Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Építésügyi bírság, fennmaradási engedély

Arthur959 # e-mail 2020.01.29. 11:57

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék felvilágosítást kapni az alábbi ügyben, hogy mire számíthatok, vagy mit tegyek, hogy minden szabályosan végződjön.
Tehát: 2018-ban vásároltam vidéken egy legatyásodott teljes felújításra szoruló, 1976-77-ben épített családi házat. Ez a ház egy telekhatárra építkező övezetben van. A tetőt lebontottuk, és kiderült, hogy a koszorút kispórolták belőle, ezért új koszorút kapott. Majd a tető fa szerkezete is elkészült, de a tetőteret beépíteni szándékozom, a telekhatáros szomszéd felé kiépítettem egy kutyaházat, amelyet világító falként kívántam kialakítani (üvegtégla fal, vagy valami hasonló). Na kedves szomszédom feljelentett, mert szerinte az „ablak” parapetje nincs 1,8m. A hatóság szemlét tartott, rákérdezett a kutyaházra, közöltem, miszerint az nem ablak lesz, hanem bevilágító fal, és közölték, hogy akkor semmi baj. Ellenben az a szabálytalan, hogy az új koszorú magasságával megemeltem a tetőt, ezért növekedett a térfogata házamnak, és ez szabálytalan, és büntire számíthatok. Javaslatukra beszereztem az eredeti építési dokumentációt, amelyből kiderült, hogy az új koszorú magassága most egyezik az eredeti engedélyezési terven szereplő szintmagassággal, a tetőgerincem, pedig 45cm-rel lejjebb van az eredetinél. Ezt megírván nekik azt a választ kaptam, hogy majd kiszámítják az eredeti terven szereplő engedélyezett és a mostani bruttó térfogatot, és ha az új nem haladja meg a régit nincs semmi gond, mert ejtik az ügyet. Én is kiszámoltam és az új nagyobb lett 2,11m3-rel. Most jelenleg itt tart az ügy.

A válaszokat előre köszönöm!

nanemaaa # e-mail 2020.01.23. 08:53

varokova
A lakóépület bővítés egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység. Keress tervezőt.
Ha a tervezett építési munka megfelel az országos érvényű kötelező és a helyi építési előírásoknak, akkor a tervezett útszélesítések nem jelentenek problémát. Főleg, ha nem oda akarsz építeni. Arra ugyanakkor figyelni kell, hogy a telek területét és annak beépítettségét a tervezett utcákkal csökkentett méretben kell figyelembe venni.

nanemaaa # e-mail 2020.01.23. 08:49

Attila_
Ezek az alapkérdések, amiket még az adásvétel előtt érdemes lett volna tisztázni.
De azt, hogy most mit tehetsz, innen szerintem senki nem fogja tudni neked megmondani. Kellene keresni egy építészt, aki össze tudja vetni az engedélyezett és a jelenlegi állapotot. Ő meg tudná talán mondani, hogy használatbavétel, vagy fennmaradási engedély kell?
Bármelyikre is lesz szükség, mindkettőhöz szükséged lesz az építési naplóra és a felelős kivitelező nyilatkozatára. Azt hiszem, ezzel lesz a legnagyobb gond, mert azt a kivitelező véletlenül se fogja kiadni a kezéből, ha egyáltalán nyitott építési naplót.
Ha valóban igaz, hogy az épület már 2009-ben elkészült, és ez bizonyítható is (mert azért arra fel kell készülnöd, hogy mindent neked kell majd bizonyítanod), akkor az energetikai tanúsítvánnyal nem lesz gond, mert 10 évnél régebbi épületekre nem kell. Kellett volna az adásvételhez, de gondolom ezt az eladó kijátszotta azzal, hogy te csak telket vettél.
Hogy mi bajod lesz abból, ha sose kéred meg a szükséges engedélyeket? Vélhetőleg semmi. Legfeljebb te már nem fogod tudni eladni. No meg ha később terveznél engedélyhez kötött tőívbést az épületen, akkor gondban leszel, de más bajod talán nem lesz belőle.

varokova # e-mail 2020.01.22. 16:16

Tisztelt Fórum, Fórumozók!

Lakásbővítésben gondolkozom, ahol a meglévő lakóházat szeretném bővíteni egy félszobával és egy mini közlekedővel.
A bővítményt a lakóház és egy nyári konyha közzé tervezem a sarki telkemen.
A problémám, hogy a városrendezési tervben utca szabályozás révén a telek mindkét oldalán utcaszélesítés van a térképen feltüntetve, mely szerint a telkemből lecsípnek területeket.

Ennek apropóján ha a tervezést elvégezzük és az építést megkezdjük akkor leállíthatják az építkezést a telekméret változtatásai miatt?

