Eltartási szerződés

drbjozsef # 2025.09.05. 06:41

halmilaszlo,

Nem engem értesz félre, hanem a kérdezőt.
Azt írta : lakás RÉSZTULAJDONT adna cserébe pénzért. Vagyis fel sem merül a kiköltözés, az "eltartó" az szerez egy kisebbségi tulajdont, valószínűleg és ha ez jó neki a piaci ár alatt. Hogy MIÉRT jó ez neki, az más kérdés, az legyen az ő dolga, ha belemegy az üzletbe. Az "eltartó" nem költözhetne be (minden bizonnyal, bár erről nem írt a kérdező pontosat.)

halmilaszlo # 2025.09.05. 06:23

@Niki2025
Elbizonytalanodtam!Lehet félre értek valamit.Kérdésem:Mi történik a szerződés lejártakor??Gondolom a lakás tulajdon a teljesítőé lesz.Ezek után aki felé teljesítettek,az hol fog lakni??

Niki2025 # 2025.08.31. 18:53

@drbjozsef
Nem vitatom amit írsz, de én halmilaszlo hozzászólására reagáltam ezt, még pedig azért, mert azt értettem belőle, hogy a teljes ingatlant ( tehát nem csak egy részét) vegye meg a kérdező , és az, akinek átmenetileg pénzre van szüksége, az "megy a dolgára" , hogy őt idézzem.
Vagy ő értette félre az alapkérdést vagy én értettem félre az ő reagálását.

drbjozsef # 2025.08.31. 18:02

Niki2025,

Tudod, ha az egyik ember pénzt kap, és ezért ingatlan tulajdonrészt ad cserébe, akkor azt kb. mindenhol "eladásnak" nevezik. (Ahol nem, ott meg tévednek)

Niki2025 # 2025.08.31. 17:24

@osztap
Vagy az eladó nem akarja eladni. De egyébként egyetértek

osztap # 2025.08.31. 16:43

Nem véletlen, hogy a felek abban állapodtak meg, hogy havi részletek legyenek. Például a vevőnek nincs egyben ennyi pénze, vagy nem akarja, hogy az eladó elszórja az egy összegben megkapott vételárat. Esélyes, hogy a felek ismerték egymást korábbról. Majd a kérdező elmondja, ha akarja.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.08.31. 10:48

Egyszerűbbnek egyszerűbb. De ha nem az a felek ügyleti akarata.

Niki2025 # 2025.08.31. 09:03

@halmilaszlo
nettó hülyeséget írsz. Milyen megvételről, kulcsátadásról beszélsz? A lakástulajdonos nehéz élethelyzetbe került, feltételezzük, hogy idősebb is, átmenetileg pénzre van szüksége, de lakni is szeretne valahol nem?
Szerintem nem az jár a fejében, hogy eladja a feje fölül a lakást , és " megy a dolgára" ..

halmilaszlo # 2025.08.31. 08:17

Elnézést,hogy bele vau vau,de nem egyszerűbb megvenni???Egy ügyvéd,egy szerződés,egy alkalom,pénz kulcs átadás és mindenki megy a dolgára?

Kovács_Béla_Sándor # 2025.08.28. 15:09

Nem feltétlenül. Tulajdonképpen lehet lízing is, de akár életjáradéki szerződés is. De a részletfeltételek eltérőek, azoktól függ, hogy milyen szerződés is ez valójában. Úgyis ügyvéd kell hozzá; majd a kolléga eldönti.

osztap # 2025.08.28. 08:32

andicserhalmi,

Meg lehet csinálni, amit akarsz, csak nem így hívják. A neve ingatlan-adásvétel, részletekben fizetéssel. Eldönthetitek, hogy az ingatlan a szerződés megkötésekor, vagy az összes részlet kifizetése után kerüljön a vevő tulajdonába. Nyilván a vevő kockázata nagyobb az utóbbinál, de pl. vevői jog bejegyzésével kezelhető - ez elidegenítési és terhelési tilalmat ad arra a másfél évre.

andicserhalmi # 2025.08.28. 07:47

Üdvözlök Mindenkit!
Állásfoglalást kérnék:Van e törvényes lehetőség eltartási szerződést kötni fix időpontig és nem az eltartott élete végéig?(eltartott nehéz anyagi helyzetbe került és ezen átmeneti időszakra 1,5 év kb. kapna járadékot havonta ingatlan résztulajdonáért cserébe .