...
panelfelújítás társasházban
- 1
- 2
.
Dezső:
Szerintem egy közepes tehetségű családapa is könnyedén lecserélheti.
De csak a 40%-át. A maradék 60%-ot a fűtő lakók fizetik... Van, ahol még rosszabb a helyzet, nálunk is először a 80-20 lett megszavazva, mondván, hogy Svájcban is ez vált be. Ja, kérem, hogy Svácjban nem jellemző a lakók általi trükközés?
nandy
Azért egy radiátor "lecserélése" nem ilyen egyszerű!
osmi
A gondolkodó ember megnézi, hogy mit olvas, és nem félinformáció alapján állít valamit valósnak!
Hány hőmennyiségmérős ház tulajdonosa veszi azt észre és sérelmezi, hogy enyhébb időben túlfűtés van? Szerintem nagyon kevés, csak arra van gondja, hogy a fűtőtesteit letekerje, pedig a házba szükségtelenűl bejövő energiát ugyanúgy fizetnie kell.
Csalni pedig végtelenül egyszerű. A régi aluradiátorra felszerelteted a mérőt, eleinte még azzal fűtesz (hogy ne legyen nulla a fogyasztás, mert az feltűnő). Aztán amikor jön a kemény tél, lecseréled egy acél lapradiátorra, és máris mérés nélkül fűthetsz. Tavasszal aztán visszarakod a régi radiátort.
Csak akkor jönnek rá, ha tetten érnek, mert utólag már nem lehet bizonyítani semmit...
Ily módon is sikerül a tházi lakók azon vágyát nem teljesíeni, hogy minnél kevésbé függjenek egymástól.
Van ahol ezt előbb felismerték és a szavazatuk szerint jártak el.
Vegyünk egy példát:
Adott egy ház mondjuk 10 lakással (plusz lépcsőház). Úgy döntenek, hogy 60-40 arányban osztják fel a költségeket (60%: mérés, 40%: átalány).
Bejön 10 GJ hőmennyiség. A 10 lakóból csak 3 fűt, a többi nem (vagy csalnak).
Az egyik lakásban elfogy 10 egység, a másikban 12 egység, a harmadikban 15 egység. Az arányszámok: 0.27, 0.32, 0,41. "elfogyasztott" hőmennyiség:
1.62 GJ, 1,92 GJ, 2,46 GJ.
Köv. évben még egy lakó fűteni kezd, 10 egységet elhasznál. Tételezzük fel, hogy ugyanannyi GJ-t fogyasztott a ház, mint tavaly, és a másik 3 lakás is ugyanannyi egységet használt el.
Az arányszámok: 0.21, 0.25, 0.32, 0.21.
"elfogyasztott" hőmennyiség: 1.26 GJ, 1,5 GJ, 1.92 GJ, és még egyszer 1.26 GJ.
Tehát a három lakás az előző évben papíron "többet" fogyasztott, pusztán azért, mert a másik hét lakó nem fűtött, a bejövő hőmennyiséget viszont valakinek mindenképpen ki kell fizetnie...
Minél többen nem fűtenek vagy csalnak egy épületben, annál jobban megszívják a többiek.
Az valóban aljas demagógia, hogy annyit fizet, amennyit fűt.
Ennek egy része is korrigálható, ha a többség megszavazza.Illetve vissza lehet állni a lm3 szerinti elszámolásra. MINDIANA-éknál van akik ezt szertnék.
Nem is a hkp. fogasztás érdekel, hanem az, hogy a lakásonkénti mérést számos tényező befolyásolhatja. Ez az, amit a tulajdonosoknak senki nem mond el előre, csak utólag jönnek rá a saját kárukon.
nandy!
A hőkp. fogyasztási adatok a FŐTÁV honlapján figyelemmel kísérhetők.
Akkor lenne a lakások szintjén is 30%-os megtakarítás, ha nem lenne költségmegosztás, hanem mindenki átalány alapján fizetne.
Szerintem két különböző dologról beszéltek.
A 30% megtakarítás a fogyasztára vonatkozik, nem az alapdíjra (arra egyébként adnak 10%-ot). Ráadásul épületre vonatkoztatva.
Lakásonkénti bontásban szerintem senki nem tudja megmondani, ki mennyit spórol, hiszen sok múlik a fűtési szokásokon, laknak-e a szomszédban, fűtenek-e a szomszédok stb...
