Családi ház vásárlása - help me


Zoltán György # 2004.02.20. 03:12

Szia T1975!

Próbáld megvenni haszonélvezeti joggal terhelten. A tulajtól.
Elöször is nézd meg a Földhivatalban a papírokat, ne csak a tulajdoni lapot, hanem a szerződéseket, ott van a kutya elásva!! A szolgalmi jog az van a kialakult állapotoknak megfelelően, annak elbirtoklással való bejegyzését bármikor lehet kérni. (10 év).
Igen a telek szélét lekerítve is biztosíthatod a szolgalmi jogukat. Szerintem 2,5-3 méter bőven elég. A mentő, tűzoltó pedig nyugodtan behajthat a telkedre veszélyhelyzet esetén. Gondolom ha ég a ház melletted, nem fogod megvárni míg átterjed a tiedre és csak akkor beengedni!?!
Az elővételi jog azonos áron azonos fizetési feltételekkel bármikor megillet, teház szerződésenként mondhatsz le a tulajdonjogodról. Ha neked azt mondja, hogy 5 millióért adta el és erről szól az adásvételi szerződés, közben csak 3 milliót kapott, akkor lelke rajta. A rosszindulat nagy úr!
Az ajánlatod nagyon korrekt, tulságosan is.
Nézd át a szerződést és gondolkozz!!!
Ha neki most elővásárlási joga van miért nem veszi meg akár mindkét ingatlan megterhelésével? A kerítést persze hogy kicserélheted, főleg, ha esztétikailag is indokolt (régi, rozsdás, vagy csak nem tetszik).
Mégegyszer: A Földhivatalban nézd meg a szerződéseket, ami az adott helyrajzi számra vonatkozik!!!
Üdv: Cséby család

t1975 # 2004.01.26. 07:21

Sziasztok,

A párommal kinéztünk egy ingatlant. A megtekintést követően kiderült, hogy a tulajdoni lapon szerepel 25 % erejéig egy másik tulajdonos is, akinek úgy került ez rész a birtokába, hogy eltartási szerződést kötött az 1/4 részen különálló kis házban lakó idős házaspárral. A tulajdoni lapon már az új tulaj(eltartó) szerepel, de az idősebbeknek haszonélvezeti joguk van az ingatlanon.
A leendő (75%-os) eladók beszéltek szokásjogról, és szolgalmi jogról. Ha jól értelmeztem, ez utóbbi biztosítja azt, hogy a 25-%-s tulaj egyátalán be tudjon menni a házba, az előbbi pedig azt, hogy amíg az idősek élnek, addig ez az én leendő járdámon keresztül kell, hogy történjen.
Később már csak azt kell biztosítanom, hogy bejussanak az ingatlanba.
Beszéltünk az eltartókkal is, de ők nem akartak nagyon nyilatkozni a szándékot illetően, azt mondták, hogy el akarják majd adni, de csak nagyon általánosságban beszéltek a témáról.
(ha jól tudom az küldhette le őket a padlóra, hogy lemaradtak erről az ingatlanról: 2 hónappal vettek maguknak egyet, de ha tudták volna, hogy ezt eladják, akkor biztos vártak volna még a vásárlással)

Kérdéseim:

  • ha az öregek meghaltak, a szolgalmi jog tovább él, de a szokásjog nem (sajnos olyan az elrendezés, hogy a 2 ház egymás mögött van),

Ha az eltartókkal nem tudok megegyezni a vételárról (elővásárlási jog bármelyik ingatlan eladásakor oda-vissza), akkor megtehetem-e azt, hogy a saját terülemet megcsonkítva körben biztosítok nekik bejáratot az ingatlanhoz?
Szerintem ez még mehetne is, csak az a kérdés, hogy ennek a bejáratnak milyen szélesnek kell lenni? Pl kocsibeállónyi szélesség, de mi van akkor, ha ő nem tudja a saját területére az autót elhelyezni?.
Tudom, hogy tűzoltó, mentő miatt oda kell hogy tudjanak menni, de a pontos rendelkezéseket ilyen esetekben sajnos nem ismerem.

  • a leendő eladók 6-7 millióra taksálják azt a kis házat, ahol az öregek laknak (max 4 milliót adnék érte).

Mit lehet olyankor tenni, ha ő azt mondja, hogy x milliót ér, de én azt mondom, hogy szerintem nem ér annyit, hanem csak a felét, erre megkér, hogy mondjak le az elővásárlási jogomról, majd eladja az ingatlant y-ért. Esetleg mutat is egy elővásárlási szerződést az x millióról az ingatlanra. Hogyan lehet ezt kivédeni?
Lehet-e kötni olyan megállapodást az eltartókkal, aminek az lenne a lényege, hogy ha az öregek meghalnak, akkor az ingatlan nem a tulaj birtokába, hanem az enyémbe kerülne?
Arra gondoltam, hogy felajánlom nekik azt, hogy fizetek évi 1-1,1 m Ft-t az öregek halálától függetlenül (jópár évvel 75 felett vannak) 4 évig (inflációt minden évben hozzáadva).
Korrekt ajánlatnak tekinthető-e ez a részemről v sem?
Azt hogy ők mennyit fizetnek az öregeknek nem tudom, csak azt hogy olyan típusú az eltartási szerződés, hogy ápolási kötelezettséggel is jár és kb 8-9 éve kötötték.
Ha mégis úgy döntünk, hogy megvesszük a 75 %-t, akkor jogom van-e később a két területet elválasztó jelenleg is meglevő kerítést kicserélni egy másikra, amelyik kb uolyan magas csak más anyagból van?

Köszönöm