Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. március 20. szerda | Regisztráljon most!

Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Építésügyi bírság, fennmaradási engedély

csubuka # e-mail 2019.01.01. 16:58

Sziasztok!

Végolvastam a topikot itt és úgy érzem, hogy ide való a kérdésem leginkább.

Két külön ingatlan vagy egy kertben. Az egyikkel minden rendben. A másik 1990 körül "okosba" épült (légifotókkal bizonyíthatóan), sosem papírozott, legalábbis én már nem láttam semmi papírt róla soha, engedélyeztetve sem volt szerintem. Mondjuk ilyen távlatból már az sem számítana szerintem. Most bővíteni kellene.

Korrekt teljesen, "apró" gond, hogy nem tartja be az oldaltelek távolságot, 2m-re van a kerítéstől az oldala.

Lehet a kerítés sem pontosan a jó helyen van, ismerve a kor sajátosságait. Lehet, hogy a valóságban, ha kiméretnénk a kerítést meg lenne a 3m. Ezt nem tudhatom.

A beépíthetőségi százaléknak megfelel a legális, nagyobb épülettel együtt is.

 • Azt jól értem, hogy bírságot nem kaphat, mert több, mint 10 éve áll?
 • Ámde így, hogy az oldaltelek távolságot nem tartja be fennmaradásit sem kaphat?

Szóval egy jogi hézagba került az épület, ha jól értem. Bár a fennmaradási ebben az esetben talán nem is jelentene plusz értéket a hatósági bizonyítványhoz képest elvileg 10 évesnél idősebb épületnél, ha jól értem.

 • Ha jól értettem a topik fejtegetéseit, akkor a hatósági bizonyítvány az egyedüli megoldás számunkra?

Olyan esetben meg reménykedni kéne, hogy el tudjuk lakóépület funkciósnak fogadtatni a procedúra alatt az épületet.

 • Ámde a nagy kérdés az, hogyha legalizálódik is az ingatlan, akkor is illegális lesz-e mindenképpen a bővítése, hiszen az eredeti épület nem tartja be az oldalsávot? Vagy ezt hogyan látjátok?
 • Ha lakóépület lenne a hatósági bizonyítványon - és ezáltal egyszerű bejelentéssel bővíthető -, akkor lehet, hogy mégiscsak lehetne bővíteni kis szerencsével?
nanemaaa # e-mail 2018.11.27. 10:37

Kérdező111

Mi lehet a háttérben? Nyilván valaki feljelentett. ;)
Egyébként bármilyen épület engedély nélkül bontható, ha az nem csatlakozik szomszédos telken álló másik épülethez.

Kérdező111 # e-mail 2018.11.23. 14:46

Tisztelt Nonolet!

Köszönöm a megerősítést és a plusz információkat!

nonolet # e-mail 2018.11.23. 13:14

Az egyéb feltételek betartandók...

 • munkaügyi-vállalkozási
 • munkaterületi
 • munkavédelmi
 • környezetvédelmi
 • HULLADÉK kezelési!!!

Egyébként a korlátok.
http://bontas-foldmunka.hu/…gy-nem-kell/

Kérdező111 # e-mail 2018.11.23. 10:29

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni:
Egy nagyon régi, szabadon álló lakóépületet szeretnék lebontani, vályog a fala, cserepek már lecsúsztak itt-ott. Kell-e hozzá bontási engedélyt kérni (nem áll helyi védelem alatt az épület), vagy csak elegendő, ha az épület lebontását követően bejelentem a helyi építési hatóságnak, és úgymond "tudomásul veszik.", plusz kitöröltetem az épületet a földhivatali térképről? Szerintem az új szabályozás alapján ez a tevékenység nem engedélyhez kötött. A tető szerkezet elbontásra került a napokban (cserepeket+tetőléceket, faanyagot leszedtük), a kémény és a falak következnének, viszont most helyszíni ellenőrzésre kaptam "meghívást", az épület műszaki állapotát szeretnék ellenőrizni. Mi lehet vajon a háttérben?

Válaszukat előre is köszönöm szépen!

nonolet # e-mail 2018.11.15. 23:43

cyrano12

Helytelen az olvasatod...

HA kivered a hatóságból a "hatósági bizonyítvány"-t a létezésről és funkciójáról.
(ami viszont általában nem sima ügy, mert fennmaradási engedély mániában szenvednek a hatósági ügyintézők)

Akkor a földmérő vázrajza alapján felkerül a térképre.

