Társasház és közös tulajdon

Tune007 # 2019.09.19. 11:10

Èn magam nem tudtam rèszt venni a kozgyulesen. Csak az eljaras modja vegtelenul gusztustalan szerintem. Foleg azert is, mert arrol tobb lakot is ertesitett,hogy amennyiben foketusz felszolitas van, adjak le a kepviseleten a bèlelesrol a szamlat es a kozos koltsegbol levonjak majd. Egy tarsashazkezelo nem tartozik erkolcsi felelosseggel a tetteiert? Illetve visszamenölegesen èrvenyes e az SZMSZ, vagy csak az elfogadas napjatol?

wers # 2019.09.19. 11:09

Már ha ott voltál a közgyűlésen, és nemmel szavaztál.
És ha nem volt ott?

drbjozsef # 2019.09.19. 10:59

Egyébként nem is értem a kérdésedet.

Ezt írtad : „ A belelesre foketusz szolitotta fel a tarsashazat,es nem fejlesztes miatt kell béleltetni.

Mi köze hozzá akkor bármelyik lakónak közvetlenül, és mi dolga lenne egyáltalán vele?

drbjozsef # 2019.09.19. 10:58

Tune007,

Kerdesem az,hogy ilyet tehet?

Látod. Megtette.

Amit Te tehetsz : a közgyűlés SZMSZ változást elfogadó határozatát 60 napon belül megtámadod a bíróságon.

Már ha ott voltál a közgyűlésen, és nemmel szavaztál.

A gyűjtőkémények egészen biztosan közös tulajdonban vannak, az azzal kapcsolatos kötelezések a társasházra vonatkoznak, nem a lakókra egyedileg.

Tht.42.§ (1)Ha a közgyűlés határozata jogszabályba, az alapító okiratba vagy a szervezeti-működési szabályzatba ütközik vagy a kisebbség jogos érdekeinek lényeges sérelmével jár, bármely tulajdonostárs keresettel kérheti a bíróságtól a határozat érvénytelenségének megállapítását a határozat meghozatalától számított hatvan napon belül.

Tune007 # 2019.09.19. 10:43

Kedves Fòrumozòk! Az alábbi kérdésben kérem segítségeteket. Tarsashazunk alapito okirataban benne van hogy a kemenyek kozos tulajdonban vannak, ezert egy lakonk kérte a kozos kepviseletet,hogy a belelest fizesse ki a tarsashaz. A belelesre foketusz szolitotta fel a tarsashazat,es nem fejlesztes miatt kell béleltetni. Közoskepviselo megigerte neki,hogy a beleles koltseget betudja a kozos koltsegbe, mert osztatlan kozos tulajdonu gyujtokemenyek vannak. Kozgyulesen pedig uj SZMSZ tervezettel allt elö a tarsashazkezelonk. (Ez elfogadasra került egyebként)AZ uj iratban az szerepel,hogy senkinek nem fizet a haz ilyen esetben..így a korabbi hatarozott igereteit gyorsan el is vetette. Kerdesem az,hogy ilyet tehet? Leirja 100x hogy kozos tulajdon a kémény, es ha foketusz szolitotta fel, akkor a tarsashaz fizeti a belelest...majd arra hivatkozik h az uj SZMSZ elfogadasra kerult(igeretek utan 2honappal) igy a korabban leirt dolgok semmisek. Ilyen esetben visszahatòlagos a mòdosítas,es felülír minden korabbi dolgot? Koszonom szepen a valaszokat.

Ti mi # 2019.09.18. 04:07

Az önkormányzat nem tudja megoldani, nálam van.
Azért köszönöm!

oligaliga # 2019.09.17. 19:14

Akkor marad az, hogy az energiaellátást az önoormányzatnak kell megoldania.

Ti mi # 2019.09.17. 18:21

Oligalika

Már átvette a csatornázási művek. Csak az áram megy tőlem, ami hozzá kell.

oligaliga # 2019.09.17. 17:42

Ettől függetlenül át kell adnod az üzemeltetést. Neked ez csak jó, mert a karbantartás, javítás a szolgáltató költsége lesz, sőt, az első főelem cseréje után a szivattyú is. A javítás egy rendes átemelőbe való szivattyúnál (nem a tescós vízsszivattyúra kell gondolni) több százezer forint is lehet.

