Hitelfelvétel haszonélvezet - haszonélvezeti jog

Balage76 # 2009.02.02. 14:03

ObudaFan

Köszönöm neked is a választ!

Ahhoz hogy az okmányirodában kijelenthessem, szükséges az hogy a földhivatal törölje a haszonélvezeti bejegyzést a tulajdoni lapról? Vagy mivel az 20 évre szól és adott napon ez lejár a törlés és a kijelentés egymástól független?

A kijelentéskor meg kell adnom másik címet (legalább levelezési címet)?

ObudaFan # 2009.02.02. 12:33

Amíg a 20 év nem telik le, addig nem tudsz mit tenni. Ha letelt, és nem költözik ki, akkor a kiürítés iránt pert indíthatsz, és egyidejüleg használati díjat követelhetsz.

Balage76 # 2009.02.01. 21:58

Monalisa

Köszönöm a válaszod!

Sajnos a "beszéljük meg" már nem megoldás. Megpróbáltam már azt is korábban, hogy másik ingatlant ajánlok fel neki ahol élhet, akár a jelenlegi haszonélvezeti idején túl is, ezt elutasította. Több ilyen irányú beszélgetést csak a rendőrség segítségével sikerült befejezni, mivel rámtámadt.
Az eladás nekem is megfordult a fejemben, de egyrészt milyen vevő venné meg az ingatlant ilyen teherrel, másrészt ha meg is venné akkor a helyzet jelentősen csökkentené a vételárat... Harmadrészt a telek kitűnő helyen van, szívesen építenék a jelenlegi ház helyett egy másikat rá.
A közműves kérdésem azért írtam mert talán itt, talán másik topikban azt olvastam, hogy fogyasztóváltozás esetén a közműszolgáltató nem kötheti a fogyasztóváltáshoz a számla rendezését.

Üdv:
B.

redsilk # 2009.02.01. 18:28

Immaculata!

Köszönöm kedvességed. Azzal tisztában voltam, hogy özvegyi jogon a sógorom is haszonélvezetet kap.
Nagyon kíváncsi leszek a hagyatéki tárgyalás kimenetelére, ami még várat magára, addig próbáljuk a helyzetet elviselhetővé tenni édesanyánk számára.

Üdv: redsilk

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.02.01. 17:35

redsilk!

Édesanyádtól a részletek törlesztését nem kérheti, a rezsi költségek viselésébe bevonhatja, de már írtam, hogy édesanyád kiteheti őket a lakásból.

Az az érdekes dolog áll fenn, hogy a sógorodat a húgod tulajdonrésze után, a teljes lakásra. özvegyi haszonélvezeti jog illeti meg, de csak édesanyád haszonélvezete után.

A közösen befizetett törlesztőrészletek felét, amit 2003.óta, az együttélésük alatt fizettek, azt most egyösszegben követelheti az örököstől, vagyis a lányától.
A kislányé a lakás tulajdonjoga, mert a lakást a húgod különvagyonának kell tekinteni.

redsilk # 2009.02.01. 17:15

Immaculata!
Bocs de olyan sok hozzászólásom nem volt. Lehet, hogy nem volt "szakszerű" a fogalmazásom.
A lakás törlesztőrészletét a mai napig fizetni kell.A lakás tulajdonjoga 1994-95 ben lett a hugomé, 2003-ban ment férjhez.

De nekem fő gondom az, hogy mennyire reális a lakás fenntartásával járó költségek 50%-t kérni anyámtól/haszonélvező/, mikor a sógorom már egy új társsal jelent meg az igatlanban és életvitel szerűen használják. Mondanom se kell milyen etikátlan dolog valaki,-aki a házastársam volt- eltávozik, és pár nap múlva már ott az új. Mindez egy édesanya szeme előtt zajlik!
Nem tudom mennyire érthető a helyzet, de én bízok az igazságban és majd csak megoldjuk. Kösz mindent

Üdv: redsilk

monalisa1 # 2009.02.01. 17:02

100%-ban nem tilthatod el az unokától, mert a nagyszülőnek is joga van a láthatáshoz/kapcsolattartáshoz - ha lényegesen ritkábban is mint az esetleg különélő szülőnek. Tehát akár még bírósághoz is fordulhat evégett.

De ha szereti az unokát akkor ne tegyen keresztbe a szüleinek.

A fizikális erő alkalmazása valóban nem vezet jóra, sőt...

speleo # 2009.02.01. 16:42

a hitelt eredetileg arra akartuk felvenni,hogy befejezzük ezt a házat.mára ez annyiban módosult,hogy az elköltözésre kellene a pénz.sajnos a mi esetünk nem egyedi.ismerek mást is,aki hasonló cipőben jár.ő a rosszabb utat választotta.jó elverte a drága "papát".
most is bíróságra járkál.ezt én kerülném.részemről a legdrasztikusabb megoldás az unokáktól való eltiltás lesz.

köszi mégegyszer.

