Ingatlan ajándékozás

drbjozsef # 2025.10.04. 16:43

Keselyu2014,

A konkrét feltevés más, mint amire itt célzol. (Például : unokájának ajándékoz valaki, aztán kiderül, hogy a gyermek nem a vér szerinti unokája. Itt az ajándékozásnak evidensen része volt az a feltevés, hogy az unokája a gyermek.)

Marad a létfenntartás. Ha te nem adod vissza, perelnie kell, és ott bizonyítania a visszakövetelés indokait. A leírásod szerint ez is gyenge lábakon áll.

Én a helyedben megmondanám neki, hogy ha igénye van, küldje el írásban, pontosan megjelölve mit akar, miért, mi az oka az ajándék visszakövetelésének, melyik Ptk. feltétel az, ami szerint neki ez visszajárhat, és mi az indokai, igazolásai annak, hogy szerinte ez jár.

A szó elszáll.

Niki2025 # 2025.10.04. 15:57

Keselyu2014
Azzal kezdődött drbjotsef válasza, hogy 3 esetben követelheti vissza. És ezen jogsértések bekövetkeztétől kezdődik az elévülés 5 éve.
Tehát a kérdés első körben, hogy ezen esetek valamelyikéből fennál -e egyáltalán bármyelyik is?

Keselyu2014 # 2025.10.04. 14:39

Az ajándékozás oka családi történet, tömören úgy érezte az illető ( jogosan) hogy így fair. Marad a létfenntartás, nos neki elég szép nyugdíja van és a számlája sem üres, továbbá nem egyedül él.

Ezt az 5 évet hogyan kell mégis értelmezni? Bejelenti, hogy kéri vissza a részét, és ha 5 ebben nélkül ez nem teljesül, akkor ennyi volt?

Köszönöm a segítséget.

drbjozsef # 2025.10.04. 06:07

Keselyu2014,

Három esetben miatt követelheti vissza valaki az ajándékot : létfenntartása miatt, jogsértés miatt, vagy feltevés meghiúsulása miatt. (Ptk. 6:237.§)
Utóbbi kettőre több példa is van Kúriai ítéletekben, hogy rájuk az általános 5 éves elévülési idő vonatkozik, de NEM a szerződés kötésétől. Az elévülés magára a követelésre vonatkozik : ha a jogsértés megvalósulása utáni öt évben nem követeli vissza az ajándékot, vagy a feltevés meghiúsulását követő öt éven belül, akkor elévül (elévülhet, ha nincs más megszakító, vagy nyugvást okozó ok) a joga a visszaköveteléshez.
Tehát a szerződés megkötését követő sok évvel később is meg visszakövetelheti, jóval több mint 5 éven túl is, ha a törvényi feltételek fennállnak.
Feltételezem, köztetek nem volt semmilyen meghatározott feltevés az ajándékozás okára, se súlyos jogsértést nem követtél el ellene, ha ez igaz, akkor legfeljebb a létfenntartása miatt kérheti vissza. Erre az esetre nem találtam konkrét utalást, de azt gondolom, hogy a másik kettőhöz hasonló lehet : nem a szerződéskötéstől kell számítani az elévülést, hanem a létfenntartását veszélyeztető esettől (pl. súlyos beteg lesz, és a kezelés felemészti minden tartalékát). Ha ez bekövetkezik, akkor visszakövetelheti az ajándékot, de ha ezt nem teszi meg ettől az időponttól számított öt évig, akkor elévülhet a követelése (pl. betegség esetén simán elképzelhető, hogy a kezelése közben nyugszik az elévülés, úgyhogy akár ez még ettől hosszabb idő is lehet).

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Keselyu2014 # 2025.10.03. 17:58

Szép napot,
Segítséget szeretnék kérni ingatlan ajándékozás kapcsolatban. Adott egy házrész, aminek egy részét én örököltem, az egyik további örökös pedig nekem ajándékozta azt. Kötöttünk közjegyző előtt ajándékozási szerződést. A kérdésem, hogy a másik fél visszakövetelheti-ezt a tulajdonrészt? A szerződés már jóval több, mint 5 éve lett megkötve. Mennyi a visszavonás elévülési ideje? Olvastam, hogy 5 év, egy rokonom szerint pedig nincs elévülési ideje, és ügyvédtől van ez az infója.

Köszönöm a segítséget!
András