Társasház felújítás, kényszer

mpeter22 # 2008.08.12. 15:16

Tisztelt Szakértők!

Egy társasházban összehívott lakógyűlésen megszavazták, hogy felújításra kerüljön a tető, de én nem tudtam részt venni ezen a gyűlésen. A jegyzőkönyvet levében bedobták a postaládába, de csak 1,5 hónappal később tudtam megnézni, egy újabb levéllel együtt, amelyben az van, hogy fizessek a tető felújításra 250e forintot, mert ennyi a rám eső rész tulajdon hányad alapján.
Szerintem a tető nincs rossz állapotban, nem szorul felújításra.
Az lenne a kérdésem, hogy abban az esetben is fizetnem kell, ha én NEM -mel szavaztam volna, vagy egyáltalán egy ekkora volumenű dolgot hogy fogadhatnak el a lakók 100%-os beleegyezése nélkül?
Gyakorlatilag kötelezhetnek egy olyan (nem kevés) pénz megfizetésére, amit én nem akarok megfizetni?!

Köszönettel,
Péter

kisperec # 2008.08.14. 19:59

Péter!
Komolyabb a probléma, mint ahogyan gondolná:

• A kgyűlési jegyzőkönyvnek tartalmaznia kellett a határozatképességet.
  • Rendes gazdálkodás körét meghaladó beruházás - hozzá, vagy ráépítés - 4/5,
  • Állagmegóvás, felújítás 2/3,
  • Élet,-és balesetveszély elhárítás azonnal, szavazat nélkül.

A társasházi törvény, Alapító Okirat, a ház Szervezeti Működési Szabályzata rendelkezik e dolgok és még sok minden más felett.
A kgyűlési jkv. meg lehet tartalmi- alaki kifogással 60 napon belül bíróságon támadni, utána jogvesztő. Itt ez már igen. Egy ilyen komoly felújítás kellő műszaki és pénzügyi ismeretet, gyakorlatot kíván. A munka megpályáztatása,műszaki szakértő szakvéleménye, a feladat során ép. mérnök megbízása az ellenőrzéssel, stb. Pénzügyileg nehezen kívánható el ennyi pénz megfizettetése a tulajdonosokkal - ha minden szabályosan történt a közgyűlésen, akkor többségi határozat Önre is kötelező. A társasház formája ez, ha magánházban lakunk, arra is kell folyamatosan költeni. Javasolnám fizetés könnyítés képpen a jelzálog nélküli OTP LTP megtakarítás megkötését a háznak, így 96 hónapra kevés kamatozással, speciális állami támogatású társasházi hitelt felvehetnének, havonta a közös költségbe beépítve fizetnék a tulajdonosok a rájuk eső költséget és nem lenne olyan megterhelő, mint egyszerre. Úgy érzem soraiból, hogy a tulajdonosok nem igazán ismerik a társasházi törvényt, a jogaikat, a kötelességeiket. Kérjék a képviselőt, vagy a társasház kezelőt, hogy tájékoztassa Önöket,de a neten is letölthető a törvény.Bízom benne, kielégítő volt a válaszom, ha nem kérdezzen! Üdv:lazsa

Lui170 # 2008.08.31. 17:09

Tisztelt Szakértő!

Az alábbiakban kérek segítséget:
Lakásszövetkezetünk néhány hónappal ezelőtt - állítólagos fővárosi kéményseprő vállalat felszólítása alapján - vette napirendre a kémények felújátásának kérdését. A felszólítást mind a mai napig nem látta senki, nem tudjuk, hogy pontosan mi a ház kötelezettsége. A közös képviselő elmondása szerint 6 pályázat érkezett a munkára, ebből 4 nem felelt meg (?), 1 mégsem vállalta, végül 1 nekik ismerős cég igen. Megszavaztatták a lakókkal a "Gravitációs egyedi szellőzőkülrtő felhasználásával, gravitációs vagy mesterséges egyedi szerelt cső vagy cső a csőben héjszerkezet rendszerű égéstermék-elvezető berendezés kialakítása szintenként, a meglévő tüzelőberendezés megtartásával és átkötésével, illetve zárt égésterű gáztüzelő-berendezés telepítésével" opciót.

