Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Közös tulajdon megszüntetése.

Tomi8821 # e-mail 2020.12.01. 05:33

Kedves József.
Köszönöm szépen a válaszát ,igen csak zálog kötelezett vagyok, csak az ingatlanrészt örököltem.

drbjozsef #   2020.11.30. 19:34

Tomi8821,

Részedről nem változik semmi.

Ha ilyen per indulna, a bank azonnal érvényesíté a jelzálogát, és magához váltja a végrehajtási joggal terhelt tulajdonrészt feltehetőleg.

Ha csak zálogkötelezett vagy, akkor csak az ingatlannal felelsz, mással nem. Ezen nem változtat sem a per, sem az árverés.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.11.30. 18:43

Karatnaibodó
Te is úgy kérdezel, hogy valójában állítasz. (Pl. "Miért vagy ilyen hülye?")

Mi a konkrét problémád, mennyben érint téged a tényállás?

www.kbs-ugyved.hu

NJucó # e-mail 2020.11.30. 14:56

Kedves József!

Nagyon köszönöm minden egyes szavát, igazán hálás vagyok. Így is teszünk. Megpróbáljuk eladni nyomott áron.

Tomi8821 # e-mail 2020.11.30. 13:15

Elnézést ha rosszul fogalmaztam az előző kérdéseimet.
Én zálogkötelezett vagyok ebben a bedőlt deviza hitelben ami végrehajtás alatt ál, és 6/24 tulajdoni részem van benne. A most 3/24 tulajdoni részt szerzett árverési vevő ha közös tulajdon megszüntetését kezdeményezi az rám milyen hatással van, jelenleg csak az ingatlan részemmel felelek az örökölt tartozásért, ha közös tulajdon megszüntetése megtörténne akkor mit kérhet tőlem a végrehajtó?

Karatnaibodó # e-mail 2020.11.30. 13:02

Milyen jellegű kereset fajtát kell készíteni akkor, amikor a Földhivatali ingatlan-tulajdoni nyilvántartásban egy olyan kétlakásos, azonos betonalapra, azonos betonkoszorúkkal, egységes szerkezetű tetőácsolattal, fedélszékkel, egy azonos osztatlan padlástérrel, három kéménnyel és mellette szellőzőkürtőkkel, két külön bejáratú, egy-egy család elhelyezésére szolgáló úgynevezett „ikerlakást” magában foglaló épületet. A Földhivatali ingatlan-tulajdoni nyilvántartás két különálló "lakóházként" két helyrajzi számos tart nyúlván? A hibás nyilvántartást magalapozó dokumentumokkal nem rendelkezik, gyakorlatilag nem tudja megmagyarázni, hogy lett egy lakóépületből kettő. Ugyanakkor a jogaiban sértett egyik tulajdonos hiteles közigazgatási okiratokkal építési tervdokumentumokkal, stb tudja bizonyítani, hogy nevezett lakóház egy kétlakásos épület és nem két darab különálló lakóház. GONDOLOM ILYENNEL MÉG NEM SOKAN TALÁLKOZTAK. Köszönöm az ötleteket, a válaszokat elóre

drbjozsef #   2020.11.30. 10:56

NJucó,

Legalábbis hónapokba, de igen, lehet éves nagyságrend.

Kinek a nevén vannak most a mérőórák? Még az elhunyt nevén? Az kb. ugyanakkora hiba. Mint örökös, egyetemlegesen felel a tartozásokért édesanyád is.

Ha kilátástalan a megegyezés, és édesanyád szabadulna akár veszteséggel is a közös tulajdonból, akkor érdemes tudnia, hogy a SAJÁT tulajdonrésze eladásához NEM kell a tulajdonostárs beleegyezése. Elővételi joga van a megkötött szerződés esetén, de engedély nem kell hozzá. Adja el lakottan, áron alul, amely szerződésbe beléphet a testvére ha ki tudja fizetni, ha nem, akkor meg kap a nyakába egy idegen tulajdonostársat, aki nem fog vele lacafacázni. Aki ilyen lakott lakást vesz, az általában tudja mi a teendő. És az fájni fog a nagybátyádnak. Igaz, ez elég nyomott áron fog csak elmenni így...

