Tulajdon jog - haszonélvezet - megtévesztés

lorybeee # 2010.06.12. 14:18

Szeretnék a következő témában segítséget kérni.

Lakóház építésére került sor falusi turizmus keretében , amelyhez a Magyar Vidékfejlesztési Hivatal továbbiakban: (MVH) az összköltség 40%-át nyújtotta. Az ingatlan a saját nevemen van, illetve az MVH elidegenítési tilalmat terhelt rá, (amely 5 éves időtartamra szól és 2011. októberében jár le) de nem jegyzett be rá terhelési tilalmat.
Ezen ingatlanra be lehet-e jegyeztetni haszonélvezeti jogot és ha igen milyen feltételekkel, szükség van-e az MVH beleegyezésére.

Amennyiben az ingatlanra időközben végrehajtási jog került bejegyzésre, abban az esetben is be lehet-e jegyeztetni a haszonélvezeti jogot, illetve ha a végrehajtási jog levételre kerül azt követően lehet-e haszonélvezeti jogot bejegyeztetni?

MajorDomus # 2010.06.10. 19:18

Ha a lakás a ,,házassága,, előtt megvolt, akkor az különvagyon, azt csinál vele amit akar ! Nagy valószinüséggel többet számithat a lányára mint az ismerősödre, ezért rendelkezett igy !

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.10. 09:52

Ahogy az egyszeri parasztember mondta: "Ű dóga!"
(Azt nyilván nem kívánja sem az élettárs, se a közös gyerekek, hogy az apa lehetőleg 15 éven belül haljon meg.)

ildi31 # 2010.06.10. 09:43

Szeretnék a következő témában segítséget kérni?!
Ismerősőmnek a kapcsolatukból 3-om közös gyermekük van.A férfinek aki élettársa az ismerősőmnek 23 éve, az első házasságából van 2 felnött gyereke és unokái.Ami nagyon furcsa dolog,hogy a férfi a legídősebb lányára iratta a lakást és az onnan származó 2 unokájára tette a 25-25% haszonélvezetet és az ővé maradt a maradék 50%.Az érdekesség az egészben,hogy ha azt vesszük alapul akkor még a férfinak van 4 gyermeke ebből 1 még kiskorú és van még 3-om unokája.Hozzá teszem,hogy szerncsére a férfi még él és dolgozik tehát ezért is tartom furcsának őt,hogy ezt így megtudta tenni a többi gyerekeivel és unokáival kapcsolatban.A kérdésem az lenne,hogy mit tud tenni az "élettárs" az ö közös gyerekei érdekében,hogy ez megváltozzon.Ismerősőm úgy van ezzel a dologgal,hogy vagy minden gyerek egyformán vagy egyik sem semmit.
Az a szomorú az egészben,hogy még most is "együtt"vannak és a legkisebb gyereket nevelik és a férfi úgy csinál mintha ez természetes dolog lett volna az ő részéről.Egyáltalán van valami joga az ismerősőmnek?,vagy ha ídővel történik valami a férfival akkor ezek a gyerekek már nem számítanak,mert ennyire rafinált volt az első szülött gyermeke,hogy erre rátudta venni az apját titokban?Kérem válaszoljanka,hogy egy kicsit is megtudjam nyugtatni,hogy mire számíthat a továbbiakban a gyerekek szempontjából?!

Seithennin # 2010.04.16. 14:11

de ami fontos hogy alá kell írnia az eladást vagy ez nem szükséges?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.04.07. 19:32

Apádnak használati joga volt az ingatlanon. Ezt bizony le kellett volna vetetni még akkor, amikor a válásnál megegyeztek.

Ha úgy értékesítitek az ingatlant, hogy apád használati jog még rajta van, akkor az azt jelenti, hogy értékesítés esetén vagy pénzben, vagy egy másik ingatlan biztosításával kell az ő lakhatását megoldani.

Seithennin # 2010.04.07. 18:00

Üdv!
Írtam nemrég ide pár napja alább olvasható hozzászólásom és kérdéseim Seithennin néven!
Előkerestem szüleim válási papírját ebben ez áll idézem:
"Egyezség:
A felek megállapodnak abban is, hogy a bp cím utca házszám alatti 3 szoba, komfortos, a felperes(anyám) tulajdonát képező lakáson az alperes(apám) használati joga megszünik.
Az alperes(apám) a lakást a visszatérés szándéka nélkül 1995ben elhagyta, elhelyezését megoldotta.
Az alperes a lakás elhagyásárért semmiféle lakáshasználati ellenértékre igényt nem tart. A lakás kizárólagos használata a felperest illeti."

