Közös tulajdon megszüntetése.


drbjozsef # 2020.04.21. 04:38

csaba740,

Ingatlan tulajdonjogáról lemondani nem lehet.

Vagy megvásárolod tőlük, "adásvételivel", ez esetben nekik lehet hogy adót kell fizetni az eladás után, többmindentől függően. Aki már több mint 5 éve szerezte a tulajdonjogát, annak már nem kell. Neked meg vagyonszerzési illetéket kell még fizetned.

Vagy neked ajándékozzák a részüket, ez esetben nekik nem kell fizetniük semmit, de neked illetéket kell fizetned ha nem egyenes ági rokontól kapod, 9%-ot.

Hogy melyik az "olcsóbb" az attól függ, hogy egyenes ági rokonoktól kapsz-e, és hogy mit akarsz csinálni az ingatlannal utána. A két verzióban fizetendő sarcok közel azonosak összesen (ha kell fizetni, ld. 5 év), viszont ha el akarod adni az egészet 5 éven belül, akkor nem midegy, milyen jogcímen szerezted vétel vagy ajándékozás, mert máshogy számít az adózás számításakor.

Általában azt érdemes választani, ami fedi a valóságot : ha fizetni fogsz nekik a részükért, akkor célszerű adásvételi szerződést kötni.

csaba740 # 2020.04.20. 20:28

Tisztelt Fórumozok.
Édesapám 1998 ban elhunyt ekkor örököltem az ö szülöi háza utáni 1/16 tulajdonrészt.Az ingatlan tulajdoni lapján még mindig több tulajdonos szerepel 1/16 illetve 2/16 od résszel.Ki-ki mekkora hányadot örökölt.Megszeretném váltani a többi tulajdon részt,mindenki beleegyezésével.A kérdésem hogy milyen eljárással lehetséges,ami a legegyszerübb.Az járható eset e hogy ök lemondanak a tulajdonrészükröl a javamra vagy ebben az esetben is adásvételit kell irni.Az ingatlant senki sem lakja.
Köszönöm a segítséget.
Csaba

MajorDomus # 2020.04.18. 17:27

És miért egyedül fizeted?

drbjozsef # 2020.04.16. 10:42

viktoraxelsen,

Hogy "érdemes"-e, az nem jogi kérdés.

Szerintem, ha van jövedelmed (vagy megtakarításod), akkor szerintem érdemes fizetni, bár a moratórium alatt a bank kamatos kamatot nem számolhat.

Lehet trükközni is, van kiskapu, hogy kéred a moratóriumot, és mégis fizeted, ilyenkor csak a tőkét törleszted, és jobban lehet csökkenteni a tőkét ez alatt az idő alatt.

Olvasd el itt :

https://kiszamolo.hu/…ratoriummal/

A vagyonmegosztás szempontjából,mit tegyek?
Hogy érted? Egyez meg vele, ha nem tudsz inditsd el a vagyonegosztási pert.

Ha halasztom a törlesztést,vagy fizetemtovább?
A vagyonmegosztás szempontjából mindegy, ha fizeted, azzal is el kell számolni, ha nem fizeted, akkor azzal nem kell elszámolni.

viktoraxelsen # 2020.04.16. 10:10

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Nemrég váltam el a feleségemtől!
A közös tulajdonunk egy családi ház,melynek törlesztőrészletét,én fizetem.(50000 Ft)

Még van 4év tartozásunk!

Kérdésem:A koronavírus helyzet miatt érdemes e felfüggesztenem a törlesztést!? Igy gyakorlatilag tolom magam előtt a hitelt!

A vagyonmegosztás szempontjából,mit tegyek?
Ha halasztom a törlesztést,vagy fizetemtovább?
Én szeretném kifizetni őt!

Tisztelettel várom válaszát!

gerbera317 # 2019.11.06. 07:36

lemondana az 50% tulajdonjogáról megváltás fejében (7 millíó-ért)
Hogy lehet ilyen áltudományosan fogalmazni? Miért nem ezt írod: "eladná nekem a részét 7 millióért"?
Hát adja el. Mivel záloggal terhelt az ingatlan, valószínűleg elidegenítési tilalom is van rajta. Tehát a bank engedélye kell hozzá. És ennek feltétele valószínűleg az lesz, hogy a vételárat követeli az asszonytól.

drbjozsef # 2019.11.05. 19:04

"Alapvetően a banké"? Ezt hogy érted?

Ha az ingatlan is közös, és a felvett hitel is közös (az nem számít, hogy te vagy a szerződő, és ő csak kezes, az számít, hogy még az életközösség fennállása alatt vettétek fel), akkor természetesen neki is fizetnie kell(ene) a felét.

Kérni bármit kérhetsz. Ahogy ő is.

