Társasházi tetőtér beépítés, lakásbővítés


Majordomus # 2021.08.04. 09:03

8. § (1) A közös tulajdonnak társasháztulajdonná való átalakítását bármelyik tulajdonostárs kérelmére a bíróság is elrendelheti. Az alapító okiratot ilyenkor a bírósági határozat pótolja

Majordomus # 2021.08.04. 09:01

Akkor tessék pert indítani a társasházzá alakulás érdekében.

Azt mondtad hogy lejjebb is van egy lakásotok a házban.

Akkor a 3 lakás közös költségét gyüjtöd egy boritékban,s ha aláirtak mindent,megalakult a társasház,akkor majd befizeted.

Ez már eléggé érzékenyen érinti a "röhögő"szomszédokat.

helgasza # 2021.08.03. 17:24

Az padlás nem közös tulajdon már,csak a két kialakított új lakás 3 tulaja közösen birtokolja az új számon levő padlásteret.Szóval mi is tulajok vagyunk már,csak épp a padlásé.Azaz 7 külön hrsz. van,egyiken belül A és B.
Az is felmerült,jobb később mint soha,hogy az udvarból, ami külön hrsz,szolgalmi jogot is kéne bejegyeztetni,hogy a kaputól eljuthassunk a lépcsőig,ami a lakáshoz visz.Mert udvarrész nem jár hozzá.Ugye ezt se felejtsük ki?
A büntivel nem fenyegetnénk,csak kilátásba helyezzük mi várható.Ott állnak majd,és szemberöhögnek,hogy nem írják alá.Kb ez a szitu.Papírok egy halom pénz,aztán meg semmi.Ezért próbálok előre készülni a lehetséges opciókkal.Itt még lakógyűlést sem tudunk összehívni....

Majordomus # 2021.08.03. 14:01

;az össz még közös tulajdon,padlástér néven;

Na ez a gond!

Mivel 8 lakás lenne új társasháztulajdont Alapitó Okirat kellene,albetésitve a padlástérbe
beépitett 2 db lakást.

Szomorú örökös # 2021.08.02. 18:58

MajorDomus

büntit azért,mert nincs közös képviselő? Hm. Hat lakásig nem is kötelező!

Szerintem az már több 6-nál.

A vásárlás után kapott külön hsz-t, xyz/A/7 ,azon belül A és B albetét a két lakás......6 lakás +a két új,ennyiből állunk

Majordomus # 2021.08.02. 18:48

büntit azért,mert nincs közös képviselő? Hm. Hat lakásig nem is kötelező!

Hogy a bíróság mit fog itélni,az varázslótanoncok fórumában olvasható!

Büntivel ne fenyegesd a tulajdonostársakat( nem lakók! ), inkább azzal,hogy ha az ellenállásuk miatt nem tudod eladni a lakást,amit már kifizettél nekik,akkor az elmaradt hasznot tőlük fogod követelni.

helgasza # 2021.08.02. 14:59

De ugye semmin nem csúszhat el,tuti megítéli a bíróság.Hiszen miért is ne.Minden rendben,minden adott.
Ilyenkor a közös képviselő hiánya felmerül? Ezért kaphat a társasház büntetést?Mert ez esetleg érv lehet a lakóknál,hogy majd fizetniük kell büntit.

drbjozsef # 2021.08.02. 05:54

4-5 évnél ritkán hosszabb.

helgasza # 2021.08.01. 19:32

Jó rég volt,és akkor még olcsón vettük meg a szomszédoktól.Az egyik alsó lakás is a miénk. Akkor is készült módosító okirat,amikor egyben miénk lett a padlás,akkor kapta az új hrsz ot.Csak utána eladtuk egy részét,azaz két lakás lett,hogy haladni tudjunk....
Egy ilyen bírósági móka meddig tarthat?

Majordomus # 2021.08.01. 15:06

Egyik sem!

100 %!

Mivel minden tulajdonosnak megváltozik a tulajdoni hányada,ezért mindenkinek bele kell egyeznie.

Én csak azt nem értem,miért nem akkor irattátok alá az új Alapitót,amikor kifizettétek a csomó pénzt a társasháznak. Akkor te diktáltál. Amig nincs aláirás,nem fizetünk.

