Közös tulajdon megszüntetése.


lajcsó # 2019.02.25. 12:41

"Indíthat-e pert ilyen formában?"
Anyuka igen, a férje nem.
A facebook-ot meg felejtse el mindenki!

oligaliga # 2019.02.25. 12:37

hintaló

Milyen alapon követeli, hogy adjátok el a lakást? Anyuka tulajdoni hányada a házastársi közös vagyon része? Mert ha nem, akkor a férjnek semmi köze hozzá, főleg, hogy nem is lakik benne.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.25. 05:54

felrúgja a megállapodást
Milyen megállapodást?

hintaló # 2019.02.24. 23:32

Kedves fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni, lehet, hogy volt már ilyen jellegű téma, de nem találtam.
Szóval adott egy öröklött ingatlan, anyuka és 3 gyereke a tulajdonosok. Anyukának 50%-a van, a másik 50% pedig a 3 gyerek között egyenlő arányban oszlik az egyik gyerek külföldön él egy másik pedig közös megegyezéssel a lakást lakja.
Anyuka összeszedett magának egy narcisztikus férjet, aki a házasságkötés másnapján a facebookon közölte az anyuka nevében, hogy kéri a részét.
Egy hónapon belül összeült a család, természetesen a követelőző férj nem volt jelen csak anyukát küldte, itt elhangzott pár ajánlat, amivel anyuka egyetértett, de a férje nem. Kapott ismét egy ajánlatot, amit szintén kevesellt, majd közös kértük tőle az ingatlan felbecsültetését, mert szerintünk sokat követel. Ezt is megtagadta, majd beleegyezett a további tárgyalások lebonyolítására egy később megjelölt időpontban.
Ezt felrúgván pár hét elteltével mindent letagadott és a facebookon nekiállt nyilatkozásokat kérni (ahogyan ő nevezte a jogi nyilatkozatot),hogy eladhassa a közös ingatlant nélkülünk, majd mikor tudtára adtuk, hogy ennek nem ez a módja, azonnal perrel kezdett fenyegetőzni.
Gyakorlatilag nem zárkóztunk el az eladástól sem, de azt nem követelheti, hogy a távollétemben eljárjon és mégis ezt teszi.
Kérdés a következő:
Indíthat-e pert ilyen formában?
Mennyire állja meg a helyét az, ha a szavát meghazudtolóan felrúgja a megállapodást és mindenféle hivatalos megkeresés nélkül azonnal pereskedni megy?
Igazából arra lennék kíváncsi, hogy működik ez a gyakorlatban, mivel mindennek megvan a maga módja és szerintem egy ilyen követelést egy rendes hivatalos levélnek meg kellene előznie nem a facebookon irogatni a fenyegetéseket.

köszönettel fogadok mindennemű segítséget!

MajorDomus # 2019.02.14. 21:22

És igy olcsóbb is!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.14. 09:39

(Kezdeni fizetési meghagyással kell - mivel aligha éri el a hárommilliót. Per akkor lesz belőle, ha ellentmond.)

Nagyfülű # 2019.02.14. 07:03

Köszönöm szépen. A közművek díját is perben tudom majd behajtani?

drbjozsef # 2019.02.14. 06:41

Meg tudom akadályozni, hogy beköltözzön?
Egy módon : ha te előbb költözöl be. Elvileg ekkor sem zárhatnád ki, neki is joga van használni, de ha mint birtokos mégis megteszed, akkor ő pereskedhet, meg követelhet használati díjat. Fordítva meg pont te szívod ugyanezt.

Ha megegyezni nem tudtok az eladásról, indíthatsz bíróságon közös tulajdon megszüntetése iránti pert.

MajorDomus # 2019.02.13. 22:01

Hitelből,amit az eladás után azonnal visszafizetsz

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.13. 20:42

Nem. Sehogy. Fizesd ki.

Nagyfülű # 2019.02.13. 19:51

Tisztelt fórumozók!
Testvéremmel közösen örököltünk egy házat. Egyikünk sem tudja kifizetni a másikat, ezért szóban megegyeztünk, hogy eladjuk és osztozunk a vételáron. Ennek érdekében megbíztam egy ingatlanos céget, abban a tudatban, hogy közös az akarat az eladásra. A közműveket is átírattam a saját nevemre, ne kelljen az átalányokat fizetni feleslegesen. A ház hónapok óta üresen áll, vevőre várva. Testvérem be van oda jelentkezve, de nem lakik ott.Sajnos teljesen váratlanul megromlott a kapcsolat a testvéremmel, aki most azzal fenyegetőzik, hogy beköltözik a házba, és nem engedi eladni. Kifizetni meg persze nem tud. Meg tudom akadályozni, hogy beköltözzön? Megkérdeztünk egy ügyvédet, szerinte cseréljük le a zárat. De hogyan zárhatnám ki, hiszen 50 % az övé? És mihez kezdek a fogyasztásukkal majd? Kérlek, adjatok tanácsot!

EMILKE # 2019.02.13. 14:37

Köszönöm a gyors választ, reménykedtem, hogy nem kell senkinek pereskedni...

oligaliga # 2019.02.13. 14:28

EMILKE

A szolgalom megalapításához és bejegyzéséhez szükséges nyilatkozatot a bíróság ítélete is pótolhatja. Ehhez a testvérednek kell pert indítania.