A fenti munkára árajánlatot kértek, végösszege 50M Ft. Bár pályázni is szándékoznak, a lakók 2/3-os többséggel megszavazták a teljes összegre történő hitelfelvételt 10 éves futamidővel.
Sajnos nagy probléma, hogy a ház lakói zömmel idősek, akik meggyőzhetőek, véleményem szerint nincsenek tisztában a következményekkel.

A közös képviselőtől nem kaptunk pontos tájékoztatást sem a pályáztatásról, sem a hitelfelvételről. Utóbbiról csak annyit, hogy a közös költséget 6.500 forinttal emelik, aztán a hitelfelvétel után pontosítják az összeget.

Kérdésem, hogy mik a jogaink és kötelezettségeink az ügyben.

1. A lakásokban Héra kályhákkal fűtöttek eddig, most konvektorra cserélnék. Nálunk már amúgy is konvektorok vannak, valamint egy hűtő-fűtő klíma. Kötelezhetnek-e minket bármilyen fizetésre, ha nem kell a lákásunkban munkálatokat végezni?
  2. A hitelfelvételt az OTP a honlapja szerint lakásonkénti költséglebontás bemutatásához is köti. Valóban így van ez? Ha igen, gondolom kötelessége a közös képviselőnek bemutatni azt.
  3. Amennyiben kell fizetnünk, van-e lehetősége egy lakásnak egy összegben törleszteni a rá eső terhet? Félelmünk az, hogy ha csak 1-2 ember nem fizeti a megemelt közös költséget, majd azt is szétosztják a fizetők között.

Válaszát előre is köszönöm!

Nóra

monalisa1 # 2008.08.31. 19:17

Véleményem szerint a közös képviselő nagyon ment a saját feje után...

Tény lehet, hogy a Kéményseprő Vállalat előírta a kémények korszerűsitését, de erről minden egyes lakót tájékoztatni kellett volna - lényegében fénymásolás csupán.

A pályáztatásról, azok eredményéről ismét csak tájékoztatni kellett volna mindenkit, írásban.

A "megfelelő" kivitelező 50M Ft-os ajánlatából a közös képviselő vajha mekkora jutalékban is részesülhetet?...

A banknál a hitelfelvétel dolgában/jelen állásáról akár már te is érdeklődhetsz - mint egyik érdekelt fél., kell hogy tájékoztatást adjanak.

Ami a saját lakásod megtörtént fütési átalakításának dolgát illeti, javaslom a Kéményseprő Vállalatot keresd fel - alanti kérdésedre konkrétan ők tudnak érdemi választ adni. (Lehet hogy majd jól megbüntetnek, mert bárminemű gázkészülék módosítása/átalakítása egyedi engedélyköteles.)

Ami az egy lakásra jutó hitelösszeg egyösszegű megfizetését illeti, valószínüleg a banknak semmi kifogása ellene - legalább te nem fizeted 10 évre a hitelkamatot...

Amelyik lakóstárs nem tudja és/vagy nem akarja fizetni az őrá eseő havi törlesztést, általában - és sajnálatosan - azt "szétdobják" a többi lakóra., a lakás tulajdoni lapjára jelzálog kerül, a lakást annak rendezése nélkül eladni nem lehet, illetőleg a tulajdonos halála után az örökös köteles lesz rendezni.