Attila_ # e-mail 2020.01.22. 15:32

Kedves Fórumozók!

Az alábbi kérdéseimben szeretnék segítséget kérni.
Tavaly év elején vettünk egy házat, egy építőipari cég építette, készültsége kb 90% volt.
Főleg a lakatlanság miatt kellet részen felújítanunk.A burkolatokat kicseréltük, újra festettük.
A házra lakhatási engedély nincs.
A kivitelező erre azt mondta, hogy ezzel nem lesz semmi gond, mert az építési engedély módosítása is 2008 januárban megtörtént és az épület 2009-től ebben az állapotban van.

Tehát a lakás lakható, építési engedély van, ami már lejárt 2013-ban, használatbavételi engedély nincs.

Voltunk bent az építési osztályon ahol azt mondták náluk nincsenek meg a tervek, a nálunk lévő tervek levannak bélyegezve, hogy jogerőre emelkedtek 2008 márciusban.

Az ügyintéző fennmaradási engedélyt szeretne tőlünk kérni, ez miatt annyira tanácstalanok vagyunk, mert az jelentős bírsággal is jár.

Az építőipari cégnél(eladó), azt a tájékoztatást adták, hogy kérjük meg a használatbavétel tudomásul vételét, mert minden rendben van és már lejárt azóta 10 év, hogy ebben az állapotában elkészült. Azt nem tudták megmondani, hogy milyen papírok kellenek ehhez, meg azt sem, hogy ha elhúzódik az ügy jövőre milyen energetikai előírásnak kell megfelelni, mert 2021 től az is szigorodik.

Érvényes szerződésünk van,a szerződés tárgya, mivel csak 90% os készültség volt " új építésű szerkezetkész családi ház" (állítólag ez az 5% áfa miatt kellett, mert csak annyit fizettünk érte.)

A kérdéseim összefoglalva, járható út a használatba vétel tudomásulvételét kérelmezni? (ha nem mi a megoldás?)

Milyen papírokat kell beszereznünk, hogy továbbléphessünk?
Ha elhúzódna, milyen energetikai követelményeket kell teljesíteni(a régit v újat?)?
Ha így használjuk a családi házat, abból milyen kár érhet bennünket?

Előre is köszönöm a választ

nanemaaa # e-mail 2020.01.22. 08:40

Mert a fennmaradási engedélynek nem a létesítés ideje a meghatározója, hanem a szabálytalanul épített építmény, építményrész jogszerűsége és szakszerűsége. Ha a terasszal történő beépítés meghaladja az előírt beépíthetőséget, akkor az szakszerűtlen, tehát arra fennmaradási engedély nem adható. Még akkor sem, ha 10 év után el nem bontatható.
Igaz.

peter891 # e-mail 2020.01.21. 15:10

Köszönöm a választ!

Pusztán kíváncsiságból: A terasz ebben az esetben miért nem elismertethető (hisz végeredményben túl van a 10 éves engedélynélküli perióduson) ?

Ha mégis megépítettem, akkor pedig lebukás esetén jól sejtem, hogy bontás a várható hivatali döntés a könnyűszerkezetes szobára, igaz?

nanemaaa # e-mail 2020.01.21. 14:07

Nincs. Egyikre sem.

peter891 # e-mail 2020.01.21. 11:29

Sziasztok,

Adott a következő helyzet:

Van egy családi ház, ami elérte a beépíthetőségi határt.
Ennek ellenére - jóval több mint 10 éve - egy terasz került felépítésre a családi házhoz. Azóta ez a terasz nem került elismertetésre, probléma nem volt belőle (valószínűleg mert nem látszik az utcafrontról)

Idén szeretnénk erre a teraszra egy könnyűszerkezetes szobát bővítés keretében ráépíteni.

Van-e esély arra, hogy első körben elismertessem a teraszt, majd azután közvetlenül engedélyt kapjak felhúzni egy szobát a teraszra bővítéssel? Vagy mivel elértem már a beépíthetőségi határt, ezért a szobára nem fogok kapni engedélyt, akár elismertetem a teraszt, akár nem?

Előre is köszönöm a választ,

nanemaaa # e-mail 2020.01.13. 13:55

Jogutódlás kizárólag még hatályos építési engedély esetén jöhet szóba.
Ha az engedély lejárt már, de az épület terv szerint épület meg, és a szükséges mellékletek is előkeríthetők, akkor mint az eredeti építtető polgári jog szerinti jogutódja szerintem megkérheted a használatbavételi engedély, vagy a használatbavétel tudomásulvételét.
Ha megvan a papír alapú napló, akkor az összesítő lap beszerzése már nem bonyolult, elvileg van a nyomtatvány boltokban, de letölthető a kormányrendelet mellékletéből is. Így hát semmiképpen se az összesítő lappal lesz gondod, hanem a naplóval, meg a kivitelezői nyilatkozattal.