EMILKE # 2019.02.13. 14:24

Tisztelt Fórumozók!

Adott egy nyeles telek amelyet a házasságunk előtt (2000-ben) én kaptam ajándékba. Erre a telekre volt férjemmel építettünk közösen egy családi házat. Az ingatlan 3/5 (én tulajdonom) és 2/5 (volt férjem) részben lett megosztva.

A testvérem mellettünk építkezett és szeretnénk, ha az Ő bejárata is a mi nyelünkről lenne.
Annak idején a volt férjem ebbe beleegyezett, de hivatalosan nem lett elintézve, hogy szolgalmi úttá legyen nyilvánítva a bejárati rész.

Sajnos a volt férjem, jelenleg nem hajlandó ezzel kapcsolatban semmit aláírni...
Kérdésem az lenne, hogy mivel a telket én kaptam ajándékba, még a házasság előtt, enyém a nagyobb tulajdoni rész, elég vagyok-e egyedül ahhoz hogy szolgalmi úttá nyilvánítsunk 3mx30m-t a telekből?

Vagy mivel apukám adta a telket mondhatja hogy azt a részt visszaveszi és ő nyilváníttatja szolgalmi úttá?

Van-e bármilyen lehetőségem egyedül intézkedni?

Előre is köszönöm

MajorDomus # 2019.02.11. 20:02

Az a legokosabb!

Negyi # 2019.02.10. 11:01

Sajnos nem akar hallani sem róla. Nem lehet vele egyezkedni úgyhogy ahogy tanácsoltátok ügyvéd lesz a vége

MajorDomus # 2019.02.03. 13:22

Miért nem egyeztek meg?
az árverés a férjednek sem érdeke!

Negyi # 2019.02.03. 09:10

Köszönöm a hozzászólásokat! Igen már én is utána néztem ennek az ingyenes jogi segítség nyújtásnak, már le is töltöttem hozzá a kérelmet. Az lesz csak a gond, hogy a férjem nem fog belemenni az eladásba, pedig az lenne a megoldás, mert ha árverésre kerül a dolog nem nagyon hiszem, hogy marad min osztoznunk. Ahogy tudom, a sógornőmön keresztül, már megjött a levél a banktól, hogy behajtóhoz kerül az ügy, a jövő hétre van időpontom a panasznapra, mikor beadom a válókeresetet, talán ott majd esetleg adnak valami tanácsot a vagyonmegosztással kapcsolatos ügy elindításához. Legalább is ebben reménykedem.

MajorDomus # 2019.01.28. 20:44

Ügyvédhez fordulni sok pénzbe kerül!
ügyvédhez nem fordulni meg rengetegbe!
.
.
Ki kell szoritani azt a pénzt.

drbjozsef # 2019.01.28. 10:40

Negyi,

Ha többmilliós hitelről, többmilliós ingatlanról és vagyonmegosztásról beszélünk, akkor néhány tízezer forintot érdemes lenne kiszorítani egy jó családjogi ügyvédre, legalább egy tanácsadás erejéig.

Mert ez tényleg nem olyan, hogy pár összeg meg dátum ismeretében használható tanácsot lehetne adni egy ilyen fórumon keresztül.

Nehogy pár hónap/év múlva, több milliós bukó után csapj a homlokdra, hogy "ha én ezt tudtam volna"...

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.28. 09:54

Akinek vagyoni, jövedelmi helyzete nem teszi lehetővé, hogy ügyvédet bízzon meg, az a kormányhivataltól kérhet támogatást jogi segítő szolgáltatásainak igénybe vételéhez. Ha nem tartozik valamely kiemelt csoportba, akkor jellemzően megelőlegezésről lehet szó. (Megjegyzem, már azzal is jól jár, mert a hivatal által alkalmazott díjazás komoly mértékben eltér a "piaci" ügyvédi díjaktól.)

Negyi # 2019.01.28. 09:32

Hát én is ettől tartok, de sajnos nincs pénzem ügyvédre, talán van valami ingyenes jogi segítségre lehetőség

MajorDomus # 2019.01.27. 18:05

Ha közösen vettétek fel a hitelt,nem lesz könnyű.
.
fogadd meg Kbs javaslatát....

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.27. 12:13

Ez nem fog ügyvéd nélkül menni.

Negyi # 2019.01.27. 07:49

Tisztelt Cím!
Sajnos olyan helyzetbe kerültem, hogy el kellett hagynom a férjemmel közös tulajdonban lévőcsaládi házat, melyen 18 mFt jelzálog hitel van. A hitelt, azén nevemen lévő bankszámláról vonták, de mivel meg kell élnem valamiből, nyitottam egy másik számlát és most arra megy a fizetésem. Nagyon magas a törlesztőrészlet, a fizetésem nem is volt elég rá, ezért sokszor csak egy részét tudta a bank levenni. 10 évig fizettem, még 10 év van vissza. A férjem azt mondja, hogy mivel a nevemen van a hitel fizessem én, de csak a számla van a nevemen. Válás utáni vagyon megosztás érdekelne, hogy ilyenkor mi a legegyszerűbb. Én úgy gondoltam, hogy lemondok a részemről, de azt az infót kaptam, hogy az nem működik. Kérném jogi segítségüket!