Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Társasház és közös tulajdon

Alexa612 # e-mail 2019.08.23. 18:16

A többesszám azért mert egy párról beszélünk, a ház képviseleti szerződésében mindkettőjük megvan jelölve erre a pozícióra. A fejfájást az okozza hogy már 18.500ft a közösköltség, de azon kívül hogy a küllem elmegy, nem sokra mentünk, mert a munkálatoknak súlyos hiányosságai vannak.
Ezen felül a hitel mindig egy előzetes árkalkulációval lett felvéve. A szerződések szerint belefért volna minden a keretbe, és mégis csak félig lettek azok megcsinálva így jött az újabb hitel ötlete.
Arról nem beszélve hogy olyan munkálatra is lett fizetve "elm." ami még véletlenül se lett megcsinálva

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.23. 17:46
  1. Nem a közös képviselő kötelez, hanem a többség. Kölcsön felvételére az sem - de olyan közös költség fizetésére, amellyel adott idő alatt befizetsz annyit, mint a lakástakarék teljes megtakarítása lenne, igen.
  2. Ha arra gondolsz, akkor sok közös képviselő - különösen a cégek - egyúttal társasházkezelők is. Ha esetleg egyedi vállalkozási szerződésekről beszélsz, az már összeférhetetlen, kivéve, ha a konkrét szerződést a közgyűlés szövegszerűen hagyja jóvá. (De az ellenőrzéssel még akkor is aggályos.)
  3. Ezt nem értem.
  4. Ezt se.

(Mi ez a többesszám? Hát hány közös képviselőtök van erre a kis házra?)

www.kbs-ugyved.hu

Alexa612 # e-mail 2019.08.23. 17:00

Üdv!
Szeretnék pár kérdést feltenni, remélem kapok rá választ.
8 lakásos társasházban élünk(saját tulajdon)
A közös képviselők már a 3.fundamentás hitelre kényszerítettek rá minket, mondván hogy sose elég a munkálatokra a pénz. A számlákért könyörögni kell, sőt volt hogy közgyűlést hivatott össze és a lakók előtt vont kérdőre minket hogy mégis mire kellenek a számlák. A szerződések elméletileg lefedték az egész munkálatot, és elég nagy előleget is fizettek ki ennek ellenére szinte minden munkálat félbe maradt a pénz hiányára hivatkozva. Eddig más vállalkozók keze alatt voltak a ház körüli tevékenységek, most azonban a közös kipviselőnk létrehozott egy vállalkozást és ő csinál mindent, mondván hogy ez a legolcsóbb. (hozzáteszem valószínűleg egy szakember harmad annyiért megcsinálta volna azt amit ő...)
A kérdéseim azok lennének
1; Tényleg bármennyi hitelre kötelezhet minket ha a többséget megnyeri?
2; a közösképviselő lehet e a megbízott vállalkozó? (nem egyezett bele mindenki)
3;ha a felvett hitelből nincs megvalósítva a tervezett munkálatok fele se, nem lehet felelőséggre vonni érte őket?
4;a közös képviselők eladták a lakásukat. Pár napja elkértük a bejelentett lakcímüket, és ők a társasházi címet adták meg, hogy továbbra is oda vannak bejelentve. A hivatalos szerződésen miszerint a képviselő lesz az új vállalkozó az új "tulajdonos" (aki megvette a lakást) a tanú. Ha nincs átiratva a lakás a felvásárló nevére akkor szabályos e hogy ő írta alá a dokumentumot?
Várom válaszotokat ????

MajorDomus # e-mail 2019.07.11. 21:00

Sajnos Kbs-nek igaza van.
Azért mert a tulaj 7 éves,az nem jelenti azt,hogy a lakással szemben nem lehet érvényesiteni a társasház követelését!
Például jelzálogjoggal.
.
A képviselőtök lusta dolgozni! Cseréljétek le!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.07.11. 18:29

Én téged - szervusz, itt mindenki tegeződik - semminek nem tituláltalak. De ha már szóba hoztad: aki így köszöni meg a segítséget (mert talán fel sem ismeri), az tényleg nem nagyon okos.

www.kbs-ugyved.hu

tea466 # e-mail 2019.07.11. 17:19

Köszönöm, hogy butának titulált, már megérte ide beírni. Lényeg, hogy Ön viszont okos.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.07.11. 12:17

Butaság, amit írsz. A társasházatoknak vagy ügyvédet vagy közös képviselőt kellene váltania. Vagy mindkettőt.

www.kbs-ugyved.hu

tea466 # e-mail 2019.07.11. 08:41

Egyébként nagyon köszönöm, hogy válaszoltak a felvetésemre, de sajnos, ha annyira egyszerű lenne ez az eset, mint ahogy a válaszokból kitűnik, nem írtam volna ide a Jogi fórumra.
Azért köszönöm, hogy elovasták.

