Sziasztok!
Egy elég hülye helyzettel kapcsolatban szeretném kikérni a véleményeteket.
Párom szülei vettek tavasszal egy ingatlant egy Pest megyei városban. A hátsó kert felé hozzáépítettek egy 4x4 méteres teraszt, földszinttől mért 80 cm magasság (A meglévő lábazat szintje), és egy 2x4 méteres "előszobát" is felfalaztak, hogy onnan is bemehessenek (a régi hátsó ajtóhoz toldottak hozzá). Teljesen a mai kornak megfelelően épült, normális alap, porotherm tégla, szigetelés, bádog tető, stb. A probléma itt az volt, hogy egy nagyon régi, 70 éves ügyvéd ismerősüket kérdezték meg azzal kapcsolatban, hogy milyen előkészületeket igényel ez, építési engedély, stb., és erre sajnos annyit mondott az illető, hogy egy ekkora bővítés 2017-től már nem engedélyköteles. Azt viszont nem tudta, hogy attól az építési hatóság felé az egyszerű bejelentést meg kell tenni...
Mikor már elkészült a bővítmény, idén augusztusban, akkor hívta fel rá a figyelmüket egy rokon, hogy ez így nem éppen legális... Sajnos én sem foglalkoztam eddig ezzel a területtel sehogy sem, tehát nem tudtam előre figyelmeztetni, hittem az ügyvéd szavának.
A kérdésem az lenne, hogy mit lehet tenni ilyenkor, ha az egyszerű bejelentést nem tették meg? Utólag átnéztem a helyi építési szabályzatot, a telek beépíthetőségének, zöldfelület nagyságának, stb. megfelel teljesen a bővítés, semmi olyat nem találtam (legalábbis én), amibe amúgy beleütközne. És elvileg szakszerűen lett megépítve is. A párom szülei teljesen jóhiszeműek voltak, csak tudatlanok az ügyben.
Mennyi esély van rá, hogy amennyiben minden egyéb dolognak megfelel, vagy ha nem, legalább szabályossá tehető, akkor kapnának rá egy fennmaradási engedélyt? Nem továbbértékesíteni akarják, nem beruházóként "feketén" építettek, ügyeskedtek, hanem saját lakhatás célra. Természetesen a bírság nyilvánvaló, de az lenne a kisebbik baj, azt még kifizetik, max segítünk párommal. A nagyobbik, ha le kéne bontatni, mert akkor Apósom szegény meg is őrülne, az utolsó pénzük ment rá a felújításra.
Vagy érdemes inkább "lapítani", és várni, hátha nem szól senki? Mert akkor meg szerintem attól rettegne folyamatosan, hogy mikor derül ki. Ők inkább "legálissá" tennék, ha lehet.
Ti mit javasoltok? Tapasztalataitok szerint ilyenkor mi az eljárás, és mennyi esélye van annak, hogy nem írnak elő bontást?