A szomszéd házak kéményeinek a magasítása

Metaverse # 2009.03.27. 10:26

Udv mindenkinek!

Remelhetoleg tud nekem valaki segiteni, ha mast nem legalabb utiranyt adni, hol keressek erre ra.

Tarsashaz tetoterbeepites megtortent, viszont a FOKETUSZ a korulottunk levo szomszedok hazainak a kemenyeit is bevizsgalta, mivel ugy ad csak ki majd engedelyt a hasznalatihoz, hogy azok is rendben vannak.

A kerdesem az lenne, hogy pontosan mi a jogszabaly erre vonatkozolag? Pontosan, hogyan szamoljak ki, hogy mely kemenyekrol van szo? Hany meteres sugarban nezik meg es honnan szamolva? Ha a szomszed hazak kemenyeinek az allapota nem megfelelo valamiert, akkor mikor kell nekunk megcsinaltatni azokat teljesen, ugy ertem, hogy nem csak magat a megmagasitast? A tartalek kemenyeket milyen allapotban lehet hagyni, beleltetes stb. Egyaltalan hany tartalek kemeny kell kotelezoleg egy hazra?

Sajnos a helyi kirendeltseg allandoan mast mond. Folyamatosan valtoznak a kemenyek szamai, foleg a hasznalaton kivuli kemenyeke, egyszeruen duhito. Voltam mar a KMSZTI irodajaban is, de ott azt a felvilagositast kaptam, hogy csak es kizarolag a helyiektol kerhetem a hivatalos felmerest.. szeretnem ezt ugyved nelkul meguszni, bizom benne, hogy csak a laikust tudjak atverni alapon.

gitron # 2009.03.27. 12:49

Nézelődj itt:
url=http://www.pmkemenysepro.hu/"

gitron # 2009.03.27. 12:50

Javítom:
http://www­.pmkemenysepro­.hu/

gitron # 2009.03.27. 12:57

Ja és a lényeg: Az építés engedélyezése során kellett ezeknek a kérdéseknek tisztázódnioa, hiszen az épület építésének feltétele volt a szomszédos kémények magasítása, akkor ahhoz azok tulajdonosainak hozzájárulását is be kellett nyújtani az építésügyi hatósághoz. Ha akkor nem történt megállapodás arró, hogy az egyébként rossz állagú kémények felújítása kit terhel, akkor szép hosszú peres eljárás elé néztek. Kivéve, ha elvégzitek a kémények javítását, felújítását is magatok.
A tartalék kéménynek is használatra alkalmas állapotban kell lennie.
Tartalékfűtés lehetőségéről kell gondoskodni minden lakás legalább egy lakószobájában, minden olyan helyiségben, ahol folyamatos tartózkodás szükséges.
Ez biztosítható szilárdtüzeléshez alkalmas kéménnyel, vagy többlet villamosenergia biztosításával.

Metaverse # 2009.03.27. 13:08

Koszonom szepen Gitron! Most olvasom, remelem mindent megtalalok itt!

Ja és a lényeg: Az építés engedélyezése során kellett ezeknek a kérdéseknek tisztázódnioa, hiszen az épület építésének feltétele volt a szomszédos kémények magasítása, akkor ahhoz azok tulajdonosainak hozzájárulását is be kellett nyújtani az építésügyi hatósághoz. Ha akkor nem történt megállapodás arró, hogy az egyébként rossz állagú kémények felújítása kit terhel, akkor szép hosszú peres eljárás elé néztek. Kivéve, ha elvégzitek a kémények javítását, felújítását is magatok.

A vallalkozo csodbe ment, igy mi epittetok haladunk egyedul a lakhatasi fele..

vagy többlet villamosenergia biztosításával

Ez pontosan mit jelent? Ha a szomszed(tulajdonos) beleegyezik es netan olcsobban jonnenk mi ki a visszabontassal, akkor ezt megtehetjuk a Foketusz beleegyezese is kell hozza, ugy ertem?
Az egyik hazon 2 szilard futesu kemeny van es 7 tartalek.. azt meg nem tudom hany lakasra, de ha van aki eredetileg is aramot hasznal akkor ez gondolom nem lehetseges.

gitron # 2009.03.28. 07:20

Teljesen félreértetted. A tartalékfűtést a saját épületetekre értettem.
A szomszédnak annyi kéménye van, amennyit csak akar, nincs jogod azt mondani, hogy elég volna neki kevesebb is. Volt egy állapot az építés engedélyezésekor, ezt az engedélkyt kérő ismerte, ennek függvényében vállalta a kémények magasítását. Egyébként nem kaphatott volna engedélyt.
A szomszéddal legfeljebb egyezségre lehet jutni abban, hogy nem kéménymagasítás történik, hanem többlet villamosenergia biztosítás. Ennek is van költsége valószínűleg, sőt ebben az esetben az előírásoknak nem megfelelő kéményt meg is kell szüntetni, ez sem ingyen van.
A villamosenergia biztosítása kb. abból áll, hogy meg kell állapítani mekkora az a mennyiség, ami alkalmas a tartalékfűtés ellátására, s a villamosenergia szolgáltatótól kérni egy nyilatkozatot, hogy ezt biztosítja, biztosítani tudja. (Az sem baj, ha az épület vezetékhálózata etzt elbírja.)

A probléma egyébként klasszikus. Az engedély érdekében az építtető mindent vállal, körültekintés nélkül, amikor viszont ezt teljesíteni is kellene, csak a vakarózás megy. (Persze nem rád gondoltam.)
A szomszédtól beszerzik a hozzájárulást a kémény(ek) magasításához, de az eszébe se jut senkinek, hogy azt is meg kellene vizsgáélni, hogy a meglévő kémény milyen állapotban van, elbírja egyáltalán a magasítást pl.

Metaverse # 2009.03.30. 15:02

A probléma egyébként klasszikus. Az engedély érdekében az építtető mindent vállal, körültekintés nélkül, amikor viszont ezt teljesíteni is kellene, csak a vakarózás megy. (Persze nem rád gondoltam.)
A szomszédtól beszerzik a hozzájárulást a kémény(ek) magasításához, de az eszébe se jut senkinek, hogy azt is meg kellene vizsgáélni, hogy a meglévő kémény milyen állapotban van, elbírja egyáltalán a magasítást pl.

Nos igen, de amikor te megveszel egy padlasteret es szerzodest kotsz, hogy felepitik neked a lakasodat, akkor ezekre nem gondolsz, sot nem is tudsz rola.. majd a vallalat csodbe megy es ott maradsz mint epitteto..

Koszonom szepen Gitron, nagyon sokat segitettel!
Sajnos a feltetelekben az Onkormanyzat altalanosan fogalmazott anno, igy a Foketusz barmit mondhat, ugy ertem a mai viszonyokat veszi figyelembe gondolom.. tobb mint 10 eves ugy, igy sok minden valtozott. :(