Építésügyi bírság, fennmaradási engedély


Dinnyus # 2011.04.04. 17:43

Üdvözletem Mindenkinek!

Röviden vázolnám a helyzetet. Egy éve vásároltam egy ingatlant. Ehhez az ingatlanhoz a 70 -es években mindenféle engedély nélkül hozzáépítettek. "a térképmásolaton nem szerepel a hozzáépített rész"
,ebből gondolom.
Jelenleg, én, a hozzáépített részt felújítottam, új homlokzat és tető.
Olvastam, hogyha az épület 10 évnél idősebb, a fennmaradási kérelem benyújtásakor, nem kell bírságot fizetni.
Most az én helyzetemben is érvényes -e ez???
A felújítás alatt az alapterület nem változott, viszont a tetőszerkezet teljesen ki lett cserélve. Valamint a falazat is jelentős változáson ment keresztül.

Megjegyzés
Szomszédaim hajlandóak, olyan nyilatkozatot aláírni, amelyben alátámasztják, hogy az épület több mint 10 éve áll. Amivel nem állítanak valótlan, de az épületrész állaga és kinézete nem ezt sugallja.

nanemaaa # 2011.03.24. 14:58

Egyébként a hatóság (ügyintéző) igencsak méltányosan járt el, akár az állását is kockáztatja azzal, hogy nem fennmaradási engedély megkérésére szólított fel, hanem "megengedte", hogy elvégzett építési munkára utólagosan kérj építési engedélyt.

Mivel azt írtad, hogy "4 ablaknál nem engedélyezték", az azt jelenti, hogy már van döntés, hogy mit kell tenned. Magyarán pont azt, amit leírtak.

nanemaaa # 2011.03.24. 14:53

Fennmaradásit nem kaphatsz építésügyi jogszabályt sértő építményre. Ez az eljárás nem arról szól, hogy szabálytalan építményeket az ember "megváltson". A bírságot nem ellentételként, hanem azért fizeted, mert engedély nélkül építettél egyébként szabályos építményt, vagy építményrészt. (magyarán nem a produktumért, hanem magáért a tevékenységért)

A használatbevételi engedélyt nem fogod megkapni, az ablakokat ki kell bontanod, és az előírt méretűre cserélned. Ha még most épül a ház, olcsóbb most megcsinálni, mint egy véglegesen elkészült, frissen festett, mázolt épületet széttrancsírozni.

Ákibáki # 2011.03.24. 14:07

Sziasztok!

SOS tanácsot kérnék:
családi háunk építése során néhány nyílászáró mérete 10-20 cm-vel eltért, mert az építész nem szabvány méretű ablakokat tervezett be, mi meg azt raktunk be. Egy ellenőrzés során az ép. hat. ezt észre is vette, nem bírságoltak meg, de be kellett adnom módosított engedélyre kérelmet.
A valóságnak megfelelő méretet 4 ablaknál nem engedélyezték: az OTÉK szerint oldalhatáron álló épületnél tetősík ablak nyílófelülete 0,4 m2-nél nagyobb nem lehet. A terven a 6080-as méret van, valóságban 80100. Aránytalanul sokba kerülne kicserélni a meglévő ablakot. Mire számíthatok egy használatavételi eljárás során, ha észre veszik? (már pedig tudnak róla...)
Elbontathatják az ablakokat, vagy építési bírság mellett kérhetjük a fennmaradási engedélyt?

nanemaaa # 2011.02.28. 22:11

A jogerős határozat nem csak a kötelezettre, de a hatóságra nézve is kötelező, így azt végre is kell hajtani. Ha valóban van jogerős döntés, akkor a végrehajtás mértéke már nem lehet alku tárgya. Valami nagyon nem stimmel abban amit elmondtál.

Kalim Pál # 2011.02.28. 22:08

Szerintem a szomszédok érdeksérelmére történő hivatkozással az építési hatóság átlépte a hatáskörét, de ez nem tartozik a tárgyhoz.