Kérdés: Így van haszonélvezete rajta az alperesnek(apámnak)?
Kérdés2: A földhivatalban még nincs levetetve azóta sem ez 2004es ügy, nem vetettünk le a haszonélvezetét ez gond lehet e az eladásnál? kell ő így az eladáshoz?
kérdés3: mivel azt hitték eddig hogy a haszonélvezet él, apámat visszafogadtuk egy kis időre, és felvettek együtt 2 éve hitelt jelzálogot és aláírta mint haszonélvező! ez gond lehet a hitel visszafizetésénél ha mégsem haszonélvező?

MajorDomus # 2010.04.06. 18:49

Bolyongó !

Meg tudlak érteni !
Én 14 évvel ezelőtt boritottam ki a bilit, anyósom ráadásul még sértegetett is.

Husvét előtt untam meg, szó szerint kidiobtam a lakásból egy 20 perces ,,rikács,, után.

Megmondtam a nejemnek, hogy válasszon az anyja és a férje
Között ! Szerencsére ( és mindkettőjük szerencséjére) mellém állt, azóta status quo van !

Elvettem tőle a kulcsot, akkor jöhet ha itthon vagyunk !

Azt értsd meg hogy itt a kulcsfigura a nejed !
Ha ő ezt viccesen fogja fel, s nem érti meg hogy a családi élete is rámehet erre, akkor a helyzet csak elfajul.

Egyszer kell határozottan a sarkatokra állni, a postaládán zárat cserélni, s a lakáskulcsot elvenni tőle.

A haszonélvezet nem jogositja fel arra,hogy a lakásodban kotorásszon. Ha vendéged van, s jön nyugodtan közöld hogy vendéged van, s segithetsz-e bármiben, majd nyugodtan csukd be az ajtót előtte.

Jól értsd meg ! Nem felhergelni akarlak anyósod ellen, de lásd meg apósod példáján hogy mi vár rád.

Rámegy a családod ! Meg akarod várni,mint nyirásra váró birka !

MajorDomus # 2010.04.06. 18:32

Fruzsina

3 megoldás van: eladjátok egymásnak az illeték 560.000 ft,
Elandékozzátok egymásnak, akkor 600 ezer ft az illeték

Egyszerübb ha sima csereszerződést kőt a 2 testvér ! Nem tudom ez milyen illetékkel jár,- majd Mona kisegit, de biztos ez a legolcsóbb !

Ügyvéd mindenképpen kell majd kiszámitja, de ez utóbbit javaslom.

Fruzsina30 # 2010.04.06. 16:06

Jó napot Ügyvéd Úr!

Nekem és a testvéremnek, két darab ingatlanban van 50% tulajdon részünk ,és az egyik ingatlan tulajdon jogáról szeretnék lemondani a testvérem javára és cserébe ő lemondana a másik ingatlan 50% tulajdon jogáról az én javamra. A két ingatlan értéke kb ugyan annyit ér ( kb 12 millió).

Azt szeretném kérdezni, hogy az átírási illeték mennyibe kerülne ez esetben? Vagy miután nem kell átíratni , csak az egyik tulajdoni lapról lekerülne az egyik tulajdonos neve és a másik tulajdoni lapra rákerülne,és fordítva ez után is kéne fizetni, ha igen akkor mennyit körülbelül?

Köszönettel

bolyongó # 2010.04.06. 14:22

Igen, tényleg ez volna a legjobb, eladni, annyit beszéltünk már erről, de sógor itt szeretne maradni. Közel van a munkahelye, az ő háza kicsit el van szeparálva a többitől, valamivel nagyobb így a nyugalma is, és nagyjából kezeli tudja az anyját is. Időnként beolvas neki, vagy pár napra elmennek itthonról, s mire visszajönnek anyós lenyugszik magától.
Szóval ő maradna, mi pedig menni szeretnénk. Sajnos albérletet csak akkor tudnánk fizetni, ha ezt a lakást kiadhatnánk, hogy ez a költség már ne terheljen minket.

Most volt épp megint egy fejlemény, külföldi munka jött szóba, de ezt egy másik fórumban fogom leírni, mert ennél meg a gyermek láthatására hivatkozik, s ezzel fenyegetőzik. Annyira elegem van, hogy mindenre tud hivatkozni, és neki mindenhez joga van. :-(

monalisa1 # 2010.04.06. 12:40

Legjobb lenne az ingatlant eladni és a hiteleket visszafizetni, a visszamaradó pénzből az anyóséknak venni egy garzonlakást., a két fivér és a családja meg "az" alapokról felépíteni ismét az életét - nektek fiataloknak ehhez még van időtők.

