osztatlan közös tulajdon

ObudaFan # 2016.04.26. 10:13

Amari83

Meg lehet próbálni egy pert a közös tulajdon megszüntetése iránt.

Amari83 # 2016.04.26. 11:07

Köszönöm a kommenteket. A pert próbáljuk elkerülni, de mivel ennyire képtelenek bármilyen megegyezésre, valószínűleg elkerülhetetlen lesz.

Én is való későinek érzem, de nem én voltam eddig a mi részünk tulajdonosa. Nemrég derült ki számomra (kb. 1,5 éve), hogy a másik rész még a 35 évvel ezelőtti tulajdonos nevén van.
A telek története: A ház egy házaspáré volt, ők elváltak, kettéosztották telket. Az egyik felét megvette édesanyám, nálunk minden átiratás, közműbevezetés rendben volt. A másik felét a nagynéném vette meg e férjével, de nem iratták át, semmi közművet nem vezettek be. Később elváltak, a nagynéném maradt a telken, de továbbra sem volt átiratva. A nagynéném 2004-ben elhunyt és 2-3 év múlva beköltözött az ő volt férje, de nem lakni, hanem vmilyen műhelyt üzemeltetett. Miután a volt férj átesett egy agyvérzésen a telekrészüket valahogy átiratták a 35 évvel ezelőtti állapotra, ami már természetesen nem volt érvényes (a nagynéném halott és volt egy válás is). A volt férj gyorsan átajándékozta az ő részét a gyerekeire, a nagynéném részét a hagyatéki tárgyalás után írták át az ő gyerekei nevére. Így kaptunk 4 tulajdonost, aki közül egy külföldön él, a másik állami gondozott. Velük nem tudtunk dűlőre jutni.
Én az egészről akkor szereztem tudomást, amikor átiratták a telket, azóta próbálok megoldást keresni. Azért fordultam a a fórumhoz, mert nemrég óta vagyok én a tulajdonos és a telek megvásárlásának felajánlásával nem értem el cél. Bár még reménykedem, hátha vmelyik tulajdonos meggondolja magát és én lehetek a többségi tulajdonos.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.26. 11:13

kettéosztották telket.
Vagy ebben tévedsz, vagy abban, hogy közös tulajdon.

Amari83 # 2016.04.26. 11:47

Amikor az édesanyám előtti tulajdonosok elváltak, készült vagyonmegosztás, ez tartalmazza a telek két részre való választását kerítéssel. Édesanyámék már ebben az állapotban vették meg.

Amari83 # 2016.04.26. 11:50

Ha jól tudom ezt hívják használati megállapodásnak?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.26. 13:21

Az lehet. De az nem az ingatlan megosztása. Nem okos dolog ilyet megvenni.

Amari83 # 2016.04.26. 17:50

A mi célunk az lenne, hogy az egész telek a miénk legyen.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.26. 18:24

Akkor lásd ObudaFan javaslatát.

MajorDomus # 2016.04.26. 19:50

Nem lesz egyszerű a külföldön élő tulajdonosokkal.

Amari83 # 2016.04.27. 11:44

Köszönöm a válaszokat. :)
Még próbálunk tárgyalni, de ha nem sikerül, marad a per.

GregorMan # 2016.04.27. 13:10

4 lakásos társasház bérlői 1974-ben még a lakások magántulajdonba vétele előtt kérvényezték, hogy a régi udvari garázs, műhely és 3 db fáskamra helyett minden lakáshoz egy-egy nagyobb méretű garázsként is használható kamrát építhessenek. Az építési engedélyen a „a jelenlegi romos kamrák helyén 4 db kamra építése” szöveggel az engedélyt megkapták, így építőközösségbe tömörülve megépítették az új kamrasort, de elmaradt a földhivatali bejegyzés. Azóta a magántulajdonná vált lakások többször gazdát cseréltek adás-vétel, öröklés, stb. által, de a tulajdoni lapon még ma is a kamrák építése előtti elbontott épületek szerepelnek.

Kérdés: A kamráknak mi a tulajdoni formája?

