Közös tulajdon bérbeadása

Gabi9967 # 2024.07.28. 14:46

Köszönöm mindenkinek a gyors és segítőkész válaszokat!

drbjozsef # 2024.07.25. 10:35

Gabi9967,

Ezért szeretnék aláiratni vele egy kiköltözési és lakbérfizetési nyilatkozatot.
Igen, azzal 2 év, hiszen ezt mondtad. Anélkül 3.

Akkor gyorsabb, ha jól értelmeztem a lentebbi válaszokat.
Igen, elvileg gyorsabb.

A határozott szerződés lejárta utáni naptól rögtön végrehajtható a kilakoltatás?
Nem. Elindíthatod a nemperes eljárást, ez pár hét, esetleg jogerőre futás meg egy.
Utána elindíthatod a végrehajtást, de annak, hogy neked a végrehajtó másnap kimegy, nem túl valószínű.

És ha kiskorú is lakik a családdal?
Magánszemély bérbeadónál ez nem számít.

Gabi9967 # 2024.07.25. 09:50

drbjozsef
Ezért szeretnék aláiratni vele egy kiköltözési és lakbérfizetési nyilatkozatot.
Akkor gyorsabb, ha jól értelmeztem a lentebbi válaszokat.
A határozott szerződés lejárta utáni naptól rögtön végrehajtható a kilakoltatás?
És ha kiskorú is lakik a családdal?

drbjozsef # 2024.07.25. 05:56

Gabi9967,

Ha elkelne, elég-e annyi amit a szerződésbe belevettem:

Ha a vevődnek megfelel, hogy jó esetben 1 hónap, rossz esetben kb. 2 év múlva lép birtokba, akkor igen.

Zoltanuss # 2024.07.25. 03:54

Nagy bukta lesz ez az ingatlan kiadás.
A bérlő ne barkácsoljon egy elhanyagolt ingatlanon.
A saját munkáját jellemzően túlértékeli.

Gabi9967 # 2024.07.24. 17:46

drbjozsef
:D Köszönöm az észrevételt, átírtam, hogy az átadáskori, és az utána történő felújítási munkák szerint adja vissza az ingatlant.
Az ingatlanon van egy másik épület is, ott különálló szobák vannak kiadva, jelenleg is vannak albérlők. Azért hangsúlyoztam ki a szerződésben, hogy itt csak a nagy ház kiadó, a másik épület nem. Közösen használhatják az udvart (jelzem megtekintették a házat, épületeket, udvart is).

osztap
Javítottam, beleírtam közjegyzői nyilatkozatot.

Alapos
Önnek is köszönöm a hozzászólásokat, segítségét!
Most ott tartunk, hogy hajlandó 2 havi kauciót és előre 1 havi lakbért kifizetni, és közjegyzői nyilatkozatot aláírni (az más téma, hogy annak az árát én állom... de ennyit megér nekem talán).
Együtt szemrevételezzük a házat, és külön jegyzéket készítenénk az elvégzendő munkálatokról (belső fal esetleges kijavítása, beázás megszüntetése, festés vagy meszelés, cserép igazítás) és ha átvettem az elvégzett munkát, a köv. havi bért elengedem. Leginkább olyan munkálatok, amik szükségesek ahhoz, hogy lakható legyen a ház.
Talán megér egy havi lakbért, hogy ne romoljon tovább a ház, ne álljon üresen, karban legyen tartva...

Egy újabb kérdés: közben árulom is a házat, tud a bérlő róla, azt mondta, hogy akkor kiköltözik.
Ha elkelne, elég-e annyi amit a szerződésbe belevettem:
"Szerződő felek megállapodnak abban, hogy jelen határozott időtartamra kötött bérleti szerződést rendes felmondással 30 napra mindkét fél felmondhatja..."

drbjozsef # 2024.07.24. 11:55

Felajánlod neki a 120 nm-ből mondjuk 70 nm-t,a többit lezárod .És elkezdheti a felújítási munkát.
...
És nézed az arcát .Ha komoly rááll, ha nem, elkullog a fenébe.

Ebben mi a pláne? Nem értem. Miért akarna kivenni valaki bérbe egy fél házat? Ha meg igen, akkor az miért nem komoly?

Alapos # 2024.07.24. 11:17

ingatlanban található 120 m2-es nagy házat, udvarral, melléképületek nélkül.
Nyúl kiugrasztása a bokorból :
Felajánlod neki a 120 nm-ből mondjuk 70 nm-t,a többit lezárod .És elkezdheti a felújítási munkát.