A haszonélvezeti jog nem azt jelenti hogy annak bírtokosa ki-be a mások otthonába, nem, mert a lakás "príváti" jellegét tudomásul kell vennie. (Ezen az alapon kulcs nem jár neki., ha folyik a víz stb. az a bentlakó problémája.)

A levéltitok megsértése miatt fel lehetne jelenteni.

Ha a sógorék visszakoznak a tulajdoni részetek megvételétől akkor külső személy nemigen fog jelentkezni - főleg hogy "örökségűl" kapja a haszonélvezőt...

Ritka rossz természete lehet a mamának, talán még egy albérlet is jobb mint élni mellette, vele.

"Lisa"
laikus hozzászóló

bolyongó # 2010.04.06. 10:36

Köszi Lisa!
Tegnap éjjel "sógornőm" már mondta, hogy mégsem akarja megvenni a mi részünket. (Mármint a testvér a testvértől.) Átfutott az agyán, hogy akkor teljesen meg lesz kötve a keze, és nem fog szabadulni, ha egyedüli "figyelmet" kapna anyóspajtástól.
Eladni nem fogjuk, mert haszonélvezővel nagyon keveset kapnánk érte.
A kerítéssel kapcsolatban igazad lehet. Sajnos tényleg nem bizonyul valami nagy visszatartó erőnek. (Kiabálni azt tud, így meg még jobban ordibálna.)
Esetleg olyat mi meg tudunk "tiltani" neki, hogy az ingatlanunkba (a mi házunkba - a mi otthonunkba) ne járkáljon be? Vagy tényleg akkor jöhet ki-be, amikor csak akar? (Ez keseríti meg nagyban a vele való együttélést.)
Lakáskulcsot köteles vagyok én adni neki?
Igen kíváncsi természet, már nem egyszer átkutatta a szekrényeinket, mikor nem voltunk otthon. Leveleinket rendszerint kivette a postaládánkból, kibontotta és elolvasta. Ha ezt szóvá tettük, azt mondta, hogy tévedésből nyitotta fel a borítékot, nem látta jól a nevet, rafinált, mindent ki tud ám magyarázni. Ha barátaink érkeznek hozzánk, átjön, leül, és piszkálódik, így rendszerint minden vendégünk igen gyorsan távozni szokott. Ezek engem bosszantanak, sógornőm az ilyeneket lazábban tudja venni. Ő pl. szórakozásból bizonyos tárgyakat dug el, bizonyos helyekre, levelet is küldött már saját magának, majd kinevette anyósomat, de én ezt nem tudom ilyen lazán venni, meg az ilyen viselkedést nem tudom szórakoztatónak tekinteni. Engem rettentően bosszant, hogy ennyire belemászik az életünkbe. Zárható postaládánk van már, az rendben van, de ez legkisebb problémánk ugye. A lakáskulcsra nekem azt mondja, hogy neki joga van bemenni bárhová, mert hogy haszonélvező, de pl. páromnak már azt mondta, hogy azért kell neki a kulcs, ha nem vagyunk itthon, és történik valami, be tudjon menni, pl. elzárni a vizet. Hát nem tudom mi tévők legyünk, kezdünk rámenni idegileg. :-(

monalisa1 # 2010.04.06. 06:39

Javítva: földhivatali bejegyzésen kívüli tulajdonlás fogalma.

monalisa1 # 2010.04.06. 06:36

Ismét írom: a haszonélvezeti jog az által nem csorbul ha a tulajdonos hitelt vesz fel az ingatlanra vagy azt netán eladja, nem, a haszonélvezető továbbra is "pozicióban" marad. (Legfeljebb a haszonélvezet megváltható: ajándékozás és/vagy anyagi ellentételezés ellenében, de jelen esetben egyikről sincs szó.)

Sajna nem tudtok olyan és akkora kerítést építeni amelyen ha tán nem is látha át de átkiabálni azt igen...

Amúgy ha a telken való szabad közlekedése- vagy az egyik másik házba bejárása esetleg korlátozva lenne, mint haszonélvező birtokvédelem miatt az önkormányzat jegyzőjéhez fordulhatna - és a jog neki adna igazat.

Tehát legfeljebb egy jelképes sövénykerítés jöhetne szóba, azt meg bármikor "átugodja", átkiabálja.

A papát is meg lehet érteni...

Ami a tulajdonostársi dolgot illeti, pl. 10 M Ft volt a vételár, ebből mondjuk neked volt 2 M Ft-od a többit a családjuk adta össze, és a két fiu nevére lett írva az adásvétel - a szülők meg haszonélvezetet kaptak...