Ti mi # 2019.09.17. 17:19

Szeretném, ha ez szépen megfogalmazva kerülne az okiratba, ezért érdeklődtem, hátha valaki más is van hasonló helyzetben.

Ti mi # 2019.09.17. 17:18

Oligalika
Szomorú örökös
Alfateam

Köszönöm a válaszotokat :)

Újépítésű családi házak vannak egy telken. Úgy lett kiépítve, hogy arra a házra kötötték rá a rendszert, akihez a legközelebb van az átemelő. Ezért lettem én :)
Nem lehetett máshogyan megcsinálni.
Teljesen egyetértek, hogy a havi elszámolás lenne a fer, de ennek ellenére én éves fizetést szeretnék.

oligaliga # 2019.09.17. 16:12

Annyiban pontosítok, hogy a jogszabály szerint az önkormányzatnak kell kiépítenie a felhasználótól független energiaellátást a szivattyúhoz, illetve ha ez aránytalan terhet róna rá, akkor meg kell állapodnia a költségviselésben a tulajdonossal.

oligaliga # 2019.09.17. 16:06

Ti mi

Ez a házi szennyvíz átemelő a Társasházak szennyvizét emeli át a szennyvíz vezetékbe? Mert ha igen, akkor felajánlhatod, sőt, fel kell ajánlanod üzemeltetés átvételre a víziközmű-szolgáltatónak.

Miután átveszik, az üzemeltetés teljes költsége, ideértve a villamos energiát is, a víziközmű-szolgáltatót terheli.

Szomorú örökös # 2019.09.17. 15:55

alfateam

Nincs a háznak saját mérője?

Nem alapfeltétel egy társasháznál. Több olyan társasház van, ahol nincs közös mérő.

Ti mi

Abban megegyeztünk, hogy egyenlő arányban fizetünk.
Nem szeretnék minden hónapban menni a pénzemért, így arra gondoltam, hogy előre egy évre fizesse ki mindenki a pénzt.

Előre szerintem nem lenne tisztességes, én inkább havonta olvasnám le a külön mérőt és az alapján fizettetném ki velük, bármennyire is macerás.

alfateam # 2019.09.17. 15:48

" A szennyvíz megoldása átemelős szívattyúval történik, melyhez az áramot én biztosítom, mert az én rendszeremre lett rákötve egy külön mérő órával "

Nincs a háznak saját mérője?

Ti mi # 2019.09.17. 15:38

Üdvözlök Mindenkit!
3 lakásos társasházban lakom. A szennyvíz megoldása átemelős szívattyúval történik, melyhez az áramot én biztosítom, mert az én rendszeremre lett rákötve egy külön mérő órával . A kérdésem az lenne, hogy mi szerepeljen az alapító okirat mellékletében, hogy ne legyen a jövőben gond a másik két házzal.
Abban megegyeztünk, hogy egyenlő arányban fizetünk.
Nem szeretnék minden hónapban menni a pénzemért, így arra gondoltam, hogy előre egy évre fizesse ki mindenki a pénzt. Természetesen a befizetett csekkről másolatot kapnak minden hónapban. Túlfizetésnél visszaadom a pénzt.

Hogyan szerepeljen mindez az alapító okiratban, hogy jogilag elismerhető legyen?
Köszönöm!

Alexa612 # 2019.08.23. 16:16

A többesszám azért mert egy párról beszélünk, a ház képviseleti szerződésében mindkettőjük megvan jelölve erre a pozícióra. A fejfájást az okozza hogy már 18.500ft a közösköltség, de azon kívül hogy a küllem elmegy, nem sokra mentünk, mert a munkálatoknak súlyos hiányosságai vannak.
Ezen felül a hitel mindig egy előzetes árkalkulációval lett felvéve. A szerződések szerint belefért volna minden a keretbe, és mégis csak félig lettek azok megcsinálva így jött az újabb hitel ötlete.
Arról nem beszélve hogy olyan munkálatra is lett fizetve "elm." ami még véletlenül se lett megcsinálva

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.23. 15:46
  1. Nem a közös képviselő kötelez, hanem a többség. Kölcsön felvételére az sem - de olyan közös költség fizetésére, amellyel adott idő alatt befizetsz annyit, mint a lakástakarék teljes megtakarítása lenne, igen.
  2. Ha arra gondolsz, akkor sok közös képviselő - különösen a cégek - egyúttal társasházkezelők is. Ha esetleg egyedi vállalkozási szerződésekről beszélsz, az már összeférhetetlen, kivéve, ha a konkrét szerződést a közgyűlés szövegszerűen hagyja jóvá. (De az ellenőrzéssel még akkor is aggályos.)
  3. Ezt nem értem.
  4. Ezt se.

