Ráépítés - túlépítés

Ancsa33 # 2026.01.02. 15:56

Tisztelt Tagok!

A következő kérdésben kérem a segítséget:

Adott “A” és “B” telek egymás mellett.
Az “A” telek tulajdonosa megállapodást kötött “C” személlyel, ő ezzel tulajdonjogot szerzett, nemcsak az épületen, hanem a telken is.
Viszont a felépítmény úgy került kivitelezésre, hogy a “B” telekre is átnyúlik.
Itt túlépítés vagy ráépítés történt?
Magának az épületnek nincs önálló helyrajzi száma, mindkét telekre be van jegyezve.

Köszönöm!

drbjozsef # 2026.01.02. 17:04

Ancsa33,

Szerintem túlépítés, a leírásod alapján.
Milyen szempontból számít ez?

hovarejtselekel # 2026.01.02. 17:25

Az komoly! Ma még csak szervezkednek, megállapodnak, holnap meg már eladják a lakásomat a fejem fölül!

hovarejtselekel # 2026.01.02. 17:33

Illegális, rafkós ügyvédekkel megszerkesztettetett szerződésekkel okoznak nekem súlyos anyagi károkat, miközben a lakhatásom utolsó bástyáját is lerombolják! Mark Zuckerberg szerint az emberek megfigyelése sokkal jobb, mint a(z akár végtelen mennyiségű) pénz!

hovarejtselekel # 2026.01.02. 17:35

Több dolog is arra utal, hogy nekem még van dolgom azzal az országgal. Meg a benne élőkkel, és ezzel a McDonalds-os nénik is egyetértenek!

Ancsa33 # 2026.01.02. 17:59

drbjozsef,

Köszönöm a választ!

A következő miatt számít:

Az “A” ingatlannak új tulajdonosa lett adásvétel által.
A “B” ingatlannak örökléssel lettem a tulajdonosa.

Amit előbb nem írtam:
“B” teleken a “C” személy jóval az építkezés után tulajdonjogot szerzett adásvétel által (ide be van jegyezve ez a “házrész”, mivel “kivett lakóház, udvar a minősítés, más épület pedig nincs rajta), ezt örököltem én a “C”-től.

Az “A” új tulajdonosa szerint, az építkezés a 2 telken (egyszerre), “jogosult” ráépítő és “jogosulatlan” ráépítő kombinációban zajlott, tehát ráépítéssel tulajdonjogot szerzett a “B”-n, mivel a felépítmény jóval értékesebb.

Én meg azt mondtam, hogy a “jogosult” ráépítő, egyszerűen épülettulajdonosként túlépítkezett.
A Csehi-féle kommentárt néztem, a túlépítés különös eseteként csak azt említi, ha a már meglévő épület tulajdonosa bővít a szomszédos telekre.

A lényeg, hogy azt nyilván elismerem, hogy az épületrész az övé, de eladni nem akarom. A túlépítés jogkövetkezményeit pedig csak én kérhetném, de ezt nem akarom, mindössze biztosítom az épület rendeltetésszerű használathoz szükséges földhasználati jogot.

hovarejtselekel # 2026.01.02. 18:21

én súlyos ánuszsérüléseket szeretem a BVbe n

hovarejtselekel # 2026.01.02. 18:26

Szereztem, de nem szeretem!

hovarejtselekel # 2026.01.02. 19:24

bulgária magán fogorvos árak