Attól függetlenül hogy te kimaradtál a papír szerinti tulajdonlásból, 20%-ban tulajdonosa vagy az ingatlannak: ama bizonyos földhivatali tulajdonlás fogalma. (Aki ezt tagadja annak kell bizonyítania hogy ama 2 M Ft vételárrészt nem te adtad.)

Külön írva: a mama elfelejti azt hogy eljön az idő amikor rászorul az egyik-másik menye segítségére, ápolására, gondozására. Egy előzőekről megromlott viszony esetén ez nem fog működni, ergo ne marja el "a" lányokat a háztól.

További szép napot.

bolyongó # 2010.04.06. 00:03

Én most elköszönök. Sikerült megnyugtatnod minket, köszönjük szépen. :-)
Azért remélem még leírod majd, hogy mit is takar ez a mondat. Holnap megkukkolnánk.
Párom szerint ez azt jelenti, hogy a HASZONÉLVEZETI JOGOT nem lehet tőle elvenni. Én viszont úgy értelmeztem, hogy a haszonélvezettel terhelt tulajdonjogot csak a haszonélvező hozzájárulásával lehet megszüntetni.....
No de most ez mindegy, hogy mondtad a kerítést, egyenlőre abban gondolkodunk, tehát már látjuk az alagút végét, talán aludni is sikerül ma! :-) Még egyszer nagyon szépen köszönjük. Jó éjszakát neked!

bolyongó # 2010.04.05. 23:43
  1. Haszonélvezettel terhelt jogot a haszonélvezetre kiterjedő hatállyal csak a haszonélvező hozzájárulásával lehet szerződéssel megszüntetni vagy a haszonélvező hátrányára megváltoztatni.

Ez nem azt jelenti, hogy kell eladáshoz a hozzájárulása? (Bocsánat de a jog nyelve nekem időnként kacifántos.)

bolyongó # 2010.04.05. 23:30

Köszi az ötletet (szolgáltatások.....).
ÁÁÁ, nem akarjuk "tiltani" a nagyszülőtől, csak most már olyan feszült helyzet van, hogy rá sincs tekintettel. Párom csak azért mondta, mert a kicsi már sírt. Mondjuk én teljesen kikészültem ettől, mert legalább a gyereket kihagyhatná. Azért gondolom ettől a mai vitától legalább a gyerek terén elgondolkodik, minthogy még ő szaladna a bíróságra. Jól is néznénk ki!
Sógor átvállalná a mi hitelünk részét. Sógornőmmel meg ketten vennék fel a megvásárláshoz szükséges részt, és ez már szabad felhasználású hitel lenne, mert a mostani hitelhez kell felvennie. Vagyis, ez úgy zajlana papíron, hogy felvenne az élettársával együtt egy nagyobb összegű szabad felhasználású hitelt, amiből persze kiváltanák a felújítási hitelt. A bank is jól jár, mert arra nagyobb a kamat. Párom neve helyén a "sógornőm" neve szerepelne. A gyakorlatban pedig úgy nézne ki, hogy természetesen nekik annyival nagyobb lenne nekik az összeg, amennyiért mi adjuk az ingatlant, mert a felújítási hitelt (amit ugye kiváltanak) tovább fizetnék, hisz az Övék lesz a felújított lakás, DE anyósomnak továbbra is csak azt az összeget kellene fizetnie, amit eddig. Először én sem értettem, mert a bank jól megkutyulta, de végül is a mi részünkről az a lényeg, hogy a párom neve lekerül a hitelszerződésről, így mi vehetünk fel lakásvásárlási hitelt, sógorék meg kapnának a mostani hitelre még annyit, hogy minket ki tudjanak fizetni.
De most pont azt beszélgettük, hogy először megpróbáljuk a kerítést... és ha az nem lesz célravezető, akkor tovább megyünk, és eladjuk sógoromnak. Bár "sógornőm" is pont azt mondta, hogy ő sem szeretne sokáig anyóssal élni, mert ők sem jönnek ki egymással, és ha megveszik tőlünk, akkor meg a nyakukon marad anyós, mert haszonélvezettel meg nagyon nehéz eladni.
Apósom sajnos "papucs". Mondhatni nem is él együtt anyósommal. Nem mer neki ellentmondani, Ő is fél tőle. :-) Kerüli a konfliktust, így Ő a telken él, horgászik egész nap... neki van igaza. :-)

monalisa1 # 2010.04.05. 22:52

A haszonélvezettel kapcsolatban megtudsz mindent itt balra a "Szolgáltatások" menősor "törvénytár" rovatban, és azon belül a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) 157 - 165 §-ok.

monalisa1 # 2010.04.05. 22:46

Ügyvédre szükség lesz ha reálizálódik a tulajdonrész adásvétele.

monalisa1 # 2010.04.05. 22:42

Egy gyermeknek szüksége van a nagyszülőre és a nagyszülőnek az unokára, de ha a nagyszülő a szülők ellen próbálja nevelni az unokát akkor a szülők egyöntető döntése alapján a nagyszülő láthatási joga korlátozható, bizonyos esetben meg is tiltható. (Ha nem tetszik menjen bírósághoz.)

