Szolgalmi út biztosítása

Attila710516 # 2010.10.10. 13:03

Üdvözletem!

Érdeklődni szeretnék, hogy a szolgalmi utat meghatározott "útvonalon" kell biztosítanom a tulajdonostársaknak, vagy csak a megközelíthetőséget, olyan útvonalon ahogy gondolom?

Szeretném megvenni a szomszéd telkét, de a két telek között, van egy 300 méter hosszú, 100cm széles szolgalmi út (igazából ösvény), ahol két tulajdonostárs közelíti meg a telkét. Ha megvettem a telket (külön hrsz) akkor szeretném egybekeríteni a saját telkemmel, de akkor ez az út megszűnik. Nyilván nem szeretném (nem is tehetem) kizárni a többi tulajdonostársat a kertjük elérésétől, ezért biztosítanék nekik a telkemnek a másik oldalán, egy 3m széles utat amin kényelmesebben tudnák megközelíteni a telküket, (akár autóval is) rendes úton, nem csak egy elvadult ösvényen. A megtett út hossza nem változna, de sokkal kényelmesebb lenne a számukra. Ha jól tudom a telkekre nincsen bejegyezve szolgalmi jog hivatalosan.

a válaszokat előre is köszönöm. üdv: Attila

MajorDomus # 2010.10.10. 16:59

Szerintem meg orulnek is neki mert jobban jarnak. En azert egy irasos lemondo nyilatkozatot alairatnek veluk. Ha nincs bejegyezve a szolgalmi ut akkor jarhato ut a dolog,de a 2 szomszeddal beszeld meg s irasd ala.. Jobb elore gondolkodni mielott kiadod a penzt.
ez ez csak amator tanacs, vard meg mig nanema es a kulonosen baratsagtalan segitő ( kbs) erre jár s Megvilágítja jogi szempontból is.

Attila710516 # 2010.10.15. 19:30

Köszönöm. Azt hogy jobban járnának nem látnák be szerintem... elég "konzervatív" emberek.. 30 éve járnak fel az ösvényen, volt már velük vitám a kutyám miatt, merthogy ugat, és akkor is felajánlottam nekik ezt az opciót, de közölték, hogy a szomszédaim biztosan nem engednék (a másik út is hasonló típusú, csak szélesebb komfortosabb) erre mondtam, h az úton azok járnak fel akiknek a tulajdonosok megengedik, és mivel én tulajdonos vagyok nem szólhatnak bele, hogy kik járnak az engedélyemmel az úton.

MajorDomus # 2010.10.15. 20:46

Nem lesz egyszeru de szerintem lezarhatod az utat

Karesz189 # 2021.03.09. 12:04

Tiszteletem!

Az lenne a kérdésem, hogy ahol lakunk a telkek között van egy szolgalmi út, amin keresztül a tulajdonosok gépjárművel is megközelíthetik az ingatlan. A probléma csupán az hogy a szolgalmi út kettő közterületi útat köt össze, ezért sokszor ezen keresztül vágják le az utat a gépjárművezetők és a kirándulók, ami nagyon zavaró egyrészt mi javítjuk meg mindig az utat, amit az autósok tönkre tesznek, illetve egyre nagyobb a gyalogos forgalom is. Kinek van joga használni a szolgalmi utat, csak a tulajdonosoknak? Esetleg van jogom az út két végére táblát kitenni, hogy idegeneknek belépni tilos, magánút, esetleg rájuk szólni, hogy ne használják az utat vagy milyen jogaim vannak a nem tulajdonosokkal szemben, mint ha enyém lenne a terület?

Válaszát és segítségét előre köszönöm!

Üdv.: Stifter Károly

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.09. 12:51

Magánút lesz az esetleg, nem szolgalmi. (Olyan, hogy "szolgalmi út" tkp. nincs is - útszolgalom van.)

Szomorú örökös # 2021.03.09. 14:56

Karesz189

Esetleg van jogom az út két végére táblát kitenni, hogy idegeneknek belépni tilos, magánút...?