De ez többször részletezve volt már a linkelt fórumban... Keresd vissza.

nanemaaa # e-mail 2018.11.15. 09:42

Fennmaradási engedélyt kell kérni, tervezőt és egy szakértőt kell keresni. Bírság nincs, átalakítást, bontást elrendelni már nem lehet. Viszont csak abban az esetben kaphatsz fennmaradási engedélyt, ha a bővített épület megfelel a rá vonatkozó jogszabályoknak.

cyrano12 # e-mail 2018.11.14. 19:54

Itt tudtam kattintani. :)
Kedves nonolet!
Épp azért kérdezek mert ahány helyen olvastam annyi féle. 12m2 alatt nem kell bejelenteni. 10 évvel ezelőtti bővítésért nem bírságolhatnak. Én ezt szűrtem le. De nem tudom helyes e az olvasatom. Plusz a házat el akarják adni. A vevő fundamentával pótolja a vételárat. Az eredeti alaptlrajzon nincs ott a fürdő. A fundamenta nen fizet csak ha van fürdő. Elég egy saját kézzel szerkesztett méretezett alaprajz, mint pl. A CSOK-nál vagy van ennek valami hivatalosabb módja? Vagy elég ha azt írják az adásvételibe hogy van fürdő és slussz?

nonolet # e-mail 2018.11.14. 19:33

Ebből olvass el 10-15 oldalnyit...

http://www.jogiforum.hu/…32/24764.2.0

cyrano12 # e-mail 2018.11.14. 18:32

Tisztelt fórumozók!
Édesapámék szeretnék eladni a házat amit örököltek. Kiderült, hogy a 70es években történt bővítés (ami egy kb 10m2-es fürdőszoba, csak belülről megközelíthető, alappal tetővel) nem lett bejelentve anno. Az eredeti alaprajzon és térképmásolaton nem szerepel a fürdő. Lényegében a térképen ez egy kis kiszögellő kocka a házon, alaprajz tekintetében pedig egy kb 10m2-es fürdőszoba wc-vel egy légtérben. Hogyan lehet ezt így utólag feltűntetni térképen és kell e egyáltalán (12m2 alatt van), alaprajzot kivel kell csináltatni, eleg e a tulaj saját kézzel készített méretezett alaprajza, és a legfontosabb kérdésem, hogy mint örökös aki nem is tudott a dologról számíthat e bírságra? ( tudtommal 10 évnél régebben történt bővítésnél nincs bírság) A válaszokat előre is tisztelettel köszönöm.

Frankline # e-mail 2018.11.12. 17:20

nonolet

Miért bontatnának vissza egy jóváhagyott tervek szerint kialakított, statikailag rendben lévő tetőtérbeépítést ? Erős túlzásnak érzem amit írtál, pláne ha a második kérdésemre is így érzed. Vajon évente hány ezren építenek úgy e-naplósan, hogy becsúszik egy nem igazolt munkafázis ? Biztos akad ilyen, de nem nagyon hallottam olyat, hogy ezért bontatnak.

Mindezektől függetlenül, vélhetően minden lepapírozottan, végig lesz bohóckodva hivatalos szaremberekkel.
(2 hónapja indult az egész, megbeszéltük a szaremberrel, hogy e-naplósan ők fognak vasbeton födémezni, térdfalazni, stb. Abban állapodtunk meg, hogy a bontást még nem naplózzuk, elég lesz majd a zsaluzástól kezdeni. Leszedték a tetőt, aztán már ekkor kiderült, hogy tényleg szaremberek, így el lettek küldve, még mielőtt tovább pusztítottak volna. A ház tető nélkül, szaki nincs, én meg nagyon meg akartam idén oldani a födémig. Mindegy, már elfogadtam, hogy a telet így vészeli át a ház. Azóta is keresek szakembert, aki nem szarember, de úgy tűnik, kihaltak az országból. Csak hülyék, meg szélhámosok maradtak, akik remekül elélnek a bürokrácianövelésnek hála)

nonolet # e-mail 2018.11.07. 19:56

Frankline

Ne légy hülye! ezek az ötletek nem működnek....

bünti+visszabontás lesz belőle.

nanemaaa # e-mail 2018.11.07. 16:03

Van a baráti körünkben földmérő, aki ingyen felmérné és ha azzal mennénk a földhivatalba, mennyire lennénk védve?