tea466 # e-mail 2019.07.11. 08:26

Köszönöm a válaszolat. Sajnos nem árvereznek el semmit, sok-sok éve megy ennek a milliós tartozással rendelkező tulajdonostársnak a tartozásos ügye, mára másfél milliósra duzzadt. A lakást a hétéves gyerekére íratta át, így a gyámhatóság miatt semmi retorzió nem alkalmazható velük szemben, legalábbis a közös képviselő évek óta ezeket az infókat adja nekünk.
Ja és hogy ne szavazzuk meg? Ez így lenne a legjobb, de sajnos sokan nem látják át, hogy mibe lépnek bele és, ha még egy kicsit motiválják is, könnyen aláír mindent. A többség sajnos ilyen. Motiváció meg van, pl. a kivitelező jelölt részéről, aki maga kereste meg a házunkat ezzel a projekttel és nem mi kerestük őt. Érdekes nem?
Ez van.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.07.11. 08:07

Aki nem fizeti a közös költséget, annak majd elárverezik a lakását. Abból megtérül a tartozása.

www.kbs-ugyved.hu

MajorDomus # e-mail 2019.07.10. 22:04

A ház nem jut csődbe,legfeljebb fizetésképtelenné válik.
Alkor ne szavazzátok meg a felújitást.ennyi.

tea466 # e-mail 2019.07.10. 09:10

Köszönöm a gyors választ. Erről jut eszembe, hogy egy lakó ill. család máris van, aki biztosan nem fogja fizetni, mivel másfél millióval tartozik a háznak. Sajnos évek óta nem fizetett semmit, viszont gyermekmegőrzőt működtet a lakásában, ahol a család is lakik és nem kötótt be külön vízórát. Ezért igen magas vízátalányt is kellett volna fizetnie a közös költségben de ő ezt inkább kihagyta. Ezen kívül sokan idősebbek, a tizenöt éves futamot kétséges, hogy végig tudják vinni. Ezt ráadásul ők is hangoztatják, de sajnos nem veszik figyelembe sokan. Mi lesz, ha csődbe jut a ház a hitel miatt? Erről nem tud senki semmit.
Köszi.

MajorDomus # e-mail 2019.07.09. 22:11

Ez igaz is!
A kamatmentes hitelről van szó,ez úniós pénz.
Közgyűlésen egyszerű többséggel dönthettek róla,de ez öngyilkosság.
Csak akkor érdemes felvenni,ha legalább 75 % támogatja,ezért célszerű az írásbeli szavazás!
Ha 2-3 család nem tud fizetni,azt áthidalja a társasház,de 6 lakás esetén már csődbe juttok,mert nem tudjátok fizetni a törlesztőrészletet.
.
A képviselőnek meg köszönjétek meg,hogy bevállal egy csomó munkát azért,hogy értékesebb legyen a házatok.

tea466 # e-mail 2019.07.09. 21:47

Tisztelt Fórum, Fórumozók!
Az alábbi kérdésben szeretnék segítséget vagy véleményt kérni.
Adott egy 31 lakásos társasház, három emeletes. Nemrég a közös képviselő ( aki egy vállalkozó, tehát nem a ház lakója, persze ez nem gond, csak a tények miatt említem ) egy MFB hitelt hozott fel, hogy ötvenmilliót fel kellene vennünk, mert ez a soha vissza nem térő alkalom, és még a Főtáv házban lévő hőközpontját is felújíthatnánk belőle, meg szigetelés stb., stb. ahogy ez manapság megy. Lényeg, hogy néhányunknak nem tetszik az ötlet, a 15 éves elköteleződés és más sem. Sajnos a lakók eléggé apatikusak és tájékozatlanok is, könnyen bele lehet vinni őket bármibe.
Kérdésem tehát, hogy milyen szavazati arány kell ahhoz, hogy ez a projekt elinduljon, úgy tudom, hogy egyhangú többség, de az hány százalék, 100%? Vagy egy megismételt közgyűlés is elég lehet ehhez, vagy ha mégsem, netán a lakók összességének 50+1%-a? Ja, és pl.az Otthon melege meg hasonló vissza nem térítendős projektekből kimaradtunk, soha nem próbált valami kedvezőbbet intézni, most meg azt mondja, hogy jelenleg nincs más lehetőség.
Várom tisztelettel és előre is köszönöm, ha megosztjátok véleményeteket ezzel kapcsolatosan.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.07.09. 21:41

Szerintem csupa nem.

www.kbs-ugyved.hu

Gergő1980 # e-mail 2019.07.09. 19:35

Tisztelt Jogi fórum!