A leírtak alapján az tűnik jogosnak, hogy a mostani 16milliós érték feléből levonod az eddig kifizetett részletek felét, és levonod a hátralévő hitel felét. Annyi jár neki belőle - de azt érdemes tudni, hogy a vagyonmegosztást a bíróság a gyakorlat szerint egyben, a teljes vagyonra vizsgálja és értelmezi, nem egyes részeire, tehát a többi közös vagyon elosztásától függően változhat ez.

Az a baj, hogy a tulajdonos változást talán elfogadná a bank, hiszen az adós tulajdonába kerülne az egész ingatlanfedezet, ez meg csak jó nekik, de a készfizető kezest ritkán szeretik kiengedni a kötelemből. Persze ez nem jogi kérdés, ez a bank saját mérlegelése és döntése, jellemzően akkor fogadják el, ha nélküle is bőven megfelelő a háttérfedezet a hitelre, vagyis vagy szerzel másik kezest, vagy vonsz be kiegészítő ingatlanfedezetet, vagy esetleg akkor engedik el az előbbiek nélkül, ha a hátralévő tartozás sokkalta kevesebb, mint az ingatlanfedezet értéke.

sml580 # 2019.11.05. 18:25

Tisztelt Urak!
Az alábbi problémám akadt. Adott egy 12 miilió Ft terhelt ingatlan 50-50% tul. hányadal, ami a volt feleségen és a nevemen van. Egy ügyvéden keresztül megkeresett hogy lemondana az 50% tulajdonjogáról megváltás fejében (7 millíó-ért). Az ingatlan értéke kb 16m. jelenleg. Edddig igazoltan semmit nem fizetett a törlesztésbe, sem a fenntartásba. A hitelben én vagyok szedződő, ő a kézfizető kezes.
Az első kérdés hogy a banknál lehetséges hogy átvegyem a teljes tulajdont?
A másik kérdés hogy ha még nem az ő tulajdona, mert még alapvetően a banké, a megváltáskor kérhetem-e hogy a banki tartozás ráeső részét levonjuk a megváltás összegéből.
Előre is köszönöm a válaszokat.

oldm # 2019.08.08. 11:34

Tisztelt Jogi fórum!

Kérdéseim, hogy közös tulajdon megszüntetése iránti pert indítva melynek célja az árverezés, mennyi maradhat az ingatlan értékéből százalékos arányban minden költséget beleszámítva? (perköltség, ügyvéd, árverezés miatti nyomott ár) Meddig húzódhat egy ilyen per? Mit jelent az, hogy sokáig, néhány hónap vagy év? Bármelyik tulajdonos hátráltathatja valamivel az eljárást, ha elvakult gyűlöletében csak az a feltett szándéka, hogy a többieknek minél kevesebb maradjon és a többieket kikészítse, felőrölje idegileg?

Ha jól tudom a perköltség a megállapított érték 6%-a, ami a tulajdoni arányok szerint oszlik és lehetséges az eljárás után fizetni? Ügyvéd kb. mennyiért vállalja a képviseletet az egész ügy során egy 10M Ft értékű tulajdonrészű tulajdonost képviselve? Ügyvéddel köthető e olyan megállapodás, hogy szintén az árverés után kap sikerdíjat %-os arányban ? Ez százalékban kifejezve mennyi lehet?

Összességében megoldható e az egész olyan módon, hogy megbíz az ember egy ügyvédet aki helyette és a nevében eljár (leveszi az idegeskedés terhét), majd az árverezés után kap a bíróság is és az ügyvéd is pénzt?

drbjozsef # 2019.05.10. 10:43

Ebben az esetben szerintem is.

Pontosan erről szól az általam írt Vhr.75§(3) is. Ez utóbbit kell alkamazni, ha be akatjátok jegyeztetni a tulajdonjogot.

Persze, az 1%-ot így sem tudod megszerezni (egyszerűen).

virusbuster # 2019.05.10. 10:16

Megnéztem a tulajdoni lapot. Az 1%-os tulajdonosnak csak a neve szerepel a bejegyzésen, a címe nincs feltüntetve. Egy ismerősöm említette, hogy az elővásárlási jogról történő lemondáshoz esetleg a Ptk.6. 222§ jó lehet!

MajorDomus # 2019.04.30. 20:37

Egyszerübb ha megveszi a 99 %-ot,az 1 %-ot majd megoldja menetközben.

drbjozsef # 2019.04.30. 10:42

Mondjuk a második esetben az elővásárlási jog gyakorlása miatt macerás, de szvsz az is áthidalható egyrészt egy földhivatalnál bejegyzett címre küldéssel (nyilván címzett ismeretlenként jön vissza), másrészt a Vhr. 75§(3)-ra hivatkozással.

Esetleg, lehet kérni lakcímet a nyilvántartóból, mint érdekelt, azt hiszem megkapható.

drbjozsef # 2019.04.30. 08:01

virusbuster,

Sajnos gyors megoldás nincs, de szvsz ez nem is akkora gond, ha a mostani 99%-os tulajdonos téged birtokba enged.