üdv.S.

monalisa1 # 2009.02.01. 16:34

Bocs, bárkinek eladhatjátok a házat - annyiért amennyiért -, ahhoz a haszonélvező beleegyezése NEM szükséges. Azonban haszonélvezettel terhelt ingatlant nemigen vesz senki - legfeljebb hosszú távú befektetésként ca. féláron. (Egyben "megörökli" tőletek a haszonélvezőt...)

monalisa1 # 2009.02.01. 16:31

Értem, egyben sajnálatos a helyzet.

A tulajdontokban lévő ingatlanra bár lehet hitelt felvenni - ha a bank szerint hitelképesek vagytok -, de a hitel összege a haszonélvezet miatt korlátozott, és a jelzárlogot bejegyzik a házra. A hitelfelvételhez nem szükséges a haszonélvező beleegyezése.

A haszonélvezeti jog megváltható, ez egy számítás alapján meghatározásra kerülő összeg., az ügylethez ügyvéd szükséges és ő majd kiszámítja. (Messze ne annyi mint amennyit az após kérne.)

Ha a papa köti az ebet a karóhoz akkor nem mond le a haszonélvezeti jogáról - hadd szenvedjen a gyermeke családja...

speleo # 2009.02.01. 16:13

a beszélgetés megtörtént.eredménytelenül.elmenni sajnos nem tudunk,mert az anyagi lehetőségeink korlátozottak.
emiatt akarnánk hitelt felvenni.lehetőleg a haszonélvező nélkül.az ingatlant eladni nem tudjuk.kedves após ezt is meghiúsította.a 22 M-ra értékelt házért attak volna 32 M-t.nem írta alá a papírt.sajnos a türelmünk fogy.békés megoldás meg sajnos egyre távolabb.azért köszönöm a segítséget minden hozzászólónak.

üdv.

monalisa1 # 2009.02.01. 16:00

Megpróbálni beszéni vele: hagyjon benneteket élni, úgy ahogy az nektek jó, ahogy azt tudjátok és akarjátok.

Ha kell ill. indokolt segítsétek a háztartásában stb.

monalisa1 # 2009.02.01. 15:58

Ez így gáz.
A haszonélvezőnek - hogy durván fogalmazzak - jogában áll reggel-, délben- és este beülni a konyhába, akár. Vagyis amikor neki csak tetszik...

A "csak" tulajdonos semmiképp nem korlátozhatja, mert szélsőséges esetben nagyon könnyen kívül találhatja magát "a" tulajdonában álló ingatlanból.

Ha békét- nyugalmat akartok magatoknak, és a továbbaikban "ellenőrzés" nélküli életet, akkor nincs más mint nektek elköltözni onnan - nem tudom megmondani hová, pl. albérletbe...

És innentől "türelemmel" várni amíg a haszonélvezezeti joggal rendelkező jobb létre nem szenderül...

A haszonélvezeti jog bizonyos értelemben erősebb a tulajdonjognál.

speleo # 2009.02.01. 15:47

pontosítok.

a tulajdonos lakik a házban.a haszonélvező külön a saját házában.de átjár abba az ingatlanba ahol haszonélvező.ezt szeretnénk elkerülni.a haszonélvezeti jogát nem gyakorolja konkrétan.fogalmazhatnék úgy is,hogy a lányát és engem valamint a 2 gyereket akar zargatni.a saját házát sem tudja fenn tartani,nem még ezt.ő csak azért hivatkozik a haszonélvezeti jogára,hogy minket felügyelhessen és gátoljon a fejlődésben.ezt szeretnénk valamilyen módon megakadályozni.ezért tettem fel a kérdést.

Milyen jogai vannak a tulajdonosnak a haszonélvezővel szemben és hogyan tudja azokat érvényesíteni?Főleg,ha a haszonélvező árt a családunknak.

köszönöm.

üdv.

monalisa1 # 2009.02.01. 15:45

Balage75

Ha a szüleid időkorlátos haszonélvezete letelt akkor mint az ingatlan egyedüli tulajdonosa édesapádat felszólíthatod távozásra - akár. Egyidejüleg mint tulajdonos az okmányirodán kijelentheted az ingatlanból. Ha záros határidőn belül nem távozik bírtokháborítás miatt bejelentést tehetsz ellene a jegyzőnél. Távozásáig havi lakbért követelhetsz tőle.

Legjobb lenne ügyvéddel iratni neki egy levelet.

