Törvényes tartozékok

hedgehog # 2009.07.21. 12:13

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy van-e törvényileg rögzítve, hogy mi tartozik egy ingatlanhoz elválaszthatatlanul?
Eladtunk egy lakást, ahonnan leszereltünk 1 kb. 5000 ft-os csillárt. Sok minden más a lakásban maradt amiről szóban meg is állapodtunk.(szőnyegek, bútor...amikért külön nem kértünk pénzt) A szerződésben ezeket a dolgokat nem rögzítettük. A vevő be akar perelni a csillár miatt. Sőt pénzt akar követelni, amiért még benne laktunk a lakásban a vételár kifizetése után. Ez két hét volt, csupán annyi idő ami alatt a költözést leszerveztük, illetve összepakoltunk. Érthető módon ezeket addig nem tettük meg amíg nem koppant a számlánkon az általa igénylet hitel. A szerződésben az van benne h. birtokbaadás a vételár kifizetésekor, de szóban többször megerősítette, hogy maradhatunk nyugodtan...Már üres a lakás, nála a kulcsok, kijelentkeztünk az összes közműtől és most két héten és egy csilláron szőrözik...Mi a véleményetek?? Ha beperel neki lesz igaza??
Előre is köszi!!

monalisa1 # 2009.07.21. 12:25

Az a csillár a ti saját ingósági tulajdonotok, ő meg olyan másikat rak fel helyette amilyen neki tetszik - akár egy csupasz izzó is lóghat nála a dróton...

Szóval ha tetszik/kell a csillár vegye meg tőletek.

Az 1/2 havi lakbérért nemigen fog tudni érdemben peresekedni, főleg hogy a vételár sem azonnal került kiegyenlítésre.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.07.21. 12:33

Általában egy csupasz drót lóg a mennyezetről, "ennyi" egy szoba berendezése átadás - átvételkor.

Tehát az a csillár a tiétek - bármennyire is megtetszett neki, illetőleg vegye meg ha kell...

Az 1/2 havi lakbérért nemigen fog tudni érdemben pereskedni, főleg hogy a lakás vételára sem egyben és azonnal került a számlátokra.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.07.21. 12:34

Elnézést, nem volt szándékomban kétszer elküldeni.

calmus # 2009.07.21. 12:45

A csillárhoz.
Ptk. ban van (95.§)+ közfelfogás.
Ami állag sérelme nélkül elvihető, és a rendeltetésszerű használatot az elvitel nem akadályozza - ha nem állapodtatok meg máshogyan a szerződésben - nem kell otthagyni, szerintem.
A példánál maradva: mindenki olyan csillárt tesz fel, amilyet akar. Viszont, ha a foglalatot szerelted volna le, vagy a kazánt pl., akkor alapos lenne a másik fél felvetése, mert pl. balesetveszélyes lenne az ingatlan, illetve nem tudna fűteni, stb.
Egyébként még ha igaza is lenne, az ügyvédi költség egy sima tanácsadás esetén is többe lenne neki, mint a csillár ára...
Szóval, én a csillár miatt nem izgulnék, de én csak laikus hozzászóló vagyok (csak joghallgató).

hedgehog # 2009.07.21. 13:14

Köszi a válaszokat.
Nem kifejezetten a csillár miatt aggódom, és a fél havi lakbér miatt. Ezek max. 20e ft lehetnek. Inkább amiatt, ha bíróságra megy, és jogosnak ítélik a követelését akkor az összes illetékét, ügyvédi költségét nekem kell fizetnem, sőt még nekem is ügyvédet kell fogadnom. Mindezt ennyire nevetséges dolgokért. Én úgy gondolom, hogy normális ember ilyet nem csinál...
A csillár az kész röhej sztem, a lakbérről meg az a véleményem, h. teljesen életszerű a helyzet: egyszerűen csak addig maradtunk a lakásban amíg lezongoráztuk a költözést...
Azért bízom benne, ha ügyvédhez fordul ő is lemondja neki, h. nevetséges amit csinálni akar.

calmus # 2009.07.21. 15:06

"A szerződésben az van benne h. birtokbaadás a vételár kifizetésekor, de szóban többször megerősítette, hogy maradhatunk nyugodtan…"

Amit szóban mondott, azt nem nagyon tudod bizonyítani, gondolom. A szerződés viszont szerződés...azért kötöttétek, hogy annak megfelelően járjatok el. Én a helyében pl. arra hivatkoznék a te érveiddel szemben, hogy várható volt a költözés, és akkor miért nem eleve úgy állapodtatok meg, hogy kapsz türelmi időt az ő teljesítése után.
A te helyedben, hacsak nagyon biztos nem lennék a dolgomban, fizetnék neki a két hétre egy kis lakbért, persze a konkrét megállapodást ÍRÁSBA!! foglalva,tanúkkal (írásban kérném tőle a nyilatkozatot, hogy az x összeg y célú kifizetése után semmilyen követelése nincs); a csillárt nem hagynám ott, ha csak ki nem fizeti, jó pénzért :)...és lehet hogy nem aggódnék tovább egy esetleges per miatt. Ha csak vki ingyen nem ad neked olyan jogi tanácsot, ami megnyugtat, akkor majdnem annyiba kerül egy fizetős tanácsadás, mint amit a vevődnek kellene adni.
Calmus - nem jogász

Lyonee # 2009.07.21. 15:54

Az otthagyott bútorokat, szőnyegeket ne add oda ingyen, biztosan többet ér, mint a fél havi lakbér lenne. Mindent számolj össze, hogy mennyit ér. A végén még örülhet, ha nem neki kell fizetnie.
Ilyen szemétkedés után, én inkább kiraknám az utcára a bútorokat, vigye akinek kell, de nem adnám ingyen oda. A csillár nem a lakás tartozéka, hogy biztosítsd a világítást, egy egyszerű foglalatot szerelj a drótra, 25 Wattos égővel. De ez a maximum. A függönytartó sem a lakás része!