Mondjuk kezdi a tetővel. Hozhatja a szerszámait/ kettő vödör,fándli,spatli,ecset, keverő, létra stb./

És nézed az arcát .Ha komoly rááll, ha nem, elkullog a fenébe.

Amúgy nem egy 120 nm-es hanem annál kisebb ház tetőhéjazat részleges felújítása is alsó hangon 100 ef-nál kezdődik.Abba csak némi cserép igazítás és limitált kúpcserép kikenés esik bele. Mondjuk 15 -25 kúpcserepet kiken a mester ,ha több szükséges bizony a 200 ezret is elhagyhatja,

Alapos # 2024.07.24. 10:51

osztap#Jelentem!2024.07.23. 17:35
Igazad van,a tapasztalatid életszerűek.

Nem lehet ennyire sürgős ez a dolog, nyugi. Ha pedig a bérlő hajtja ennyire, az újabb riasztó jel.

Bezony. Jobb az ilyen ügyektől távol maradni

Alapos # 2024.07.24. 10:32

Az igéretek halmaza :

hogy családi összefogásban renoválnák a házat, újra vakol kívül-belül, lefest, tető kijavít, stb

Nagy munkák ezek.
A család nem véletlen piréz ?

Alapos # 2024.07.24. 10:19

Csak innentől:
2024.07.22. 15:02
és kezd nagyon romlani az állapota”.Szubjektív és amúgy is 10 hónap semmi ilyen esetben.

2 havi kauciót kérnék, és előre a havi lakbért + rezsi.
Szokásos konstrukció, de itt azért másahelyzet
Jelentkezett egy család, azt mondták, hogy családi összefogásban renoválnák a házat, újra vakol kívül-belül, lefest, tető kijavít, stb.
Más tulajdonát úgy általában másnak renoválni rizikós.
” Viszont nem fizetnének kauciót, és a bérleti díj 95%-át akarnák fizetni.
Naja majd ingyen vennének birtokba egy ingatlant...üres ígéretekért.
Egyház renoválása 10 tételtől akár 150 tételig is terjedhet, mondjuk 3 millától akár 30 milláig is.
Az elképzelés rossz, zsákutcás. Az ilyentől tartózkodni kell.

Egy kis kép a lehetséges jövőből:

Megveti a lábát az az egy család,igérni lehet sok mindent,nekik a lényeg hogy majd ingyen vegyenek birtokba egy lakóingatlant.Eleinte akár immitálhatnak is valami építkezést/ renoválást, de a lényeg nekik az ingyen lakás.

osztap # 2024.07.24. 05:38

Gabi9967,

A szerződés nem említi a bérlő kötelezettségét, hogy közjegyző előtt kiköltözési és lakbérfizetési nyilatkozatot tegyen, sem pedig a bérbeadó jogát, hogy addig ne adja az ingatlant a bérlő birtokába, amíg ezt a nyilatkozatot kézhez nem kapta.

Akkor pedig minek tenne a bérlő ilyen nyilatkozatot?

Bele kellene írni.

drbjozsef # 2024.07.24. 04:55

A 6. és a 9. pont ellentmond egymásnak.
A 9-es felesleges.

A 11-ben biztos vagy? Átadáskori állapot? Bontsák vissza a cserepeket, meg a festést a falról?

Gabi9967 # 2024.07.23. 21:22

osztap
Köszönöm a jó tanácsokat!
Reggel így fogok tenni, remélem sikerül a héten elintézni a papírmunkát.
Van egy szerződés vázlatom, ha megengedik, megmutatnám...
https://drive.google.com/…FGKgfeI/view

osztap # 2024.07.23. 17:35

Gabi9967,

A szerződést nem kell közokiratba foglalnod, az szimplán mehet két tanúval. A bérlő helyében a három hónapnál hosszabb határozott időt szeretnék (pl. egy évet), pláne, ha a bérlőnek kell kifizetni a közjegyző előtt tett nyilatkozat díját (40-50 eFt).

A kiköltözési és lakbérfizetési nyilatkozatot jogilag nem probléma később tenni a közjegyző előtt. Csak a bérlő éppen hülye lenne nyilatkozatot tenni, ha már egyszer birtokba lépett. Pont az a lényeg, hogy addig nem adod át az ingatlant (még felújításra sem), amíg a bérlő közjegyző előtt tett nyilatkozata nincs a kezedben.

