Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Építésügyi bírság, fennmaradási engedély

Immaculata (törölt felhasználó) #   2011.08.25. 12:06

Az alsó szintre van már használatbavételi engedélyed? Mert ha nincs, akkor azt jönnek megnézni.

Ha a bővítményed megfelel a hatósági előírásoknak akkor hatalmas bírság, milliós nagyságrendben, de akkor arra is kapsz használatbavételi engeadélyt, ha nem, akkor addig kell bontani, ameddig előírják.

balazze # e-mail 2011.08.24. 21:55

Sziasztok !
S.O.S !!!!!!!!!
15éves házban lakunk .....8éve engedély nélkül lett beépítve a tetőtér . Kaptunk egy levelet az építésihatóságtól, hogy jönnek helyszíni szemlére . Kérdésem az lenne ,hogy bejelentés alapján vagy szúrópróba szerűen jönnek ki ill . mire számítsunk , mi a teendő,,hogy nincs engedély a tetőtérre ??
Köszönöm a segítséget

balazze # e-mail 2011.08.24. 21:54

Sziasztok !
S.O.S !!!!!!!!!
15éves házban lakunk .....8éve engedély nélkül lett beépítve a tetőtér . Kaptunk egy levelet az építésihatóságtól, hogy jönnek helyszíni szemlére . Kérdésem az lenne ,hogy bejelentés alapján vagy szúrópróba szerűen jönnek ki ill . mire számítsunk , mi a teendő,,hogy nincs engedély a tetőtérre ??
Köszönöm a segítséget

balazze # e-mail 2011.08.24. 21:53

Sziasztok !
S.O.S !!!!!!!!!
15éves házban lakunk .....8éve engedély nélkül lett beépítve a tetőtér . Kaptunk egy levelet az építésihatóságtól, hogy jönnek helyszíni szemlére . Kérdésem az lenne ,hogy bejelentés alapján vagy szúrópróba szerűen jönnek ki ill . mire számítsunk , mi a teendő,,hogy nincs engedély a tetőtérre ??
Köszönöm a segítséget

nanemaaa # e-mail 2011.07.29. 11:00

A számítás ennél bonyolultabb, hogy ilyen kevés adatból meg lehessen mondani a pontos összeget. A lényeg, hogy 1 milla körül gondolkozz.
Azt viszont nem árt tudni, hogy bírság csak akkor van, ha fennmaradási engedélyt is kaphatsz. Ehhez ugyanazok a mellékletek kellenek, amiket az építési engedélyhez is csatolnod kellene, így nem spórolod meg annak költségeit sem.
Ha viszont nem kapsz fennmaradásit, akkor a bontást fogják elrendelni, ami még jobban fog fájni.
Mindezek alapján szándékosan építési engedélyt nem kérni nagy ostobaság.

primaxx # e-mail 2011.07.28. 16:29

Sziasztok!

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy a két szintes házamhoz hozzá van építve egy 20nm alapterületi étkező. (nettó 16,5nm) Ennek a tetején van egy kis padlás. Szeretném ezt megemelni cc 1,5 m-el, és ebben egy szobát kialakítani. A szobába bejárás a főépületből lenne. (második szintről) Építési engedélyt nem akarok hozzá kérni, mert a térképrajzon úgy is rajta van az alapterülete, mivel az étkező engedélyeztetve volt annak idején. Ha lebukás lenne, mekkora büntetéssel járna? Csak a kis tetőt emelem meg tulajdonképpen cc 1,5 m-rel?
Várom segítségeteket.

nanemaaa # e-mail 2011.07.28. 12:52

Elméletileg van joga, de nem szokta alkalmazni.
Az már más kérdés, hogy mi lesz, ha kimegy az építésfelügyelet és belenéz az építési naplóba. Ott ugyanis le kell legyen írva, hogy miből is készült a fal, illetve a födém. Ebben az esetben már maga az építésfelügyelő is meg fog büntetni téged, a műszaki vezetőt és a kivitelezőt is, majd eljárást kezdeményez az építési hatóságnál, amely az általad is előrejelzett építésügyi bírságot szab ki a fennmaradás engedélyezése esetén.