Lehet, hogy ennek kilátásba helyezése is elég lehet egy közös megegyezéshez.

Ha nem változik semmi, elárverezik édesanyád részét is, meg még egyébként is fizethet, aztán megpróbálhatja perben behajtani a testvérén. De ha ő eddig se tudott fizetni, akkor ez is bukó lesz.

Lakótelepi lakásban legfeljebb a távfűtés nem lemondható. De a gáz, áram, víz minden további nélkül. Miért, mit gondolsz, aki nem fizeti, azzal mit csinálnak?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

NJucó # e-mail 2020.11.30. 09:17

Elnézést,rosszul írtam. A levelezési cím lett Édesanyámé,az órákat nem iratta a nevére. Lakótelepi ingatlan,tehát a gáz,víz,fűtés lemondása nem lehetséges. Ha elindítanánk egy közös tulajdon megszűntetést,az gondolom évekbe telne...

gerbera317 # e-mail 2020.11.30. 08:27

Szerintem nem kéne úgy kérdezni, hogy kérdezel valamit, aztán rögtön az ellenkezőjét is.
közös tulajdon megszüntetését tudja kezdeményezni úgy hogy az ingatlan további tulajdon részein a banknak van bejegyezve végrehajtási joga?
Igen.
csak akkor van esélye megszerezni az egész ingatlant ha megveszi árverésen a többi részt is?
Nem.

Tomi8821 # e-mail 2020.11.30. 07:40

Jó napot .
Elnézést hogy vissza kérdezek de mire írta hogy igen?
Van módja a 3/24 új tulajdonrész tulajdonosának közös tulajdon megszüntetésével élni ,végrehajtási joggal terhelt ingatlan esetén amit árvereznek ?
Vagy arra írta hogy a 3/24 tulajdonrész tulajdonosa csak az árveréseken tudja megszerezni az ingatlan további tulajdonrészeit, és így az egész ingatlant ?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.11.30. 07:04
Tomi8821 # e-mail 2020.11.30. 01:05

Üdv ,van egy 6/24 tulajdon részem egy ingatlanban amit az édesanyám után örököltem,de nem lakok ott már 10 éve .Nővérem adóstárs volt a jelzálog hitelnél ami bedőlt és árverezték többször az ingatlan részeket.
A bátyám 3/24 részét megvette valaki, a kérdésem hogy közös tulajdon megszüntetését tudja kezdeményezni úgy hogy az ingatlan további tulajdon részein a banknak van bejegyezve végrehajtási joga ? És árverezteti is folyamatosan az ingatlanrészeket ?
Vagy az 3/24 tulajdonosnak csak akkor van esélye megszerezni az egész ingatlant ha megveszi árverésen a többi részt is?

drbjozsef #   2020.11.28. 19:24

Tehát az első mondatodban leírod, milyen jó is az, ha nem veszi át a küldeményeket, a másodikban nekem meg leírod, milyen hülyeség.

Aha.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2020.11.28. 17:48

NJucó

Semmi levelet nem vesz át,mert azt hiszi,akkor nincs.

Akkor könnyű dolga lesz anyukádnak a fizetési meghagyással, mert hiába nem veszi át nagybátyád a leveleket, attól az még kézbesítettnek fog minősülni, hiába gondolja úgy, hogy nem.

drbjozsef

Hiába küldene a kérdező édesanyja neki tértivevényes levelet, ha úgysem veszi át, mint ahogy eddig se tette. :-O Bár lehet úgy kéne csinálni, mint ahogy az amerikai filmekben mutatják, hogy becsengetsz, az ürge ajtót nyit, te meg ott állsz másodmagaddal, te átadod neki a levelet, a másik személy meg abban a pillanatban rögzíti ezt egy dátum- és időpecséttel ellátott fotóval. És akkor hiába tagad bármit is, hogy ő nem vette át. :-)

drbjozsef #   2020.11.28. 17:42

Hiba volt. Aki hibázik, az pedig többnyire így jár.

