osztatlan közös tulajdon

ObudaFan # 2016.02.09. 17:09

KatLin0226

A tobbi tulajdonos hozzajarulaya nelkul eladhato az ingatlan, de elovasarlasi joguk van. Ez azt jelenti, hogy az altalad elfogadott ajanlatnak megfelelo vetelaron vehetik meg az ingatlant. A kozmuvek vonatkozasaban lehet almeroket felszerelni, de lesz egy kulonbozet, amit egyetemlegesen alltok.

Katalin0226 # 2016.02.10. 09:43

Köszönöm szépen a válaszokat!

szkubidu # 2016.02.12. 13:18

Tisztelt "aki segíteni tud"

Kárpótlásból 2 házaspár egy osztatlan közös mezőgazdasági területet kapott több tíz éve. Ebből 3-an jó viszonyt ápolnak a megosztás nem okoz problémát, erről szóbeli megállapodást kötöttek annak idején.(kinek melyik rész stb.) viszont a 4. már nem ilyen kompromisszum kész(azóta elvált). Van-e jogi út a sorsoláson kívüli megosztásra, úgy ahogy azt annak idején megbeszélték. nekem a 374/2014 (XII.31.) alapján ez nem jön le :(

köszönettel: én

Nina004 # 2016.02.18. 10:34

Üdvözlök Mindenkit!

A problémám a következő lenne: testvéremmel vásároltunk (50-50%-ban) két db egymás mellett lévő telket,majd telekalakítás során összevonattuk.Osztatlan közös tulajdonként,használati szerződést fogunk egymás között írni.A telek felső részén ő fog építkezni amihez nyél részen fog tudni eljutni,az utcafronti rész pedig az enyém.
A kérdésem az lenne,hogy kié a nyél rész??Kb 200nm-ről van szó,ami nem tudom,hogy területi hányadban kihez tartozik?Én úgy gondolom,hogy mivel én nem használom nem az enyém.Hol találok erről egy törvényi leírást vagy bármit ami alapján nem csak találgatnánk,hogy ki kell/lehet a nyél rész?
Köszönöm ha valaki tud segíteni.

Immaculata # 2016.02.18. 11:05

A tulajdonjogok adottak, az akkor sem fog változni, ha a használati szerződésben a használatról megállapodtok.

A használati szerződésben pedig a felek szabadon állapodhatnak meg. :)

Immaculata # 2016.02.18. 11:08

szkubidu

erről szóbeli megállapodást kötöttek annak idején.

Erről nem lehet szóbeli megállapodást kötni. Be kell jelenteni a Földhivatalba a földhasználatot (térképpel, berajzolva a használatot). A bírság azt fogja sújtani, aki nem gondozza az általa bejelentett földterületet.

Immaculata # 2016.02.18. 11:11

szkubidu

Lásd. 15. §.

MajorDomus # 2016.02.18. 21:48

Sujtani?
50 pálca?

ostyascukor # 2016.02.19. 17:50

Tisztelt Fórum

birtokomban van egy osztatlan közös tulajdonban egy lakás ami műszakilag (víz, gáz, villany) le van választva

mivel nincs külön helyrajzi száma a lakásnak (az egész háznak van 1 helyrajzi száma) ezért ha valaki meg akarja venni akkor hogy tudom neki meghatározni hogy a második emeleten balról a harmadik ajtó mögötti lakást takarja az én tulajdoni hányadom, és nem mondjuk a pincében az első öt tárolót
magyarul hogy lehet helyileg behatárolni hogy mit tartalmazz én tulajdoni hányadom
nekem ez meghatározva csak az én adás-vételi szerződésemben van ami meg ugye nem publikus, ezt nem is mutogathatom a leendő vevőnek.

az megoldás ha elbattyogunk ügyvédhez, én odaadom ügyvédnek az én adás-vételi szerződésem (ami akkor készült amikor birtokomba került a lakás) és akkor az ügyvéd igazolja hogy valóban az adás-vételi szerződésben meg van hatázova hogy a második emeleten balról a harmadik ajtó mögötti lakás az amit én birtoklok?

segítésüket előre is köszönöm

Immaculata # 2016.02.19. 19:28

Az adásvételihez kell csatolni egy alaprajzot, amin be lehet határolni a területet.

MajorDomus # 2016.02.20. 10:15

Alapitó Okirat nincs?

ostyascukor # 2016.02.20. 13:24

nincs alapító okirat. az majd ha társasház leszünk :)

Immaculata, köszönöm szépen a gyors választ!

N. Miklós # 2016.03.21. 07:47

Tisztelt Fórumozók!
Adott egy ingatlan osztatlan közös tulajdonban, (1/2,1/2 )"elméletileg" közös jelzálog hitellel. A másik tulajdonos nem fizet, ezen már túltettük magunkat. Viszont az egyéb tartozásai miatt veszélybe került a jelzáloghitel.

A tulajdoni lapra ráterhelték a tartozását.
Az lenne a kérdésem, hogy lehetne-e magamra írattatni a tulajdoni hányadát, ha rá tudnám venni?
Illetve ilyenkor a tartozását először ki kellene fizetni, mielőtt bármit is lehetne tenni?

Köszönettel, N. Miklós

alisca74 # 2016.03.21. 11:27

Tisztelt Fórum!

Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben. Van egy osztatlan közös földterületem édesanyámmal és bátyámmal közösen, amin egy gazdasági épület (tanya) is van. Eddig bátyámmal műveltük, szemre megfeleztük a területet, egyik felét ő művelte, másikat én (édesanyám idős, ő már nem bírja, csak 1/4-ed tulajdonrésze van az osztatlan közösben.) Most jelezte bátyám, hogy ő sem kívánja tovább művelni, ezért vagy vegyem meg tőle, vagy ő eladja másnak. Én nem akarom megvenni az ő részét, viszont a kérdésem az, hogy ebben az esetben ő eladhatja vad idegennek az osztatlan közösből a rá eső tulajdonrészét? És ha igen, akkor előtte ezt ki kell méretni, ez a bátyám dolga lenne ilyen esetben? Illetve a gazdasági épület (tanya) tulajdonjogát is eladhatja idegennek? Mert elég fura helyzet lenne, hogy vad idegennel kéne megosztozzam az épületen, kulcsot adni neki, stb. Kérem, aki jártas ebben, adjon választ, köszönöm!

kutyus44 # 2016.03.21. 13:49

Tarsashaz osztatlan kozos tarolojanak tulajdoni hanyadat nem ertem. Lakasomhoz van 26/1000. Az mit jelent? Lakasom 42nm. Ezek a szamok mik? Hany nm tarolo jar ezek szerint? Elore is koszonom a valaszt!

Szecsi1 # 2016.03.22. 16:35

5 éve váltam el, azóta nem volt vagyonmegosztás. A közös házban az ex él, semmi együttműködésre nem hajlandó. Mit lehet tenni? Konkrétan, rendelkezhetek-e a saját 1/2 részemmel, pl.elajándékozhatom-e, úgy, hogy az ajándékozott be is költözne? Kiadhatom-e albérletbe az 1/2 részem?
köszönöm a választ

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.22. 17:06

Igen, nem.

wpferi # 2016.03.23. 07:36

Az lenne a kérdésem, hogy az 1/2 tulajdonban lévő, de a mások tulajdonos beleegyező nyilatkozata nélkül nem használható társasházi (üzleti) ingatlan esetében a közös költség fizetési kötelezettség egyetemleges-e. Megtehetem-e, hogy csak a felét fizetem, anélkül, hogy később tőlem hajtanák be? Vagy álljon tovább üresen, én meg fizessem a költségeket, melyeket a másik tulajdonost terhelő jelzálog, és fizetésképtelensége miatt soha nem tudok majd behajtani?

MajorDomus # 2016.03.23. 22:23

Nem. Megteheted.

Az ingatlant minden tulajdonos jogosult használni a másik tulajdonos engedélye nélkül is.

Csak a tulajdoni hányadod után vagy köteles közös költséget fizetni.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.24. 06:23

Csak a tulajdoni hányadod után vagy köteles közös költséget fizetni.
Ezt azért többen vitatjuk.

MajorDomus # 2016.03.24. 22:24

24. §21 (1) A közös tulajdonba tartozó épületrész, épületberendezés, nem lakás céljára szolgáló helyiség és lakás fenntartásának költsége, valamint a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadás (a továbbiakban együtt: közös költség) a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk szerint terheli, ha a szervezeti-működési szabályzat másképp nem rendelkezik.

wpferi # 2016.03.27. 09:37

Kösz a segítséget, de még most sem tiszta: mintha tulajdoni hányad alapján történő fizetés az egyes albetétek hányada szerinti fizetésként is értelmezhető lenne az idézett paragrafus. Nem egyértelmű számomra, hogy az osztatlan közös tulajdonú albetétek tulajdonosaira is vonatkozik. A közös költségeket általában az egyes lakásokra állapítják meg, nem a tulajdonosokra. Persze lehet, hogy azért, mert általában ez áll. Én egyébként azért nem tudom használni, mert az önkormányzati üzletnyitási bejelentést újabban nem fogadják be csak mindkét tulajdonos aláírásával. Hiába a szerződés a másik tulajdonossal a használatra, hiába van kizárólagos birtokomban - amit nem vitat - az önkormányzat újdonsült baromsága miatt zsarolási pozícióban van. Ha emiatt üresen kell álljon, legalább a közös költséget tőle szedjék, ezt szeretném. De ha egyetemleges a fizetési kötelezettségünk, nincs értelme a cirkuszt csinálni.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.27. 10:40

mintha tulajdoni hányad alapján történő fizetés az egyes albetétek hányada szerinti fizetésként is értelmezhető lenne az idézett paragrafus.
Bizony.

Amari83 # 2016.04.26. 07:42

Tisztelt Fórum!

Segítséget kérnék. Van egy telekrészem, ami a teljes terület 1/2 része. Kb. másfél éve a telek másik fele eladóvá vált és mi jeleztük, hogy szeretnénk megvenni, de nem tudjuk azonnal kifizetni. Összesen egy tárgyalásunk volt a tulajdonosokkal és kiderült számunkra, hogy nem hajlandóak semmilyen alkura a telek árát illetően. A múlt évben volt több állítólagos vevőjük, de a nekünk küldött elővásárlási jogról lemondó nyilatkozatban mindig volt vmi, ami nem szabályszerű volt, vagy a telekkel kapcsolatban nem valós dolgokat tartalmazott, ezért egyik sem jött össze nekik. Ezért most ránk haragszanak és továbbra sem hajlandóak tárgyalni. Most már lenne pénzünk egy részét megvenni, de nem tudjuk hogyan. A legnagyobb hányaddal rendelkező tulaj nem szándékozik nekünk eladni (a fentiekben leírtak miatt), és ha egy másik tulajdonostársnak adja el abba nem is szólhatunk bele, mert ez esetben nincs elővásárlási jogunk. Ráadásul minden közmű nálunk van, és a történet ismeretében nem közösködnék velük. Előre is köszönöm, ha vki tud tanácsot adni.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.26. 10:08

nem közösködnék velük.
Nem késő már egy kicsit ezen gondolkodni?