jogcímes elbirtoklás

osztap # 2025.08.18. 14:52

Torpillacska,

Ha pincét most nem hirdetnek, akkor is van valami hasonló helyben vagy valamelyik környékbeli faluban: üres telek, zártkert, stb. Nem ugyanaz, de jobban hasonlít, mint mondjuk egy ferencvárosi panel. Leírod a keresetlevélben, hogy ugyanolyan nincs eladó. ez a három volt a leginkább hasonló.

A szerződéseket a földhivatal nem fogja kiadni ezért. Adó- és értékbizonyítványt pedig több éve szigorúan csak jogszabályi célokra adhat ki a jegyző, ez nincs köztük.

A NAV IG01-es nyomtatvány jó ötlet. De ne várj erre a perindítással, az ingatlan.com elég ahhoz, és úgyis szakértő kell, ha az alperes vitatja. Ha közben megjön a NAV válasza, beterjesztheted az újabb bizonyítékot a bíróságnak és akár a kereseted is módosíthatod (alacsonyabb ár).

ezt is azelőtt kellene elindítanom, mielőtt esetleg tényleg árverésre adják?
Igen, sietned kell. Ha eladják árverésen, akkor nehéz lesz meggyőznöd a bírót, hogy (i) más az ár, mint amennyin elkelt, (ii) nem esik alkalmatlan időre a megszüntetés, hiszen csak most lett egy új társtulajdonosod, (iii) nem visszaélésszerűen gyakorlod jogaidat, hiszen magad is megvehetted volna.

eulimen # 2025.08.18. 14:45

@Torpillacska
Ezen szerződésekhez azonban én nem férek hozzá.
Nem is kell hozzáférned. A NAV-tól kérhetsz hiteles adatszolgáltatást ingatlanok forgalmi értékéről (a B400-ak alapján készül az adatszolgáltatás) a 33/2007 PM rendelet szerint, a IG01 űrlapon, csak okosan és jól kell összeállítani a kérelmet (időbeli hatály, ingatlan típusok meghatározása, település és helyrajzi szám-tartomány. A kérelem összeállítása előtt erősen ajánlott alaposan böngészni az e-közmű térképtárát, hogy be tudd lőni a helyrajzszám-tartományt). Ennek van egy 9800 forintos alapdíja, és attól függően, hogy a kérelem alapján általános vagy részletes adatszolgáltatást kérsz, a lekérdezett ingatlanok számától függő +30 Ft / ingatlan, illetve +140 Ft /ingatlan díj. A kérelem beadásával meg kell fizetni az alapdíjat, és visszajeleznek, "mennyit kell még rádobni", azaz, hány ingatlan esett bele a kérelmed alapján a lekérdezésbe x egységár; ha ezt is megfizeted, azonnal jön az adat.
A díja mehet a költségfeljegyzésedbe.

A jogszabály (amiből pl. kiderül, milyen információ jár a +110 Ft-os ingatlanoknkénti felárért)
https://njt.hu/…007-33-20-53

A kitöltési útmutató: (ebben még a díjemelés előtti díjak szerepelnek)
https://nav.gov.hu/pfile/file?…

Torpillacska # 2025.08.18. 13:04

Kedves osztap! Akkor ha jól értem a jogcímes elbirtoklás esetemben tényleg felejtős. Ha a közös tulajdon megszüntetése iránti pert elindítom jó ötlet a hasonló árak bevonása, de ilyenek még a környéken sincsenek hirdetve (ez egy kis vályogpince), így netes hirdetést nem hiszem, hogy tudnék prezentálni, alátámasztásul az árat. Viszont azok, amik a közelmúltban a faluban elkeltek, bizonyíthatják a helyben szokásos árak nagyban való eltérését az MNV Zrt. által megállapítottól. Ezen szerződésekhez azonban én nem férek hozzá. A keresetben hivatkozhatok rá a bíróságnak? Vagy ők kikérhetik a földhivataltól? Illetve az adó- és értékbizonyítványt kikérhetem, ha már én indítottam (és ezzel szereztem az államnak vagyont) a póthagyatékot? Szerintem az is reálisabban mutathatja az árat. csak hogy valami igazolást szerezzek... A másik: ezt is azelőtt kellene elindítanom, mielőtt esetleg tényleg árverésre adják? Köszönettel!

osztap # 2025.08.18. 12:17

ezmostmi?,

Nem. Ő nem "sajátjaként birtokol", neki van jogcíme: ő a haszonélvező.

