S.O.S. - IKERHÁZ eltérő utcafront - SZABÁLYOS?


Majordomus # 2023.11.03. 21:11

Hát azért ott lehet egyezkedni a másikkal...

Aranyból nem,de normál áron vállalom...

nanemaaa # 2023.11.03. 08:43

Vagyis közös a felújítási költség....
Közös. De nem lehet aránytalan. Magyarán, ha a társtulajdonos aranyozni akarja a tetőt, a másik tulajdonosnak azért nem kell kifizetnie annak a felét. ;)

Majordomus # 2023.11.02. 20:27

Vagyis közös a felújítási költség....

nanemaaa # 2023.11.02. 11:39

MD
Hát,ha külsőleg egy épület képét mutatja,akkor vakószlinüleg közös a tetőszerkezet ...”.

Ez egyáltalán nem így van. Hiszen a telekhatár mentén mindkettőnek tűzfalasnak kell lennie, tehát a tető mindenképpen megosztott a telekhatárok mentém. Egyébként az sincs a jogszabályban előírva, hogy a két épületnek egymás tükörképének kell lennie, a lényeg, hogy egy épület képét mutassa. Ergo még alakjában is eltérhet egyik a másiktól. Hiszen egy többlakásos épület sem csak egy egyszerű kocka. Az illeszkedésnek pedig számtalan műszaki megoldása létezhet.
De ahogy végig olvastam az eddigi társalgást, számomra is egyértelmű, hogy itt nem ikerházról, hanem egy kétlakásos lakóépületről beszélünk. Ez esetben pedig a tető, illetve az épület valamennyi tartószerkezete is osztatlan közös tulajdon.

Majordomus # 2023.11.01. 20:43

Hát,ha külsőleg egy épület képét mutatja,akkor vakószlinüleg közös a tetőszerkezet ....

osztap # 2023.11.01. 20:09

Van, aki meg az OTÉK 1. mellékletét olvasgatja. :)

54. Ikerház: két szomszédos építési telek közös oldalhatárán álló, egymástól független épületszerkezetekkel és közműbekötésekkel megvalósított, tűzfalakkal csatlakozó két olyan önálló épület, amely külsőleg egy épület képét mutatja.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

A kérdezőnek valószínűleg nem ez van. Ha ez volna, akkor a szomszéd teteje a szomszéd baja volna.

drbjozsef # 2023.11.01. 20:01

Alapos,

Ez tévedés, ugyanis az "ikerház" nem építési, építéshatósági definíció.
Van, aki úgy érti, hogy EGY telken (egy helyrajzi szám) két külön bejáratú épület két lakással (ekkor nyilván minden szerkezet közös), van, aki úgy, hogy két egymás MELLETI telken (két külön helyrajzi számon) ugyanazon telekhatárra épített két teljesen külön épület. Esetleg van aki úgy, hogy ennek a kettőnek valami hibridje.
Mert ez nem egy egzakt fogalom.

Ha a kérdező használati megosztásról ír, akkor valszeg az előbbiről van szó, egy telken egy kétlakásos ház. És akkor, megintcsak valószínűleg, hiszen nem fejtette ki a kérdező, de közösek a szerkezetek, közös a tetőszerkezet.

Alapos # 2023.11.01. 18:39

MD..
A használati megosztási szerződés általában a telek használatára vonatkozik”.
Ja plusz minden másra amit a szerződőfelek be kívánnak venni a szerződésükbe.

Nálam kb . 3 oldalon van részletezve és még mindig kiderül,hogy ezt is azt is be kellene venni.

Alapos # 2023.11.01. 18:29

újmotorosautó!

Elsőnek tisztázni kell,hogy tényleg ikerház,vagy csak annak gondolják..
Az igazi ikerházon semmiközös nincs. Eleve úgy épül, hogy semmi ne legyen közös.
Az építési engedélyt is úgy adják ki,hogy megfeleljen a teljes elkülönülésnek.Közös csak az azonos helyrajzi szám. És kitétel az egymás melléépítés.

Anno jó pár éve egy vállalkozó egy telekre épített kettő lakást. A két lakás majdnem ikerház,de nem az. Az érintkezésnél csak egy szimpla fal van a duplafal helyett, két vizakna helyett csak egy, ráadásul az egyik telekrészen.
Mondjuk szóban ikerről beszélt a vállalkozó,írásban viszont sehol sem szerepel az iker kifejezés.Helyette szimplán kettő lakásos épület.

Ahogy egy egyemeletes épület amiben egymás felett van kettő tők azonos lakás,azért az nem ikerház

Majordomus # 2023.10.28. 19:38

A használati megosztási szerződés általában a telek használatára vonatkozik.

