Társasház és közös tulajdon

nonolet # 2017.11.14. 19:26

Hát írjátok elő a szolgáltatónak,
hogy
CSAK REJTETTEN vezetheti a kábeleit...

Ez amúgyis ésszerű előírás!

Sőt már már a tervezéskor illet volna gondoskodni róla.

- -

Egyébként aligha kell hozzá 100%,
hisz vélhetően
nem a szokásos gazdálkodást meghaladó költség.

regeszter # 2017.11.14. 18:51

10 lakásos, de még meg nem alakult társasház esetében mi szükséges egy kábelszolgáltató beengedéséhez az épületbe akkor, ha az csak közös használatú tereken, épület homlokzatán és a lépcsőházban lenne vezetve. Egy lakó bojkottálja, mert nem lesz szép a kábelcsatornázás, és úgy érzi, hogy 100%-os határozat kell hozzá. Mi a valóság? A tulajdonosok 50% feletti hányadban írásban megszavazták a dolgot.

Köszönöm.

MajorDomus # 2017.10.12. 19:48

Vagy mozgósitod a családot,és ketrecharcban eldöntitek ki a nyerő.

drbjozsef # 2017.10.12. 19:14

vargadm,

mielőtt megvettétek megnéztétek? Úgy volt már akkor is?
Használja a közös tulajdont. A te zavarásod nélkül teheti. Ahogy Te is. Ha ez volt eddig a kialakult használat, akkor az előző lakó jogutódjaként ezt örökölted.

Felszólíthatod írásban, hogy takarítsa ki neked a felét. De ha nem teszi, legfeljebb bírósághoz fordulhatsz.

drbjozsef # 2017.10.12. 19:12

Nem-e?

Nem úgy mint az almát, de olyan dzsumbuj nő benne a hitvány kis ágakkal, hogy ihaj. Hogy a fenébe ne kellene. Mondjuk, én se teszem, de ha ingyen van, felszólítom rá őket. :)

vargadm # 2017.10.12. 15:27

Egy olyan gondom lenne hogy vettünk egy panel lakást aminek van egy elzárt előtere ami közös a szomszéddal! Viszont ő kiközöszitette magának az előtér 80 % át mivel a lakás amit vettünk üresen ált. Mi a teendő ilyen esetben? Szoltunk a szomszédnak de semmi jóindulat nincs benne!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.10.12. 10:40

A meggyet és a szilvát nem kell metszeni. :)

drbjozsef # 2017.10.12. 10:15

Budapest, és kertes házas övezet, a ház előtt szilvafa, meggyfa, diófák. Két-három hetente kellene permetezni, hogy ne rohadjon le minden, sajnos idén dió mind meghalt, meggy kétharmada, szilva fele odalett.

És mindig más miatt. Hol gomba, hol tűzelhalás, hol mittudoménmi. Egy meggyfa vagy szilva megmetszése se fél órás meló, ha nem tarvágásról beszélünk. Még én se értek hozzá, nemhogy a városgazdás közmunkás.

De majd szólok nekik, hogy gondozzák és permetezzék rendesen.

nonolet # 2017.10.12. 09:21

drbjozsef

Vannak ám jól működő városok is...
Ahol a tökös polgárok fellépései miatt már kialakították az évek során a működés rendjét.

Itt pl. email a városgazdasági kft.-nek.
Amire 7-10 nap alatt szoktak jönni ők vagy az alvállalkozók.

Megcsinálják a fametszést, illegális szemét kupac elszállítást, árok rendezést, gaz kaszálást a közterületeken.

Legutóbb úgy 3 hete metszették végig az utcát a lenőtt szomorú fűz és belógó diófa ágak miatt, mert kértük.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.10.12. 08:30

Nem tudom, melyik település, de nálunk, Székesfehérváron a Városgondnokság elvégzi (vagy elvégezteti) ezt a feladatot, nem is veszi jó néven, ha más "besegít".

(Megnézném pedig, ahogy egy polgár vagy akár egy társasház kibérel egy emelődarus autót egy napra, hogy megnyesse a ház előtti jegenyét.)

drbjozsef # 2017.10.12. 06:44

Valóban, még a tulajdonjoga is átszáll az általam vásárolt facsemetének az önkormányzatra, ha kiültetem, amihez persze engedély is kell.

Én csak az életszerűségre céloztam, igaz, a fa esetén rossz birtokos jelzővel.

