Építésügyi bírság, fennmaradási engedély


nanemaaa # 2011.01.04. 00:30

Ha nem lett volna adható rá építési engedély, akkor fennmaradásit sem kaphat. 10 éven belül bontás, azon túl se bírság, se bontás, se engedély. Így a tul lapon vagy térképen soha nem lesz feltüntetve.

Bendy # 2011.01.03. 22:11

Kedves fórumozók !

Épitésügyi birság témában szeretnék tanácsot kérni.
Arról van szó ,hogy a fiamék 12 éve vettek egy külterületi zártkerti ingatlant gazdasági épülettel.Szabályos építési engedély volt a vett épületen
Sajnos mivel külterületről van szó a jogszabály nem adott lehetőséget a további bővítésre,így szóba sem jöhetett a hivatalos engedély megkérése.
8 éve épitettek egy szobát a gazdasági épülethez.
Felmerült mostanában , hogy hitelt kellene felvenni a házra anyagi nehézségek miatt. Gondolom nincs olyan Bank amely részleges építési engedély mellett belemenne a hitel folyósításába.
Olvastam , hogy elsőként fennmaradási engedélyt szükséges kérni de valójában olyan elrettentő a bírság összege,hogy nagyon meggondolandó.
Sajnos azok az emberek akik anyagi helyzetük miatt kénytelenek külterületeken lakni a törvények értelmében nem tudnak legálisan építkezni nagyon sok szegény család építtette így a házát, de ha ez felszínre kerül akkor a bírság összegére rámegy a ház ára.Ilyenkor mit lehet tenni, vagy várni amíg eltelik a 10 év és akkor nem bontatják le és a 10 év után is van kiszabható bírság.Attól tartok, hogy igen.
Pillanatnyilag nincs arról szó , hogy eladnák a házat , de ha erre sor kerülne akkor kellene rendezni a fennmaradási engedélyt, mivel igy nehéz lenne vevőt találni.
A válaszokat előre is köszönöm: Zsuzsa

nanemaaa # 2010.08.16. 07:11

bitike
Lakás esetében 140.000,- Ft/bruttó m2 szintenként, és ezen építményértéknek az 50%-a a bírság, ha egyáltalán kaphat fennmaradási engedélyt.

nanemaaa # 2010.08.16. 07:05

hajnika
Az építésügyi hatóság a döntéshozatal előtt köteles a helyszínen szemlét tartani. Így sanszos, hogy nem úszod meg a fennmaradásit.
Az elévülés 10 év. ;)
De mivel eladás miatt akarod rendezni a helyzetet, így célszerű nem várni. Mint azt már tapasztaltad is, balekot egyre nehezebb találni, aki engedély nélküli lakrészt kifizetne.

bitike # 2010.08.13. 18:35

De ha jól értem,egy alapos bírság mindenképp kinéz.Nem tudjátok az mennyi lehet?
Köszönöm.

kondidori # 2010.08.13. 18:24

Engedély elutasítása esetén azonban bontásra. 10 év után bontatni már nem lehet.

kondidori # 2010.08.13. 18:23

Bontásra. Na jó nem, lehet jókora összegű építési bírság kiszabása mellett fennmaradási engedélyt kérni. De ha szerencséd van még kihúzol 2 évet és akkor semmit se lehet veled csinálni.

bitike # 2010.08.13. 16:43

Üdv minden kedves fórumozónak.
Van egy 8 éve épített 30 n2-es tetőteres könnyűszerkezetes ház,ami mindenféle építési engedély nélkül épült egy olyan telekre,ami már elérte a max beépíthetőségét.A ház gépészete(gáz,víz,elektromosság)a meglévő különálló épületből lett áthozva tervrajzok,engedélyek nélkül.Feljelentés esetén mire számíthatok?Köszönöm a segítséget.

hajnika7 # 2010.08.13. 14:28

Sziasztok,
köszönöm a hozzászólásokat, hasznos volt. :)
A tetőtér a lakáshoz tartozik ( lényegében a padlása lett beépítve). A Szövetkezet megad minden hozzájárulást, így utólag is. Eddig a szomszédokkal nem volt gond.
Igazából mi családi okok miatt értékesítenénk a lakást, ezért legalizálnánk a beépítést, hiszen a tulajdoni lapon csak az alapterület szerepel. Sajnos emiatt vevőket vesztettünk már. Csak tudni szeretném, hogy utólag kérjek fennmaradásit, vagy inkább csináljak úgy mintha most építeném be, tehát kérjek építési engedélyt+ várjak, majd fennmaradási. ( a szomszédok elmondása alapján nem jönnek ki előtte szemlézni, de ha igen akkor ő is pénzből él....) nem tudom anyagilag hogyan járnék jobban... ha van tanács, tapasztalat szívesen veszem.

nanemaaa # 2010.08.13. 12:29

Ebből a szempontból szerencsés helyzet, hogy szövetkezeti házról van szó. Mivel jogi személyről beszélünk, a szomszéd lakás tulajdonosának véleménye közömbös, az elnök dönt. ;)

pazs # 2010.08.13. 12:22

Tudom, hogy a bírság szempontjából mindegy, azért is kezdtem amúggyal a mondatot :) de sose vedd biztosra, hogy valamelyik szomszéd (esetleg egy új szomszéd, aki frissen költözött be), nem ad hangot nemtetszésének.

nanemaaa # 2010.08.13. 12:13

A bírság tekintetében közömbös. ;)
A fennmaradási engedélyezési eljárásban az építési jogosultság igazolásánál játszhat szerepet. De ha eddig nem visítottak ellene, akkor vélhetőleg a hozzájárulást is megadják, hiszen ez a szövetkezet érdeke is.

pazs # 2010.08.13. 12:00

amúgy kié a tetőtér? Egyáltalán a szövetkezeti lakáshoz tartozik vagy a szövetkezet közös tulajdonában áll?

nanemaaa # 2010.08.13. 10:32

A bírság számítás alapjai, a számítás módja, valamint a bírság összegének alapját képező tételek a 245/2006. (XII.5.) Korm rendeletben találhatók.
A konkrét esetben úgy vélem, hogy jellemzően a felületben mérhető építményekkel kapcsolatos bírságösszegre kell számítani (födém kivágás, lépcső építés, teherhordós falakban esetlegesen elvégzett átalakítások, tetőszerkezetben elvégzett átalakítások). Ez alap esetben 40.000,- Ft/m2 építményértékkel számolva, a kapott összeg 50%-a.

hajnika7 # 2010.08.13. 09:16

Kérdésem lenne építésügyi eljárásokkal és bírsággal kapcsolatban.
Adott egy budapesti ingatlan ( szövetkezeti lakás), amelynek a tetőtere be lett építve, lényegében "csak" belső építészeti átalakítás ( lépcső készítése, víz nincs fel vezetve, csak villany) történt, külső változás "csak" az ablakok ( tetőtéri ill, utcafronti) behelyezése volt.
Az építkezés 3 éve, hatályos engedély nélkül történt. Gondolom erre utólag kérhető fennmaradási engedély. Az eljárás keretében, milyen összegű építési bírságot szabhatnak ki? Magyarul, milyen költségekre, büntetésre számítsunk, ha a tetőtér beépítésre használatbavételi engedélyhez szeretnénk jutni, hogy a földhivatalban bejegyezhessék. Előre is köszi a válaszokat