Ebben a legritkább esetben van rögzítve a karbantartás megosztása.

Ebben az esetben a költségek felét neked kell viselned.

drbjozsef # 2023.10.28. 18:28

Használatbavételi megállapodással szét vagyunk választva.

Úgy érted : használati megosztási szerződéssel?

Ha igen, és abban nincs rendelkezés arról, hogy a javítási, karbantartási, felújítási munkálatokat hogyan fizetitek (ezek azért jó esetben benne szoktak lenni, és mindenki a saját használatú részét fizeti, bár ha a tető teljesen közös (tehát nem definíció szerinti ikerház), akkor azt közös fenntartásúvá szokták), és jól értem, hogy ez egy telken egy osztatlan közös tulajdon, akkor igen, a Ptk. szerint tulajdoni hányad arányában viselitek a költségeket.

újmotorosautó # 2023.10.28. 13:02

Üdv!

Segítséget kérnék!
Ikerház egyik felének tulajdonosa vagyok. Használatbavételi megállapodással szét vagyunk választva. Az ikerszomszédom jelezte, hogy a tető felette lévő részének egyik végén, amely lakóterületet nem ér, annyira átázott a gerenda (szelemen), hogy javításra szorul. Erre ő kapott egy javítási árajánlatot, amely összegnek a felét szerinte nekem kéne állni. A biztosítója szerint karbantartási vagy kivitelezési hiba, ezért nem fizet. Valóban állnom kéne az ő feletti tetőrész javításának felét?

nanemaaa # 2009.11.06. 20:28

Nem. Igen.
;)
(tök mindegy, hogy mikor alakult ki, a lényeg, hogy most ikerházas.)

wenerb # 2009.11.05. 13:02

Köszönöm a választ! Még egy kérdésem lenne ezzel kapcsolatban.
Az változtat valamit a helyzeten, hogy ugyan ikerházról van szó, ami annak idején egy közös telekre épült (egy helyrajzi számon), de azóta már különváltunk, tehát a két ingatlan két helyrajzi számon szerepel?
Ugyanúgy kell értelmezni ebben az esetben is az OTÉK ikerházas beépítésre vonatkozó rendelkezéseit?

wenerb # 2009.11.05. 12:57

Köszönöm, én is így gondoltam! Még egy kérdésem lenne ezzel kapcsolatban.
Az változtat valamit a helyzeten, hogy ugyan ikerházról van szó, ami annak idején egy közös telekre épült (egy helyrajzi számon), de az építés óta már különváltunk, tehát két külön helyrajzi számra került a két épület?

wenerb # 2009.11.05. 12:56

Köszönöm, én is így gondoltam! Még egy kérdésem lenne ezzel kapcsolatban.
Az változtat valamit a helyzeten, hogy ugyan ikerházról van szó, ami annak idején egy közös telekre épült (egy helyrajzi számon), de az építés óta már különváltunk, tehát két külön helyrajzi számra került a két épület?

wenerb # 2009.11.05. 12:56

Köszönöm, én is így gondoltam! Még egy kérdésem lenne ezzel kapcsolatban.
Az változtat valamit a helyzeten, hogy ugyan ikerházról van szó, ami annak idején egy közös telekre épült (egy helyrajzi számon), de az építés óta már különváltunk, tehát két külön helyrajzi számra került a két épület?

nanemaaa # 2009.11.05. 11:47

A közös telekhatár mentén az épületeknek nyílásmentes határfalakkal kell csatlakozniuk. Az országos tűzvédelmi szabályzat szerint a magasabb épületnek tűzfalas kialakításúnak is kell lennie egyben. Tehát nem nyúlhat át.

A szomszéd által emlegetett OTÉK előírás kizárólag az oldalhatáron álló beépítés esetén a szomszédos telek fölé nyúló eresz létesíthetőségére vonatkozik. Oldalhatáron állónál azért nyúlhat át, mert ott a szomszédban kötelezően be nem építhető kert van. A ti házatok nem oldalhatáron álló, hanem ikres...szóval nem ragozom tovább.

wenerb # 2009.11.05. 08:49

Üdv!

Egy ikerházzal kapcsolatos kérdésem lenne.
Az ikerszomszédom átépíti a saját felének a tetőszerkezetét ,és azt tervezi, hogy a tető át fog nyúlni a közös telekhatáron a mi telkünk/házunk fölé.
Van jogi lehetősége ilyet tenni ikerház esetén? Én úgy tudtam, hogy ikerháznál nemcsak a „földön“, hanem a levegőben sem nyúlhat át a szomszéd épülete a közös telekhatáron (ha jól emlékszem OTÉK alapján). Ő állítja, hogy 0,5 métert átnyúlhat!