De amint tavasz lesz, ki is próbálom : felhívom őket, hogy metsszék meg, és rendszeresen hívogatom őket, hogy permetezzék is. Elvégre az ő fájuk, a gondozása úgy általában is az ő feladatuk.

Kíváncsi leszek. Szemben a parkot fél évente rakják rendbe. Lehet, hívogatnom kellene őket azért is.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.10.12. 06:09

Tudják, hogy az ő dolguk. Mert nem a te fáid.

drbjozsef # 2017.10.12. 04:44

Hát szerintem az önkormányzatnál/városgazdánál gecinagyot röhönének, ha felhívnám őket, hogy jöjjenek ki és metsszék meg a fáimat. Még ha azok a közterületen állnak is a kerítés előtt.

MajorDomus # 2017.10.11. 20:28

Hááát,néhány gally miatt?!

Persze látni kellene.....

nonolet # 2017.10.09. 20:30

Bumen

...és tényleg nincs jogod!
A közterületi fásszsárú növény metszéséhez.

Hanem a jegyzőnél (vagy a kijelölt szervnél/cégnél) kell kezdeményezni.

Rossz esetben kaphatsz érte büntit is, ha kavar.

drbjozsef # 2017.10.09. 20:02

Menjen csak.
Persze innen nem látjuk mit csináltál, ha tövig letaroltál egy fát, vagyis gyakorlatilag megölted, akkor azért lehet, hogy büntetnek. De ha lemetszettél néhány ágat (nagyobb fánál, a fejmagasság alattiakat simán, a járdán közlekedést is akadályoznák), a fának amúgy semmi baja, akkor nem lesz semmi.

Bumen # 2017.10.09. 18:59

Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne hogy vettünk a párommal egy közös bejárós házrészt.A probléma ott kezdődik hogy akadályoznak a bejárásban,és az utcán meg metszettem a fákat mivel a gallyai rá lógtak a kocsinkra.Erre fellázadva trágár szavakat használva közölte velem hogy be fog menni a hivatalba mert ehez nincs jogom.
Szeretném ha szabad lenne a bejárásom.
Kihez kell ezzel az üggyel fordulnom?
Válaszotokat előre is köszönöm!

Bumen # 2017.10.09. 18:55

Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne hogy vettünk a párommal egy közös bejárós házrészt.A probléma ott kezdődik hogy akadályoznak a bejárásban,és az urcán lé ő fákat megmetszettem mivel a gallyai rá lógtak a kocsinkra.Erre fellázadva trágár szavakat használva közölte velem hogy be fog menni a hivatalba mert ehez nincs jogom.
Válaszotokat előre is köszönöm!

MajorDomus # 2017.10.04. 17:28

Nem azt mondtam hogy kihuzza,hanem azt hogy jogszerűen nem tehetné meg.

nonolet # 2017.10.02. 21:20

Dehogynem!
Csak aztán állni kell a kárigényt.

Simán lebontja, amit akar.
HA! beperlik, akkor egyszer majd fizet.

MajorDomus # 2017.10.02. 19:43

Az osztatlan közös tulajdonban ha nincs használati megállapodás,egy fűszálat sem húzhat ki a tulajtárs beleegyezése nélkül.

Jaloss # 2017.09.30. 13:54

nonolet

Nem kell közösködnie, de jelenleg úgy gondolja hogy nekem semmi közöm ha Ő lebontja kemence Ő területén lévő részét. Szerinte nem kell velem megegyeznie, nem jár nekem kártérités, vagy bármilyen más egyezség. Egyszóval nem akar elszámolni.

MajorDomus # 2017.09.29. 19:32

Vagy megegyeztek egy közös sütésen!

nonolet # 2017.09.29. 18:39

Jaloss

Miért is kéne neki tovább közösködni veled?
Ha nem akar...

A közös tulajdon mindig megszüntethető.
Persze elszámolással.

Kifizeti a valós károd és bont, ennyi.

MajorDomus # 2017.09.29. 17:45

Kbs

Lehet hogy aggályos,de csak Budapesten általános,hogy a parkolók osztatlan közös tulajdonban vannak.

Vidéki önkormányzatoknál több olyan Alapitó van,hogy a házfekügyelő lakása a 4.emeleten van,a házmesterfülke a pincében ahol a lakbért szedte,és ügyeletet tartott.

A privatizáció során mindkettőt megvette,mert egy helyrajzi szám alatt volt az Alapitóban!
A lakást kiadta,a pincében(fűtés,vizesblokk is van) meg lakott.