(Mi ez a többesszám? Hát hány közös képviselőtök van erre a kis házra?)

Alexa612 # 2019.08.23. 15:00

Üdv!
Szeretnék pár kérdést feltenni, remélem kapok rá választ.
8 lakásos társasházban élünk(saját tulajdon)
A közös képviselők már a 3.fundamentás hitelre kényszerítettek rá minket, mondván hogy sose elég a munkálatokra a pénz. A számlákért könyörögni kell, sőt volt hogy közgyűlést hivatott össze és a lakók előtt vont kérdőre minket hogy mégis mire kellenek a számlák. A szerződések elméletileg lefedték az egész munkálatot, és elég nagy előleget is fizettek ki ennek ellenére szinte minden munkálat félbe maradt a pénz hiányára hivatkozva. Eddig más vállalkozók keze alatt voltak a ház körüli tevékenységek, most azonban a közös kipviselőnk létrehozott egy vállalkozást és ő csinál mindent, mondván hogy ez a legolcsóbb. (hozzáteszem valószínűleg egy szakember harmad annyiért megcsinálta volna azt amit ő...)
A kérdéseim azok lennének
1; Tényleg bármennyi hitelre kötelezhet minket ha a többséget megnyeri?
2; a közösképviselő lehet e a megbízott vállalkozó? (nem egyezett bele mindenki)
3;ha a felvett hitelből nincs megvalósítva a tervezett munkálatok fele se, nem lehet felelőséggre vonni érte őket?
4;a közös képviselők eladták a lakásukat. Pár napja elkértük a bejelentett lakcímüket, és ők a társasházi címet adták meg, hogy továbbra is oda vannak bejelentve. A hivatalos szerződésen miszerint a képviselő lesz az új vállalkozó az új "tulajdonos" (aki megvette a lakást) a tanú. Ha nincs átiratva a lakás a felvásárló nevére akkor szabályos e hogy ő írta alá a dokumentumot?
Várom válaszotokat ????

MajorDomus # 2019.07.11. 19:00

Sajnos Kbs-nek igaza van.
Azért mert a tulaj 7 éves,az nem jelenti azt,hogy a lakással szemben nem lehet érvényesiteni a társasház követelését!
Például jelzálogjoggal.
.
A képviselőtök lusta dolgozni! Cseréljétek le!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.11. 16:29

Én téged - szervusz, itt mindenki tegeződik - semminek nem tituláltalak. De ha már szóba hoztad: aki így köszöni meg a segítséget (mert talán fel sem ismeri), az tényleg nem nagyon okos.

tea466 # 2019.07.11. 15:19

Köszönöm, hogy butának titulált, már megérte ide beírni. Lényeg, hogy Ön viszont okos.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.11. 10:17

Butaság, amit írsz. A társasházatoknak vagy ügyvédet vagy közös képviselőt kellene váltania. Vagy mindkettőt.

tea466 # 2019.07.11. 06:41

Egyébként nagyon köszönöm, hogy válaszoltak a felvetésemre, de sajnos, ha annyira egyszerű lenne ez az eset, mint ahogy a válaszokból kitűnik, nem írtam volna ide a Jogi fórumra.
Azért köszönöm, hogy elovasták.

tea466 # 2019.07.11. 06:26

Köszönöm a válaszolat. Sajnos nem árvereznek el semmit, sok-sok éve megy ennek a milliós tartozással rendelkező tulajdonostársnak a tartozásos ügye, mára másfél milliósra duzzadt. A lakást a hétéves gyerekére íratta át, így a gyámhatóság miatt semmi retorzió nem alkalmazható velük szemben, legalábbis a közös képviselő évek óta ezeket az infókat adja nekünk.
Ja és hogy ne szavazzuk meg? Ez így lenne a legjobb, de sajnos sokan nem látják át, hogy mibe lépnek bele és, ha még egy kicsit motiválják is, könnyen aláír mindent. A többség sajnos ilyen. Motiváció meg van, pl. a kivitelező jelölt részéről, aki maga kereste meg a házunkat ezzel a projekttel és nem mi kerestük őt. Érdekes nem?
Ez van.