Hitelfelvétel haszonélvezet - haszonélvezeti jog

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.02.01. 17:35

redsilk!

Édesanyádtól a részletek törlesztését nem kérheti, a rezsi költségek viselésébe bevonhatja, de már írtam, hogy édesanyád kiteheti őket a lakásból.

Az az érdekes dolog áll fenn, hogy a sógorodat a húgod tulajdonrésze után, a teljes lakásra. özvegyi haszonélvezeti jog illeti meg, de csak édesanyád haszonélvezete után.

A közösen befizetett törlesztőrészletek felét, amit 2003.óta, az együttélésük alatt fizettek, azt most egyösszegben követelheti az örököstől, vagyis a lányától.
A kislányé a lakás tulajdonjoga, mert a lakást a húgod különvagyonának kell tekinteni.

redsilk # 2009.02.01. 18:28

Immaculata!

Köszönöm kedvességed. Azzal tisztában voltam, hogy özvegyi jogon a sógorom is haszonélvezetet kap.
Nagyon kíváncsi leszek a hagyatéki tárgyalás kimenetelére, ami még várat magára, addig próbáljuk a helyzetet elviselhetővé tenni édesanyánk számára.

Üdv: redsilk

Balage76 # 2009.02.01. 21:58

Monalisa

Köszönöm a válaszod!

Sajnos a "beszéljük meg" már nem megoldás. Megpróbáltam már azt is korábban, hogy másik ingatlant ajánlok fel neki ahol élhet, akár a jelenlegi haszonélvezeti idején túl is, ezt elutasította. Több ilyen irányú beszélgetést csak a rendőrség segítségével sikerült befejezni, mivel rámtámadt.
Az eladás nekem is megfordult a fejemben, de egyrészt milyen vevő venné meg az ingatlant ilyen teherrel, másrészt ha meg is venné akkor a helyzet jelentősen csökkentené a vételárat... Harmadrészt a telek kitűnő helyen van, szívesen építenék a jelenlegi ház helyett egy másikat rá.
A közműves kérdésem azért írtam mert talán itt, talán másik topikban azt olvastam, hogy fogyasztóváltozás esetén a közműszolgáltató nem kötheti a fogyasztóváltáshoz a számla rendezését.

Üdv:
B.

ObudaFan # 2009.02.02. 12:33

Amíg a 20 év nem telik le, addig nem tudsz mit tenni. Ha letelt, és nem költözik ki, akkor a kiürítés iránt pert indíthatsz, és egyidejüleg használati díjat követelhetsz.

Balage76 # 2009.02.02. 14:03

ObudaFan

Köszönöm neked is a választ!

Ahhoz hogy az okmányirodában kijelenthessem, szükséges az hogy a földhivatal törölje a haszonélvezeti bejegyzést a tulajdoni lapról? Vagy mivel az 20 évre szól és adott napon ez lejár a törlés és a kijelentés egymástól független?

A kijelentéskor meg kell adnom másik címet (legalább levelezési címet)?