Norbi főz # e-mail 2011.07.27. 22:27

Sziasztok!
A helyzetünk a következő: Építkezünk, az építési engedélyünket úgy kaptuk meg, hogy a tervdokumentációban az szerepel, hogy Porotherm téglából (30-as vastagságúból) fog épülni a ház, valamint könnyűszerkezetes fa födémmel. E helyett mi Ytongból építettük a házat, valamint E gerendás betonfödémmel. Amikor megterveztettük a házat, láttuk, hogy nem ez szerepel a dokumentációban, de az építész csak legyintgetett, hogy ezzel senki sem fog foglalkozni, használatbavételi engedély kérésekor nem lesz ezzel probléma. Gondoltuk, hogy akkor ez így jó, aláírtuk. Megkaptuk így az építési engedélyt. Ez után szépen haladt az építkezés és már a tető is rajta volt a házon, amikor is hitelt szerettünk volna felvenni, ezért kijött egy értékbecslő, aki lefényképezte a már elkészült falakat és a betonfödémet. Szólt a miatt, hogy nem az szerepel a dokumentációban, ami megépült, ezért adjunk be tervmódosítást. Igen ám, de a tervmódosítás beadása a mi esetünkben durván 3.024.000Ft bírságot vonna maga után csak a födémre, mert tartószerkezeti változás, (ezt az építési osztályon mondták az önkormányzatnál). Az Ytongot még elfogadják, mert szerencsére ugyanaz a vastagsága, arra nem akartak bírságot számolni.
Természetesen nem adtuk be a módosítást és azt találtuk ki, hogy mivel a tervdokumentációban az szerepel, hogy könnyű szerkezetes fa födém gipszkarton borítással, ezért most a betonfödémünket legipszkartonoznánk, a falat pedig levakoljuk minél hamarabb. A kérdés csak az, ha kijön egy ellenőr, akkor joga van-e megbontani a már elkészült gipszkartont,vagy megkocogtatni, vagy leverni a vakolatot? Nagyon köszönöm a választ előre is!

nanemaaa # e-mail 2011.05.10. 16:00

Keress ügyvédet és kössetek valami szerződést a társtulajdonossal mely megfelelő biztosítékot ad.
Az építési hatóságot nem érdekli, hogy milyen feltétellel írjátok alá a tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozatot, nekik csak az a fontos, hogy az építtető az építési jogosultságát igazolja. A többi rátok tartozik és ha valaki nem tartja magát az egyezséghez, akkor mehet a bíróságra.

A 2.számú lakásban lakunk megosztva egy felső lakóval

Egy lakásban laktok a felettetek lakóval? Akkor neki nincs is önálló lakása. Meg nektek se.

Bett # e-mail 2011.05.09. 23:49

Kedves Fórum!
Nagyon SŰRGŐS a problémánk.
Szeretnék segítséget kérni az alábbiakban.Mi egy 4 lakásos társasházban vettünk egy ingatlant.A 2.számú lakásban lakunk megosztva egy felső lakóval.A felső lakó engedély nélkül beépítette a tetőteret,felhúzott egy lépcsóházat és külön bejáratot csinált a tetőtérre.Nem mondtak nekünk semmit,csak jött a határozat az építkezési hatóságoktól.A szemle után az építési engedélyét elutasították és felajánlották a fennmaradási engedélyt.Mi nem járultunk hozzá mert félünk,nem szeretnénk még egy önálló ingatlant,se új lakót...mert ez egy kertes övezet...két parkolóval,stb..
Ma írtak egy nyilatkozatot melyben leírták,hogy: "a tulajdonát klépező lakás ingatlan kizárólag a hozzátartozó beépített padlással együtt fogják értékesíteni,elidegeníteni.
Valamint kijelenti,hogy a lépcsőházban található padlástér bejárati ajtaját, valamint a padlástérbe vezető lépcsőt a fentebb megnevezett lakásingatlanon belülre fogja áthelyezni.És az ehhez szükséges építésügyi hatósági eljárást elindítja."

