemeltem a szerintem legfontosabb részt. A babaváró kölcsön pont ilyen „lakóhelyhez kötött jog”. Csak ha van magyarországi lakcímed, akkor az alapján vagy jogosult vagy babaváró kölcsönre, ha pedig nem, akkor ez a lehetőség ugrik és valószínűleg vissza kell fizetni egyben, mi több, még szerintem a kedvezménye is ugrik, azaz sima banki kölcsönné válhat a kamatozása. Amennyiben elhagyjátok az országot, akkor ugyebár Spanyolországban regisztrálni kell egy lakcímet, ahol életvitelszerűen élsz, ergo innen ki kell jelentkezni. Ellenkező esetben, azaz ha nem jelentkeztek ki - lehet ezzel a spanyol jogszabályok ellen is vétenétek, ezt nem tudni - akkor minden áldott napra egészségügyi szolgáltatási járulékot fognak tőletek követelni, amit mostmár kötelező fizetni, ha nincs biztosítotti jogviszonyod az országon belül.

Majordomus # 2024.02.25. 21:44

A babaváró támogatást a magyar államtól kapjátok és nem spanyolországi kivándorlásra...

reformer # 2024.02.25. 12:44

Hosszabb időszakot tervezünk Spanyolországban tartózkodni, de jelenleg nem tervezzük a végleges letelepedést, a mo.-i ingatlant továbbra is fenn szeretnénk tartani.
A legtöbb EU államban, így Spanyolországban is, ha jogszerűen akarunk eljárni regisztrálnunk kell egy lakcímet, ahol életvitelszerűen tartózkodunk.
A kérdésem az lenne, hogy ebben ez esetben vissza kell fizetnünk a babaváró összegét?
A babaváró kormány rendelet az alábbi módon fogalmaz lakcímmel kapcsolatban:
2. § (2) * E rendelet alkalmazásában az igénylővel közös háztartásban élő gyermeknek azt kell tekinteni, akinek bejelentett magyarországi lakóhelye vagy tartózkodási helye (a továbbiakban együtt: lakcím) legalább az egyik igénylőével megegyezik.
15. § b) a támogatott személyek egyike sem rendelkezik már magyarországi lakcímmel, akkor az utolsó magyarországi lakcím megszűnését követő naptól,
Azonban a lakcím fogalma 2 évvel ezelőtt változott, erről a 1992. évi LXVI. törvény rendelkezik:
5. § (2) * A polgár lakóhelye: annak a lakásnak vagy szállásnak (a továbbiakban együtt: lakás) a címe, amely a polgár állammal, továbbá a természetes és jogi személyekkel, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekkel való hivatalos kapcsolattartása, valamint lakóhelyhez kötött jogai és kötelezettségei megalapozásául szolgál.