Ingatlan vásárlása cégtől

BCS1 # 2010.09.28. 14:02

Sziasztok!

Ügyvédi oldalról szeretnék tanácsot kérni.

Van egy ingatlan, amit meg akarok vásárolni az ingatlan tehermentes, viszont cég az eladó. Tulajdoni lapon lakóingatlan ként van bejegyezve tehát így én mint magánszemély megvehetem és nincs ebből probléma. Viszont ennek a cégnek van egy cégvezetője, akié az ingatlan és ő még mielőtt a cége használatba vette volna ezt a lákást kiadta egy asszonynak albérletbe (bejelentett volt, tulajdoni lapon bejegyzett). Ez az asszony a gyerekeivel lakott benne akik nem tudom hogy miért nem fizették a közüzemi számlákat, közösköltségeket. Így felhalmozódott egy nagy összeg. A tulajdonos ahogy tudta felbontotta ezt a szerződést és kötelezte az asszonyt a kifizetésre amiből per lett. Na mármost közben eladásra kinálta a lakást a tulajdonos, itt jöttem én a képbe. A lakásra a társasház is és a távhő is végrehajtást jegyzett be és ugye a lakás nem a tulajdonos hanem a cége nevén van fent. Azaz a cégjegyzékben is már belekerült a végrehajtás.
Közben ez kiderült még az adás-vétel előtt és kiegyenlőtette önköltségén a tulaj a milliós tartozást mind a közösköltséget a fenntartónak mind a távhőnek. Törlést kezdeményezett a tulajdoni lapon minden ilyen követeléstre. Most a cégjegyzékből akarja törölni a végrehajtást ami a céghez kapcsolódik. hogy a lakás és a cég is tiszta legyen.
Az albérlő nevén viszont még maradt tartozás internet, telefon stb. ami a nő nevén van és a cég utca ház számán. Erre a cég tulajdonosa és egyben az ingatlané azt mondta hogy azzal nem kell foglalkoznunk az már nam az ingatlan terhe és nem lehet belőle bajunk.

A segítség abban kellene nekem hogy mi az amire még figyelnem kellene. Biztos nem üthet e vissza a nő egyéb saját nevével megkötött szerződései.

Adás-vételhez tartozna foglaló (8%). Hiteles ügy 60% hitel volna. Azt is hallottam hogy bank nem utal végrehajtás alatt álló cégnek. Ezért is fontos hogy elektronikusan töröljék és eltünjön a cégjegyzékből a végrehajtás.

A lakást már megtisztította tulajdoni lap rendben van a céget holnap akarja a végrehajtási nem tom milyen hivatal elnökével elektronikusan törölni.
Ha ezek megvannak rendben lehet az ügy és nem lehet valami rejtett probléma?

Ha valakinek volt már ilyen ügye vagy van ötlete mit érdemes még nagyon megtudni, akkor annak szívesen veszem válaszát.

Köszönöm előre is.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.28. 14:17

Bocsáss, meg, badarságokat írsz.
Egyébként pedig kötelező az ügyvédi közreműködés az ingatlan adásvételben, majd a megbízott ügyvéd segít.

BCS1 # 2010.09.28. 14:58

Félre értés ne essék, van ügyvéd de ez az ingatlaniroda ügyvéde, amin keresztül megvenném. Viszont most elgondolkodtam hogy fogadok egy dedikált ügyvédet magamnak. Pusztán jelenleg bizonytalanságban vagyok mert nem értek ezen dolgokhoz ezért bátorkodtam ide leírni történetemet.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.28. 16:55

Hát az nem az igazi. Megbízhatsz sajátot, persze azt neked kell fizetned.
A badarság egyébként abban állt, hogy a tulajdonos cég tagja (?) tulajdonosa lenne az ingatlannak, illetve, hogy rendelkezhetne vele. Az sem igaz, hogy a bank nem ad neked kölcsönt, ha az eladó végrehajtás alatt áll. Őket nem az eladó fizetőképessége érdekli, hanem a tiéd, illetve az, hogy az ingatlan tehermentes legyen.

saci96 # 2013.03.20. 15:37

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Tanácsát szeretném kérni az alábbi két ügymenetben:

1. Lakóingatlan a székhelye egy egyesületnek. Lehetőség van-e az ingatlan tulajdonjogát átruházni az egyesületre úgy, hogy a haszonélvezeti jog a lakóké marad? Ha igen, milyen jellegű terhekkel jár mindez?
  2. Egy másik ingatlanra szintén székhely van bejegyezve, de az ingatlan nem a cég tulajdona. Ez esetben gondolom csak a magánszemély (a cég tulajdonosa) értékesítheti az ingatlant? A székhelyváltoztatásról pedig gondoskodnia kell.

Mielőbbi válaszát megköszönöm!