A közjegyzőnek ez rutinmunka, ha holnap reggel felhívod, jó eséllyel a héten még tudja fogadni a bérlőt.

Nem lehet ennyire sürgős ez a dolog, nyugi. Ha pedig a bérlő hajtja ennyire, az újabb riasztó jel.

Gabi9967 # 2024.07.23. 14:04

Szorít az idő, a héten már elkezdenék a bérlők a felújítást.
Ha a héten megkötnénk a bérleti szerződést, sima magánszemélyként, ügyvéd, közjegyző nélkül (3 hónap határozott időre) és a bérlő kifizetné a 2 havi kauciót, akkor lenne e mód arra, hogy egy későbbi (de mihamarabbi) időpontban a szerződést közjegyzővel is hitelesíttessem?
Vagy utána külön írjon a közjegyző egy "egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot, illetve kiköltözési nyilatkozatot"?

Gabi9967 # 2024.07.23. 09:23

drbjozsef
osztap
Nagyon köszönöm a válaszukat, és a sok hasznos linket!
Ma is tanultam valamit - sok mindent.

osztap # 2024.07.23. 06:05

Gabi9967,

Egyébként most jelent meg ezen az oldalon a következő cikk. Túl sokat nem tesz hozzá ahhoz, ami már itt van a hozzászólásokban, DE vannak az alján hasznos linkek, adózástól a szerződés tartalmáig.
https://www.jogiforum.hu/…esek-eseten/

drbjozsef # 2024.07.23. 05:49

A közjegyző előtt kötelezettségvállalási nyilatkozat mellett is lehet per? Ha határozatlan időre van kötve, ott is muszáj a per?
Per bármikor lehet, attól függ mi a tárgya és ki indítja.
Közjegyzői ellenjegyzett kiköltözési nyilatkozat mellett NEKED nem KELL pert indítanod a kilakoltatáshoz, egyből mehetsz a végrehajtóhoz (ha önként nem mentek el).
Határozott időre kötött szerződés lejárata után 60 napon belül te nemperes eljárásban kérheted a lakás kiürítését, és annak végrehajtását.

Mindkettő fényévekkel gyorsabb lehet, mint a sima bírósági perek.

Ami mintát írtál az nem rossz, ilyesmi szokott lenni.

Gabi9967 # 2024.07.22. 19:00

drbjózsef
Bocsánat, ezt a 8 napos felmondást csak én gondoltam... hasra ütés szerint... :(
Több éves pert bizony nem szeretnék a nyakamba varrni.

osztap
Önnek is köszönöm a választ!
Bocsánat, tudom, hogy hiányosak az ismereteim, illetve nem pontosan fogalmaztam a kérdésem feltevésekor...
A közjegyző előtti aláírást már én is olvasgattam, bizony jó ötlet.
A közjegyző előtt kötelezettségvállalási nyilatkozat mellett is lehet per? Ha határozatlan időre van kötve, ott is muszáj a per?
Például ilyen szerződés mintát is találtam: (ez egy 3 hónapra szóló szerződés)

"Szerződő felek megállapodnak abban, hogy jelen határozott időtartamra kötött bérleti szerződést rendes felmondással 30 napra mindkét fél felmondhatja. Felek megegyeznek abban, hogy amennyiben bérlő jelen bérleti szerződést 3 hónapon belül felmondja, a kifizetett 2 havi kaució nem jár vissza.
Bérbeadót megilleti a rendkívüli felmondás joga, amennyiben a Bérlő a bérleményt nem rendeltetés szerűen használja, rongálja, vagy olyan magatartást tanúsít, amely a bérlemény visszaadását a határozott bérleti idő lejártával veszélyezteti, illetve ha a Bérlő írásbeli figyelmeztetés ellenére – a havi bérleti díjat és közüzemi költségeket a tárgyhó utolsó napjáig nem fizeti meg."

osztap # 2024.07.22. 18:36

Gabi9967,

Fordítva szokták ezt csinálni. Muszáj a kaució, de az első x hónapban a lakbért nem kell megfizetniük, mert konkrétan x, y, z felújítási munkákat ilyen és ilyen minőségben csinálnak meg. A kaució azért van, hogy ha pl. tönkretenné a házat, legalább a kár egy része megtérüljön. Enélkül nem adnék ki egy házat senkinek.