Ha a tulaj meghal, ritka az, hogy tényleg nincs senkije. A tulaj dédszüleinek a leszármazói is örökölhetnek, ha nincs más, de ők előkerülnek! Ha tényleg nincs, akkor a Magyar Állam örököl.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.08.18. 12:15

A birosag.hu oldalon levő papíralapú keresetlevél végén lévő útmutató
Szerintem neked is van tapasztalatod benne, hogy mi mindent írnak be azokba a nyomtatványokba. És mi mindent nem. :D (Arról nem is beszélve, hogy hova.)

osztap # 2025.08.18. 12:09

hiszen az nem automatikus
Idéntől már az, új Inytv. 68. §

De az is igaz, hogy az új Pp. hatálya alatt nem könnyű laikusnak befogadható keresetlevelet összehoznia.
A birosag.hu oldalon levő papíralapú keresetlevél végén lévő útmutató, meg az ügyfélsegítős időpontfoglalás segít. Majd a kérdező eldönti, ennyi segítség elég-e neki...

Kovács_Béla_Sándor # 2025.08.18. 12:05

hiszen az nem automatikus
De az. (Csak gyakran elfelejtik.)

osztap # 2025.08.18. 12:03

Torpillacska,

Neked arról van papírod, hogy egy harmadik személynek átadtál pénzt, amiről Te úgy gondoltad, hogy a vételár. Lehet, hogy jóhiszemű volt ez a harmadik személy, lehet, hogy csaló, a lényeg az, hogy tőle követelhetnéd vissza a pénzt, hiszen a szerződés az eladóval nem jött létre. A harmadik személy meg azt fogja mondani, hogy a követelésed elévült már 1998-ban. Ez az út felejtős.

A hagyatékátadó végzésekben jó eséllyel benne van, hogy mikor hunyt el a két társtulajdonos. A helyedben ezért elindítanám a pert, elsődlegesen kérve, hogy a bíróság adja tulajdonomba a kétszer 3/36-ot elbirtoklás jogcímen, másodlagosan (ha az elsődleges kereseti kérelem nem alapos) közös tulajdon megszüntetése jogcímen, x Ft megváltási ár fejében. Ennek kapcsán kérném, hogy a bíróság a földhivataltól szerezze be a hagyatékátadó végzéseket, mert a perindítás előtt azt magam nem tudom beszerezni (nem tudom igazolni, hogy jogom érvényesítéséhez van rá szükségem).

Értékbecslés akkor lesz, ha az alperes MNV vitatja az általad javasolt megváltási árat. De már a keresetlevélhez mellékelned kell valami bizonyítékot az értékről, pl. ingatlan.com hasonló présházak hirdetéseit és a saját számításaidat. Ha csak annyit írsz, hogy szerintem x Ft, a bíró jó eséllyel visszadobja azzal, hogy a pertárgyérték meghatározásakor figyelembe vett tényeket közölnöd kell. Ha lesz értékbecslés, akkor a bíró rendel ki egy igazságügyi szakértőt a per során.

A felújításokat nem vinném bele - nehéz bizonyítanod, játszhat az elévülés, és akármennyi is az összeg, az 1/6-át követelheted csak. Túl sok macera, túl bizonytalan és túl kicsi nyereségért.

ezmostmi? # 2025.08.18. 11:50

Üdv, Segitséget szeretnék kérni. A kérdés a következő:

• Elbirtokolhat-e a haszonélvező egy ingatlant, annak 1/1 tulajdonosától, aki 20 éve külföldre költözött, azóta se hire-se hamva, gyakorlatilag bármiféle kapcsolatfelvétel lehetetlen annak tartózkodási helye ismeretének hiányában? - 20 éve egy kapavágás, sem állagmegóvás nem történt a részéről,
  • Amennyiben, ha ez nem lehetséges, akkor kié lesz a végén, örökösök hiányában, ha már esetleg nem él?
  • köszönöm-
eulimen # 2025.08.18. 11:49

(Torpillacska ugyanennek a kérdésnek egy másik topicban felvetett, a jelenleginél sokkal kevesebb konkrétumot tartalmazó esetére írtam akkor, pontosan így kiemelve hogy "akár még a jogcímes elbirtoklás is fennállhat". Ott, akkor adásvételi szerződésről konkrétan nem esett szó, csak arról, hogy az előző tulajdonos ki lett fizetve, azaz meg lett véve tőle a tulajdonrész, de a földhivatali bejegyzés elmaradt)

De az is igaz, hogy az új Pp. hatálya alatt nem könnyű laikusnak befogadható keresetlevelet összehoznia.
Pp 246.§ (1) / 17/2020. IM rendelet 1. melléklete.
A laikusok könnyebbek lesznek az ügyvédi munka- és sikerdíj árával, de nehezebbek lesznek a hiánypótlással, esetleg még a perfelvételi tárgyalással is (mondja ezt egy laikus).
Ebben az elbirtoklási perben Torpillacskanak a saját érdekében javasolt indítványoznia a perindítás tényének földhivatali bejegyzését is (hiszen az nem automatikus). Éspedig pont azért, hogy ha esetleg a per alatt az MNV mégis kitűzné az árverést, az már ne Torpillacska, hanem a rosszhiszemű árverési vevő baja legyen.