Ezt a nyilatkozatot mellékelnénk a hozzájárulásunkhoz.
Szeretném tudni,hogy ebben is lehet-e még valami kibúvó mert sajnos már sokat hazudtak és a bizalom elveszett...Vagy így tényleg csak a lakásukon belül lesz egy feljárat az emeletre?
Előre is köszönöm válaszát!!!!

nanemaaa # e-mail 2011.05.04. 23:58

közös kérelem, így közös felelősség.
Igen, hátráltatni fog, mert el fogják e miatt utasítani az építési engedély kérelmet.
Építési bírság, ha változatlan tartalommal adjátok be a fennmaradási kérelmet: 40 m2 x 100.000 Ft x 50% x 10 % = 200.000,- Ft.
Célszerű lenne módosítani a kérelmet és csak a társad kérné meg a sajátjára a fennmaradásit. Akkor a bírság is kisebb lenne. Te pedig vagy megvárod míg felépül az övé, és akkor bővíted, vagy egy különállót terveztetsz és külön engedélyezteted.

SZ.A. # e-mail 2011.05.03. 18:16

Én átolvastam, de lehet, hogy nem jól értelmeztem a 246/2006-os Kormányrendeletet. Ha a mi garázsaink darabonként 500.000Ft-os értékkel bírnak, akkor ennek az értéknek kell az engedély nélküli építés miatti bírságot 0,005-tel kiszoroznom? Az 50.000,-Ft.

SZ.A. # e-mail 2011.05.03. 18:06

Sziasztok, a kérdésem a következő: A szomszédommal közös garázssoron lévő, egymás melletti garázsaink újjá lesznek építve, mert leégtek. Az építési engedélyünk folyamatban van. Mindkettőnk garázsának (20m2/db) felépítése ugyanazon építési engedélyben szerepel, mivel szerkezetileg egy építménynek számít.A szomszédom azonban már megcsinálta a betonalapot, valamint egy szerelőaknát is.Egy hét múlva jönnek az Építéshatóságtól helyszíni szemlét tartani. Én, aki még nem álltam neki a munkálatoknak számíthatok-e a szomszédom miatt bűntetésre, illetve ő milyen mértékű bírsággal számolhat? A szerelőakna a tervrajzokon nem szerepel.Mivel közös az építési engedélyünk, őmiatta, csúszni fog-e az én munkálataim kezdetének lehetősége? Neki kell-e fennmaradási engedélyt kérni és mik annak a következményei?
Köszönöm előre is: SZA

nanemaaa # e-mail 2011.04.28. 13:08

Igen...is!
Részletesen nem írom le, a 246/2006.(XII.5.) Korm rendeletben megtalálod. Függ a szabálytalanul végzett munka fajtájától (felújítás, bővítés....stb), az építmény rendeltetésétől, alkalmasint a készültségi foktól is. Pontos számokat pontos adatok (és tervek) birtokában lehetne adni. De mivel az építési hatóságnak ezen kérdésben semmiféle mérlegelési lehetősége nincs, a jogszabály pedig elég egyértelmű, így pl a tervező is kiszámíthatja neked, miközben készíti a fennmaradási terveket.

Dinnyus # e-mail 2011.04.27. 18:00

Kedves nanemaaa!

Szeretném megkérdezni, hogy a fennmaradási engedély kiadásakor, az építésügyi bírság megállapításának mi az alapja???
Az épület alapterülete, vagy a légköbméter, esetleg, valami más?
Illetve, ennek mennyi a mértéke?