A közüzemi órákat csak a felgyülemlett tartozások rendezése után írják át másik személy nevére, így félő, hogy azokat előbb neked kell befizetni... Azt követően megpróbálhatod édesapádtól a summát visszaperelni.

Mindezek előtt egy beszélgetésre jó lenne leülni vele., kell hogy értse a szót, valamint mégis csak az apád...

Ha sehogy sem akar kiköltözni, próbáld eladni az ingatlant., a vevő mint jogcímnélküli lakót "megörökli" apudat - kínlódjon a továbbaikban vele ő.

Monalisa
laikus hozzászóló

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.02.01. 15:40

redsilk!

Örülök, hogy minden hozzászólásodban ellentétesek az állításaid.

Először édesanyád eladta ingatlanát a húgodnak, amiről később kiderül, hogy tanácsi lakásról van szó, úgyhogy el sem adhatta, mert nem volt az övé. Legfeljebb lemondott vásárlási szándékáról és ezt a húgodnak engedte át.

Nem igaz, hogy nem lehet tanácsi lakást egyösszegben megfizetni, ugyanis részletfizetés esetén sem kell kamatokat fizetni, úgyhogy nincs az az önkományzat, aki megtiltaná az egyösszegű fizetést.

Ha a húgod és a sógorod házasságuk alatt vették meg a lakást, akkor a sógorod is igényt tarthat a lakás felére.

monalisa1 # 2009.02.01. 15:20

speleo

A tulajdonosnak jogában áll időnként ellenőrizni az ingatlan állapotát: nem-e kell valamit javítani, felújítani stb., és ezt a haszonélvező köteles tűrni. Egyébiránt nem zavarhatja őt.

Monalisa
laikus hozzászóló

Balage76 # 2009.02.01. 12:22

Üdözlet mindenkinek!

Szeretném a segítségeteket kérni az alábbi helyzet megoldásában:

19 évvel ezelőtt szüleim 20 éves haszonélvezeti joggal nekem ajándékozták egy közös tulajdonukban lévő ingatlant. A viszony azóta Apám és köztem nagyon megromlott valamint Apám és Anyám is elvált egymástól.
Mindhármunk állandó lakcíme az adott ingatlan, azonban már csak Apám lakik ott.
Szeretném megkérdezni, hogy a haszonlévezeti jog lejárása után, hogyan tudom Apámat kitenni az ingatlanból, valamint az oda bejelentett állandó lakcímét megszüntetni?
A közüzemi számlák jelenleg Apám nevére érkeznek, feltételezem, hogy ezeken jelentős tartozásokat halmozott fel (ahogy ezt korábban is tette amíg még ott laktunk mindannyian). Mivel mi, Anyámmal már évek óta nem lakunk ott, nem szeretném ezt a tartozást átvenni Apámtól.

Mivel nem értek a jogi dolgokhoz, kérlek benneteket hogy ha lehet részletesen írjátok le a szükséges lépéseket.

Előre is köszöünöm mindenki segítségét!

speleo # 2009.02.01. 11:27

Még egy utolsó kérdés.
Milyen jogai vannak a tulajdonosnak a haszonélvezővel szemben és hogyan tudja azokat érvényesíteni?

köszönöm. S.

speleo # 2009.02.01. 10:32

köszönöm a segítséget.

bár ez nem jó hír.ezek szerint valami más megoldást kell találnunk.elég szomorú,ha valakinek az apjával,apósával kell harcolnia.

mégegyszer köszi a segítséget.

üdv.

ObudaFan # 2009.02.01. 10:19

Ha a haszonélvező úgy dönt, kirakhat titeket a házból. Ebből következően ti nem zárhatjátok őt ki.

speleo # 2009.02.01. 09:52

köszi!
ez most melyik kérdésre volt válasz?

üdv.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.01. 09:30

Mi az hogy?! Nagyon is!

speleo # 2009.02.01. 09:10

Sajnos annak ellenére,hogy itt lakunk bejárkál és a személyes tárgyaink között turkál.Kérdésem,hogy kizárhatjuk-e Őt a házból és a telekről?Pl. zárcserével.
Mert,hogy szó volt erről is,amire a válasza az volt,hogyha kicseréljük a zárakat,akkor Ő a haszonélvezeti jogával kirak minket a házból.Megteheti ezt?

Üdvözlettel .S.

redsilk # 2009.01.31. 20:54

Köszönöm, hogy ilyen gyorsan választ kaptam.

Sajnos úgy gondolom, meg kell várni a hagyatéki tárgyalást, ott remélem a közjegyző mindent el fog mondani.

A lakást részletre lehetett megvásárolni, mivel tanácsi bérlakás volt.

Remélem a fizetési kötelezetség is tisztázódni fog.