A bontást elrendelő határozatnak a mértéket is tartalmaznia kell, úgyhogy ezen nem mehet vita. Ha nem tartalmazza, akkor értelemszerűen az eredeti állapotot kell helyreállítania.


Az interneten található idézetek legnagyobb baja, hogy nehezen ellenörizhetö a hitelességük. /Petöfi Sándor/

Papi07 # 2011.02.28. 21:57

Ő már megkapta a jogerős határozatot a bontásra, most már csak annak mértékén megy a vita. Az indoklás tartalmazza a szomszédok érdeksérelmét is. Kár, hogy képet nem lehet feltölteni, mert nagyon durván néz ki. ahogy ez a telek a szomszédos telkek fölé magasodik.

Kalim Pál # 2011.02.28. 21:01

Legalább három szabályozási eset van:

  • bizonyos méret alatt egyáltalán nem engedélyköteles a terepszint megváltoztatása,
  • bizonyos méret alatt bejelentésköteles, és
  • bizonyos méret felett engedélyköteles.

A konkrét értékek a helyi rendeletben szerepelnek, ezeket senki sem fogja tudni megmondani neked, javaslom, hogy a település honlapján keresd meg a helyi építési szabályzatot.

A terepszint megváltoztatása bizonyos korlátok között a tulajdonos szabad döntésén alapul, nem a szükségszerűség vagy az indokoltság dönti el. Persze sokszor az is beleszól a dologba, de alapvetően a tulajdonos dönt arról, hogy akar-e változtatni a terepszinten vagy sem.

Az építési hatóság elsősorban műszaki szempontból vizsgálja a kérelmet. Ha a támfal műszakilag kivitelezhető, és a hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfelel, köteles engedélyezni!

Természetesen a szomszédos ingatlanok tulajdonosainak érdekeit is figyelembe kell venni a kérelem elbírálásánál, de ez soha nem terjedhet ki annak vizsgálatára, hogy egy építkezés miként befolyásolja a szomszédos ingatlanok értékét. Egyrészt, mert ennek megítélése nem tartozik az építési hatóságra, másrészt meg azért, mert akkor soha egyetlen építési engedélyt sem tudnának kiadni. Telekvásárlás előtt mindig érdemes tájékozódni a beépíthetőség szabályairól, és ilyenkor nem csak azt kell nézni, hogy az én telkemre milyen épület építhető, hanem azt is, hogy a környező telkekre milyet építhetnek. Ha ugyanis a környék építési övezeti besorolása alapján lehet építeni akár 7.5 méteres homlokzatmagasságú épületet is, akkor könnyen elképzelhető, hogy valamelyik szomszédom fog ilyen magas épületet építeni, és ezzel bizony kitakarhatja pl. az én gyönyörű panorámámat. Nyilván ilyen esetekben is értékcsökkenést fogok elszenvedni, mégsem mondhatom, hogy a szomszéd építkezése jogellenes volt.

Szóval csak azt akartam mondani, hogy először érdemes lenne tisztázni, hogy valóban jogszerűtlen-e a szomszéd építkezése. Önmagában egy 4 méteres szintrendezés még nem feltétlenül jogellenes. Akkor sem, ha ezzel a szomszédos ingatlanok veszítenek az értékükből.


Az interneten található idézetek legnagyobb baja, hogy nehezen ellenörizhetö a hitelességük. /Petöfi Sándor/

Papi07 # 2011.02.28. 20:38

Én is úgy tudom, hogy 1 métert lehet engedély nélkül emelni a szinten. Ha nem indokolja semmi a nagyobb emelést, akkor hogy adhat az építési hatóság mégis engedélyt? A szomszédos telkeken élők érdekeit nem kell figyelembe venni? Ezeknek a telkeknek az értéke nagy mértékben csökkent, a szabálytalanul építkező telkének, aki teraszos kialakításra kapott engedélyt, és ezzel szemben
vízszintesre töltötte fel a telkét, pedig jelentősen nőtt.