Semennyire.

Ha nem akarsz bírságot fizetni, bontsd el az egészet, és egyszerű bejelentést tedd meg az E-napló készenlétbe helyezésével. Csatolni kell a naplóhoz a kiviteli tervet is.

angel0924 # e-mail 2018.11.07. 10:19

Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni.
Vettünk egy kockaházat - egy kis faluban, de jól szem előtt van - egy kis terasszal. A teraszt kibővítettük tavaly, és most pedig egy szobát és egy előszobát építettünk felére, de csak a falak állnak egyelőre.

Engedélyt nem kértünk egyikre sem, most viszont rajtunk van a pánik.

Mit lehetne tenni, hogy elkerüljük a bírságot? Ha elég lenne annyi, hogy a falakat visszabontjuk és utólag kérnénk engedélyt a bővítésre, akkor ezt megtennénk, de a teraszra is ugyanúgy kellett volna engedély?

Van a baráti körünkben földmérő, aki ingyen felmérné és ha azzal mennénk a földhivatalba, mennyire lennénk védve?

Köszi.

Frankline # e-mail 2018.11.03. 16:16

Tisztelt hozzáértők !
Egy egyszerű bejelentéses családi ház tetőtér beépítése kezdődne el. Az e-napló nyitva, a tervek feltöltve rég, semmilyen tevékenység nem lett még bejegyezve. A jogosult szakik és a pecsételő emberkék hiánya, valamint megbízhatatlansága miatt felvetődött, hogy jogosultsággal nem rendelkező, ismerős szakikkal csináltatnánk meg az egészet, szabályos terv szerint, majd a végeredményt valahogy hivatalossá tennénk. Ebben az esetben milyen költségekkel kell még számolnom a (140e Ft x nm x 0.5) büntetésen felül ? (Fennmaradási kérelem költségei, Statikus...?)

A másik kérdésem: Ha a jelenleg nyitott e-napló mellett, de bejegyzés nélkül megcsinálnánk a födémet és a térdfalat jogosultság nélküliekkel (aminél persze sem FMV, sem műszaki ellenőr nem lenne hajlandó bábáskodni, leigazolni), majd mikor kész, egy statikussal lezsűriztetnénk, visszatérhetnénk e az E-naplós folytatáshoz az Ács munkával, kisebb retorzió mellett ? Hogyan számítandó a büntetés vasbeton födémnél ?

Crystalheart # e-mail 2018.10.13. 14:42

@nanemaaa: Egészen sok mindent szeretnénk hozzáépíteni, és a jelenlegi tervben lévő dolgokat kihagyni, de az a probléma, hogy azóta jelentősen megváltozott a helyi építési szabályzat is, pl. nekünk 12 méter magas a házunk, az új rendelet 6 métert enged. Vajon engednének-e egy 12 méteres hozzáépítést, pl. tornyot? (Nincs semmiféle egységes utcakép, csak egy db. másik ház látszik.)

Azt hiszem, illetékes helyen kell megkérdeznem, csak tartok tőle, hogy "eszükbe jut" és elkezdenek valamit akadékoskodni

nanemaaa # e-mail 2018.10.10. 09:50

Nagyjából pontos.
3. fennmaradási engedélyt megkérni.
3/a. Mivel vélhetőleg nincs kivitelező, felelős műszaki vezető és építési napló, így azt szakértői véleménnyel kell pótolni. Viszont ha az érintett közművek nyilatkozatai nem lehetnek a nem létező építési naplóban, így a hatóság kérheti azok csatolását.

Illatos #   2018.10.09. 12:35

Üdvözletem!

Sikerült a Google eart pro. oldalon megkeresnem a műhold képeket :) ( időbe is vissza tudtam keresni )

Közben utána kérdeztem a fenn maradási engedély folyamatának is.

 1. két tanúval alá íratni a 10 évi állapot igazolást..
 2. tervezővel terveztetni ( ez komoly? )
 3. használatba vételi engedélyt megkérni
 4. földmérővel méretni.
 5. földhivatalba bejegyeztetni

kérdésem: most ,hogy már áll az épület stb, így gondolom semmiféle műszaki ellenőri igazolás, elmű stb nem szükséges a tervezési rajzon felül , ugye?

