Társasházi tetőtér beépítés, lakásbővítés


csabi55 # 2009.07.17. 12:07

bellicus:Ezeknek a dolgoknak már részben utánna jártam. Mint ahogy azt említettem a padlástérnek két bejárata van, maga padlástér egy légterű, én azt a részét szeretném kisajátítani a padlástérnek ami az általam vásárolt lakás melletti terület nem az egész padlásteret (bár az is megfordult a fejemben). Ezen a részen pedig nincs sem antenna sem kémény semmi csak üres tér és a tetőt tartó gerendák. A kémény, az antennák, a vezetékek a lift gépháza pont középen helyezkedik el ami hozzáférhető lenne a másik bejáraton át de még az én lakásom felőli oldlolról is.

csabi55 # 2009.07.17. 12:00

Feltételezem nyer vele a társasház, mivel a padlásteret nem használja senki (tudomásom szerint egy lakó néha ruhát tereget oda), gondolom a padlástér tulajdoni hányada annyi részre oszlik ahány lakás van a társasházban tehát 12. Ha kifizetem mindenkinek a részét akkor azzal ők is nyernek meg én is feltéve ha olyan árat állapítanak meg ami számomra is elfogadható.

Ezt az árat ki határozhatja meg?

Kinél tudok érdeklődni a padlástér tulajdoni hányadáról?

bellicus # 2009.07.17. 12:00

Tulajdoni hányadok s evvel a szavazati jogok csökkennek a többi tulajdonosnál. A padlástér nem lesz átjárható, antennák, kémények megközelíthetősége csökken.

nanemaaa # 2009.07.17. 11:55

Mit szeretne nyerni? Legfeljebb az eladott terület árát.
Veszít? Ha megfelelő műszaki megoldásokkal történik az átalakítás, akkor szerintem nincs mit.

bellicus # 2009.07.17. 11:48

Fontos kérdés:
Nyer evvel a társasház, vagy veszít?

nanemaaa # 2009.07.17. 11:44

Jogilag lehetséges. Alapító okirat módosítása szükséges.
A lakásbővítés, ha az épület tartószerkezeti elemeinek megváltoztatását, megerősítését igényli, akkor előtte építési engedélyt is kell kérned.
Ha nem kell engedély, akkor is be kell tartani az országos érvényű építésügyi, valamint más hatósági előírásokat is. Itt gondolok pl a kéménytisztító ajtókra, melyek a lakásba nem kerülhetnek be, vagy a lépcsőházból a további beépítetlen padlástérbe és a tetőre történő kijutás lehetőségének biztosítására.

csabi55 # 2009.07.17. 09:05

Kedves szakértők!

Egy 12 lakásos társasház 4. emeletén vásárolok egy garzont. A társasház 4 emeltes, a legfelső szinten két lakás van egymással szemben, a lakások azonos méretűek. Mindkét lakás bejárati ajtaja mellet van egy-egy bejárat a padlástérbe, a két padlástér tulajdonképpen egy terű csak középen elválasztja a lift gépházához tartozó kis helyiség és annak bejárata. Befektetési céllal vásároltam meg a garzont és terveim között szerepelne a padlástér megvásárlása és annak egybenyitása a kis lakással.
Segítséget szeretnék kérni, hogy milyen lépéseket kell annak érdekében tennem, hogy a padlástér az én tulajdonomba kerüljön (lakók,hivatalos szervek)? Illetve milyen feltételei vannak az egybenyitásnak? Egyeltalán lehetséges-e jogilag ez a dolog? Esetleg csinált-e már valaki hasonló ügyletet és rendelkezik-e tapasztalatokkal?

Válaszotokat előre is köszönöm.