Árverési vétel, közös tulajdon - megszüntetése


drbjozsef # 2024.05.22. 18:14

valószínű, hogy a bíróság neki ítélné a vásárlás jogát.
Nincs ilyen jog - legalábbis nem csak úgy, akármennyiért. Lásd alant.

A kérdés az lenne, hogy az ingatlan piaci értékének 1/2 részét ítélnék vételárnak, vagy az általam vásárolt összegért válthatná meg?
Egyik sem. Ha vita van, igazságügyi szakértő (jó drágán) fogja meghatározni a forgalmi értéket.

Továbbá a telek gondozásával nyaggat, fű van rajta, eddig ő nyírta, de a teljes telket ő használja/hasznosítja. Ki mit gondol, ha használja az ingatlant, nekem kellene e füvet nyírni?
Az a tulajdonosok kötelessége. Nem a használóé. Elvégre, miért engedted át neki a használatot? Felszólítottad már írásban a birtokba engedésre?

Továbbá van lehetőségem az ingatlan piaci értékének felét peres eljárással érvényesíteni? Kíváncsian várom a meglátásokat, szép napot :)
Továbbá? Közös tulajdon megszüntetése per után mi még az egyéb per amit szeretnél, és minek?
Ha az a kérdésed, a közös tulajdon megszüntetése iránt indított perek 98%-ában megszüntetik a közös tulajdont, csak igen ritkán, nagyon alkaltlan idő és méltányolható ok mellett nem. Vagy akkor is, legfeljebb használati jogot kaphat rá az egyik tulaj, de a ti esetetek nem ez. Meg fog szűnni a közös tulajdon.

Zso87 # 2024.05.22. 16:18

Szép napot mindenkinek.
Szeretnék egy kis támpontot kapni a problémámmal kapcsolatban. Adott egy belterületi telek, amelynek 1/2 tulajdoni hányadát megvásároltam árverés útján.
A másik 1/2 tulajdonostárs a részarányát nem hajlandó eladni piaci ár felett sem, de megvenni tőlem ár alatt sem hajlandó. A közös tulajdon megszüntetése tűnik az egyetlen lehetőségnek, de mivel ő a szomszédban lakik, és a nevén vannak a közművek,(ő is árverésen vette évekkel ezelőtt a tulajdonrészét) valószínű, hogy a bíróság neki ítélné a vásárlás jogát. A kérdés az lenne, hogy az ingatlan piaci értékének 1/2 részét ítélnék vételárnak, vagy az általam vásárolt összegért válthatná meg? Továbbá a telek gondozásával nyaggat, fű van rajta, eddig ő nyírta, de a teljes telket ő használja/hasznosítja. Ki mit gondol, ha használja az ingatlant, nekem kellene e füvet nyírni? Továbbá van lehetőségem az ingatlan piaci értékének felét peres eljárással érvényesíteni? Kíváncsian várom a meglátásokat, szép napot :)