Kalim Pál # 2011.02.28. 20:23

Értem én, de miből gondolod, hogy szabálytalanul történt az engedélyezés? Amint utaltam rá, ilyen jellegű kérdésre nehéz lesz válaszolni, mert helyi rendeletben kerül szabályozásra a terepszint megemelése, illetve a támfal építése.


Az interneten található idézetek legnagyobb baja, hogy nehezen ellenörizhetö a hitelességük. /Petöfi Sándor/

Papi07 # 2011.02.28. 20:17

Jelen esetben 4 méter emelésről van szó, ez a támfal magassága, plusz a tetején van egy 1,5 méteres kerítés. Az építtető kapott egy bontási határozatot, viszont csak
1.2 métert hajlandó visszabontani. És itt hivatkozik ő az építési engedélyben foglaltakra. Viszont szerintem az építési engedélyben szabálytalanul engedélyezték az indokolatlanul magas támfal építését.

Kalim Pál # 2011.02.28. 19:58

A terepszint általában megemelhető. Helyi rendelet szabályozza, hogy mekkora szintemelés (pl. 1 méter) felett van szükség bejelentésre, és mekkora felett kell engedélyt kérni az építési hatóságtól. Tehát attól, hogy a terepviszonyok nem indokolnak támfalat, még lehet jogszerű a dolog.


Az interneten található idézetek legnagyobb baja, hogy nehezen ellenörizhetö a hitelességük. /Petöfi Sándor/

Papi07 # 2011.02.28. 18:08

Kedves Fórumozók!

Azt szeretném megkérdezni, hogy az építési engedély utólag megtámadható-e, ha abban olyan dologra adtak engedélyt, ami jogszabályt sért. Konkrétan olyan helyre adtak támfal építésére engedélyt, ahol a terepviszonyok ezt nem indokolták. Két telek határán a terepszint ugyanaz volt, most több méterrel magasabb lett a szomszédos telek szintje.

csodry # 2011.02.17. 08:11

köszönöm a segítséget

nanemaaa # 2011.02.10. 16:02

Attól függ, hogy mi volt a bontás elrendelésének az oka. Ha csak annyi, hogy az építtető nem volt hajlandó megkérni rá a fennmaradási engedélyt, akkor igen. Ha egyéb, akkor nem valószínű, bár kérni mindent lehet, max nem fog eredményre vezetni.
Bírság mértéke függ az építmény rendeltetésétől, szintszámától is.
Pl lakóépület esetében max 2 lakásosig 140.000,- FT/m2 építményérték alapján a bírság ennek 50 %-a.

csodry # 2011.02.10. 08:56

szép napot,
Egy bontás alatt álló épület kérdésében kérnék segítséget. Kérhető e fennmaradási engedély egy az építésügyi hatóság által elrendelt bontás alatt álló Szabálytalanul épített házra? mekkora lehet a fennmaradási bírság? előre is köszönöm

nanemaaa # 2011.02.10. 08:08

Részben. A szabálytalan építés jogkövetkezményeitől igen, de akkor sem használhatod lakásként. Ebben ugyanis nincs elévülés. ;)

edde # 2011.02.09. 20:07

szóval így. de eben az esetben mi történik 10 év után? minden rendben? akkor már felszusszanhatok?

nanemaaa # 2011.02.09. 14:39

A 140.000 m2-enként értendő, így nem érdemes lefitymálni(32x140.000x0,50= 2.240.000Ft). ;-)
Egyébként ha szabálytalan, akkor alapból lehetetlen legalizálni, mivel fennmaradási engedély csak olyan építési munkára adható, melyre az építési engedély kiadásának feltételei fennállnak, vagy megteremthetők.

