Üdvözlök minden kedves fórumozót!
jogi tanácsot szeretnék kérni a következő kialakult helyzet megoldására:
Szokványos családi házas belterületi utcakép, minkét oldalon családi házakkal.Aszfaltozott út. Egy házhely beépítetlen, róla köves, földes út vezet a házak mögé fel a hegyre kb 2 km hosszan. Az utcafronti házak mögött 2 db belterületi telek. Megközelítésük kizárólag a köves útról lehetséges. A köves út még további ingatlanokat tesz elérhetővé, zártkerti ingatlanokat, pincéket, szőlőket.
A 2 db belterületi ingatlan az én tulajdonomban van. Az aszfaltozott úttól kb 50 méterre van a köves úton a bejárat. A köves út kb 130 éve létezik, a község rendszeresen használta. A belterületi ingatlanok 15 éve vannak a birtokomban, de az alattuk lévő házban laktam 25 évig. Nemrég lementem a jegyzőhöz, megtudakolni hogyan tehetném a telkeimhez vezető utat szilárd burkolatúvá.
Kiderült mindenki nagy meglepetésére, hogy a kihagyott házhely a köves úttal és még kb 20 hektár erdővel magántulajdonban van. Besorolása: erdő, kaszáló. Mecseki tájvédelmi körzet, natura 2000 bejegyzéssel.
Kérdése(i)m a következő:
1, hogyan lehet a tulajdonomban megközelíthetetlen, körbezárt belterület?
2, Van-e az önkormányzatnak rendezési kötelezettsége?
3, Ha sikerül megvásárolnom, át tudok-e minősíteni egy natura 2000-es területet belterületté?
4, ha nem sikerül megvennem, mit tudok tenni?
5, lehetséges-e hogy kizárnak a telkemről, és csak ejtőernyővel tudok bemenni?
Köszönöm előre is válaszotokat,
Beco1