Tisztelt Fórum!
Örökölt ingatlan értékesítése esetén az szja alapból levonható-e az örökösödési illeték???
Köszönettel: csuzli
Tisztelt Fórum!
Örökölt ingatlan értékesítése esetén az szja alapból levonható-e az örökösödési illeték???
Köszönettel: csuzli
Nemcsak az illeték, hanem az iletékalap vonható le.
köszönöm a választ.
igen, az illeték alapja lett a szerzési érték, ami után befizettem az örökösödési illetéket (2.5%). Ez a befizetett örökösödési illeték levonható-e a ingatlan eladása után keletkezett jövedelmemből? (Eladási és szerzési érték közötti különbségből)
És a közjegyzői díj (hagyatéki eljárás díja) levonható-e, úgy hogy már az illeték kiszabásánál egyszer levonásra került???
köszönettel: csuzli
Légyszi irjatok valamit, csak hogy biztos legyek benne. köszönöm
Levonható a szerzéskori érték és az örökösödési illeték.
A közjegyzői már nem, ha egyszer levonásra került.
Köszönön szépen a segítséget!
szeretnék segítséget kérni örököltem egy ingatlant amit eladtam úgy hallottam ha a számlámról a fiam számlájára utalom a pénz ajándékozás címén akkor adómentes.köszi
Így van, de be kell jelenteni az apehnak 30 napon belül, különben bünti lesz.
Tisztelt Fórum!
Azt szeretném megkérdezni, hogy ha az örökölt ingatlanomat egy új ingatlanra (saját használatra)fordítottam, jár e valamilyen adókedvezmény? Vagy ez csak régen volt így?
nexzura,
Adókedvezmény nem. Már régóta.
Illetekkedvezmény igen. Ha drágábbat vettél, a forgalmi értékek különbözete után kell csak kifizetned a 4% vagyonszerzési illetéket (ha benne vagy a -3/+1 évben a két adásvétellel). Ha olcsóbbat vettél, akkor nem kell illetéket fizetni.
Mindkét esetben akkor jár a kedvezmény ha kéred : célszerűen a vásárláskor kell jelezni, de utólag is lehet.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02