Tanácsot szeretnék kérni. A nagybátyámékkal közösen van egy osztatlan közös tulajdonban lévő telkünk (természetben megosztott, de papíron nem lehetséges a telek mérete miatt) és néhány évvel ezelőtt hozzájárultunk, hogy az önkormányzat részére közművesítés céljából (útszélesítés miatt) a telkünkből kb.20-40 m2-t egyforma arányban átadjunk. Akkor nagybátyámék telkére a víz bevezetésre került, de emellett ők aláírtak egy papírt melyben ők örökös visszavonhatatlan szorgalmi jogot biztosítanak számunkra a közművek bevezetésére a telkünkre. Most szeretnénk mi is a vizet bevezetni a telkünkre de ők nem járulnak hozzá hogy szorgalmi jogot adjanak (hiába mondjuk hogy ők aláírták annak idején ezt a papírt) mondván így értéktelenebb lesz a telkük. A vizet másik utcából csak nagy költségek árán lehet lehozni a telkünkig így nem megoldható.
Mit lehetne ilyenkor tenni? Valahogy ki lehet-e kényszeríteni hogy a vizet engedjék a telkükön keresztül vezetni? Milyen lépéseket kell nekem tenni?
Válaszukat előre is köszönöm!
Osztatlan, közös tulajdonban levő telek közművesítése
A leírtak alapján nagybátyád köteles tűrni a vízvezeték kiépítésével járó átmeneti "felfordulást", majd azt követően a telkén az eredeti állapotot vissza kell állítani. Ha nem járul hozzá sajnos pereskedés lesz a dologból.
Nem hiszem hogy utólag szívesen megfizetné azt az összeget amire a bíróság kötelezni fogja, ha őmiatta csak a másik utcából valósulhat meg a vizbekötés hozzátok.
Zárójelben: mi a fenét lehet itt akadékoskodni., meg kell fogni az ásót és a fagyvonal alatt kb. 1,5 m mélyen kiásni a vízvezeték árkát és a vízcsövet lefektetni, majd a visszatömités és tereprendezés következik. Ha minden rendben van akár egy életre elfelejthető honnan hová is ama vízvezeték.
Azt már meg sem merem említeni, hogy ha a nagybácsi még jó erőben-egészségben van akkor akár tevőlegesen is közreműködhet, netán némi anyagi támogatást adhatna a vízbekötés miatti költségekhez...
Monalisa
laikus hozzászóló
Hát igen, én is így gondolkodom, fordított esetben én biztos megengedtem volna neki, vagy a fiának, hogy a vizet átvigye a telkünkön a kerítésnél. Sajnos anyukám és a nagybátyám rossz kapcsolata is közrejátszik, meg ők mindig csak a saját érdeküket nézték! De még a pénz sem érdekli őket pedig felajánlottam. Vajon a bíróság megítélné a közművek levezetésére a szolgalmi jogot?
Egész biztosan. Csak mire egy peres eljárás oda-vissza lezajlik addigra 1-2 év is eltarthat...
A nagybátyád kötelezettségvállaló "papírra" nagyon vigyázz, eleve fénymásold le 1-2 két példányban és tedd el biztonságos helyre - utóbb esetleg el ne kallódjon.
Fordulj a jegyzőhöz. Ö tűrésre kötelezheti a társtulajdonost.
Sajnos kiderült hogy annak idején rossz helyrajzi szám lett a nagybátyámék nyilatkozatára írva.
Az önkormányzattal kötött szerződésben viszont az van írva hogy azért adunk közösen a telkünkből hogy telkeink közművesítve legyen. Vajon fel lehet használni azt a papírt amelyben helyrajzi szám nem megfelelő (vagy lehet e azt javítani? Vagy lehet e az önkormányzattal kötött szerződésre hivatkozni? Végső esetben az átadott telekrészt vissza lehet e követelni, mert a mi telkünkre nem történt meg a közművesítés?
Válaszokat előre is köszönöm!
bazsizoli!
Az osztatlan közös tulajdonú telek azt jelenti, hogy hiába van természetben megosztva, az nyilvántartásilag egy teleknek számít.
No, most a víz-csatorna bevezetésnél azért csak egyszeri díjat kellett kifizetnetek, mert az egész egyetlen teleknek minősül. Ha két külön helyrajzi számon lett volna, akkor mindkét telek tulajdonosát kötelezte volna az önkormányzat a bevezetésre és a költségek megfizetésére.
Ha annak idején a nagybátyádék fizették egyedül a vízbekötés díját, annak kérhetik azt a részét, ahány tulajdoni hányadban ti részesei vagytok annak az ingatlannak. Nem kell a nagybátyád hozzájárulása sem papíron, sem szóban, te is tulajdonosa vagy annak a vízvezetéknek, mégha nem is fizettél érte. Ezt úgy tudnám elmagyarázni, hogy mindegy, hogy ki fizetett az önkormányzatnak, a lényeg, hogy az egyik tulajdonos kötött szerződést a többiek beleegyezésével és ő egyetemlegesen fizetett érte. Ezt a kötséget bármikor követelheti a többiektől, de a jogot a vízbekötésre nem vonhatja meg. Egyszerűen, ahogy Monalisa mondta, feltúrod a telket és viszed a vizet. Ha valami hasfájása van emiatt, akkor léphet az önkormányzatnál, ha nem bírsz vele, akkor te kérj segítséget a jegyzőtől. Nem kell a jegyzőnek szolgalmi jogot biztosítania, de megtehetné!, mert annak a vezetéknek tulajdonosa vagy te is.
Köszönöm a segítségeket!
Milyen anyagi vonzatai lehetnek ha rákényszerítem őket a víz adására ,mert az ő telkükön van a vízóra akna amiben a saját vízóránkat is elhelyeznénk? Lehet e egyáltalán osztatlan közös tulajdonú telekre ikervízórát kérni, hogy nagybátyáméktól külön tudjam fizetni a költségeket (hiszen a rossz viszony miatt vita lenne mindig hogy ki mennyit használt!)
Ezt hívják almérőknek. Szerződést kell kötni a vízművekkel, miután kiépítettétek az almérők helyeit. Én most csináltattam, nekem 40e Ft-omba került.
Persze lehet a vízóránál kiépíteni. Két elágazást kell csinálni és azokra tenni az almérőket.
Tudom kérni ilyen esetben (almérő), hogy külön számlázzon számomra a vízmű?
„Szerződést kell kötni a vízművekkel”
Neked is és a másik társtulajdonosnak is szerződnie kell a vízművekkel és akkor arra a vízmérőre külön jön a számla, a szerződő fél részére.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02