És akkor úgy gondolod, hogy nem fognak rá behajtani? Nem a francokat! Te nem vagy hatóság, így nem is szankcionálhatod, ha behajtanak arra az útra. Ha magánút, akkor az én véleményem szerint jogod van esetleg egy sorompóval lezárni, akkor legalább járművel nem fognak bemenni. Ha viszont távvezérlős motorosra, esetleg kóddal üzemelőre csináljátok meg, akkor azt is meg kell beszélni, hogy kinek az áramáról fog üzemelni.

wers # 2021.03.10. 05:51

Ilyen helyzetben megoldás szokott lenni, ha zsákutcává alakítjátok. Az egyik végét kellene lezárni, akkor csak annak lesz kedve arra autókázni, akinek ott van dolga.

A sétálók ellen nem sokat tehettek.

Szomorú örökös # 2021.03.10. 06:31

wers

Ilyen helyzetben megoldás szokott lenni, ha zsákutcává alakítjátok. Az egyik végét kellene lezárni, akkor csak annak lesz kedve arra autókázni, akinek ott van dolga.

Nem rossz ötlet az sem, viszont akkor abból az utcából ők se tudnak majd behajtani, az pedig lehet nem fog tetszeni nekik. A sorompó mindkét oldalon a legtutibb megoldás, ha valóban magánterületen áthaladó útról van szó. Azt távirányítóval bármikor lehet nyitni, ha be akar hajtani az ember és utána vissza is záródik. Csak az áramellátás még a kérdés, hogy oldják meg.

wers # 2021.03.10. 06:46

Nem rossz ötlet az sem, viszont akkor abból az utcából ők se tudnak majd behajtani, az pedig lehet nem fog tetszeni nekik.

Élő példát hoztam, aki az utca végén (a zsák alján) lakott azt tiltakozott a legjobban, de nem telt el egy hét ő örült a legjobban. Az utca végén oda áll meg ahova csak akart, az összes vendége kocsija elfért, és senki sem ment el előttük. Max ott fordult meg egy-két autó, de nem jellemző (nekem megbocsátották, cőke nő, és az autóvezetés...)

A sorompó mindkét oldalon a legtutibb megoldás

Na, ha nem megoldható távirányítóval - márpedig nemigazán - az elég macerás. Arra a sorsra szokott jutni, hogy mindig nyitva van.

wers # 2021.03.10. 06:58

Na igen bermuda, erre gondoltam én is. Azon kívül azét elég sok távirányító kellene, nem éppen ideális, inkább kártyás beléptetőkapus.

Egy vagyon lenne.

Szomorú örökös # 2021.03.10. 07:03

Nem praktikus védhetetlen és szabadon bejárható területre áramot vezetni.

Szerintem ne rugózz ezen, mert fogalmad sincs róla! Az összes újonnan bekapcsolt fogyasztó villanyórája az utcafrontról elérhető, hozzáférhető. Sőt tovább megyek, nagyon sok helyen itt nálunk is egy-egy lakóparki garázs-sor bejáratánál sorompó véd az illetéktelen behajtók ellen. Nem mellesleg a legtöbb esetben ezek gyengeárammal működnek, általában 24 Voltról - mint ahogy az otthoni kapumozgatók többsége is - az pedig a világtörténelemben is kevés embernek okozott súlyos áramütést. Van még kérdésed? Mert szakértelmed nem sok, az máris kiderült. :-)

Szomorú örökös # 2021.03.10. 07:05

wers

Azon kívül azét elég sok távirányító kellene, nem éppen ideális, inkább kártyás beléptetőkapus.

Manapság már regisztrált mobiltelefonszámról is lehet indítani egy adott számra hívást, ami a belépést engedélyezi. Mobilforgalmat nem generál, és nem kell hozzá se beléptető kártya, se távirányító. :-)

wers # 2021.03.10. 07:11

Manapság már regisztrált mobiltelefonszámról is lehet indítani egy adott számra hívást

Na, ez egyre jobb :)) kézben tartott mobillal vezetni? Vagy meg kell állni, telefonálgatni. Vendégekről ne is beszéljünk.