Egy olyan kérdésem lenne, adott egy 6 lakásos társasház ahol a lakások alatt az udvarban 6db garázs van, mindegyik külön helyrajzszamon, az én garázsamból szeretnék kialakítnai egy szobát úgy, hogy a garázs ajtót befalazom és egy ablakot rakok a helyére.
Az lenne a kérdésem, hogy kell e hozzá valamilyen engedély, vagy az alapító okíratott módosítanom kell?
Illetve kell e a lakók beleegyezése, hogy én ezt megcsinalhassam?

bananszoknya # e-mail 2019.07.09. 10:33

Kedves Forumozok,

A velemenyeteket szeretnem kerni. A tarsashazunk kerttel hataros fallal rendelkezo uzlethelysegem (velhetoen) azik a kert iranyabol. Mik a pontos lepesek vagyik mik a megteheto lepesek a tarsashaz fele, hogy megcsnaltassak? Van valami ami kotelezi oket a helyzet elharitasara? kell hozza kozgyules vagy az allagmegovas miatt csinalni kell? Ha nem csinalja nekem milyen lehetosegeim vannak a sajat koltseges javittas mellett? Elore is koszonom a valaszokat!

MajorDomus # e-mail 2019.06.05. 21:59

Rossz irányból közelited meg a dolgokat. Azt nézd meg,hogy a károkozó terület kinek a tulajdonában van?!
Ha Alapitó Okirat szerint közös tulajdon,akkor a társasház,ha a terasz a lakás része,s magántulajdon,akkor a tulaj köteles elvégeztetni a javítást.
.
Értelemszerüen aki a hunyó,az lesz az alperes a kártéritési perben.

palinorbi # e-mail 2019.06.05. 18:09

Tisztelt Jogi Fórum!
Olyan helyzet áll fenn a 2 szintes társasházunkban, hogy az emeleten lakók teraszán rosszul kialakított szigetelés, és csapadékelvezetés miatt ázik az alsó szint. A kárt szenvedő részekben van magán, és közös tulajdonban lévő rész is. Sajnos a többség nem vesz tudomást a kárról, és annak javításáról. Eddig két közgyűlésen is leszavazták a javítást. Kérdésem az lenne, hogy lehet valamilyen okból (pl. állagmegóvás, stb.) kötelezni a társasházat, hogy a javítást végezze el? Ha igen milyen úton. Hallottam olyat, hogy műszaki ellenőr , vagy építési hatóság szakembere tehet ilyet. Valóban így van?
Várom megtisztelő válaszát.

drbjozsef #   2019.06.05. 10:51

Annyiszor átrágtuk már. Ha balesetveszélyesnek tűnik, nézze meg a szakértő, ha az, ki kell vágni a közgyűlés ellenére is, ha nem az, akkor marad, ennyi, a többségnek tetszik.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers # e-mail 2019.06.05. 08:36

előbb-utóbb el fog fogyni a tűlevél, meg a gyanta ami csöpög ránk, és akkor talán kivágatják.

Vagy rátok dől rosszabb esetben, aminek meg az esélye.

korrekt54 # e-mail 2019.06.05. 07:47

Kedvesek vagytok, köszönöm a tanácsokat ! Az az igazság, hogy próbálkoztunk mindennel, hogy mentsük a fát, de késő, ez már menthetetlen, "haldoklik" ! Csak az a baj, hogy a vegetációja, a fenyőfa koronája a 4. emeleten, még nagyon szép. Meg is értem, hogy ragaszkodik a tulaj hozzá. A többi lakó egyszerű irigységből nem szavazta meg a kivágását, mert így nekem lenne egy zsebkendőnyi helyem, a teraszom előtt, plusszként! Na mindegy, előbb-utóbb el fog fogyni a tűlevél, meg a gyanta ami csöpög ránk, és akkor talán kivágatják.

MajorDomus # e-mail 2019.06.04. 21:58

Például sósav.
De mi lenne ha karbantartanád a fát,és belülről is szép lenne.

alfateam # e-mail 2019.06.04. 18:04

Ha, csak az a bajod, hogy csúnya azon lehet segíteni. Az ágak hosszának felét levágod, levágatod, besüt a nap és szépen kizöldül.
Ne Te vágasd ki ha már annyira utálod ,abból csak feszültség lesz a többi lakóval. Viszont könnyen elérheted hogy ki keljen vágni. Egy ilyen élőlény nagyon érzékeny a környezeti hatásokra...

korrekt54 # e-mail 2019.06.04. 16:55

OK! Köszi, jó ötlet ! Közben arra gondoltam, hogy mi lenne, ha kivágatnám? Mit tudnak csinálni?