Lehet, hogy a ház összességében megtakarít évente 30% energiát, de ha a lakóknak egy része nem fűt (nem lehet rá kötelezni), vagy csal, akkor a becsületes lakók fogják azt megfizetni, így szükségszerűen nem lesz megtakarításuk, sőt...
Nálunk is hasonló a helyzet, bár minket még arról sem tájékoztattak, hogy a ház fogyasztása mennyivel csökkent, ill. csökkent-e egyáltalán.
Az biztos, hogy a tavalyi 0.48-as (légköbméter alapján számolt) felhasználásomhoz képest idén már 0.778-cal számolnak. Pedig 2007-ben még fullon ment a fűtés, sokszor 26-28-30 fok volt a lakásban, tavaly (amióta mérik) jócskán visszavettünk...
ragyasdezso!
Nálatok!
"Laikusként nem kellene számítgatásokat végezni! Elvégzik azt helyetted azok akik már túl vannak rajta, és bizonyíthatóan 6 év a megtérülési idő!"
Ha figyeltél volna, ők az 5.éven vannak túl.
Nehogy már szégyenkezni kelljen azért, ha valaki gondolkodó ember, bár nem k.k. ! Bár minden k.k. alaposan és szakszerűen mérlegelne mielőtt aláírogat!!
MINDIANA
Azt amit ajánlasz, úgy hülyeség ahogy van! Ráadásul évekkel ezelőtt készült, egy magába zuhant ember agyszüleménye. (kb. olyan mint amivel most riogatnak: a védőoltással chipet juttatnak minden beoltott emberbe a világuralom első lépéseként!!)
Az energetikusok nem hiszem, hogy ilyet mondanak, ugyanis a pályázat feltételei között szerepel, hogy az elért megtakarítást 5 éven át kötelesek az igénybe vevők jelenteni. És még minden esetben hozta a 30%-ot!
A számításod sem helyes, ugyanis a nyílászzáró és a szigetelés mellett a tetőt és a pince födémeket (sok helyen a liftet) is felújítják és ezt alapból nem vetted figyelembe. Laikusként nem kellene számítgatásokat végezni! Elvégzik azt helyetted azok akik már túl vannak rajta, és bizonyíthatóan 6 év a megtérülési idő!
Üdv!
Mindenkinek ajánlom a következőket:
http://www.csm.hu/…gosztas.html
MEKKORA MEGTAKARÍTÁS ÉRHETŐ EL AZ ABLAKCSERÉVEL ÉS A HŐSZIGETELÉSSEL?
# ~ 20-30% -os megtakarítás érhető el, miután a fűtéskorszerűsítés is elkészült.
10-ból 8 energetikus szerint maximum 10-15%
Kicsit utána számoltam.A saját költségeim fűtési idényben 170.000.-Ft, ugyanis az átalányon nem tudok spórolni.Kiszámolom 30,20,és 15% 10% megtakarításra:
A felújítás 960.000.-Ft-ba kerül.
1 év alatt megspórolom a 170EFt 30-20-15-10%-át
Tehát számolom megéri-e a felújítás:
30% 960.000.-Ft :(170.000:30%)=960.000:51.000=18év
20% 960.000.-Ft : 34.000.-Ft= 28 év
15% 960.000.-Ft : 25.500.-Ft= 37 év
10% 960.000.-Ft : 17.000.-Ft= 56 év
Gondolom jól számoltam.
Kinek mi a véleménye?
Anna
juju
A házra veszi fel a támogatást, de abból le kell vonni a már előzetesen saját erőből felújított nyílászárókat.
Azt mondta a közös képviselő, hogy nem lakásra veszi fel a támogatást, hanem az egész 10 emeletes házra.
Nekem is érthetetlen??? Bocs, hogy rabolom az idejét, de akkor az nem lehet, hogy a házban lévő összes lakásra ?????
Vagy ő nem tudja jól?
juju
A kész nyílászáróra nem tud felvenni támogatást.
A panelfelújításhoz a kk. az összes lakásra veszi fel a támogatásokat, de akinek már van ablaka annak a támogatása befolyik a közösbe, abból "minőségi munka és „sikerdíj“ lesz", ezt mondta a kk.
Én kb. 3 éve csináltattam uj ablakot, önkormányzati támogatást nem, de állami támogatást kaptam rá.
Akkor most másodszor is felveszi a kk. az állami támogatást?
Törvényes ez? Mit lehet tenni?
köszi
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02