Tértivevényes levélben közöljétek vele, hogy vegye a nevére az órákat, vagy pedig édesanyád felbontja a szerződéseket.

Ha nem veszi át, vagy nem teszi meg, utána én leszereltetném az órákat.

Többlethasználati díjat nem követelhettek tőle, csak akkor, ha a kifejezett kérésetek ellenére sem teszi lehetővé édesanyádnak a tulajdonrésze használatát. De feltételezem, nem akar odaköltözni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

NJucó # e-mail 2020.11.28. 17:25

drbjozsef

Valamiért sajnos így cselekedett anno. Semmi levelet nem vesz át,mert azt hiszi,akkor nincs.

drbjozsef #   2020.11.28. 16:19

NJucó,

Nagybátyád él az ingatlanban, de édesanyád íratta a nevére az órákat? De miééért?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2020.11.28. 06:36

NJucó

Én úgy gondolom - de én laikus vagyok, csakis személyes tapasztalatból írom - hogy ez többtényezős játék. Egyrészt nyilván van az ingatlannak rezsiköltsége, amit a nagybátyád nem fizet (szerintem szimplán rohadékság, amit csinál), másrészt pedig ha a tulajdon édesanyáddal közös, akkor simán lehet többlethasználati díj is, amennyiben édesanyád egyáltalán nem használja semmilyen részét az ingatlannak és a nagybátyád az egészet birtokolja.

A nagybátyáddal szemben fizetési meghagyást kell küldeni közjegyző által, amelyben pontosan fel kell tüntetni az eddig felhalmozódott tartozás pontos összegét. Ha nagybátyád nem veszi komolyan és azt hiszi, hogy viccel a közjegyző, akkor végrehajtható összeggé válik. Ha viszont ellene mond, akkor perré alakul, viszont mind a végrehajtásnak, mind a pernek a költségét egészen addig édesanyád kell viselje, amíg a per határozattal nem zárul. Utána viszont simán rá lehet verni a perköltséget is. Sajna hosszú és nehéz folyamatnak néz elébe édesanyád.

Azonban én simán ügyvéddel írt levélben - az lényegesen kevesebb költség - szólítanám fel, hogy fizessen vagy perre viszed a történetet. Anno nekem így sikerült végre normális párbeszédet kialakítanom a volt szomszédommal, aminek az lett a vége, hogy minden tartozását rendezte felém.

NJucó # e-mail 2020.11.27. 18:24

Üdv!
Segítséget és ajánlást szeretnék kérni egy nem túl kellemes dologhoz. Nagymamám tavaly nyáron meghalt. Az ingatlan,melyben élt, Édesanyám és nagybátyám közös tulajdona. Nagybátyám továbbra is az ingatlanban él, de semmit sem fizet már több,mint egy éve. Édesanyám fizettevalameddig,de már nem igazán tud fenntartani 2 ingatlant,ezért szeretné eladni azt a lakást. Ebbe természetesen nem megy bele a nagybátyám. 2 ügyvéddel is próbálkoztunk már,de még nincs semmi előrelépés. Ha elindítunk egy közös tulajdon megszűntetést,mennyi időbe telhet? Sajnos a mamám miután meghalt,a közüzemi órákat Édesanyám a nevére iratta. Ha nem fizeti,tőle le is vonhatják a tartozást,ugye? Nagyon el vagyunk keseredve...

