Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Építésügyi bírság, fennmaradási engedély

nanemaaa # e-mail 2020.08.07. 07:57

Én úgy gondolnám, hogy ezt simán megtehettem, de nem biztos hogy igazam van.
Biztos, hogy nincs.

Legalizálni ingyen? Sehogy. Megpróbálod kibekkelni a 10 évet, és akkor talán megúszod. A többi csak mese, avagy a "mondja maga is" kategória.

komtenerhaz # e-mail 2020.08.06. 18:18

Sziasztok! Vettem egy telket, aminek a megnevezése kivett anyagbánya a telek 500 nm 20%-a beépíthető.
A szomszéd házak ( van a tóparton circa 50) közül 2-nek van engedélye tudomásom szerint és néhánynak fennmaradási engedélye. A tógazda szerint mindenki azt épít amit akar, nem foglalkoznak vele. Én az engedett méreteket betartva építettem egy konténerházat a telekre. Pont alapokon áll, nem fix/rögzített építmény. Én úgy gondolnám, hogy ezt simán megtehettem, de nem biztos hogy igazam van. Hogyan tudom elkerülni, hogy komolyabb bírságot kelljen fizetnem, vagy elbontassák? Nyilván van az a verzió, hogy hagyom az egészet és elhiszem a szomszédoknak, hogy nem lesz semmi baj és van az, hogy megpróbálom legalizálni. Ha valakinek van jó tippje, esetleg tapasztalata azt hálásan fogadnám

nanemaaa # e-mail 2020.07.30. 08:18

jelak

  1. Nem. És nem is átalakítás, hanem bővítés. Építési engedélyt, vagy egyszerű bejelentést kellett volna tennie.
  2. Egyéni értékrend kérdése. Van aki gond nélkül megvenné, és csak később sopánkodna.
  3. a) kap fennmaradási engedélyt és bírságot
    1. nem kap fennmaradásit, hanem elbontatják.

+1 Normális esetben az eladónak kellene a ház papír ügyeit rendeznie, így a fennmaradási engedélyt is előzetesen megkérni, a bírságot kifizetni, és az épület feltüntetést a földhivatalnál elintézni. De a 2. pont szerintiek miatt ezt nem fogja megtenni, mindig van balek, aki megveszi így is, így ő szabadul akár több milliós kiadástól is.
Ha a bővítés bizonyíthatóan 10 éven túl történt, akkor megveheted, mert akkor már se bírság, se bontatás nem lehet. Persze attól még nem lesz legális, de ha ez nem érdekel, akkor baj nincs.

jelak # e-mail 2020.07.29. 23:24

Sziasztok, lenne nekem is egy kerdesem.

Van egy haz amit megkivanok vasarolni es mar ugyvednel is voltunk (eloleg le lett teve, ugyvedet kifezettem).

Minden rendben van vele, egy dolgot kiveve, eredetileg a haz ugy epult hogy egy terasz allt az egyik oldalon ami fedett volt es ugyan azon az aljazbetonon volt mint maga a haz (tehat haz aljazbetonja folyatodott es azon volt a terasz, amihez kissebb lepcso vezetett fel).

A tulajdonos ezt a teraszt par eve befalazta konnyuszerkezettel, illetve a lapos tetejet atepitette, ugy hogy most mar lenyegeben a haz tetoszerkezete folytatodik az uj beepitett / felujitott resz felett (tehat folytatva lett a haz tetoszerkezete a beepitett resz felett). Az uj tetoer nincs beepitve meg, a regi tetoteri resz pedig mar be volt epitve eredetileg.

A tulajdonos ragaszkodik hozza, hogy ez csak felujitas volt, azonban dokumentaciok nincsenek meg rola (szakertoi vizsgalat utan igenyesnek / szakszerunek mondhato a beepites / felujitas egyebkent).

Ahhoz hogy ezzel az uj tetovel normalisan ho szigetelve legyen a haz be kell fejeznem a tetoter beepiteset.

Azonban szeretnem ezt legalis modon megtenni es nem ugy kolteni egy hazra hogy visszabontathatjak.

  1. tenyleg felujatasnak minusol egy ilyen atalakitas?
  2. Meg merjem vasarolni igy ezt a hazat?
  3. milyen kilatasok lehetnek ha kifezetnem a birsagot / elinteznem a fennmaradasit vasarlas utan?

koszonom elore is!

nanemaaa # e-mail 2020.07.21. 08:32

Skic
Szerintem a kutyát nem érdekli, hogy mit csinálsz a telkeden. Elvileg persze a hatóságnak rendelkezésére áll egy olyan digitális rendszer, ami folyamatosan összeveti a légi felvételeket, és ahol változásokat észlel, azt jelzi,
de nem is kell a hatóságnak törnie magát, hogy feltárjon szabálytalan építkezéseket, mert mindig van egy jó szomszéd, aki ezt bejelenti nekik.
A döntésük attól is függ, hogy az építkezés mely szakaszában szembesülnek a szabálytalan építéssel. De simán benne van a bontatás.