Válaszod előre is köszönöm.

nanemaaa # e-mail 2011.04.12. 10:54

Kérdéseidre választ a határozatból, illetve a hatóságnál lévő tervekből, illetve a helyi építési szabályzatból kaphatsz.
Általánosságban annyit lehet mondani, hogy semmi sem lehetetlen, ha azt jogszabály nem tiltja. ;)
A 70 m2-es alap lehet azért is, mert az 50 m2-es épületnek lesz egy 20 m2-es terasza, amihez szintén kell alap. De, ha "csak" alapon nézzük, akkor sem lehet kifogásolni, ha egyébként szabályos.

paralelogramma # e-mail 2011.04.11. 12:35

Kedves Fórumozók!

Tavaly vásároltunk egy telket kis házikóval, amit idén szeretnénk tovább bővíteni. Időközben a szomszéd háznak új tulajdonosa lett, aki a telken már meglévő ház mellé mégegyet szeretne építeni. Be is adta engedélykérelmét az önkormányzathoz, aztán az építési engedély kiadása előtt úgy döntött el is kezd építkezni. Mi ezt megdöbbenve láttuk fel is keretük az építési hatóságot, ahol megmutatták a terveit (összesen 2 papírlapból állt a dokumentáció: az egyik a földszint alaprajzát a másik pedig az emelt alaprajzát ábrázolta). Ezek után bejelentést tettünk, leállították az építkezést, és a dokumentumok hiányossága miatt elutasították az engedélyt is. Az övezet kialakult állapotú, minden ház az utcafronton helyezkedik el, így a szomszéd már meglévő háza is. A kb 75 nm-en alap, amit sikerült engedély nélkül felhúznia nincs összekötve a már meglévő házzal és majdnemhogy a telek közepén helyezkedik el.

Idén beadta a fennmaradási és továbbépítési engedély kérelmet, amit meg is kapott. Most egy 50nm-es házat szeretne építeni a 75 nem-es alapra, amelyben van konyha fürdő és nappali. Szoba pedig nincs. Továbbra sem áll összeköttetésben a régi házzal.

Az építési bírságot a jelenlegi tervalapján, tehát a ház alapterületére, 50nm-es alapra számították és nem a ténylegesen megépített 75 nm-re. Rendben van ez így?

Építhet-e úgy a telek közepére, hogy nincs összekötve a már meglévő házzal? Megbontva ezzel a kialakult állapotot? (ha összeköti akkor redben van? Mert akkor is kilóg a sorból.)

Adhatnak-e olyan házra építési engedélyt amelyben nincs szoba és emiatt nyilvánvaló, hogy majdan tovább akarja (akár engedély nélkül is) építeni?

Hú, ez nagyon hosszú lett. Ezer köszönet, ha valaki válaszol.

para

nanemaaa # e-mail 2011.04.07. 12:37

Kezdj el bizonyítékokat gyűjteni és tárolni, hogy majdan tudd igazolni, ha már eltelt a 10 év. ;)

nanemaaa # e-mail 2011.04.07. 12:36

"Utólagos építési engedélyt" fennmaradási engedélynek hívják. A fennmaradási engedély az építtető, vagy az ingatlannal rendelkezni jogosult külön jogszabályban meghatározott tartalmú kérelme alapján megadható, ha az építési engedély utólagos megadásának feltételei fennállnak, vagy megteremthetőek. A fennmaradási engedély kiadásával egyidejűleg építésügyi bírságot is ki kell szabni. A bírságot a megfizetésre rendelkezésre bocsátott időn belüli bontás esetét kivéve elengedni nem lehet.

Dinnyus # e-mail 2011.04.06. 18:16

Köszönöm a választ.