edde # 2011.02.09. 13:16

udvözletem
zártkertemet hivatalosan egy 20nm-es hazikoval vettem. 4 éve megtoldottam 32nm-el.valas utan ez maradt nekem, pénzem kevés volt.
felénk nem jelentgetik az emberek egymást. meg mindenki ugy tudja, hivatalos. a kérdesem, hogy a 10 év lejárta után, hogy legalizalhato a bővítes. azt olvastam itt a forumon, hogy vmenni birsagot (140.000ft)be kell fizetni. hivni fogok 3 szomszedot tanunak ,akik lattak az épitkezést? vagy milyen alapon lehet ezt bizonyitani. vagy mondhatom, így vettem? köszönön a valaszokat

nanemaaa # 2011.02.09. 08:18
  1. Attól függ. Ha a helyi rendeletben beépítési kötelezettséget rendelt el az önkormányzat, akkor addigra. Ha önként vállalsz beépítési kötelezettséget (pl illetékfizetés helyett), akkor addigra. Ha ezek közül egyik sem, akkor akár soha nem kell beépítened. Az engedély egyébként a kivitelezés megkezdésétől számított 5 évig érvényes.
  2. Szintén attól függ....
  3. Szintén attól függ...pl kiszabják az illetéket. Ha önkormányzat által elrendelt beépítési kötelezettségről beszéltünk, akkor végső esetben kisajátíthatják az ingatlant.

4-5. Megmondja az építési hatóság.

Jogi kérdések # 2011.02.08. 20:40

Szép estét!
A következőben szeretnék segítséget kérni:
Ha veszek egy építési telket,akkor a jelenlegi szabályok szerint 1,mennyi időn belül kell beépítenem? 2,Mikortól számít a határidő? 3,A legjobb szándékkal úgy indulok neki,hogy a beépítési kötelezettségemnek eleget fogok tenni.De, mi van,ha mégse sikerül? 4,A teleknek hány százalékát kell,lehet beépíteni?Vagy ez településfüggő?Ha igen,akkor hol tudok ennek utánaérdeklődni? 5,Mi számít beépítésnek? Ha mondjuk építtetek egy pincét,rá egy szobát meg egy fürdőt,akkor ezzel eleget tettem a kötelezettségnek?
Köszönöm,ha válaszolnak:-)

nanemaaa # 2011.02.08. 12:52

Tetőt a földhivatal nem jegyez be.
Ha az eladó belemegy, akkor egyébként valóban célszerű úgy megállapodni, hogy ő megkéri a fennmaradási engedélyt és ha az jogerőre emelkedett, akkor veszed meg az ingatlant. Addig adhatsz foglalót.

Ha minden kötél szakad, akkor a szerződésbe is bevehetitek, hogy az eladó nyilatkozik arról hogy ő építette és hogy mikor (netán a bizonyítékait is csatolja), de ha 10 éven belül a hatóság tudomására jut, és valamiért az eladót nem tudja az eljárásba vonni, akkor te leszeszel a hunyó, mint tulajdonos. Ez bár nem tűnik jogosnak, de ha bele gondolunk, hogy a szabálytalan építés okán eleve nyomott áron veszed az ingatlant a későbbi átalakítás, vagy bontás lehetőségének ki nem zárhatóságával, akkor tulajdonképpen belefér. ;)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.02.08. 12:21

Azt kérd, hogy a változást jegyeztesse be eladó a földhivatalba. Abba minden benne lesz, terveztetés, fennmaradási engedély, bírság, földmérő (épület feltüntetésének változási vázrajza)a bejegyeztetés költsége. Nem kevés.

atorok0314 # 2011.02.08. 11:13

Kedves fórumozók!

Fennmaradási engedéllyel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Egy családi ház megvásárlásán gondolkozom, a problémám a következő: időközben kiderült, hogy a ház tetőszerkezetét néhány éve átépítették engedély nélkül (az eredetileg lapos tetőre egy sátortetőt emeltek). A kérdésem, hogy az adásvételi szerződés megkötésekor, lehet-e olyan kitételt tenni, hogy a fennmaradási engedély megkérése kapcsán esetlegesen felmerülő jogi következmények az eladót terhelik? Magyarán amennyiben az önkormányzat építési bírságot szabna ki, azt ne nekem keljen megfizetni.

Előre is köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel: Attila