Ha én laknék ott, nem szavaznám meg.

Ez olyan luxus lakóparkoknál divat, ott belefér az árba. Szerintem ott rendszámfelismerő is van.

wers # 2021.03.10. 07:12

:)) és akkor nem csak áramot kell odavezetni de telefonszáma is lenne a kapunak. Egyre drágább az a menyasszony.

Szomorú örökös # 2021.03.10. 07:19

wers

Na, ez egyre jobb :)) kézben tartott mobillal vezetni? Vagy meg kell állni, telefonálgatni. Vendégekről ne is beszéljünk......Ez olyan luxus lakóparkoknál divat, ott belefér az árba.

Meg fogsz lepődni, megáll, elindítja a hívást és a kapu nyílik. Ők üzemeltetik, tehát ők döntik el, hogy ki hajthat be. A vendég pedig kint is meg tud állni - vagy a tulaj engedi be - nem hinném, hogy ez egy nagyon hosszú utca lehet.

És hogy lakópark? Nálunk ez konkrétan egy 3 épületből és 12 lépcsőházból álló szimpla átlag társasháznál került kialakításra, mert elegük lett, hogy pont sok esetben a lakók nem bírtak beállni, mert mások napközben ott parkoltatták a kocsijukat közel a belvároshoz. Igaz ez nem sorompó, hanem egy nagykapu, amit elektromos motor nyit-csuk. A sorompó sem egy vagyon, szerintem ne ragozd túl. :-)

Szomorú örökös # 2021.03.10. 07:24

wers

és akkor nem csak áramot kell odavezetni de telefonszáma is lenne a kapunak

Ez egészen konkrétan 17 ezer alatt van és bármilyen elektromos nyitásra ráépíthető GSM modul. 8 telefonszámot lehet beállítani rajta.

https://www.metroman.hu/…bilGate-Nano

Ez pedig már 50 telefonszámról vezérelhető és ez is csak 28 ezerbe kerül. :-)

https://www.metroman.hu/…lGate-Mini-A

wers # 2021.03.10. 09:14

bermuda!
Ne húzd fel magad, annyira nem rossz szomorú javaslata, egy megoldási ötlenek jó. Az ottani utca lakói pedig eldöntik, mit szeretnének.

Minden helyzet más és más, nem ismerjük Karesz189 utcáját.

A telefonos kapunyitó felkeltette érdeklődésemet, nem rossz ötlet a saját kapunknál. Nem kell távirányítóval vacakolni, keresni hol van stb.

Haladni kell a korral.

Szomorú örökös # 2021.03.10. 11:41

Akkor nézzük csak, hogy is kezdte a kérdező:

ahol lakunk a telkek között van egy szolgalmi út

Tehát nem hétvégi kertek, hanem lakó övezet.

Másrészt mi is lenne a reális javaslat egyesek szerint? Kitenni egy táblát, hogy „Magánút”? Hmmm...ide a nyakamhoz a rozsdás bökőt, hogy ugyanúgy be fognak hajtani. Ráadásul a rendőr se fog semmit tenni ellene, ha magánterület.

Az meg hogy kinek mi éri meg, azt ne mi döntsük már el a számítógép előtt ülve. ;-)

wers # 2021.03.10. 11:52

Kitenni egy táblát, hogy „Magánút”?

Ezt én nem javasoltam - dehogyis. Vagy zsákutca, vagy lakó-pihenő övezet.

Az elsőnél egy idő után rájön, ha tetszik neki a tábla, ha nem, akkor sem tud kihajtani az utca másik végén.

A másiknál, amikor az illetékesek kihelyezik a táblát, javasolt a közterületesek gyakori ellenőrzése - ezt kérés nélkül is jó szívvel megteszik, mert előre garantált potya büntetés, de jószándékú bejelentéssel fel lehet hívni a figyelmet, hol érdemes portyázni.

wers # 2021.03.11. 09:38

Kedveskéim!

Szerény véleményem szerint, ha nem állnátok szóba egymással elkerülhetnétek egymás sértegetését.

De gyanítom nagyon nehezet kérek.