Egyben megragadnám a lehetőséget és kérdeznék egy újat.
Mi a helyzet az utólagos építési engedély kérésével.
Mi a menete ennek? Helyzeteben lehet- e ez megoldás ?
Forduljak a hatóságok felé, kockáztatva azt, hogy saját magam buktatom le, magamat, vagy próbáljam meg kibekkelni a következő 10 évet?

nanemaaa # e-mail 2011.04.05. 10:21

Akkor most lesz 10 éved, hogy reménykedj, nem buksz meg. A felújítás is engedély köteles lett volna. :D
Így hát "mentesültél" attól a bírságtól, ami egyébként sem téged illetett volna, és helyette szereztél magadnak egy újat a szabálytalan építéssel (felújítással).

Dinnyus # e-mail 2011.04.04. 19:43

Üdvözletem Mindenkinek!

Röviden vázolnám a helyzetet. Egy éve vásároltam egy ingatlant. Ehhez az ingatlanhoz a 70 -es években mindenféle engedély nélkül hozzáépítettek. "a térképmásolaton nem szerepel a hozzáépített rész"
,ebből gondolom.
Jelenleg, én, a hozzáépített részt felújítottam, új homlokzat és tető.
Olvastam, hogyha az épület 10 évnél idősebb, a fennmaradási kérelem benyújtásakor, nem kell bírságot fizetni.
Most az én helyzetemben is érvényes -e ez???
A felújítás alatt az alapterület nem változott, viszont a tetőszerkezet teljesen ki lett cserélve. Valamint a falazat is jelentős változáson ment keresztül.

Megjegyzés
Szomszédaim hajlandóak, olyan nyilatkozatot aláírni, amelyben alátámasztják, hogy az épület több mint 10 éve áll. Amivel nem állítanak valótlan, de az épületrész állaga és kinézete nem ezt sugallja.

nanemaaa # e-mail 2011.03.24. 15:58

Egyébként a hatóság (ügyintéző) igencsak méltányosan járt el, akár az állását is kockáztatja azzal, hogy nem fennmaradási engedély megkérésére szólított fel, hanem "megengedte", hogy elvégzett építési munkára utólagosan kérj építési engedélyt.

Mivel azt írtad, hogy "4 ablaknál nem engedélyezték", az azt jelenti, hogy már van döntés, hogy mit kell tenned. Magyarán pont azt, amit leírtak.

nanemaaa # e-mail 2011.03.24. 15:53

Fennmaradásit nem kaphatsz építésügyi jogszabályt sértő építményre. Ez az eljárás nem arról szól, hogy szabálytalan építményeket az ember "megváltson". A bírságot nem ellentételként, hanem azért fizeted, mert engedély nélkül építettél egyébként szabályos építményt, vagy építményrészt. (magyarán nem a produktumért, hanem magáért a tevékenységért)

A használatbevételi engedélyt nem fogod megkapni, az ablakokat ki kell bontanod, és az előírt méretűre cserélned. Ha még most épül a ház, olcsóbb most megcsinálni, mint egy véglegesen elkészült, frissen festett, mázolt épületet széttrancsírozni.

Ákibáki # e-mail 2011.03.24. 15:07

Sziasztok!

SOS tanácsot kérnék:
családi háunk építése során néhány nyílászáró mérete 10-20 cm-vel eltért, mert az építész nem szabvány méretű ablakokat tervezett be, mi meg azt raktunk be. Egy ellenőrzés során az ép. hat. ezt észre is vette, nem bírságoltak meg, de be kellett adnom módosított engedélyre kérelmet.
A valóságnak megfelelő méretet 4 ablaknál nem engedélyezték: az OTÉK szerint oldalhatáron álló épületnél tetősík ablak nyílófelülete 0,4 m2-nél nagyobb nem lehet. A terven a 6080-as méret van, valóságban 80100. Aránytalanul sokba kerülne kicserélni a meglévő ablakot. Mire számíthatok egy használatavételi eljárás során, ha észre veszik? (már pedig tudnak róla...)
Elbontathatják az ablakokat, vagy építési bírság mellett kérhetjük a fennmaradási engedélyt?