Nézd meg az alapító okiratot. Ha a többieknek sincs kizárólagos használati joga, akkor keríts le te is magadnak egy neked tetsző részt. :D
Társasház és közös tulajdon
Nane..
Igen. Egy E 90-es Nokia Communikátor.
Peter.
Az Alapitó Okiratban valószínűleg az van, hogy mindhárom pince
Osztatlan közös tulajdon.
Ha nincs mit lekeriteni, kérd a közös képviselőt hogy jelölje ki részedre a tulajdoni hányadod szerint járó pincerészt,ha ezt nem teszi meg, a legközelebbi közgyűlésre vetesd fel napirendi pontként a píncék felosztását. ( nem leszel népszerü a házban)
Kellemes napot, Üdvözletem Mindenkienk.
Örülök, hogy ilyen gyorsan megleltem ezt a forumot.
Kis segítségre lenne szükségem egy kérdéssel kapcsolatban ami az alábbi.
Szituáció: Négy lakásos társasház. Egyik lakás a tulajdonomban áll, viszont Én nem használom. Egy kedves barátom megszorúlt, ezért megengedtem, hogy beköltözzön.
Reakció: Öt perc sem telt el, az egyik szomszéd megjelent felbőszülten, hogy Ők nem egyeznek bele abba, hogy bárki is beköltözzön a lakásomba. Érvei a következőek voltak. Az osztatlan közös tulajdon szavakat melegetve, hogy egy papírt kellene velük aláiratni, hogy beleegyeznek a beköltözésbe.
Kérdés: Én nem vagyok jártas jogi kérdésekben, de aki igen annak biztos elég könnyű lesz a kérdés megválaszolása. Kell e kérnem bármi nemű beleegyezést a társas ház lakóitól azért , hogy Én bárkit is lakni engedjek a saját lakásomban?
A válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm.
Szép napot, Minden jót.
Petrov09: most akkor négy lakásos társasház vagy osztatlan közös tulajdon? Nem mindegy.
Igaz, négy lakásos társasház, saját tulajdonban lévő lakásomról van szó.
Oké, szóval akkor tényleg társasház (mármint a földhivatal szerint is), van alapító okirat meg minden (szmsz például). Ezekben írnak valamit a használatról? Elvileg nem kéne és a szomszédnak semmi köze ahhoz, hogy ki lakik a lakásodban és milyen jogcímen, ha egyébként rendeltetésszerűen használják a lakásodat. Ne csinálj semmit, a szomszédnak van baja, neki kell lépnie.
pazs
SZMSZ csak 6 lakástól kötelező.
ragyasdezso: köszi, ezt nem tudtam.
Nem semmi !
Még lehet hogy te sem költözhetsz vissza !
Üdv!
MajorDomus köszönöm a választ! Viszont mit tehetek akkor, ha 1. nem veszik fel napirendi pontnak, mivel ahhoz 10%-os tulajdonrész kell 2. felveszik, de azt mondják minden marad a régiben és nem foglalkoznak/leszavazzák az igényemet. Ilyenkor hova tudok tovább lépni? Sajnos a lakótársakról ezt simán el tudom képzelni.
Üdv,
Péter
A napirendre vételhez nem kell 10 % tulajdoni hányad, csak a közgyülés összehivásának kezdeményezéséhez.
Irj egy levelet ajánlottan a közös képviselőnek, köteles felvenni a napirendre.
Ha leszavazzák akkor csak birósághoz fordulhatsz.
MD
A napirendre vételhez is kell a 10%!
Köszönöm a segítséget!
Csak akkor ha közgyűlést is kezdeményez.
Itt nem erről van szó, hanem arról hogy levélben kérje a k.k-tól a ,,legközelebbi,, k.gyűlésen ezt vegye fel napirendre.
Mivel 4 lakásos a társasház, az ő tulajdoni hányada legalább 20 %,tehát kűlönben sincs jelentősége
Ja, most látom hogy az másik kérdés, itt nincs lakásszám.
Üdvözlet!
MajorDomus, olyasmit tehetek, hogy azt kérem -amennyiben nem tudnak/akarnak biztosítani helyet abban a pincében amit jelenleg is erre a célra használ a társasház-, hogy a még ki nem adott -de tervben lévő- pincében biztosítsanak helyet a számomra? Véleményem szerint mivel minden osztatlan közös tulajdon, oda nekem bejutni annyi jogom van, mint bármely más lakónak. Nyilván nem leszek népszerű, ha ezt felvetem, de bírósághoz nem akarok fordulni, és szükségem van a helyre. A társasház egyébként 36 lakásos.
