Az erkély az magántulajdon?


drbjozsef # 2024.02.24. 20:50

Az alapító okirat nem írja felül a törvényt.

Tht. 1.§(2).

Csak gyakorlásképpen : a lakáson belül található főfallal szerinted mi a helyzet?

Majordomus # 2024.02.24. 20:19

drb.
Ez az én szakmám.
Van pár BH és bírósági itélet ez ügyben.
.
Ez esetben vita sincs,mert az Alapitó Okiratukban is magántulajdon az erkély.

drbjozsef # 2024.02.24. 07:20

Szerintem nem. Az meg, hogy azért lenne a tulajdonos kötelessége, mert a "födémtálca meghosszabbítása" eleve hülyeség, hiszen a födém tartószerkezet, eleve társasházi közös tulajdon.

Ha a burkolatot kell karbantartani, vízszigetelni kell az erkélyt, akkor az a lakó dolga - úgy, hogy a homlokzati részt, vagy más korlátozás (műemlék) esetén nem csinálhatja azt tetszőlegesen.
Ha a belső szerkezetet kell karbantartani, az a társasház dolga.

Majordomus # 2024.02.23. 20:40

Elbeszélünk egymás mellett.
.
Csak annyi a kérdés: kinek a feladata az erkély karbantartása. annak,aki azt használja.
Hogy pvc-vel vagy benfával havitja,arról már lehet vitatkozni meg a Makovecz örökösökkel is.

nanemaaa # 2024.02.23. 10:43

Tamáskodnék ebben a kérdésben. Például az erkély szélén lévő műkő borítás helyére a lakás tulajdonosa se aranylemezt, se pvc fóliát nem rakhat. Ugyanez igaz az erkély korlátra is, hogy nem tetszik a csilivili ólomüveg mellvéd, és mint használó megoldom karbantartásilag okosba drótfonatra nádszövettel és lefestem pirosra. :O
És akkor még nem vettük figyelembe, hogy egy Makovecz épületről beszélünk, ahol alkalmasint a szerzői jog jogosultjai - akik egyébként a művész szakmai örökébe lépve különös figyelmet fordítanak az eredeti tervezett állapot megőrzésére - felléphetnének a "felújítás" módja ellen.
Szóval maradjunk annyiban, hogy a terasz padlóburkolatát lehet változtatni, mert az egyrészt nem tartószerkezet, másrészt nem látszik kívülről, ergo nem a homlokzat része.

Majordomus # 2024.02.22. 20:31

Árnyalhatjuk,ebben igazad is van,de itt nem a tulajdonjog hanem a karbantartás volt vita tárgya.

Az meg a tulajdonjogtól függetlenül is azt terheli aki (BH)az erkélyt használja

nanemaaa # 2024.02.22. 09:15

Árnyaljuk a képet azzal, hogy az épület tartószerkezete, ergo az erkélylemez a törvény erejénél fogva osztatlan közös tulajdon.
Ugyanez igaz az erkély korlátra is, mint a homlokzat részére.
És bár nem tudjuk, hogy mi vezérelte a kérdezőt a kérdés felvetésére, azt egymással összhangban megállapíthatjuk, hogy az erkély padlóburkolata bizony a bejegyzett (lakás-) tulajdonos tulajdona.

Majordomus # 2024.02.21. 20:14

Ezen túlmenően:

  1. a közös képviselőnek mindig igaza van
  2. Ha nincs,akkor az 1.pontot kell alkalnazni.

.
.
.
.

vicc volt...

Majordomus # 2024.02.21. 20:12

Egyszerű. Az erkély a tied Alapító Okirat szerint is. Tehát a karbantartás is a te dolgod.

Jelzem. Ha nem lenne nevesitve a lakásnál,a karbantartés akkor is a te feladatod,mert az erkély a födémtálca(szoba) meghosszabbitása.
Ezt pár év alatt már többször leírtam itt.

Mazsoki # 2024.02.21. 18:27

Üdvözlöm!
Adott egy 2002-ben épült Makovecz stílusú 52 lakásos társasház 10 db erkéllyel, 1 db francia erkéllyel.. A lakók illetve a közös képviselő között nincs teljes egyetértés abban, hogy az erkélyek karbantartása, javítása kinek a feladata, költsége.
Az alapító okiratban külön tulajdonként vannak megjelölve az erkélyek: pl. "58 nm alapterületű öröklakás, a hozzá tartozó 2 nm alapterületű erkéllyel".
Szeretnénk jogi állásfoglalást kérni arról, hogy a fent leírt esetben mi a társasház illetve a tulajdonosok kötelezettsége.
Köszönettel

nanemaaa # 2009.02.03. 13:43

OTÉK (253/1997. (XII.20.) Korm rendelet)fogalommeghatározása szerint:
Erkély: az épület homlokzati síkjától kinyúló, szerkezetileg rendszerint konzolos, függesztett, vagy pontszerűen alátámasztott kialakítású és helyiséghez közvetlenül csatlakozó külső tartózkodó tér.
A társasházi törvény (2003. évi CXXXIII. törvény) szerint az épület homlokzata és teherhordó szerkezete (beleértve akár a lakás utcai homlokzati- és belső főfalait, födémét, padozatát is) a társasház osztatlan közös tulajdonát képezi. Ugyanakkor a belső burkolatok a lakáshoz tartoznak.

A fentiek alapján - és a gyakorlatban - az erkélyek ugyan a lakáshoz tartoznak, de a kívülről látható részei, erkélylemeze, lemezének éle, korlátja, alsó vakolt/burkolt síkja osztatlan közösnek minősül. A lakás tulajdonosáé viszont az erkély padlóburkolata.

Konkrétan mi lenne a vita tárgya?

adzam # 2009.02.03. 12:54

Hát nem is tudom... Szerintem az erkély homlokzata közös tulajdon, de maga az erkély az valószínűleg a magántulajdonod. Lehet, hogy ez jogilag így nem tiszta. Mit ír az alapító okirat, ha van ilyen, mit az adás-vételi szerződés?

De ha ez segít:
BH1976.352 számú jogeset, amely szerint „abban a kérdésben, hogy a társasház erkélye tulajdonjogilag a lakáshoz tartozik-e vagy közös tulajdonban van-e, az alapító okirat rendelkezésének hiányában az erkély rendeltetésének van jelentősége… Az alapító okirat lakásonként határozza meg a külön tulajdonban levő részeket, de a lakások egyes helyiségeit anélkül sorolja fel, hogy az erkélyt külön megjelölné. Ez azonban önmagában még nem jelenti azt, mintha az erkélyt ki akarta volna zárni a külön tulajdonból, hiszen a közös tulajdon tárgyai között sem sorolta fel. Rendeltetését tekintve az erkély a lakásokhoz tartozik, azoknak a használhatóságát hivatott előmozdítani, valójában annak a helyiségnek a szerves része, amelyből nyílik, azzal elválaszthatatlanul összefügg; része tehát a kérdéses helyiséget magában foglaló lakásnak is, és osztja ennek a lakásnak a tulajdoni sorsát.”

Kincses # 2009.02.03. 12:47

Tisztelt szakértők!
Társasház homlokzat felújításakor az erkély felújítását a lakás tulajdonosának kell állni, vagy a társasházi felújítási alapból kell fizetni? Tudtommal közgyűlés nem határozott a felújításról. Melyik tv. melyik passzusa rendelkezik erről?
Köszönettel: Kincses