1. Közös tulajdon, mert nem történt meg a lakásonkénti bejegyzés, ami a tulajdoni hányadokat is érinti fogja!
  2. Külön tulajdon, mert a külön tulajdonként bejegyzett kamrák helyett épültek, annak mintegy „jogutódai”, ha más is a méretük.

Előre is köszönöm a választ.

ObudaFan # 2016.04.27. 14:49

Az attól függ, hogy a régi kamrak hogyan szerepelnek a tulajdoni lapon, kinek a nevére vannak bejegyezve.

GregorMan # 2016.04.27. 17:12

1974- ben a Magyar Állam volt a tulajdonos, de a régi már elbontott épületek lakásonként külön tulajdonban voltak a bérlők használatában.

A bérlők, akik egyben az építtetők is voltak, mikor magántulajdonba vehették, még a régi már lebontott épületeket tartalmazó tulajdoni lappal vették meg.

Az évek alatt aztán többször öröklés , adás-vétel következett be, hol az egyik, hol a másik lakáson, de ma is a régi épületek, tulajdoni hányadok vannak a tulajdoni lapokon.

Azt szeretném tudni, hogy a létező, de nem bejegyzett épületek, autómatikusan a lebontott épületek helyébe léphettek-e, és akkor külön tulajdonnak számítanak,

vagy míg nincsenek bejegyezve a mindenkori tulajdonosok közös tulajdonát képezik?

GregorMan # 2016.04.27. 17:21

Még annyit, hogy a régi építtetők, egyben első magántulajdonosok, már rég nem élnek. Kapcsolat már csak öröklés által van egyikükkel.

polgár5 # 2016.04.27. 20:17

Tisztelt Fórum!
A testvéremmel közösen, 1/2-1/2 arányban örököltünk egy balatoni ingatlant. Én az ő részét szívesen megvenném, de nem akarja eladni, a közös tulajdon fenntartását szeretné. Tudom, hogy a bírósághoz fordulhatok a közös tulajdon megszüntetése miatt, de azt nem tudom, hogyha ő akkor azzal áll elő, hogy ő is magához váltaná, akkor mi alapján ítéli oda valamelyikünknek a bíróság.
Előre is köszönöm, ha valaki tud válaszolni.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.28. 04:55

Mondjuk, hogy ki ígér többet a másiknak?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.28. 04:56

(De a végrehajtó általi értékesítés is jó opció, az árverésen lehet egymásra licitálni. Mondjuk, a végrehajtónak meg lehet 10% jutalékot fizetni...)

MajorDomus # 2016.04.28. 16:57

Mondjuk a megállapodás a legolcsóbb.

MajorDomus # 2016.04.29. 19:47

Mondjuk 30 %-al!

Dakova # 2016.05.28. 21:59

Kedves fórumozók!

Adott egy közös tulajdonú ingatlan ami használati megosztással rendelkezik (2 lakás külön utcafronti bejárattal). Az idei évben a saját részemet bővíteni szeretném és az építési engedélyhez vélhetően szükségeltetik egy beleeggyező nyilatkozat a társtulajdonosomtól. De mivel szellemileg nem vagyunk egy szinten sajnos a mai napig nem érti a közös tulajdonjog fogalmát ezért nem hajlandó aláírni semmit. Egyébként a telek 4/6 tulajdoni hányada az enyém és az övé 2/6. A kérdésem, hogy ha ő nem írja alá a nyilatkozatot mit tudok tenni, hogy az építkezés megvalósuljon? Köszönöm

ObudaFan # 2016.05.29. 06:35

Polgári pert indíthatsz a jognyilatkozat pótlására.

MajorDomus # 2016.05.29. 09:20

Vedd meg a részét! Eloszlik a homály!

Dakova # 2016.05.29. 09:42

Köszönöm! Megvenném , de nem adja el vagy ha eladná is irreálisan magas áron. A peres utat kikerülni lehetetlen? Annak mennyi átfutási ideje és anyagi vonzata van?

MajorDomus # 2016.05.29. 09:57

Kérheted a közös tulajdon megszüntetését!
a biróság majd megállapitja a reális árat! jobban járnál!

Immaculata # 2016.05.29. 16:16

az építési engedélyhez vélhetően szükségeltetik egy beleeggyező nyilatkozat a társtulajdonosomtól.

Dakova

Nem kell.