Köszönöm!

Illatos #   2018.10.05. 15:28

Sajna az emlékeim már megkoptak, de ha jól emlékszem magát a teraszt 2007-be valóban felépítettük az biztos , nyitott volt, mint minden terasz.. de körbe illetve zárttá a következő évben csináltuk meg , 2008-ba esetleg 2009-be ? , na ebbe nem vagyok biztos !

Igen ezen a légi fotón én is elgondolkoztam ,hogy vajon mennyire részletes stb, mert felülről egész biztosan látszódott már 2007-be , de oldalról is vajon látható ?
Ezen aggódom, hogy megkockáztassam nehogy az orrom alá dugjanak egy fotót amin épp pihizek a nyitott teraszon...

Gondolom ilyen légi fotóhoz nagyon nem lehet hozzá jutni illetve betekinteni?

Senki földjén azt értettem, hogy az önkormányzat nagyon nem aktiválta magát azon a részen.

Köszönöm!

nanemaaa # e-mail 2018.10.03. 14:29

Illatos
A jogszerű megoldás a fennmaradási engedély lenne. Ha igaz a 10 éven túli építés, akkor nincs szankció. A „"később”"-be nekem belefér a két évvel ezelőtt is. Akkor már viszont van. ;)
Igazolni bármivel lehet, ami egyértelmű és beazonosíthatóan igazolja az állításodat. A bizonyítás eszközei nem korlátozottak. Arra kell figyelni, nehogy a hatóság rendelkezésére álló légifotók mást mondjanak. ;)
Senkiföldje” nem létezik, minden teleknek van tulajdonosa.

Illatos #   2018.10.03. 14:19

Üdvözletem!

Mi a menete az alábbi ügy elrendezésének?

11 évvel ezelőtt építettünk egy teraszt a házhoz, amit kis idő múlva beépítettünk. Ez a toldás nem szerepel a térkép másolaton ,most viszont szeretném eladni ezt az ingatlant, a vevő pedig csak hitellel tudná megvenni . Gondolom az ingatlan becslő egyből kiszúrná ezt az eltérést. Mi a menete ennek a hivatalossá tételére? Bírság gondolom az már nincs ..de milyen szankció várható? Illetve a 11 évet mivel lehet igazolni?(ez egy zártkert ingatlan, igazán a senki földje volt sokáig )

Köszönöm!

nanemaaa # e-mail 2018.10.02. 09:36

Crystalheart
Úgy jársz legjobban, ha elfogadod a tényt, hogy lejárt az építési engedély. Ebben az esetben új építési engedélyt kellene kérni az építkezés befejezéséhez, természetesen már aktualizált tervek alapján. Persze ehhez nem ártana valami olyan építési munkát is kitalálni, ami önmagában is építési engedély köteles (valahol célszerű lenne bővíteni legalább minimális mértékben).

Crystalheart # e-mail 2018.09.27. 16:53

Üdvözlet!

Ha minden igaz, szüleim 1995-ben kezdték el építtetni a házunkat. Egy ideig félbemaradt a puszta falakkal, majd 2001-ben az alsó szintet lakhatóvá tették és ideiglenes használatba vételi engedéllyel beköltöztünk. Hamarosan elváltak, és onnantól az építkezés semmit nem haladt, kívül csupasz tégla, az emeleten még válaszfalak sincsenek.

Mindez azt is jelenti, hogy nyilván minden valaha volt engedélyünk és minden korábbi szabvány elavult. Mi a teendő ilyenkor, ha tovább akarjuk építeni? Megbírságolhatnak-e? Éy egy több mint 20 éve indult építkezés esetén hogy működik egyáltalán az építési napló? (Nem hiszem, hogy ilyenünk van.)

Köszönöm...

nanemaaa # e-mail 2018.09.26. 09:11

A 10 év az 10 év, és nem 9 és fél, sőt az se igaz, hogy 5 fölött már 10-re kerekítünk. :D

Peaceliker # e-mail 2018.09.25. 13:17

nonolet

És a 10 évet hogy számolják? Tárgy év vagy hónap - nap ra? Tehát ha az ember 2009 őszén fejezte be a hozzá építést akkor 2019 elején már letelt a 10 év vagy az majd csak ősszel?