Továbbá ragaszkodnék ahhoz, hogy a kiköltözésre is, és a lakbér megfizetésére is tegyen a bérlő közjegyző előtt kötelezettségvállalási nyilatkozatot, mielőtt megkapná a kulcsokat. Ha van ilyen, akkor nem kell a drbjozsef által írt per, hanem közvetlenül végrehajtható. Olvasgasd ezt:
https://index.hu/…nyilatkozat/

Végül pedig, ahhoz is ragaszkodnék, hogy a bérlet szóljon határozott időre. Akkor a határozott idő eltelte után 60 napod van, hogy kérd a bíróságot, hogy végrehajtóval üríttesse ki a lakást, a Vht. 183/A. § alapján. Ez nem per, tehát gyorsabb, de arra nincs garancia, hogy nem veri szét a házat a kedves bérlő, mielőtt a végrehajtó kilakoltatja. Határozatlan időnél nincs ilyen szabály, ott muszáj a per, ha nem mennek ki, ahogy drbjozsef írta.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Bele kellene magadat ásni jobban a bérbeadás témájába, mielőtt kiadod. És ezt a társaságot, akiket írtál, inkább kerüld el. Riasztó jelek tömege mutatja, hogy egy, a témában nem jártas bérbeadót próbálnak hülyére venni, már az elején. Nyolc nap felmondás? Komolytalan.

drbjozsef # 2024.07.22. 18:06

Ha felmondanék nekik, akkor érvényesíthetem e a jogomat, hogy kiköltöztethetem őket (akár karhatalom által)?
Természetesen.
Ha 8 napon belül nem mennek ki, akkor kilakoltatási pert indíthatsz, ez pár hónap, ha ismerik az eljárás menetét, akkor akár pár év is.

Mennyire életszerűtlen már, hogy 8 napos határidőt vállalnak. Annyi idő alatt egy tehertaxit sem kerítenek...

De te tudod.

Gabi9967 # 2024.07.22. 17:23

drbjozsef

Köszönöm a válaszát! Még ha nem is jogi téma... :)
A teljességhez hozzátartozik, hogy mielőtt látták a házat, nem zárkóztak el a 2 havi kaució elől.
A munkálatokat tulajdonképpen "saját maguknak" végeznék el, hogy jó körülmények között lakhassanak.
Szóval nem fizetnének kauciót, és a lakbér 95 %-át fizetnék. Nem számítanának fel munkadíjat az elvégzett javítások után.

Nem biztos, hogy nem járnék jobban, mintha üresen állna, romlana tovább a ház.
Szerződésben 8 napos felmondási időt kötnénk ki, mindkét fél részére-részéről.
Ha felmondanék nekik, akkor érvényesíthetem e a jogomat, hogy kiköltöztethetem őket (akár karhatalom által)?

drbjozsef # 2024.07.22. 16:48

Gabi9967,

Ezek nem jogi kérdések. (Majd akkor lesznek azok, amikor vita lesz közöttetek...)

Ha az a kérdés, nem kötelező a kaució, elengedheted. Ha az a kérdés, akármennyi bérleti díjat kérhetsz, és akár munkát is beszámíthatsz.
Hogyan lehetne kikötni? Hát le kell írni, ki miért mit vállal. Ennyi a jogi része.

Nem jogi szempontból : kurva nagy kockázat. Ha bízol bennük, tedd ahogy jónak látod, csak készülj fel, hogy pofára fogsz esni. Jobb esetben csak nem lesz megfelelő a meló, rosszabban ki se tudod rakni őket hónapokig, és kapsz a nyakadba pármillió közüzemi tartozást.

A három havi kauciónak nem csak az a célja, hogy ha gond van, akkor abból lehessen levonni a károkozást, vagy tartozásokat. Hanem az is, hogy kiszűrje azokat, akiknek semmilye sincs, és önmagában ezért óriási kockázatot hordoznak magukban...

Gabi9967 # 2024.07.22. 15:02

Üdvözletem!
Kiadnám az örökölt házat- már 10 hónapja lakatlan, és kezd nagyon romlani az állapota.
2 havi kauciót kérnék, és előre a havi lakbért + rezsi.
Jelentkezett egy család, azt mondták, hogy családi összefogásban renoválnák a házat, újra vakol kívül-belül, lefest, tető kijavít, stb.
Viszont nem fizetnének kauciót, és a bérleti díj 95%-át akarnák fizetni.
Milyen hátrányom származna, ha elengedem a kauciót? Egyáltalán részemre ez jó ajánlat lenne-e?
Szerződésben hogyan lehetne kikötni, hogy javítgatják a házat?