Ha az építés során engedélyhez kötött építési munkával eltértek, akkor mint ingatlan tulajdonos alapból jogosult vagy a fennmaradási engedély kérelem benyújtására. Ahhoz meg szakértői vélemény csatolása elegendő lehet. A többit meg intézi a tervező a fennmaradási tervek készítésével.

Heroes # e-mail 2020.01.13. 11:25

Kedves nanemaaa!

  1. És a papír alapú építési napló összesítő lapja hogyan szerezhető be?
  2. Illetve a jogutódlás hogyan rendezhető ebben az esetben?

A te megoldási javaslatod, miszerint az eredeti tulaj végezze el a lent írtakat, azért bajos, mert árverés útján vásárolom meg az ingatlant és természetesen nem együttműködő a tulaj.

3. Ezek alapján a használatbavételi eljárás az kizárt, csak a fennmaradási marad?

nanemaaa # e-mail 2020.01.13. 11:06

Ha az építtető most még az eredeti tulajdonos, akkor bízd rá, hogy ezeket elintézze és az épületet az ingatlan-nyilvántartásban is feltüntettesse. Ez a legtisztább megoldás.
Ma már nem felelős műszaki vezetői nyilatkozat az előírás, hanem kivitelezői. Bár gondolom, ezzel most sokat nem segítettem. Fennmaradási engedélynél egyébként a kivitelezői nyilatkozat megfelelő jogosultsággal rendelkező építésügyi szakértői véleménnyel pótolható. (Használatbavétel esetében ez e kedvezmény nem szerepel a jogszabályban.)

Heroes # e-mail 2020.01.12. 14:52

By the way, a jogutódlás hogyan rendezhető a fennmarad. és használatbav. engedélyezési eljárások esetén? Az építtető most az eredeti tulajdonos.

Heroes # e-mail 2020.01.11. 22:08

Tisztelt Fórumozók!

Használatbavételi vagy fennmaradási engedélyhez szükséges felelős műszaki vezetői nyilatkozat, amennyiben az építtető jógutódjaként nem áll rendelkezésemre, hogyan pótolható?
Valamint a papír alapú építési napló összesítő lapját sem tudom bemutatni.
Hogyan lehetne ezeket pótolni?

nanemaaa # e-mail 2019.12.30. 10:41

gyöngyi73
Ha a mosókonyha mindenben megegyezik az építési engedélyben szereplővel, akkor szerintem lehet rá használatbavétel tudomásulvételét kérni. (Feltéve, hogy valóban vonatkozott rá az építési engedély.)
A 450 ezer forintos tervezési díjért csókoltatom a terveződet! :D

gyöngyi73 # e-mail 2019.12.25. 15:23

Kérnék egy kis segítséget.
Van egy épület ami 1960 as műleirásban mosókonyha és pince - ként szerepel. Használatbavételi engedély csak a lakóházra lett kérve le is van irva hogy mosókonyha pince még nem készült el 1969- ben. Most abban található a gázkazán és vegyestüzelésú kazán. Térképmásolaton nem szerepel.Szeretnénk feltüntetni viszont az építési hatóság kijelentette hogy nem adja meg rá a hatósági bizonyítványt mert az oldalhatári fala azonos a lakóházzal így építésügyileg a ház bővítménye. Meg kell terveztessem statikai vélemény stb az építész azt mondta kb 450 000 ft.
Kb 1975 ben készült. Önkormányzati településképi vélemény rendben, Földhivatali vázrajz rendben. Ezt még csak szóban közölték mert meg kellett nézetnem építésszel az építésügyi hatóság kérésére, hogy önálló falak határolják- e.
Mindenképpen meg kell terveztessem Önök szerint is? Vagy van más megoldás is? Köszönöm a választ

nanemaaa # e-mail 2019.12.17. 07:54

Próbálj meg hatósági bizonyítványt kérni az építési hatóságtól a rendeltetésre vonatkozóan. Ugyan jogszabály szerint nem adhatna, mert nincs rá hatásköre, de a legtöbb helyen ezt nem veszik komolyan a hatóságok és kiadják. Az alapján már át tudod vezettetni a rendeltetést a földhivatalnál.

gyula20 # e-mail 2019.12.14. 13:53

A térképen szerepel a ház , tulajdonképpen 2 szoba , konyha , fürdőszoba és egy nagy csűr , tanán ez az alapja a gazdasági épület megnevezésnek.
Bár sohasem annak épült . Anyám fiú testvére építette , aki később a lakosságcsere kapcsán , talán 1948-49 elköltözött Szlovákiába.
Nem zavarna ez a fajta megnevezés , de a FUNDAMENTA nem akar hozzájárulni a felújításhoz , arra hivatkozva, hogy nem lakóház.
Mondjuk túlélem , csak bosszant , hiszen ha valaki beírja a címet a telefonjába a képeken egy pillanat alatt látható , hogy ez lakóház.
Minden adó és egyéb ügyeket úgy fizetek , mint a község más lakosai.

nanemaaa # e-mail 2019.12.14. 10:26

Hatósági bizonyítványt kellene kérni a lakóépület meglétére vonatkozóan, ha az még nincs feltüntetve a térképen. Ebben az esetben épület feltüntetési vázrajzot is csatolni kell.