Skic # e-mail 2020.07.20. 22:01

Borsikaborsika helyzetéhez nagyon hasonló a mi helyzetünk is, annyi különbséggel, hogy itt állhat épület, de a jelenlegi szabályozás szerint semmilyen új épületet nem építhetünk (923nm-es telek egy olyan övezetben, ahol 1000nm alatti telekre semmilyen épületet nem lehet építeni, de ez amikor épült akkor még nem így volt). Így nálunk is marad a "felújítás". Hogy juthat a hatóság tudomására az, hogy ez egy új épület? Van tapasztalat arról, hogy mennyire érdekel ez bárkit is? 27,5nm amiről szó van, kultúrált és nem sérti amúgy az építési szabályokat. Mire számíthatunk, ha mégis a tudomásukra jut? Bontás mindenképp?

nanemaaa # e-mail 2020.07.20. 08:57

rptog
10 év után már nincs bírság. Igaz, ma nem is engedély köteles egy tetőtér beépítés, ha ezzel az épület térfogata nem növekedett, így arra fennmaradási engedélyt se lehet kérni.
Az már egy egészen más kérdés, hogy egyebekben a beépítés szakszerű-e? Azt vizsgálja meg egy szakértő.

rptog # e-mail 2020.07.14. 14:52

Lenne egy kerdesem. Van egy jo haz ami erdekelne minket (megvetel). Kiderult, hogy 70-80-as evekben epult, minden alapvetoen rendben van. Egy dolgot nem, a tetoter be lett epitve viszont az nincsen engedelyeztetve (ezt mar nem terveztette meg a tulaj, bar van ott konyha, nappali, ket kis szoba, terasz, furdoszoba..). Olvastam, hogy ha valamelyik szomszed feljelentene, akkor eleg huzos penz lenne, mert tobb mint 70nm (online kalkulatorral neztem meg).

Hagyjuk az ingatlant vagy talan van megoldas azonkivul.. hogy keszitettek egy terv-dokumentaciot 2 millioert es lehet kapok 6-7 millios birsagot..? Mi a gyakorlat?

nanemaaa # e-mail 2020.06.23. 08:43

Attól, hogy az épület egy alaptérképen fel van tüntetve, nem biztos, hogy legális. Érdemes az építési hatóságnál betekinteni a telek előirataiba.
A felújítás, átalakítás nem engedélyhez kötött tevékenység. Ugyanakkor nagyon nehézkessé válik a bizonyítás, hogy nem lett nagyobb, ha nincs kellően dokumentálva. Ugyanis a bővítés már építési engedély köteles. Ennek elkerülésére javasoltam az e-napló nyitását, ami kiviteli tervekkel is jár természetesen. Persze, meg lehet csinálni mindenféle terv és papír nélkül is, legfeljebb kérdéses lesz a hatóság hozzáállása utólag. De tény, arra is lehet alapozni álláspontot, hogy talán úgyse jelent fel egyik szomszéd se, a hatóság meg nem fogja keresni magának a bajt, elvégre a közhiedelemmel ellentétben ezért plusz pénz nem jár nekik. Egyébként is túl vannak terhelve és alul fizetve.

Borsikaborsika # e-mail 2020.06.22. 14:24

Kedves nanemaaa!

Köszönöm.

A gazdasági épület teljesen legálisan áll, vszínűleg jó régóta. A HÉSZ mellékletében, a helyrajzi számmal ellátot térképen is szerepel. Viszont a felújításban meddig mehetek el? Ha meghagyom a szerkezetet és tető, falakat cserélek? Be kell-e jelentenem? Előre vagy utólag? Ha annyira rossz állapotú a tartószerkezet, hogy ki kell cserélni, hogyan oldajam meg? Köszönöm

nanemaaa # e-mail 2020.06.22. 08:31

Borsikaborsika
611 m2-es telken elvileg nem állhatna épület, mert 720 m2 alatti zártkertben tilos bármit is építeni.
A meglévő vélhetően szabálytalan épület újjáépítése elég rizikósnak tűnik, simán meg fogja állapítani a hatóság, hogy az új épület és lebontatja az egészet.
Ha ilyen dologra szánod el magad, érdemes előtte elolvasni a helyi építési szabályzatot és nagyon pontosan dokumentálva lehet esetleg felújítani, hogy bizonyítható legyen, nem lett nagyobb, mint az eredeti volt. Ilyen esetben indokolt lehetne egy e-napló nyitása a felújításra. De nem győzöm hangsúlyozni, ez egy nagyon vékony szalmaszál.

