Építés osztatlan közös tulajdonú telken


Majordomus # 2024.03.19. 20:19

Kissé elhamarkodott volt ez a vétel...

nanemaaa # 2024.03.19. 13:51

Alapos
Az nyilván nem építésügyi hatósági eljárás volt. A vízóra aknára építési engedély se kell, nem hogy hozzájárulás igazolása.
Ennek ellenére osztatlan közös tulajdont érintő minden kérdésben szükséges a társtulajdonosok hozzájárulása mindenhez is.

Majordomus # 2024.03.18. 21:13

Jobb nem kockáztatni. Főleg úgy hogy semmit nem tudsz az új szomszédokról.

Alapos # 2024.03.18. 14:09

Azt szeretném megtudni, hogy egyszerű bejelentéssel létesíthető épület építéséhez kell e a többi tulajdonos aláírása, hozzájárulása.
Érdekes.
Nekem 3 éve egy vízakna átalakításhoz is kellett a társtulajdonosok hozzájárulása. Ráadásul azok a gyerekeim voltak !

nanemaaa # 2024.03.18. 11:15

Bár egylakásos lakóépület építéséhez a jogszabály nem írja elő kötelezően az e-napló megnyitásának kötelezettségét, de azért nem zárja ki a lehetőségét. Érdemes megnyitni. És ahhoz csatolni a társtulajdonosok hozzájáruló, legalább magánokirati formának megfelelő tartalmú hozzájáruló nyilatkozatot.
Elvileg megteheted e nélkül is, hogy építkezel, de akkor könnyen belefuthatsz egy éveken át tartó bírósági perbe, mert a társtulajdonosok alkalmasint nagyon találékonyak tudnak lenni. Az e-napló egy része alól védhet, bár a "vízbű nem veszi ki a zokszigént!"

Majordomus # 2024.03.16. 19:59

Ráadásul körültekintés nélkül az évtizedes megcsontosodott szokások ismerete nélkül.

foglaltnick # 2024.03.16. 08:05

Osztatlan közös telken építkezni nagy bátorság,főleg megosztási vázrajz nélkül!

Majordomus # 2024.03.15. 20:18

10 év után már semmit sem bontatnak le de legalizálni sem tudja.
.
Te csöppentél bele egy évtizedek óta fennálló helyzetbe,érthető hogy nem lelkesednek ha az "új hús" változtatni akar. Törődj bele.
.
Az épitkezés nem csak az országos,de a helyi előírások figyelembevételével lehetséges. A terveződnek ezt ismernie kell. A szomdzédokat -szerintem - csak az elővásárlási joggal kapcsolatban kell nyilatkoztatni,de ebben nane... a szakember..
.
A szokásjog nem helyettesítí a megosztási szerződést de ami 3 fél közül kettőnek a többségnek jó,az úgy van.

Ettől még osztatlan közös tulajdon ís a vízórádhoz a hozzáférést biztosítani kell. Aztán vagy sikerűl vagy nem.

l.kriszti # 2024.03.15. 07:25

Az általunk 2 éve vásárolt telek egy osztatlan közös tulajdon, „Kivett gazdasági épület, udvar” megnevezésű ingatlan. Használati megállapodás nem készült, a két másik tulajdonos többszöri kezdeményezésünkre sem hajlandó megosztási szerződés megkötésére, arra való hivatkozással, hogy egy több évtizede fennálló szokásjogot nem kell írásba foglalni.
Az osztatlan közös tulajdonú telken belül a tulajdonosok által használt ingatlanrészek között szintén évtizedek óta kerítés húzódik, ezeken a területeken gazdasági épület besorolású épületek állnak, amelyekben a tulajdonostársak életvitel szerűen tartózkodnak kb. az 1960-as évek óta.
A mi általunk használt telekrészen építkezni szeretnénk (ez a „Kivett gazdasági épület, udvar” besorolás ellenére bizonyos feltételek mellett lehetséges), az egyszerű bejelentési eljárás folyamatban van. Azt szeretném megtudni, hogy egyszerű bejelentéssel létesíthető épület építéséhez kell e a többi tulajdonos aláírása, hozzájárulása.
Építési engedélyhez és építési napló vezetéséhez kötött építéshez kapcsolódóan találtam infót, miszerint kell, de az egyszerűsített bejelentésű építkezéshez nem ír ilyen kitételt a kormányrendelet (vagy nem találtam meg).
Az ÉTDR-be a tervező már 2023. decemberének végén feltöltötte a tervdokumentációt, első körben egy kötelező szakmai konzultációt írtak elő az érintett kerülettel, amit az építész le is folytatott. Egy-két építészeti apróságot kellett rendezni, de ezen kívül a kettőből egyik hatóság sem kérte a tulajdonosi hozzájárulásokat. E tény alapján úgy tűnik, mintha nem kellene a tulajdonostársak hozzájárulása, bár a hatósági hozzájárulásra pár napot még várnunk kell, de a 3-4 körös egyeztetéseken sosem merült fel a tulajdonosi hozzájárulások beszerzésének szükségessége.
Szeretném megtudni azt is, hogy valóban létezik e a „szokásjog” alapján történő használat, ha igen, ez öröklődik e a telekrészt vásárló új tulajdonosra (ránk), valóban nem köteles e biztosítani a tulajdonostárs, hogy az ő általa szokásjog alapján használt telekrészen lévő vízórámhoz és vízvezetékemhez hozzáférjek.
Illetve arra szeretnék még választ kapni, hogy amennyiben az egyik tulajdonostárs által évtizedekkel ezelőtt épített gazdasági épület esetében az oldalkert mérete kisebb, mint az övezetben megengedett. min. 3,50 m, és emiatt fennmaradási engedély nem kaphat, a hatóság elrendelheti e a szabálytalanul álló építés bontását.
Köszönöm szépen