Ha az épület megfelel valamennyi építésügyi jogszabálynak, akkor fel fogod tudni tüntettetni. Ellenkező esetben viszont ez örökre így marad. Ugyanakkor félő, hogy már fel van tüntetve, ha a tulajdoni lapon már szerepel a gazdasági épület meghatározás.

Szomorú örökös #   2019.12.14. 07:53

gyula20

Nagy valószínűséggel a Földhivatal nem a ház „történelme” alapján fogja besorolni, hanem az alapján, ami annak idején meg lett állapítva. Ha a szüleidnek így jó volt, akkor neked kell helyére tenni a dolgokat.

gyula20 # e-mail 2019.12.13. 20:43

A szüleim után örököltem a családi házukat.A ház valamikor a harmincas években épült.
Sajnos az Földhivatalnál így szerepel , kivett gazdasági épület ,udvar. Ráadásul külterület.
A pontos címe :Háromhuta, Rákóczi út 50, ez szerepel a személyi igazolványomban is , születési helyként.
Pár éve beléptem a FUNDASMENTÁBA, azzal a céllal, hogy felújítom a házat, nem ott lakom , de tervezem , hogy valamikor majd odaköltözöm.
A FUNDAMENTA , elsőként azzal utasított el , hogy külterület- nem támogatja a felújítást.
Felhívtam Őket , azzal , hogy valóban ott születtem és a ház emberemlékezett óta lakóház - ezt egy egész falu is bizonyítani tudja.
A második válaszuk ,idézem "Kérjük, az ingatlan jogi jellegének tisztázása érdekében nyújtsa be a Földhivatal által érkeztetett jogerős használatbavételi vagy fennmaradási engedély másolati példányát a tárgyi ingatlanról"
Érdekes lenne a múlt század harmincas éveiben épült
épületre használatba vételi engedély kérni , ahol már felnőtt három generáció, esetleg fennmaradási engedélyt kérni ?
Ebben szeretnék segítséget kérni.

vacratot # e-mail 2019.12.10. 11:44

Köszönöm a válaszokat, nem tudom feljebb tenni, mert a helység magassága nem teszi lehetőve, hiszen az ablakok teteje egy síkban van a plafonnal.
Gipszkartonnal eltakartam, lefotóztam nekik, most a hivatalnál pattog a labda...

Köszönöm

Vevő11 # e-mail 2019.12.09. 22:35

Sziasztok !
Olyan kérdésem lenne, hogy vásároltunk egy ingatlan árverésen. A tulajdoni lapon fel van tüntetve hogy 65nm plusz van 17nm műhely 10nm tároló 4nm kamra. A valóságban ez nem így van. Voltunk bent az építési osztályon ki kértük a haz alaprajzat hogy végülis melyik falak bonthatoak, akkor láttuk hogy nem ilyen a valóság. Kiderült hogy egy pár éve (2-3) kert építési engedélyt de meg nem adta át nekik. Már ott tart elvileg ez az ügy hogy már le kellett volna bontani, viszont ok mindig halogatták az időt. Nos az ép.osztályon nekünk azt mondtak hogy vagy fennmaradási engedélyt kérünk vagy elbontjuk vagy vissza állítjuk (de nekünk így nem felel meg, ezért nem is akarjuk) majd ezek után közli velünk hogy ennek van egy büntetése 100eft fix + m2 30eft. [ 1m kijjebb hoztak az udvar felőli fő falat. (8m) ] Elvileg ezt az összeget nekünk kellene kifizetni kb 600eft.
Szerintem nem! Ha nem mi építettük főleg hogy meg a birtokba adas se történt meg.
Mit tudunk tenni ? Most akkor ezt nekünk kell tényleg kifizetni vagy esetleg van valamilyen kiskapu?

nanemaaa # e-mail 2019.12.09. 09:38

MD
A kérdező írta, hogy nincs elég belmagasság ahhoz, hogy magasabb parapetet biztosíthasson. Nem tudja feljebb tenni az ablakot. Valószínűleg ezért is volt oda üvegtégla tervezve. Át kell alakítani a tervezettnek megfelelően, mást nem tehet.

MajorDomus # e-mail 2019.12.07. 22:10

Tedd feljebb és pont.