MajorDomus # e-mail 2020.10.10. 21:41

Csak a rokonaimtól ments meg uram!
Az ellenségeimmel magam is elbánok!!
(Belizár)

Szomorú örökös #   2020.10.10. 03:44

Annami0729

valaki felkínál nekem x millió Ft-ot, úgy, hogy semmi dolga nincs, csak egy aláírás, sosem élt ott, nem is teljesíti a kötelezettségeit, mint tulaj, nem is kéri senki, és még ő szab feltételeket

Anno nekem egy nem igazán kedves rokonom viselkedett úgy, hogy szó szerint akadályozta a saját ingatlanom eladását, amiben ő gyakorlatilag csak egy bérlő jogcímén élt, a haszonélvező szabta meg így a feltételt, hogy fizetnie kell a lakhatásért - még ha az az összeg minimális is volt. Azonban a hagyaték alapja egy öröklési szerződés volt, amely alapján ő egy bizonyos összeg megkapására kapott lehetőséget, amit egyértelműen közöltem vele, hogy csakis akkor tudom kifizetni neki, ha eladom az ingatlant. Azonban valamiért ő nem akart már onnan elmenni és módszeresen keresztbe tett nekem, nehogy el tudjam adni, majdnem még ő akart feltételeket szabni, miként adhatom el az ingatlanomat, holott semmilyen tulajdonjoga nem volt az ingatlanban, a tulajdoni lapon semmilyen formában nem szerepelt a neve. Igaz itt az ügyvédje is akkora marhaságot állított egyik nekem címzett levelében, hogy „ingatlannyilvántartáson kívüli tulajdonjoga” van, ezért jogosan tartózkodik mindenféle fizetés nélkül az ingatlanban.

Sőt utána még perre is vitte a történetet, előadva ott, hogy én direkt nem akarom őt kifizetni. Lehet azt gondolta, hogy a bőröm alatt is pénz van, de hát tévedtek ennél nagyobbat is már. :-)

Sajnos az ingatlant többek között pont azért nem tudtam gyorsan eladni, mert pl. ő benne lakott és ez nagyon sok jelöltet elriasztott a megtekintéskor. Amikor a végén - közvetlen az ellenem indított per első tárgyalása előtt - felajánlottam neki, hogy vegye meg és akkor csak a felét kell kifizetnie, a másik felére letudjuk a tartozásomat irányában, akkor belement ebbe és onnan kezdve már csak a „mikor?” volt a kérdés, mert a saját felelőtlen hülyesége miatt passzív BAR listán volt és nem kaphatott semmilyen formában hitelt. Ráadásul odáig vetemedett, hogy az ismerőseinek egyfolytában hazudozott rólam és úgy adta elő, hogy én igazán már neki adhattam volna a tartozás fejében az egész lakást, nem is érti, miért kell neki erre még pluszban fizetnie is.

Számomra ez a sztori kellő tanulság volt, hogy kígyót melengettem a keblemen - bár én inkább egy erőszakos buta libának nevezném - és hálát adok Istennek, amiért eljöhettem egyszer s mindenkorra onnan. Már nem tud ártani többé nekem, max. saját magának, de ahogy hallok róla egy-két sztorit még most is, jó úton halad ezirányba.

drbjozsef #   2020.10.09. 07:55

Annami0729,

Igen, a bírósági eljárásoknak ez a lényege, ha nem tudnak a felek megegyezni valamiben, akkor a bíróság dönt, és az kötelező érvényű a felekre.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MajorDomus # e-mail 2020.10.08. 22:14

Ha tulajdona van,akkor joggal szab feltételeket.

Annami0729 # e-mail 2020.10.08. 20:30

Tisztelt Jogászok!

Köszönöm a válaszokat, igen ez a lényeg, hogy az ítélet után nincs beleszólás - megnyugodtam. Ez a cél, ha békével nem megy, akkor így járt, aztán viselje a költségeket, azaz kapjon majd annyival kevesebbet.
Egyébiránt ez a mentalitás számunkra érthetetlen, valaki felkínál nekem x millió Ft-ot, úgy, hogy semmi dolga nincs, csak egy aláírás, sosem élt ott, nem is teljesíti a kötelezettségeit, mint tulaj, nem is kéri senki, és még ő szab feltételeket. De ez már etika...
Jó, hát köszönöm még egyszer az információkat, nagy segítség volt számunkra!

MajorDomus # e-mail 2020.10.07. 18:40

Ha jó helyen van az ingatlan,akkor lehetséges....