Most egyet tehetsz: elindulsz aláirásokat gyüjteni,mondjuk a 6-ból 3 aláir.

A maradék 3 ellen,sőt inkább a társasház ellen pert inditasz,és kéred hogy a biroság itéletével pótolja az Alapitó Okiratot.

helgasza # 2021.08.01. 10:50

Üdvözlök minden segítőkész tagot!
Problémánk a következő: társasház tetőterét megvásárolva(2002),részben önkormányzattól,részben a többi lakótól,kialakítottunk két lakást.A vásárlás után kapott külön hsz-t, xyz/A/7 ,azon belül A és B albetét a két lakás.A kisebb külön tulajé,de maga az össz még közös tulajdon,padlástér néven.A lakások elkészültek,lakhatási engedély van,évek óta lakottak,kiadottak.
Fő probléma:ha el szeretnénk adni,lakássá kéne ugye minősíttetni. Ezért kéne módosítani az alapító okiratot.Pár éve elkezdtük mi,tervező,ügyvéd,de elakadtunk,mert a lakótársak irigységből sokat problémáztak,nem írták alá,...Pedig nekik fizetniük sem kéne. Most ismét nekivágnánk.Most már vektorális rajz kell,stb...de ugye ha újra elakadunk a lakókon....nem szeretnénk több pénzt kidobni.Mik a lehetőségeink? Közös képviselő NINCS! 6 lakás +a két új,ennyiből állunk.Gondoltunk önfeljelentésre...Bíróság lesz a vége,mindenképp?
4/5 vagy 2/3 többség kell? Ha bíróság,akkor legyen,mert haladni kell,az is jobb a semminél. Hivatalosan lakcímbejelentést sem tehetünk,mivel padlás.Hiába van lakhatási,itt is elakadtam.
Bármely segítő tanácsot köszönöm!

MajorDomus # 2021.06.10. 17:59

Igy van,de roppanteg yszerűen meggyőződhetsz róla ha megnézed az Alapitó Okiratot.

Meglepne ha nem közös tulajdon lenne!

Ha fel kell újitani,az nagy élmény lesz a lakásodon keresztűl!

Jobban jársz ha olcsón megveszed a társasháztól s beépited!

Kogeza # 2021.06.09. 19:06

Szerintem az épület teteje a padlás tulajdonjogától függetlenül közös tulajdon.

Társasházi törvény:

Az épület tartószerkezetei, azok részei, az épület biztonságát (állékonyságát), a tulajdonostársak közös célját szolgáló épületrész, épületberendezés és vagyontárgy akkor is közös tulajdonba tartozik, ha az a külön tulajdonban álló lakáson vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségen belül van.

Szomorú örökös # 2021.06.09. 17:48

Zele Janos

Arrol folyik most az egyeztetes, hogy kihhez tartozik majd a padlas. Feljaro csak az en egyik szobambol van hozza....szerintem az emelethet kell tartoznia mert onnan lehet csak megközeliteni

Félek, hogy az ettől még közös tulajdon marad. Viszont nagy valószínűséggel megveheted vagy bérelheted a társasháztól. De erre majd inkább MajorDomus fog korrekt választ adni, ő konkrétan szakmabeli.

Zele Janos # 2021.06.09. 17:08

Kedves Forumozok!

Röviden: akie a padlas aze a teto, es annak javitasi közelezettsege?

Nagyon nem vagyok jartas a tarsashazi tetoter temajaban, ezert remelem tudtok segiteni..

Egy 2 szintes tarsashaz emeleti szintjet igyekszem megvasarolni. Felette van meg egy alacsonyabb padlaster. Arrol folyik most az egyeztetes, hogy kihhez tartozik majd a padlas. Feljaro csak az en egyik szobambol van hozza.

En 3 esetet tudok elkepzelni

  1. közös
  2. földszint tulajae
  3. emelet tulajae

En szerintem az emelethet kell tartoznia mert onnan lehet csak megközeliteni

De a fo kerdesem, ha a földszinthez (elado) tartozna, akkor a teto javitasa es karbantartasa is az o feladata?