Monalisa
laikus hozzászóló

nanemaaa # 2008.09.01. 16:51

A leírtakból az derül ki, hogy szövetkezeti házról van szó. A szövetkezet nem azonos a társasházzal, így nem is a társasházi törvény, hanem a szövetkezeti törvény vonatkozik rá. A szövetkezet felelős vezetője az elnök, vagy elnökség. Ő dönt (ill ők döntenek), és gazdálkodnak a szövetkezet ügyeiben. Éves beszámolási kötelezettsége van. Közös képviselő nincs... legfeljebb a közösséget képviselő "bizalmi".... ő max összekötő kapocs...de nem döntésre jogosult.
Ha bármi gond van, akkor irány az elnök..... nála vannak iratok, igazolások...minden.

Lui170 # 2008.09.01. 18:26

Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásokat. Sokat segítettek.
De a fő kérdés az, hogy hogyan lett az 50 millió 50 millió?
Egy ilyen nagy volumenű felújításnak mi a rendes menete? Mi alapján mondhatták hogy ennyibe fog kerülni? Minket nem tájékoztattak arról hogy milyen mennyiségű, minőségű, árú anyagot terveznek hozzánk beépíteni. Laikusként úgy gondolom, hogy egy nagyobb kiadás előtt mindenki megtervezi a felmerűlő költségeket. Mi nem kaptunk semmiféle tájékoztatást!!!!! Ez így szabályos??? Továbbá nem kellett volna minket tájékoztatni a ránk vonatkozó költségekről??? Ha én egy összegbe szeretném kifizetni akkor azt mi alapján számolják ki állapítják meg? Alapterület, lakók száma vagy az összes felvett köcsön osztva lakások számával???
Mi a helyzet,(csak tételezzük fel) ha minimálbérből élő egyedülálló vagy kisnyugdíjas vagyok?? Akkor döntöttek helyettem, hogy az amúgy is kevés pénzemet mire költsem??
Mi történik akkor, ha 5 havonta egy összegben fizetem ki a megemelt közösköltséget?? Nem rakhatnak jezálogot a lakásra, mert nem telt el 6 hónap.
Egyébként , ha nálunk már most gázkonvektor van (amit terveznek) és csak a bojleren keresztül használjuk a kéményt amit bármikor le tudunk cserélni villanyra , akkor is részt kell vennünk a felújításban?? A szövetkezetben csak nekünk van a fűtés gázkonvektorral megoldva, a többi tagnak a kéménybe kötött cserép- vagy "héra" kályhája van.
Lehet hogy úgy tűnik ki akarok bújni a fizetés alól, de ez nem így van csak nem szertnék olyan dologért fizetni ami már "nekem" amúgy is megvan. Gondolom ez érthető?!
Sikerűlt összehívni egy közgyűlést 2008.09.03-ra ezért "sűrgős" lenne minden válasz vagy vélemény!!! Előre is köszönöm a segítséget!

nanemaaa # 2008.09.02. 15:17

Szövetkezeti alapszabályzatot el kel olvasni, a többirőlmeg az elnököt kell kérdezni. A beszámolás az ő feladata.

cincinatti # 2008.09.21. 16:56

Tisztel Fórum!

Szeretnék érdeklődni a társasházi hitelfelvételről.
Hány százalékos hozzájárulás kell a hitelfelvételi határozathoz?
Kötelezhetőek vagyunk-e hitelfevetélre? A szerződést alá kell - e egyénileg is írni az érvényességhez?

Ugyanis egy tetőjavítás munkálathoz akarnak hitelt felvenni. De mi azt szeretnék, ha összedobnánk a pénzt, és akinek kell az egyénileg oldja meg a hitelt, mivel igen rossz volt eddig a közös költség fizetési morál. És nem szeretnénk 8 másik olyan emberrel hitelt felvenni, akiből 4-nek rendszeresen több tízezres vagy százezres nagyságrendű tartozásai vannak.Ehelyett mi szeretnénk befizetni és akinek kell az vegyen magának fel hitelt, de ne társasházi szinten.
Szóval kötelezhetőek vagyunk-e hitelfelvételre?