Torpillacska # 2025.08.18. 11:28

Kedves osztap! Köszönöm a választ. A szerződést valóban nem írták alá, mellette viszont van egy átadás- átvételi papírom, hogy én a teljes vételárat fizettem meg, nem csak a 30/36-ét. :(
A tulajdonosok halálát nem tudom, külföldön éltek, így nem tudom mikor halhattak meg. Én azt gondolom már az ő idejükben bekövetkezett a 15 éves időszak, hisz 1993-ban vásároltam az ingatlant, azóta használom.
A közös tulajdon megszüntetése iránti per is jó ötlet. Köszönöm. Ebben az esetben szintén van értékbecslés? Azt ki végzi? Vagy ki végezteti? Azt is az árverésre bocsátás előtt kel elindítani? A felújításokról sajnos számlával nem rendelkezem... de képeim vannak.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.08.18. 11:26

"És ez elég kicsi per ahhoz, hogy magad is tudd vinni,"
És főleg elég biztos kimenetelű. Annyi lesz a megváltási ár, amennyit a szakértő mond. A szakértő díját az alperes előlegezi - mert ő állítja a magasabb értéket.

osztap # 2025.08.18. 11:15

Torpillacska,

Ptk. 5:45. § [A jogcímes elbirtoklás]
Az elbirtoklás öt év elteltével következik be, ha a birtokos az ingatlan birtokát a tulajdonostól olyan írásbeli szerződéssel szerezte, amelynek alapján a tulajdonjogának ingatlan-nyilvántartási bejegyzését követelhetné, ha a szerződés az ehhez megkívánt alakszerűségi követelményeknek megfelelne, és a birtokos az ellenszolgáltatást teljesítette.

Ez Nálad nem áll fenn, hiszen a két külföldi társtulajdonos nem írt alá semmit. Nem kötöttél velük szerződést.

Normál elbirtoklás fennállhat, de az nyugodott a tulajdonos halála és a Magyar Állam javára szóló póthagyatékátadó végzés jogerőre emelkedése között. Így is beállt-e az elbirtoklás? Azaz: eltelt-e a 15 éves elbirtoklási idő a Te birtokbalépésed és a társtulajdonos halála között? Esetleg hozzá tudod-e számítani (és bizonyítani tudod-e) a Téged megelőző birtokos elbirtoklási idejét a 15 évhez? Külön kell vizsgálni mindegyik 3/36-os tulajdonostársra.

Ha ez nem megy, a közös tulajdon megszüntetése iránti per még mindig lehetőség. Ott szabadon bizonyíthadod a megváltási árat, nem kell elfogadnod azt, amit az MNV mond. És ez elég kicsi per ahhoz, hogy magad is tudd vinni, ügyvéd nélkül, ha hajlandó vagy vele dolgozni.

Torpillacska # 2025.08.18. 10:51

Üdv! Segítséget szeretnék kérni.Adott egy ingatlan (présház) amiben 5/6 tulajdonos vagyok és 1/6 rész nemrég az Állam tulajdonába került. Én az ingatlant 1993-ban vásároltam, akkor a teljes vételárat kifizettem, két külföldi tulajdonos részét egy magyar tulajdonos vett át, átvételi elismervénnyel, azzal, hogy az ő jóváhagyásukkal ebből síremléket állíttat. A szerződést a két külföldi nem írta alá. Anno a tulajdoni lapra az ő 3/36- 3/36 arányú tulajdonuk így nem került az én nevemre. Most, nyugdíjasként úgy gondolom nem szeretnék ilyen elvarratlan szálat hagyni az én gyermekemre, szeretném megoldani ezt a helyzetet. Kerestem a tulajdonosokat, ugyan már biztosan meghaltak, a tulajdoni lap szerint 120 évesek lennének. Beadtam a póthagyatékit, az állam örökölt. Így most ő az 1/6 tulajdonostársam, az MNV Zrt. a joggyakorló. Jeleztem feléjük vételi szándékomat, az értékbecslés során olyan árat alakítottak ki az ő tulajdoni hányadukra, amennyit az egész ingatlan nem ér. Próbáltam lelevelezni, kérni felülvizsgálatot, hogy vegyék figyelembe a helyben szokásos árakat, akár az adó- és értékbizonyítványt, de semmi. Ha én nem vásárolom meg ekkora összegért, akkor árverésre bocstájék. Na most itt a fórumban olvastam a jogcímes elbirtoklás lehetőségéről.
Segítséget szeretnék kérni: az elbirtoklási idő így fennáll? 1993. óta én használom én gondozom, az állam 2024-ben lett tulajdonos. Siessek beadni az árverésre bocsátás előtt, hogy ne szakadjon meg az idő? A tulajdonosi joggyakorlásnak számít az is, hogy egy értékbecslőt kiküldtek? Tehát fennállnak a jogcímes elbirtoklás feltételei? Vajon van esélyem megnyerni a pert?
Köszönettel!