Telek/újház tulajdonlás


ZFKATA # 2004.05.19. 09:33

Az esküvő előtt a te nevedre kéred a számlákat, utánna mindegy, kinek a nevén vannak, akkor már közös minden, ha nincs h. sz. . Ha megkötöd a szerződést, nem kell igazolnod semmit, ha nem kötöd meg, nem tudsz igazolni a számlákkal semmit, mert esküvő után a jog előtt a külön keresett pénzetek is közös szerzeménynek számít. Bonyolíthatja a helyzetet az esetetekben, hogy a telek külön vagyon, a rajta épülő ház meg közös lenne, ezért legtisztább aláírni a megállapodást. Ha ezt a kérdést nem tudjátok a pároddal most megbeszélni és tisztázni úgy, hogy egyikőtök se érezze becsapottnak-megrövidítettnek magát, nem túl sok szépet jósol.

hofi75 # 2004.05.19. 07:52

Köszi az eszrevételeket!

A következő kérdés merült még fel bennem: Mivel a bejelentett fizetésünk közel azonos, hogyan fogom tudni számlákkal igazolni, hogy az én megtakarításomból épült a ház? A számlákat az én nevemre kell kérni vagy valami ilyesmi? Vagy alapvetően a telek tulajdonlása meghatározó, és így a másik félnek kell az ő tulajdoni hányadát bizonyítani. Helyes ez a gondolatmenet?

Üdv,
H75

ZFKATA # 2004.05.19. 07:48

Annyi előnyöd van, hogy jelen esetben illetékkövetkezmények nélkül Te határozhatod meg, közös legyen, vagy külön vagyon. Érdemes megfontolni: leendő gyerekek, esetleges kölcsön miatt. Egyébként, a házasság előtt már meglévő, vagy alatta ajándékozással vagy örökléssel szerzett különvagyon is közössé válik 15 év alatt, ha nem rendelkeztek másként szerződésben. A neten megtalálhatod a családjogi törvényt (Csjt. rövidítést is kereshetsz), abban megtalálod az infokat.

ZFKATA # 2004.05.19. 07:44

Ha külön vagyonnak akarod a házat, mindenképpen kell házassági szerződést kötnöd, mert a házasságkötés után minden szerzemény (kivéve ajándék és örökség) közösnek számít, mindegy, kinek a keresetéből szerezték, a jog előtt a keresetek is közösek. Tehát ha a ház lakhatási engrdélye és földhivatali bejegyzése az esküvő után kelt, hiába van a neveden a telek, az összes számla, esetleg maga az ingatlan is, közös vagyonnak számít, válás esetén megosztandó, feleséged adósságáért lefoglalható, akkor is, ha nincs az ő nevén.

Leiterjakab # 2004.05.18. 18:57

Köszönöm a pontosítás, a bizonyítási kérdést persze én se vitatom. Persze kizárólag anyagi jogi oldalról közelítettem meg a kérdést. Érdemes tehát eltenni a számlákat stb.


Leiterjakab

Karika # 2004.05.18. 18:42

Egy kis pontosítást célszerűnek tartanék. Azt, hogy a te pénzedből épül a ház - adott esetben (pl. vagyonmegosztás) - bizonyítanod kell. Különös tekintettel arra, hogy az építési engedélyen más neve is szerepel.

Leiterjakab # 2004.05.18. 18:28

Mivel a telek a te tulajdonodban áll, és a saját pénzedből építed a házat, akkor az továbbra is a különvagyonod marad. Így ha netalán vagyonmegosztásra kerülne sor, akkor nem kell aggódnod elméletileg.

Max. a lakáshasználat körül adódhatnának gondok.


Leiterjakab

hofi75 # 2004.05.18. 15:31

Üdv,

Tavaj vettem egy építési telket. A telek így az én tulajdonomban van. A telken idén júliusban kezdődik egy új ház építése. Az építési engdélykérelmen az én és a jövendőbeli feleségem (augusztusban házasodunk) neve szerepel. A kérdéseim a következőek: Az új építésű ház tulajdoni szerkezete milyen lesz? Kell-e a késöbbiekben ügyvédnél a tulajdonosi szerkezetet tisztázni?

Jelenleg úgy néz ki, hogy a házépítés teljes költsége rám hárul, mivel nekem vannak az építkezéshez meg az anyagi források. Érdemes-e házassági szerződést kötni, vagy az esetleges későbbi probléma esetén (válás) tisztázható, ki milyen mértékben járult hozzá a házépítés költségeihez.

Lehet, hogy nagyon egyertelműek a válaszok, de nem nagyon vagyok tisztában a jogi dolgokkal.

Köszi!
H75