A sógorod egymaga tudná-e fizetni a jelenlegi tartozását valamint még külön felvenni egy lakásvásárlási hitelt, továbbá élni is kell valamiből... Szóval a bank előzetes hitelképességi vizsgálatot fog végezni és nem biztos hogy az eredmény kedvező lesz - jó ezzel előzetesen számolni.

Elnézést de az apósod "papucs"?

bolyongó # 2010.04.05. 22:16

Köszönöm szépen a gyors válaszodat. Remélem nem tartalak fel.
(Sajna most napok óta nem tudunk már aludni, ma meg épp a gyerkőccel zsarolt meg minket...szóval sorolhatnám...)
Amikor bementünk a hitel miatt, azt mondták a bankban, hogy a kölcsönszerződéshez kellenek a haszonélvezők aláírásai is.
A mostani hitel egyébként mindhárom házé, egységesen, csak a párom és a testvére nevén van. Mármint mindhárom ház fel lett újítva, és most azt háromfelé is törlesztjük. Ezzel nincs is gond. Egyenlő arányban lett elköltve is, ezen vita nincs is. Hanem a vásárlás miatt, erre kellene még felvenni hitelt. De az sem lenne gond, mert azt ugye csak a sógorom fizetné. Itt a valós gond az, hogy anyósom nem akar elengedni minket, ezért nem akarja aláírni a kölcsönszerződést sógoromnak.
Akkor albérlet ügyben igaza van, tényleg kell sajnos az Ő beleegyezése.
Kerítés válaszod: köszönjük szépen. Ezt nem tudtuk. Arra hivatkozott, hogy az ingatlanon semmit nem csinálhatnak a fiúk az ő beleegyezése nélkül.
Hát akkor nincs más hátra, mint lekeríteni, de nekünk már ez is jó hír. :-)
(Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy nem is engedte, hogy bejelentkezzünk ide - mármint én meg a gyerkőc, vagyis a saját unokája, mert én akkor voltam vele várandós. Mostanában persze feszegeti a témát, hogy el szeretnénk költözni, de eddig még ezt a papírt sem volt hajlandó aláírni. Ma meg épp azt mondta a páromnak, hogy kérni fogja az unoka láthatását, és akkor elviheti majd nélkülünk hétvégékre, mert párom azt mondta neki, ha még egyszer így beszél a 4 éves unokájával, nem engedi többet a közelébe.)

monalisa1 # 2010.04.05. 21:54

A haszonélvező joga az által nem csorbul ha a tulajdonos az ingatlanára hitelt vesz fel, netán az ingatlant eladja.

A kerítés -elől, hátul, netán köztesként- a tulajdonos dolga, a haszonélvezőnek nincs beleszólása.

Ellenben a bérbeadást megakadályozhatja, az sajna nélküle nem megvalósítható.

Amikor az ingatlant vettétek a te pénzedre is szükség volt -nagyon is pontosan kiszámítható a százalékos arány-, ennek ellenére az adásvételi szerződésen csak a két testvér lett megjelölve, így a földhivatalban ők szerepelnek a tulajdoni lapon.

Nem baj, sok tulajdoni lap nem a tényleges/valós tulajdonlást mutatja, sokan un. földhivatali bejegyzésen kívüli tulajdonostársak. (Aki ezt veled szemben vitatja ellenkezőjét neki kell bizonyítania.)

A pároddal beszéljétek meg a vétel dolgát a testvérével, ő meg menjen be a bankba a hitelkérelme végett.

Az más kérdés hogy bár eladnátok a házat amiben laktok, de az ingatlanon neked is és a párodnak is kölcsöntartozása van, tehát ezt is rendezni kell a bankkal szemben.

bolyongó # 2010.04.05. 21:37

Ja igen. És még azt szeretnénk megkérdezni, hogy mi a helyzet akkor, ha mi kiadjuk albérletbe? Ahhoz tényleg kell az ő beleegyezése? A "részünk" lekerítéséhez kinek a beleegyezése kell?

bolyongó # 2010.04.05. 21:19

...és köszönöm szépen a segítséged. :-)