Borsikaborsika # e-mail 2020.06.21. 22:56

Jó estét!

Adott egy 611 m3-es művelés alól kivont zártkert, amelyen található egy, a tulajdoni lapon is szereplő (kissé elavult)gazdasági épület. Be kell jelentenem a felújítást, ha csak az alapot hagyom meg és nem növekszik az alapterület?
Köszönöm a választ

MajorDomus # e-mail 2020.06.08. 18:07

Ha 10 évesnél régebbi,akkor kérj egy fennmaradási engedélyt-szerintem- ha megkaptad akkor már jogosan újitod fel.
.
Érdekes gazdasági épület lehet. Pince,présház stb....
.
Igaz az én hétvégi házam is az ázsiai tigrisatkákat tenyésztek benne ha a hatóság kiváncsi....

janka06254 # e-mail 2020.06.08. 10:30

Üdvözletem.

Kérdésem a következő volna. Vásároltam egy zártkerti ingatlant, szőlő plusz gazdasági épület van feltüntetve a tulajdoni lapon. A pince előtti présház építése kb 12-20 éve elkezdődött de csak a falak felépítésig jutott el. Mivel elég rossz az állapota így a azt némileg visszabontva majd újjáépítve tetővel ellátva szeretném megépíteni. a présház 5X4 méter lenne kb. 2,5 méter belmagassággal és 4 méter körüli tetőgerinc magassággal.
A fő kérdésem az lenne milyen engedélyt kell kérjek a saját kivitelezésemhez?

Köszönettel: Horváth János

Lackó0531 # e-mail 2020.06.04. 21:20

Üdvözlettem
Van egy telkünk meglévő házzal ami kB 125nm alapterületű, de papírjai nincsenek. Ezt szeretnénk rendezni. Az épűlet már tízen éve így áll.

Először is mik kellenek a fennmaradási engedélyhez? Hol kell kezdenem? Az első lépés egy építész, aki rajzol a jelenlegi állapotról egy tervet? Vagy az önkormányzathoz kellene elsőnek elmennem? Esetleg egy "lépésről-lépésre" útmutató ehhez?(Ez lenne a legjobb)
Köszönöm

nanemaaa # e-mail 2020.05.25. 14:51

borsod
De vannak készültségi enyhítő szorzók, de te azt kérdezted, mennyi a legtöbb? Ennél több elvileg nem lehet. :)

borsod # e-mail 2020.05.25. 12:50

@nanemaaa
koszonom. erre nem kell meg alkalmazni egy 0,1szeres szorzot, ha csak a foldmunka/alap a keszultsegi fok?

tervezőasszony # e-mail 2020.05.25. 10:42

Tisztelt Jogi Fórum !

Építési engedély alapján épült a Balatonnál a nyaralónk ami 2007 -ben végleges fennmaradási és egyben használatbavételi engedéllyel is rendelkezik.

A telekre pontosan akkora építmény került anno ami a 2 % beépíthetésbe belefér. Beleértve a felső szintet is.

Viszont az építmény a 2 gyermek mellet kicsinek bizonyult. Szeretnénk a tetőteret kicsit megemeli és így 1 szobát még kialakítani. És a hátsó mezőgazdasági épületet / ami régen présház volt szobává alakítani / Ami felújítást szeretnénk az a jelenlegi forma megemelésével jár . A telekhez venni sajnos nem tudunk földterületet ,mert körülöttünk már minden telek beépítésre került. Próbáltam a hivatalos utat is , de újabb építési engedély már nem adható ki rá . A kérdésem, ha mégis megemelem a tetőt annyira (max 2,5 m ), hogy egy tetőtéri szobát ki lehessen alakítani és a hátsó présház falát is megemelem 1,5 m rel akkor a későbbiekben ha egyáltalán ezt valamikor ellenőrzi valaki a hegyoldal közepén milyen szankcióra
lehet számítanom. Az rendben van, hogy megbüntetnek . De mekkora lehet a büntetés kb és mit von maga után . Lebontathatják ?? vagy csak bírságot kapok ? Ott a helyen ahol a telkem található igazából mindenki eltért a tervrajztól , mert a telek nagyságához képest nem 2 % ot építettek be és a talajszinttől lévő max 6 méteres magasságot sem igazán tartották be

Nagyon szépen megköszönöm , ha valaki felvilágosít, hogy ilyen esetben mi a történik .

nanemaaa # e-mail 2020.05.22. 08:33

100.000 Ft + 30.000.000 x 0,30= 9.100.000 Ft!
Már ha jól számoltad az építményértéket, ami 140.000 Ft négyzetméterenként.