Üdv,
Péter
Kérni mindent lehet,de a közgyűlés dönt, s a te pinceigényednél fontosabb a bérbeadás, mert az az egész közösség javát szolgálja a bevétellel. Ugyanannyi jogod van mint másnak hasonló tulajdoni arány esetén. Ha a lakásod 35 m2, akkor egy 70 m2,es lakásnak kétszer akkora terület jár a píncéből mint neked.
Ezért keresd- meg a közös kincset, elötte az Alapitó Okiratból tájékozódj mekkora a felosztható pinceterűlet, s a tul.hányadod alapján mennyi jár neked ( kb 2 m2 )
Sziasztok!
Valaki segítsen!
Egy 5 lakásos házban lakok ,amit most szeretnénk társasházzá alakíttatni.Milyen előnyünk és hátrányunk származik abból ha társasház leszünk.Milyen papírok kellenek hozzá? Az egyik szomszédom a garázsa előtt egy szalagfűrész gépen dolgozik 8-10 órát ,úgy kell este 7-8 kor leállítani ,mert nem tudunk a kicsi gyerekkel pihenni. Meg lehet-e akadályozni , hogy naphosszet fűrészeljen.
Segítségeteket előre is köszönöm
A következő lenne a kérdésem:
a hatályos társasházi törvény szerint a közös tulajdon elidegenítéséhez szükséges alapító okirat módosításhoz elegendő a tulajdonostársak tulajdoni hányad szerinti legalább négyötödös egyetértése, amennyiben a kisebbségben levők nem élnek keresetindítási lehetőségükkel.
Arra lennék kíváncsi, hogy milyen indokra hivatkozva lehet ilyen keresetet benyújtani?
Előre is köszönöm a segítséget!
Emod, a társasház sokkal praktikusabb. A megalakításban az ügyvédi közreműködés kötelező, a többit majd ő.
A szomszéddal szemben birtokvédelmet lehet kérni, ha az általa keltett zajterhelés olyan mértékű, ami a lakásotok használatát zavarja.
Sajnos az előző kérdésemre nem kaptam választ, viszont másra is kíváncsi lennék, így abban reménykedve, hogy ezúttal tudnak segíteni, felteszem kérdéseimet.
Társasházi közös tulajdonnal kapcsolatban lennének a következő kérdéseim:
1. A társasházi törvényben szereplő 4/5-ös többség a gyakorlatban is elég az alapító okirat módósításhoz és közös tulajdon eladásához? Úgy tudom, hiába van ez definiálva bizonyos feltételek mellett, a gyakorlatban mégis 100%-os beleegyezéshez kötik a módosítást.
2. Amennyiben érvényesíthető valóban ez a gyakorlatban, a társasházi lakók ennek ellenére ragaszkodhatnak-e ahhoz, hogy mindenki aláírja a módosítást?
Előre is köszönöm a választ!
1./ Eladás esetén elegendő a 4/5-öd, egyéb mődositásnál nem !
2,/ természetesen megtehetik hogy 100 % hozzájárulást kötnek ki.
Üdvözlet!
Abban szeretnék segítséget, tanácsot kérni, hogy van-e lehetőség, jogszabály arra, amivel a gondnokunktól meg tudnánk vonni a meghatalmazásokat a közgyűlésekre.
Egy-egy közgyűlésre 15-20 db meghatalmazással a kezében érkezik (54 albetétes TH), amelyben nem szerepel, hogy a meghatalmazók mire szavaznak a napirendi pontoknál, csak egy egyszerű meghatalmazási forma van.
Gondnokunk legutóbbi közgyűlésünkönk is, a saját munkakörét érintően szavazott a meghatalmazásokkal a kezében, természetesen nem arra, ami őt rosszabbul érintené.
Nem találtam jogszabályi helyet arra vonatkozólag, mely ennek lehetőségét korlátozná, avagy kizárná.
Véleményem szerint így nem a meghatalmazottakat képviseli, hanem a saját érdekei szerint "manipulál".
Van erre lehetőség a jogon keresztül, avagy csupán az SZMSZ-ben lehet ezt kikötni?
Köszönettel:
Pancsa
pancsaa
Az SZMSZ-ben lehet és kell szabályozni.
Egyébként van megoldás a PTk-ban is.
A megbizójával szemben nem lehet ellenérdekü fél !
Most nem tudok utánanézni,nincs itt számitógép a közelben, de ha el nem felejtem holnap az irodában utánanézek. De ez a lényeg.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02