Köszönöm az utbaigazitasokat elore is!

Zoltanuss # 2021.05.25. 05:45

A biztosítók ha tehetik senkinek sem fizetnek. Mindig találnak valami jó okot erre !!

Deckwood # 2021.05.24. 19:45

Üdvözletem! Én egy biztosítási kérdéssel kötném össze a társasházi tetőtér kérdését.
Önálló albetétes "padlást" vettem meg néhány éve, és építettem belőle lakást. Jogerős használatbavételi megvan, ám az alapító okirat módosítása még nem történt meg, az építtető csődeljárása és az ő tulajdonában maradt épületrészek árverezése miatt. ( Közös képviselő szerint minden eljárás lezárása után, majd egy költségért, a végállapotra módosítsunk). A társasház biztosítása így viszont egyszerű padlásként kezeli a tetőteret. Én tudnék a saját biztosítómnál egy valid értékű önálló lakásbiztosítást kötni, viszont a biztosítóm szerint akkor függetlenítenem kell magam a társasház biztosításától. Vagy biztosítót váltok, és a társasház biztosítójánál kérek egy többletérték " rábiztosítást" a társasház biztosítására a tetőtér vonatkozásában. Őszintén szólva, nem szívesen váltanék csak emiatt biztosítót. Viszont azon gondolkodom, egy társasház esetén maga a tető, tetőszerkezet mindig közös tulajdon. Hogy számol ilyenkor egy tetőtéri lakás esetén a biztosító és kinek fizet? Nekem vagy a közösségnek? Ha neadjisten esetleg leég a ház, jutok- e egy olyan biztosítási összeghez, ami az újrakezdést fedezi? És akkor tényleg lehet, hogy jobb egy kézben hagyni a biztosításokat?

wers # 2021.04.20. 11:21

Én másik topikban nem tettem fel ezt a kérdést, csak itt.

:) köszönöm a megnyugtatást, akkor nem keresem tovább.

Tailorka # 2021.04.20. 10:31

Köszönöm a választ és a megerősítést!

Én másik topikban nem tettem fel ezt a kérdést, csak itt.

wers # 2021.04.20. 09:54

A tulaj azt mondta, hogy nekem semmi bajom nem származhat abból, ha úgy veszem meg a lakást, hogy a tulajdoni lapon csak a tényleges lakás mérete szerepel, padlástér nélkül, mert úgysincs másik bejárat a padlástérre

Ha én lennék az eladó én is ezt mondanám magasabb vételár reményében.

Rosszul írom. Én nem akarnám a vevőt megvezetni, és eszem ágában sem lenne eladnia azt, ami nem az enyém.

Neked kell eldöntened, hogy mennyit ér az a lakás. Kockázat mindig benne lesz, ameddig a társasházzal nem teszitek helyre a tulajdoni viszonyokat.

(nem olvastam a másik topikot, nem is találom)

Ha tényleg nagyon tetszik a lakás akkor én felbecsülném mennyit ér nekem, külön megvenném a lakást és külön ajánlatot tennék a társasháznak.

drbjozsef # 2021.04.20. 09:45

Ezek szerint nem volt elég konkrét.

Sebaj, kérdezni is meg lehet tanulni, csak így nehezebb.

Tailorka # 2021.04.20. 09:16

Jól van, köszönöm, inkább máshova megyek válaszért, ha itt ilyen "kedvesek" az emberek.

drbjozsef # 2021.04.20. 08:50

Szerinted lehet válaszolni arra, hogy "lehet-e problémád"?

Igen. Lehet. Ez elég konkrét?

Tailorka # 2021.04.20. 08:13

Így konkrétan nem.
Ha mondjuk sikerül elérni, hogy az eladó lejjebb vigye az árat, és én nem veszem meg a padlástér tulajdonjogát, de felújítom a padlásteret, és ugyanúgy nem szólok erről senkinek, akkor lehet belőle problémám? Bár ez nem tűnik számomra túl korrektnek.

drbjozsef # 2021.04.20. 05:24

Erre nem kaptál már választ másik topikban?