köszönettel: Cincinatti

kisperec # 2008.09.21. 17:52

A pénzügyi intézet társasházi hitel felvételéhez komoly kimutatásokat, jegyzőkönyveket kér be. Amennyiben közös költség tartozása van a tulajdonosoknak, akkor meg sem adja a hitelt. A fizetőképességre a pénzügyi intézet tutira megy. Javaslom, hogy a társasháznál először ezt kell megnyugtatóan és időtállóan rendezni. A közös költség fizetése minden tulajdonos állampolgári kötelessége.Ha nem rendes gazdálkodás körét (4/5 többség)meghaladó, akkor a tulajdonosok 2/3 szavazati többsége a mérvadó. A kedvezményes társasházi hitelt javaslom, mert állami támogatást is igénybe lehet venni, az összeg nagyságától függően nem is biztos, hogy jelzálogtipúsút kell felvenni. Mindenképpen kedvezőbb a kamata, mint az egyénileg kezdeményezett hitel.

Lui170 # 2008.09.22. 19:11

Tisztelt Fórum!

A kérdésem a következő lenne:
Kötelezhetnek-e minket a nem a lakásszövetkezet tulajdonában levő, hanaem saját ingatlanon belüli fűtéskorszerűsítésre, amit 2/3-os többséggel elfogadtak?
Mik a kötelezettségeink és jogaink?
Előre is köszönöm a válaszokat!!

kumm # 2008.09.24. 06:59

Tisztelt Fórum!

A problémám a következő. Társasházban lakom, sorház jelleggel, 5 lakás van egymás mellett. Családi házas övezetben található a lakás. Szeretném a saját tulajdonomat leszigeteltetni, mert vizesedik a falam és penészesedik. A ház hátsó fala a szomszéd udvarára esik. Ahhoz tehát, hogy meg tudjam csináltatni, a szomszédnak kell beengednie. Megbeszéltük vele korábban, hogy beenged, nem gördít akadályt a dolgok elé. Most szerettem volna időpontot egyeztetni vele, hogy mikor mehetnénk, erre ő már visszalépett, mondván, hogy az önkormányzatban azt tanácsolták neki, hogy csak abban az esetben engedélyezze az egész szigetelést, ha a társasház minden lakója megcsináltatja. Attól tart, hogy ha én megcsináltatom, akkor egyesével mindenki megcsináltatja később és az neki kellemetlen. Én ezt megértem. Sajnos a ház többi lakója miatt semmilyen felújítást nem lehet csináltatni, mert ők erre nem tartanak igényt. A közös képviselő meg nem csinál semmit. Van-e lehetőségem arra, hogy a szomszédot rábírjam arra, hogy engedjen be, ha a többi lakó nem járul hozzá?
A válaszokat előre is köszönöm!

monalisa1 # 2008.09.24. 08:07

Szerintem köteles tűrni a vizesedés és a penészedés megszüntetése végett a tervezett szigetelés elvégzését, vagyis az embereket beengedni a munkálatok idejére. Az hogy a többi lakótárs mit akar vagy mit nem, számodra közömbös, lévén a te ingatlanvagyonod megóvásáról van szó - a saját költségeden.

Az utcafronti homlokzat szigeteléshez lehet, hogy előzetesen engedélyt kell kérni az építészeti hatóságtól - az egységes utcaképre figyelemmel.

Monalisa
laikus hozzászóló

nanemaaa # 2008.09.24. 10:31

Ha nem enged be a szomszéd, akkor a bírósághoz kell fordulni, hogy kötelezze tűrésre. Ehhez persze bizonyítanod kell, hogy valóban nem engedi.

Az viszont kérdéses, hogy ha tényleg társasház, akkor megteheted-e a szigetelést ahozzájárulásuk nélkül. Ha vizesedés és penész problémád van, akkor a szigetelés is falszigetelés lenne, ha jól értettem (és nem utólagos hőszigetelés). Felmerült bennem a kérdés, hogy ehhez a társtulajdonosok (társasház) hozzájárultak-e? Mert ha nem, akkor először velük kell megküzdened, mert különben a szomszéd ellen sem nyerhetsz.