Az erkély az magántulajdon?

Zoltanuss # 2024.02.29. 13:19

Na ne mán álljunk meg egy szóra !

Olvasom, hogy :

hiszen az elkészült épületet a tervező halálát követő 70 évig szerzői jog is védi, ami arra hivatott, hogy egy művészi produktumot egyéni íz.....

Csakhogy a lakóház, a lakás akármilyen szép vagy sem akármilyen kényelmes vagy sen nem művészi alkotás így ez a szerzőijog valami nemérvényes rá.
Igaz némely harmad vagy negyed vonalú építésztervező szeretne művész lenni, de nem az.

Ugyan olyan iparos ember mint a turbina vagy vetőgéptervező ember.

Amúgy is a mai világban már az építészterveket se egy ember csinálja hanem team -mek.... csapatok.....nagyobb projektnél akár 100-an is lehetnek.

Szegény építészek mindig a művész élet perifériáján voltak...bejutni csak keveseknek sikerült.

Felénk.....erősen kispolgári környezetben a 20 -as 30 -as években az épülő cs.házak majd mindegyikire ráírták hogy tervezte (néhol hogy építte is / Boldog Hunbolt műépítész, nem márványtáblára,mert az drága.... csak csiszolt műkőlapra.

Ma már se tábla,se műépítész megnevezés nincs.

Ennyi erővel a műkörmös is vélhetné magár művésznek.

Más. ott van a nyilván híres Sidney-i opera .Megtervezte egy híres építész, elfogadták a tervet, aztán épült vagy 10 - 15 évig és hab a tortán,hogy az átadásra már nem hívták el a tervezőt.....mivel az építmény eredeti költség vagy 12 - ese lett és ami a lényeg már az építés alatt is számtalanszor belenyúltak a tervbe.

Sőt a terveket se védi annyira a törvény mint egyesek vélik.Ha ügyes valaki, másolhatja, csak egyet nem tehet, azt hogy az a valami az eredeti terv szerint készült.Ha ügyes valaki másolhat műtárgyakat, csak az eredeti szerzőnevét nem írhatja rá.

drbjozsef # 2024.02.29. 13:23

Érdemes néha megállni egy szóra, ez jogos, de érdemes néha kussolni is.

1999. évi LXXVI. törvény 1.§(2) "k" pont.

Majordomus # 2024.02.29. 20:53

A helyzet az,hogy egy tetőbeépítést nem engedélyeztek nekem a tervező hozzájárulása nélkül. Persze nem jött össze...

SolnesM # 2024.03.01. 07:20

Egy projektet, így egy tetőtér - beépítést is meg kell terveztetni.

Aztán a terv alapján dönt az építési hatóság a továbbiakról.

drbjozsef # 2024.03.01. 10:34

Bizonyám, sőt! A tenger kék, a tárgyak pedig lefelé esnek.

nanemaaa # 2024.03.01. 11:07

SolnesM
Aztán a terv alapján dönt az építési hatóság a továbbiakról.

Vagy igen, vagy nem. Ugyanis alap esetben a tetőtérbeépítés nem építési engedély köteles tevékenység. Kivéve, ha az által (pl álló tetőablakok betervezése) az épület térfogata növekszik.

Majordomus # 2024.03.01. 21:43

Nem tetőtér,hanem tetőbeépítésről gyakorlatilag ráépítésről volt szó.
.
Sok mindenhez nem kell engedély de ki van ez fundálva,hogy mégis kell.
.
Településképi bejelentési eljárás!
Tervek,szindinamika stb. eddig 350 ezer...
Majd a Főépítész határozata:
a megvalósitáshoz hozzájárulok.előírásaim és feltételeim az alábbiak:
4 oldal...
Néha megbánom hogy nem kocsmát nyitottam.
Igaz,most az sem megy.

nanemaaa # 2024.03.06. 09:06

Nem tetőtér,hanem tetőbeépítésről gyakorlatilag ráépítésről volt szó.
A tetőtérbeépítés nem bővítés alap esetben. Lásd OTÉK fogalommeghatározásai, és egyéb előírásai.

A fundálással egyetértek. Pártunk és kormányunk talán így akarta némiképp kárpótolni az önkormányzatokat, a miatt, hogy az építéshatósági jogkört einstandolta.

Majordomus # 2024.03.06. 20:56

Csak ez nem az önkori bevétele hanem a szakértőké. Tervező stb.
.
Itt az "én vagyok a főnök a faluban" elv valósul meg.
Majd én mondom meg mi épülhet és hogyan...

nanemaaa # 2024.03.07. 09:33

Itt az "én vagyok a főnök a faluban" elv valósul meg.
Majd én mondom meg mi épülhet és hogyan...

Az, hogy az önkormányzat kapott hatáskört egyes építési tevékenységekkel összefüggésben, nem jelenti azt, hogy az lehet öntörvényű. Az országos érvényű kötelező előírások és a helyi építési szabályzat mindenkire IS kötelező.
A kérelemről, annak kötelező mellékleteiről, az eljárás lefolytatásának részleteiről kormányrendelet rendelkezik. Szóval nem pottyantottak a kútba... ;)

Majordomus # 2024.03.07. 21:19

Egyetértünk. Csak több helyen a Főépítész a király.

nanemaaa # 2024.03.11. 10:29

Lehet király, amíg azt mondja, amit a jogszabály. Tehetné, hiszen ő ért hozzá.
Egyébként láttam az Üvegtigrist, ott a Sanyi a király! ;) :D

Majordomus # 2024.03.11. 21:15

Az nem s lenne a baj,az már inkább hogy ő maga a "jogszabály".