Várom válaszaitokat!

Köszönettel!

nanemaaa # 2009.09.09. 16:05

Először is kezdem azzal, hogy a második felvetésed rossz következtetéseken alapul. Mint azt be is idézted, az ikerház önálló építési telkeken a közös telekhatár mentén egymás mellé épült, de szerkezeteiben teljes egészében önálló, tűzfalakkal csatlakozó lét épület, mely megjelenésében egy épület képét mutatja. Jelen esetben nálatok a két telek az igaz, ugyanakkor magad is írod, hogy közösek a telekhatáron álló falak és a tetőszerkezet, ráadásul nincs tűzfal. Magyarán teljesen szabálytalan a jelenlegi állapot.
Ha ebből ügy lesz, az építési hatóság szerintem kínlódni fog. Mindsen esetre én a helyedben az egyes szerkezetek közös tulajdonban állására hivatkozva nem járulnék hozzá a tető megbontásához, a héjazat cseréjéhez. Annál is inkább, mivel vélhetőleg az eltérő tetőfedések csatlakozása rengeteg eddig nem volt hiba forrása lehet (pl beázások)
Egyébként ha valóban szabályos ikerházról beszélnénk, és a helyi építési szabályzat nem tartalmaz sajátos rendelkezéseket, akkor elméletileg megoldható az eltérő fedés kialakítása. Igaz, ott ez téged nem érintene, hiszen a tetőhéjaláson túlnyúló két darab tűzfal megfelelő védelmet biztosítana. Az "egységes épület képét mutassa" követelmény ugyanis túlságosan szubjektív ahhoz, hogy az építési hatóság bele merjen vágni egy bizonytalan kimenetelű eljárásba, netán bírósági perbe.

fkami # 2009.09.09. 10:47

Az előző üzenetemből kimaradt, hogy az ügy tárgyát képező ingatlan minden tekintetben megfelel a 253/1997. (XII. 20.) az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormány rendeletben deklarált "IKERHÁZ" fogalmának!

Ikerház: két szomszédos építési telek közös oldalhatárán álló, egymástól független épületszerkezetekkel és vezetékekkel megvalósított, nyílás nélküli tűzfalakkal csatlakozó két olyan önálló épület, amely külsőleg egy épület képét mutatja.

Ennek tükrében, azaz az ikerház fogalmának jelen esetben megvalósuló értelmezésének tudatában várom MIHAMARABBI HOZZÁSZÓLÁSOTOKAT az imént leírt tetőfelújításos problémára!

fkami # 2009.09.09. 10:26

Üdv Mindenkinek!

SÜRGŐS segítségetekre lenne szükségem egy IKERHÁZ átalakítása/felújítása során adódott vitában:

A PROBLÉMA:
A vita tárgyát képező ingatlan egy 1985-ben épült családi ikerház, amely két külön bejáratú, külön helyrajzi számmal rendelkező házból áll!

Az ikerház teljesen egybe van épülve (közös a ház közepén lévő választófal, és a ház teteje is teljesen egybe van épülve).

A szomszéd szeretné a meglévő palatetőt felújítani úgy, hogy színes bitumenes lemezekkel szeretné befedni! A tetőszerkezetet tehát nem akarja megbontani, csak egy lemezekből álló új fedést akar a meglévő palatetőre!

Sajnos a mi anyagi helyzetünk nem teszi lehetővé, hogy a tető felét (azaz a mi oldalunkat) befedjük, a szomszédot azonban ez nem érdekli, és ő mindenképp el akarja végeztetni a saját részén (azaz az ikerház tetejének a felén) a felújítást, és egyáltalán nem törődik azzal, hogy így teljesen eltérő színű és eltérő anyagból készült tető lesz az ikerház egyik és másik felén!

KÉRDÉSEM:
A szomszéd megteheti, hogy figyelmen kívül hagyja az egységes utcafrontot, nem törődik semmivel, és módosítja a tető egyik felét?
Ha mindenáron el akarja végeztetni a felújítást, akkor nem lenne kötelező a teljes tetőfelületet módosítani? Azaz, ha a szomszéd ragaszkodik a saját elképzeléséhez (de mi nem tudjuk finanszírozni), akkor nem kellene neki a mi oldalunkon lévő tetőt is a saját oldalán lévőhöz hasonlóan átalakítania?

MIHAMARABBI SEGÍTSÉGETEKET ELŐRE IS KÖSZÖNÖM!