Két lehetőség van.

Vagy elintézteted a mostani tulajjal. Kérje ő bíróságon a közös tulajdon megszüntetését. Ha ismeretlen helyen van a másik tulajdonos (vagy nem találják, mert nem is él, és az örökös(ök) is ismeretlen(ek)), akkor ügygondnokot kirendel a bíróság, és a közös tulajdon megszüntetésével a szakértő által megállapított forgalmi értéket (az 1%-ra) bírósági letétbe kell kifizetni.

Vagy ugyanez, csak előbb megveszed a 99%-ot, és te indítod a pert.

Megpróbálhatod megkeresni a illető rokonait, és megtudni ki volt az örökös, és akkor közösen kérhetitek a közös tulajdon megszüntetését, ami elvben gyorsabb, bár itt egy póthagyatéki eljárást előtte le kell folytatni, de az nem igényel tárgyalást, papíron is megcsinálja a közjegyző.

virusbuster # 2019.04.30. 06:46

Időközben kiderült, hogy az 1%-ős tulajdonjog 1935-Ben került bejegyzésre, így emberi számítás szerint az illető már meghalt, a környéken évtizedek óta lakók sem ismerték. Az esetleges örökösök ez nem kell megkeresni?

MajorDomus # 2019.04.29. 21:03

Egyszerű!
vedd meg a 99 %-ot,majd kéred a biróságtól a közös tulajdon megszüntetését.
.
ha van időd,keresed az okmányirodában a cimét,vagy az anyakönyvi hivatalban,hogy él e még.

virusbuster # 2019.04.29. 13:14

Kedves Fórumozók!

Van egy ingatlan amelyet szeretnék megvásárolni, de kiderült, hogy van egy ismeretlen tartózkodási helyű tulajdonos, 1%-os tulajdoni hányaddal.
A jelenlegi tulajdonos(99%) szerint valószínűleg már meghalt, de nem tudnak róla semmi biztosat. Mi ilyenkor a teendő? Hol tudnék utánajárni a dolognak? Köszönöm

drbjozsef # 2019.04.29. 12:56

Megegyezéssel.

Annak hiányában perben. Sok pénzért, sok idő alatt.

Gyors, jó, és jogszerű megoldás nincs. Ebből csak kettőt választhatsz egyszerre.

Atti1980 # 2019.04.29. 11:47

Kedves Fórumozók!
Segítséget vagy legalábbis véleményt szeretnék kérni.
A férjemmel egy válóper kellős közepén vagyunk, van egy közös ingatlanunk (50-50%, viszont a benne lévő vagyontárgyak 80 %-a az enyém). A férjem bántalmazásai és folyamatos lelki terrorja miatt tavaly júliusban rákényszerültem arra, hogy a gyermekekkel a közös ingatlant elhagyjam és jelenleg 180.000 Ft-ért bérelek egy lakást. A közös ingatlanon van még hitel, amit én törlesztek úgy, hogy már lassan egy éve ott sem lakom (55.000 Ft/hó). Férjem nem költözik ki, ráadásul azokat a helyiségeket is használja, amik az én tulajdonom részét képezik. Az ingatlan meg van hirdetve eladásra, többen is szerették volna megvenni. A legutóbbi érdeklődő készpénzben fizette volna ki a teljes vételárat, de ő ezt természetesen megakadályozta. Sőt, azóta a saját hirdetéseit le is vetette az ingatlanos oldalakról. Jelen helyzetben áll a pénzem a közös ingatlanban, anyagilag pedig rendkívüli nehézségeket okoz a fenti összegek havonkénti kifizetése. Családi segítség nélkül nem is tudnék boldogulni. Arról nem beszélve, hogy amíg terpeszkedik az ingatlanban és ellehetetleníti az eladást, nem tudok saját lakásban gondolkozni, ezért marad a számomra horror összegű albérlet. Hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani?

MajorDomus # 2019.02.27. 18:11

És mihez kell a szerződés?
és kivel?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.26. 20:16

Valami nem kerek azzal a kérdéssel. A helyrajzi számot éppenséggel a földhivatal változtathatja meg. Mit kéne hivatalból átírnia?

MajorDomus # 2019.02.26. 19:09

Telekmegosztás?

3 unoka # 2019.02.26. 15:53

Tisztelt Válaszadó!
Miért kell új szerződést,ill,szerz.módosítást adni a földhivatalnak, ha a közös tulajdon megosztása miatt változott a hrsz.? Miért nem írja át hivatalból a Földhivatal? Új bürokrácia.

lajcsó # 2019.02.25. 20:46

Anyuka pert indíthat a gyerekek (tulajdonostársak) ellen a közös tulajdon megszüntetése iránt. Más pert nem nagyon tudok elképzelni.

MajorDomus # 2019.02.25. 19:51

De milyen részét és kitől?