Egy 7 lakásos társasház félszuterén lakásában lakunk, a tulajdonos én vagyok. Évek óta ázik a lakás a járda felöli falon. Hozzátenném, nem utcafronti, mert magasan fekszik a telek, igy a belső udvar saját járdája van a lakásunk előtt. A ház nincs kivülről körbeszigetelve. Bár 8 évvel ezelőtt volt felújitás, de csak a homlokzat és a tető lett felújitva, az alagsor külső szigeteléséről szó sem volt. A lakás két helyisége (konyha és szoba) folyamatosan nedves, de csakis az a fal, ami a járda felé esik. Sok helyen már penészedik a fal, de nagyon durván és amikor hazaérünk a friss levegőről, nagyon erős doh és penésszag terjeng a lakásban.
Évek óta mondom el minden közgyülésen a közös képviselőnek, hogy vizesek a falak, de csak megrántják a vállukat. Minden évben javitgatjuk a falakat, de semmi értelme, mert fél év múlva újra felpattogzik a festék, kiüt a penész és potyog a vakolat.
Mit tehetek?
Kötelezhetem valahogy a társasházat a külső szigetelésre?
Aki tud, segitsen, mert lassan lakhatatlan a lakásunk emiatt.
Köszönöm előre is!
Beázik a lakás de a társasház nem foglalkozik vele
Kérdés, hogy mennyire a társasházi közös tulajdonba tartozó dolog hibája miatt alakult ki ez a helyzet. HA amiatt, akkor a közös tulajdon általános szabályai szerint az állag megóvásához és fenntartásához feltétlenül szükséges munkálatokat bármelyik tulajdonostárs jogosult elvégezni; az ilyen kiadások ráeső részét mindegyik tulajdonostárs viselni köteles. Ilyen kiadások előtt azonban a tulajdonostársakat a lehetőség szerint értesíteni kell.
Obudafan!
Köszönöm a választ.
A ház külső homlokzata és lábazata közös tulajdon kell legyen, gondolom én.
Akkor ahogy szavaidból kiveszem, nekem kell lépnem, értesiteni (mondjuk egy közgyülés alkalmával) a tulajdonostársakat, hogy le fogom szigeteltetni azt a részt, ami a mi lakásunkat érinti. Viszont egy a baj, hogy eddig sem vették semmibe sem a szavamat, nem érdekelte őket a beázás, tehát félő, hogy egyszerüen kijelentik, erre semmi szükség és nem fogják megszavazni a szigetelést. Azzal szoktak érvelni a felsőbb emeleteken lakók, hogy nekik semmi közük az alagsor állapotához, nem ott laknak. Viszont nekem ugyanúgy ki kellett fizetnem az egyik lakó SAJÁT teraszának (ami nem közös tulajdon) a javitásában a rám eső részt. Neki megszavazták én viszont évek óta állok egy helyben és szivják a gyerekeim a penészes levegőt.
Sajnos, biróságra nincs pénzem menni, mert ehhez ügyvédet kellene fogadni, perköltséget fizetni és sajnos anyagilag nem engedhetem meg magamnak.
Önkormányzat segitségét nem tudom kérni? Nézegettem már, hova lehetne fordulni, de nem találtam olyan ügycsoportot, ami ilyesmivel foglalkozna.
Eladni sem tudjuk a lakást, pedig azt is évek óta szeretnénk, de igy, omladozó vakolattal és felhólyagzott festéssel, fekete penészfoltokkal senkinek nem kell.
Esetleg irjak a közös képviselőnek "hivatalosan" egy ajánlott levelet, hogy legyen szives foglalkozni a problémával?
Ha a tulajdonostársak nem hajlandóak kifizetni a rájuk eső részt, akkor azt perben követelheted.
Persze pénz nélkül mindez eléggé nehézkesen végrehajtható.
Egy valamivel olcsóbb tanács:
Fogadj fel egy szakértőt az alábbiak megállapítására:
- Mi okozza a beázást?
- A szerkezetek átázása és penészesedése okán áll-e fenn életre, egészségre, vagyon-vagy közbiztonságra veszélyes állapot?
- Ha igen, mi az a legolcsób műszaki megoldás, mellyel a veszélyhelyzet elhárítható.
Ha van egy kis szerencséd, akkor minimum az egészségre veszélyes állapot bizonyítható. Ezen esetben nyújts be hatósági intézkedés iránti kérelmet (15.000.- Ft illetékkel) az építésügyi hatósághoz. Ők majd kötelezik valamennyi tulajdonost a veszélyhelyzet elhárítására. Persze a kötelezettek között te is ott leszel, de legalább nem leszel egyedül... és te pont ezt szeretnéd elérni.
Ha ennél többet szeretnél, akkor viszont csak a bíróságosdi marad.
Köszönöm a tanácsokat.
Valóban azt szeretném elérni, hogy ezt a már-már lehetetlen állapotot megszüntessük. Cirka 7 éve ilyen a lakás és hiába minden szavam a közgyüléseken. Mi tavaly is felújitottuk, levertük a vakolatot, dekorpanelt raktunk fel, hogy mögötte valamelyest szellőzzön a fal, de az eredmény semmi. A szekrényben a ruhák penész és dohszaguak és a konyhában az újonnan felvakolt fal újra omlásnak indult.
Nekem elég lenne az is, hogy megoldanánk a problémát és megszüntetnénk az ázást, ami fix, hogy a külső szigetelés hiánya miatt van, máshonnan nem lehet, mivel azon a falszakaszon a külső homlokzattal vagyunk kapcsolatban, a másik alagsori lakás a másik oldalunkon van.
Igyekeztem szép szóval, kéréssel, nem mentem semmire. Majd kikelve magamból, azzal sem!
Mostanra megrántják a vállukat és megkérdezik, "és én most mit csináljak ezzel?"... és ennyi....
Mint mondtam, a fentebb lakók azzal takaróznak, hogy őket nem érinti a beázásunk, semmi közük hozzá... holott naiv, hozzá nem értő ember is tudja, ha a ház alulról "rohad szét" akkor a fentebbi emeletek is kárát látják, de ezt ők háritják azzal, hogy én nem vagyok szakember.
Köszönöm még egyszer a tanácsokat, utána fogunk járni, hogy szakember megnézze és csináljon egy szakvéleményt, hogy tovább léphessünk...
Köszönöm!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02