borsod # e-mail 2020.05.21. 14:17

Üdv!
Mi a legnagyobb bírság amit kaphatok, ha az egyszerû bejelentés érvényesülése elôtt elkezdek építkezni? A számított érték 30M forint

nanemaaa # e-mail 2020.05.21. 08:27

Kérhetsz rá fennmaradási engedélyt (ez nem rossz verzió), vagy akár hatósági bizonyítványt is ingatlan-nyilvántartási átvezetéshez. Szerintem mindkettőhöz kell tervező és terv. A tervezési díj szabadáras, magyarán közös megállapodás kérdése. Nem kell egyikhez sem a társtulajdonosok hozzájárulása.
Azt mindenképpen tudni kell, hogy sem fennmaradási, se hatósági bizonyítványt nem kaphatsz, ha a kialakult beépítés bármely mértékben sérti az országos érvényű, vagy a helyi építési szabályokat. A fennmaradási előnye lehet, hogy annak terve tartalmazhat ha kell a szabályossá tételhez szükséges építési munkákat is, melyekre egyben építési engedélyt is kaphatsz, illetve, ha kell közre tud benne működni a szakhatóság is. Hatósági bizonyítványnál ilyen nincs, ott egy érintésig működik a dolog, vagy megfelel és kapsz hatósági bizonyítványt, vagy nem.
Első lépés szerintem a tervező, a hatósági előírások vizsgálata is az ő feladata kellene, hogy legyen.
Mindkét eljárás keretében igazolni szükséges a 10 évnél régebbi építés tényét, így bár az átalakítás, felújítás nem engedély köteles, és bármikor megcsinálhatod, de a saját dolgodat nehezíted vele, ha az épület újnak látszik. Érdemes először az épület feltüntetést elintézni és utána babrálni az épületen.

Mori # e-mail 2020.05.20. 18:30

Üdvözletem!

Előre is köszönök minden segítséget vagy tanácsot!

Egy örökölt ingatlanról volna pár kérdésem. A telken áll egy 3 szintes ház, de a tulajdoni lapon csak egy szerszámoskamra van feltüntetve. ( A ház amúgy kb. 50 m2 alapterületű és 3 szintből áll, alul garázs + műhely, első szint nappali konyha, fürdő, az emelet egy tetőtér beépítés, két szobával. Már ha ez érdekes. )

A házon az elmúlt 20 évben nem volt semmi változtatva. Az építője 20 éve halt meg, előtte nem tudom mikor lett kész, de azóta biztos nem változott semmi rajta. Az épületről semmilyen papír terv nem készült, vagy legalábbis nincs meg.

Szeretném papíron is rendbe tenni a dolgokat. Azt gondolom, hogy fennmaradási engedélyt kell kérjek, és innen már jönnének a kérdéseim.

Először is mik kellenek a fennmaradási engedélyhez? Hol kell kezdenem? Az első lépés egy építész, aki rajzol a jelenlegi állapotról egy tervet? Vagy az önkormányzathoz kellene elsőnek elmennem? Létezik esetleg egy "lépésről-lépésre" útmutató ehhez?

Másrészt a házat nem egyedül örököltem. Kell a többi tulajdonostól valami engedélyező papír hozzá vagy intézhetek mindent egyedül? ( Nem gond a papír beszerzése, csak az érdekelne, hogy kell-e? )

A következő kérdésem, hogy lehet tudni nagyjából (legalább nagyságrendileg) mekkora költségre kell számoljak ehhez az engedélyhez?

Végül utolsó kérdésem, hogy amíg nincs meg a fennmaradási engedély olyan munkákat elvégezhetek a házon, hogy bejárati ajtó vagy ablak csere? Vagy ezekkel meg kell/érdemes várjam a fennmaradási engedélyt?

Még egyszer minden segítséget/választ köszönök!

nanemaaa # e-mail 2020.05.14. 08:52

magyara
Ha kapsz rá fennmaradási engedélyt, vagy hatósági bizonyítványt az építésügyi hatóságtól, akkor igen. Egyéb esetben nem.

magyara # e-mail 2020.05.12. 22:16

Üdvözlök mindenkit!

Szeretnék megvásárolni egy natura 2000 besorolású külterületi vízparti területet a magyar államtól. A területen legalább 20 éve áll egy épület is beton cölöpökön, ( egyéb részei fából készültek). Viszont az épület nincs feltüntetve a tulajdoni lapon, ezért szeretném bejegyeztetni a vásárlás után. Lehetséges? Köszönöm a segítséget.

piliska # e-mail 2020.04.30. 14:18

nanemaaa

Igazad van, ilyen dokumentumtól nem szabad várni megmentést. Kockázatokat összevetve, legrosszabb, amit történhet, hogy ki kell fizetni 5 M birságat vagy felét lebontani és 2 M bírság.

Szomorú örökös

Erre felkészülve, megéri. És előbb-utóbb rendbe hozom

Köszönöm Nektek.